'IMF artık yok'

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    'IMF artık yok'

    Bakan Babacan, IMF'in ülkeye katacağı kredibilitenin olmayacağını söyledi




    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin içinde bulunduğu aşamada, Uluslararası Para Fonuyla (IMF) yapılacak bir anlaşmanın getirebileceği kredibilite katkısının çok fazla olmayacağını söyledi.
    Ali Babacan, bir televizyon programında, IMF ile ilişkiler başta olmak üzere ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.
    Küresel kriz ile birlikte, IMF ile yeni bir program yapılıp yapılamayacağı konusunda yaklaşık iki yıldan buyana müzakereler yaptıklarını anlatan Babacan, bu dönemde ''doğrunun ne olduğu'' konusunda IMF ile tam bir mutabakata varamadıklarını söyledi.
    IMF'nin baştan, Gelir İdaresi'nin BDDK gibi bir yapılanma olması, belediye gelirleri gibi konularda önerileri olduğu belirten Babacan, belediyeler ile ilgili düzenlemelerin yapıldığını ancak Gelir İdaresinde önerilen yapılanmayı kabul etmediklerini, bunun üzerine de bu konuların geçen yılın sonu itibarıyla bir tartışma konusu olmaktan çıktığını kaydetti.
    Ali Babacan, IMF ile müzakerelerde projeksiyonlarda tam bir mutabakata varılamadığını kaydederek, IMF ile müzakerelerde, 31 Aralık 2009 itibarıyla, siyasi içerik, sonuç getiren hiç bir konunun kalmadığını vurguladı.
    Babacan, müzakerelerin uzaması üzerine de IMF ile bir süredir gündemde olan 4. madde konusunda IMF heyetini çağırdıklarını anlattı.

    ANLAŞAMAMA KONUSU, ARTI GELİRİN DAÐILIM KOMPOZİSYONU

    IMF ile müzakerelerde, bazı ayrıntılar üzerinde anlaşamadıklarını anlatan Babacan, örneğin Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,5'in üzerinde büyümesi halinde burada artan gelirin nereye dağıtılacağı, yani gelirin dağılım kompozisyonu gibi projeksiyonlarda olduğunu söyledi.
    IMF'nin, baştan beri Türkiye ile bir stand-by istediğinin altını çizen Babacan, krizin başlarında kredibilite açısından IMF ile bir anlaşmanın daha önemli olmasına rağmen, zaman içinde şartların değiştiğini, son aylarda da IMF fonuna bir gerek olmadığı görüşünün piyasalarda konuşulmaya başlandığını hatırlattı.
    Babacan, Türkiye'nin içinde bulunduğu aşamada da IMF yapılacak bir anlaşmanın getirebileceği kredibilite katkısının çok fazla olmayacağını vurguladı.
    Ali Babacan, Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, Türkiye'nin kendi programını uygulamaya devam edeceğine de dikkat çekti.
    IMF'nin son zamanlarda, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelere, baştan ekonomik teşvik önlemleri önerirken, şimdi de disiplin önerisinde bulunması nedeniyle eleştirildiğini hatırlatan Babacan, 7,5 yıldan buyana Türkiye masası şeflerinin değiştiğini, IMF'de, Türkiye'yi iki yıldan buyana takip eden uzmanlara rağmen, kendilerinin 7,5 yıldır tecrübelerinin bulunduğunu söyledi.
    Türkiye'nin sağladığı güven unsurunun da önemi dikkat çeken Babacan, ekonomik büyümede dış finansmanını bir etkisinin bulunduğunu ancak, güven unsurunun da çok önemli bir katkısının bulunduğunu vurguladı.
    Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye'nin ekonomik durumunun, krizdeki diğer ülkelerden farklı olduğunun da altını çizerek, ''IMF ile bir anlaşma Türkiye'yi krizden kurtarma değil, büyümeyi destekleyecek bir program olacaktı'' şeklinde konuştu.
    İç borç çevirme oranı açısından Türkiye'nin daha iyi bir noktada olduğunu belirten Babacan, bu nedenle iç borç çevirme oranını daha aşağıda öngörmeye başladıklarını anlattı.
    Babacan, Türkiye'nin, uluslararası piyasalarda sağladığı güven nedeniyle, İspanya gibi ülkeler konuşulmasına rağmen, ancak Türkiye kendi programını uygulayarak, sıkı bir bütçe disiplini uygulayan Türkiye'nin konuşulmadığına dikkat çekti.

    AA
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    #2
    Konu: 'IMF artık yok'

    Ne güzel, IMF artık yok... Harika. Ayakta mı alkışlamak gerekir? Bana kalırsa alkışlanacak bir yeri malesef yok. IMF den kurtulmuş olmak tabi ki önemli ama ne zaman? Borçlarınız olmadığı zaman. Ben şimdi size soruyorum. 1000 TL borcunuz var, birisi var ki kavgalısınız ama 1000 TL borç istediğinizde 1005 TL olarak geri istiyor. Bir diğeri de var ki can ciğer kuzu sarması arkadaşınız. 1000 TL veririm kardeşim ama senden 1025 TL alırım diyor... Ekonomik zorda olmasanız zaten borç almazsınız. Ve o arkadaşınıza 20 TL yi fazladan vermek yerine evinize çoluğunuza çocuğunuza fazladan bir şey bir ihtiyaca cevap verecek şey alabiliyorsunuz... İşte ülkemizin durumu budur. İstemediğimiz IMF istediklerimizden daha düşük hem de çok daha düşük maliyetli kredi kullandırıyor. Ama biz yok istemeyiz değip daha yüksek maaliyetli kredi alıyoruz... Kredi almasak tamam önemli değil ne güzel kapattık deriz veya aradaki fark çok büyük olmasa en azından kendimize kimseyi karıştırtmıyoruz deriz... Ama malesef öyle değil... Kredi alıyoruz. Daha pahalıya alıyoruz. Borçlanmaya devam ediyoruz faiz yükünü arttırıyoruz... Ve IMF den kurtuluyoruz deniyor... Doğru IMF den kurtulunuyor ama ne oluyor. İşleri eksik anlatırsanız insanlar da gerçekten de iyi birşey yapıldığını sanırlar...

    Peki gidip IMF den borç almıyorsunuz da ne oluyor? İç borçlanma oluyor. Peki içeriden borç aldığınız firmalar size borç vermek için kimden borç alıyorlar? Yurt dışından... Yani siz gidiyorsunuz başkalarının cebine ben yemedim sen ye deyip para koyuyorsunuz... Koyuyorsunuz da bu koyduğunuz para kimin... Durun bir ip ucu vereyim. Bizim...

    Saygılarımla

    Yorum

    • vettore
      Junior Member
      • 11-12-2010
      • 8

      #3
      Konu: 'IMF artık yok'

      IMF zaten bu ülkeyi borçlandırmak için elinen geleni yapıyorlar. Şöyle durum var, IMF borç veriyorsa ve geri ödeyemiyorsan, sana baskı yapabiliyor. Ama ülke içindeki şirket yada kişiler borç veriyorsa, ülkeye baskı yapamaz. İşte burada güç durumu önemlidir. Diğer bir konu, artık Türk halkının da anlaması gereken bir şey herşey ithal etmeyin. Burger King, MacDonalds, Coca-Colalardan alış veriş yapmayın, yerli malları alın ki, ülkenize katkı olsun. Burada devlet değil halk suçlu oluyor. Şimdi en basit hesaplama, günde İstanbulda 10 bin kişi MacDonaldsda yemek iyiyor, yani kişi başına 10 TL, tutar da 100,000 TL. Bunu da 365 güne çarp = 36,500,000 TL para MacDonaldsa gidiyor. Şimdi onun yerine Bursa Iskender yada Bereket Dönere harcasalar bu kadar parayı, bu markalar daha fazla yatırım yapmayacak mı? Daha fazla kişi çalıştırmayacak mı? Para ülke içinde kalmayacak mı? İşte bu bir basit hesaplama ile ülkenize ne kadar fayda sağlayacağınızı göreceksiniz. Ülkemiz satılıyor, vatansever takınacaksanız, ilk önce bu konulardan başlamalısınız ki, ülke büyüsün, daha da güçlensin.

      Yorum

      • sera_nat
        Junior Member
        • 22-08-2007
        • 194

        #4
        Konu: 'IMF artık yok'

        otomatiğe bağlamış adamlar. IMF olmasa ne olacak ki cazip faiz ile 2002 yılına göre 10 kat sıcak para ile anadolu insanı inim inim inliyor. rekor borç ve rekor cari/bütçe açıkla gurur mu duymalı mıyız bilmiyorum. rekor benzin parası da üzerine sos olsun.

        Yorum

        • rselturk
          Member
          • 30-09-2007
          • 1171

          #5
          Konu: 'IMF artık yok'

          Sayın vettore,Turkiye Cumhuriyetinin kuruluş ve gelişme döneminde,bu ülke halkına"yerli malı" kullanma bilinci veriliyordu.Ulusalcı bir kimlik kazandırılıyordu..Okuma-yazma seferberliği,sağlıklı yaşamve ozamanlar yaygın olan bulaşıcı hastalıklardan koruma için ardı ardına önlemler alınıyordu;en ücra köy okullarında bile kitaplıklar oluşturuluyordu.Hayatın her alanında bir imece vardı.Vatandaş yolunu da,okulunu da kendisi yapıyordu.Temel sanayii ağır ama borçlanmasız ilerliyordu.Osmanlı'dan devralınan borç ödenmiş,ülke geleceğe güvenle,gururla ,başı dik yürüyordu.
          Ama olmadı:savaşlarda yenilmeyen bu halk,kendi içinden çıkanların ayak oyununa yenik düştü.Önce gençlerimizi birbirlerine düşman edip kırdırdılar,sonra da 12 Eylül darbesiyle ayakta kalan dingin
          güçleri ezip geçtiler.Öcü tüm toplumsal katmanlarda dolaşır oldu.Sonuçta depolitizeolmuş bir gençlik,yoksulluktan yılgınlığa,karamsarlığa düşmüş bir halk!
          Bilmem nerden başlamalı? Belkide ilk önce kafaları kurtarmalı;düşünceyi özgür kılıp,bilimi eğemen kılmalı!...

          Yorum

          • Mavi_duss22
            Member
            • 14-11-2005
            • 1858

            #6
            Konu: 'IMF artık yok'

            1 senedir yok İMF helal olsun Akp,hükümetine

            Yorum

            • zigana
              Senior Member
              • 26-01-2004
              • 3796

              #7
              Konu: 'IMF artık yok'

              Originally posted by Mavi_duss22 View Post
              1 senedir yok İMF helal olsun Akp,hükümetine
              onların aldıkları ( hem imf den hemde dış piyasadan ) bırakın cocuklarımızı torunlarımız bile odeyemeyecek.
              Keza ülkenin elinde 80 yıllık milli varlıklar 8 yılda satılması da cabası.
              ımf yok ama esnaf da yok.
              hele şu sıcak para bir dursun bakın cıkacak gürültüyü
              ama korkarım ki
              buna sebep olanlar buraları coktan terketmiş olacaklar.olan yine makarna kömür alana olacak

              Yorum

              İşlem Yapılıyor
              X