Turkcell 3G'de 42,2 Mbps hıza ulaştı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    Turkcell 3G'de 42,2 Mbps hıza ulaştı

    Turkcell, 3G teknolojisinde yeni bir hız testi yaparak, mobil ortamda 42,2 Mbps hıza ulaştı. Turkcell, Polonya ve Avustralya'daki iki operatörün ardından, dünyada 3G'de bu hıza ulaşan üçüncü operatör oldu.
    Hız testinin gerçekleştirildiği Turkcell Kartal Plaza'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, test sırasında ulaşılan 42 Mbps hızın şu anda dünyada gelinen en son nokta olduğuna işaret etti.
    Terzioğlu, ''Bir filmi 2-3 dakika içinde mobil ortamda indirebiliyor olacaksınız. Mobil genişbantın kullanımı çok daha kolaylaşıyor ve çok daha artıyor. A tipi banta sahip olmamız dolayısıyla da bu avantajı daha iyi kullanıyoruz. 3G teknolojisinde bundan sonraki hazırlıklarımız 84 ve 168 megabaytlara yönelik olacak'' diye konuştu.
    Toplantıda verilen bilgiye göre, 42,2 Mbps hıza ulaşmak için Turkcell şebekesindeki mevcut teknoloji kullanılıyor. Bu hızda kullanıcı çift frekans kullanarak 40 Mbps’ı aşkın hızlara ulaşıyor ve bir aboneye iki taşıyıcı atanan bu sisteme teknik olarak ''dual carrier'' deniyor.
    Bu hızları kullanabilmek HSPAdestekli terminallerle mümkün olacak. Bu terminallerin 2010’un 3. çeyreğinde kullanıcıya sunulması öngörülüyor.
    HSPAdual carrier sistemi ile 700 megabaytlık bir filmi indirmek 2 dakika 13 saniye, 150 megabayt büyüklüğe sahip 20 dakikalık video 28 saniye, 5 megabaytlık bir sunum 0,95 saniye, 2 megabaytlık bir fotoğraf ise 0,3 saniye sürüyor.
    Turkcell geçen yılın haziran ayında tedarikçilerinden Ericsson ile yaptığı testlerde Türkiye'de ilk kez 28 Mbps hıza ulaşmıştı. Aynı yılın temmuz ayında ise 3G'den sonraki teknoloji olan LTE testlerinde ulaşılan hız ise 170 Mbps olmuştu.
    Toplantıda Turkcell'in 3G'de geldiği noktaya ilişkin de bilgi verildi. Turkcell'in 3G kullanıcı sayısı 2,5 milyona yaklaşırken, bu kullanıcıların 1,8 milyonu 3G ile cep telefonundan internete bağlanıyor.
    Turkcell 3G kullanıcıları bugüne kadar cepten toplam 12,4 milyon dakika mobil televizyon izledi. 3G kapsama oranını yüzde 72'ye yaklaştıran Turkcell, 3G'nin ilk ayında, 2G'de 6 yılda kurduğundan daha fazla baz istasyonu kurdu.



    AA
İşlem Yapılıyor
X