EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Topluluğu)

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Topluluğu)

    (Avrupa Serbest Ticaret Topluluğu) 1959 yılında Stockholm anlaşması ile Avusturya, Danimarka, Norveç, Portekiz, İsveç, İsviçre, İngiltere tarafından kuruldu. Finlandiya 1961'de, İzlanda 1970 yılında EFTA'ya dahil oldu. Ancak, İngiltere, Danimarka, Portekiz, Avusturya, Finlandiya ve Norveç Avrupa Topluluğu'na üye olduktan sonra EFTA üyeliğinden ayrılmışlardır.

    EFTA’da Avrupa Ekonomik Topluluğu gibi bir ekonomik entegrasyon amaçlamaktadır. Ancak EFTA’nın AET’den ayrıldığı nokta, entegrasyonun kısmi olması ve bu arada üye ülkeler arasında tarım ürünlerinin serbest dolaşıma kapalı olmasıdır. EFTA’nın amaçları arasında bir gümrük birliği yoktur. Bunun yerine ticaretin serbestleştirilmesi ilkesine dayanan bir serbest ticaret bölgesi uygulaması sürdürülmektedir.

    Bu arada, üye ülkelerin özel durumlarına göre, ticarette özel istisna hükümleri uygulanabilir. Topluluğun en üst organı Ekonomik Konsey olup, üye ülkelerin atadığı bakanlardan oluşmaktadır. Ekonomik Konsey’in altında ekonomik hayata yön veren etkili kişilerden oluşan bir “Gözetim Meclisi” bulunmaktadır. İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan bir Sekreterya da üye ülkeler arasında koordinasyonu sağlar.

    Anlaşmada, EFTA’nın kuruluş biçiminde ve statüsünde ancak mutlak oy çoğunluğuyla değişiklik yapılabilmesi öngörülmüştür.
İşlem Yapılıyor
X