Fabricius

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    Fabricius

    Alman mütebahhiri ve felsefe tarihçisi. 1668de Leipzigde doğdu; 1736da öldü. Hamburg Akademisinde belagat ve felsefe profesörüydü. Ona felsefe tarihçileri, bibliyografların Prensi unvanını vermişlerdir. Olağanüstü bilgilere sahip, araştırıp incelemekte yorulmak bilmeyen bir gayrete sahip olan Fabricius, Latin, Yunan ve Aşağı Latin Kitaplığı adını verdiği üç büyük külliyatıyle kendini ebedileştirmiştir.

    Felsefe tarihiyle doğrudan doğruya uğraşmamış, fakat bütün felsefe tarihçilerine ve filozoflara muhtaç oldukları türlü tarihsel bilgileri, felsefi belgeleri ve birçok eski filozofların eserlerinden kalan, unutulmuş, dağınık, elde edilmesi güç parçaları nakletmek suretiyle, onlara rehberlik etmiş ve yine birçok unutulmuş ve hatta kaybolma tehlikesi geçirmiş olan düşünür, yazar ve bilginleri, eserlerinde yeniden yaşatmıştır.

    Asıl adlarını aşağıda verdiğimiz eserleri, türlü eklentilerle büyütülerek tekrar tekrar basılmıştır. Bu geniş çalışma, araştırma ve toplama gayretlerine rağmen, örneğin, Aenesidemosa, Photiusden kalan bir metni yanlış yorumlayarak Ciceron zamanında yaşamış göstermek gibi bazı yanılmalara düşmüş olması, onun gerçek değer ve emeğini asla küçültmez. Aristosu yorumlayan eserlerin listesini Yunan Kitaplı ad h eserinde vermiştir. Aspasiusun Nikomaküsün Ahlakını yorumlayan önemli bir parçası da bu kitaplıktadır.

    Eserlerinin asıl adları şunlardır:

    - Specimen Elenchticum et Historiae Logicac (Hamburg, 1799);
    - Bibliotheca Lat. Mediac et Inf. Aetatis;
    - Bibllotheca Graecque (Bunun yeni baskısının başında Galienin hayat ve eserlerine dair Ackermann tarafından
    yazılmış geniş bir makale vardır. Bu eser 12 cilttir); Bu filozofun adını taşıyan birçok Alman mütebahhir ve
    filozofları daha vardır.

    Bunlardan biri, François Fabriciustür. Alman hümanist ve filozoflarından olan bu Fabricius, 1525e doğru Durende doğmuş, 1573de ölmüştür. Pariste Turn ve Ramusun öğrencisi olmuş, Düsseldorfda rektörlük yapmıştır. O, Aristosa karşı olan fikir akımlarının kuvvetli olduğu bir dönemde, bu büyük filozofu savunma cesaretini gösterenlerdendir.
İşlem Yapılıyor
X