Türk mucidin geliştirdiği cihaza ödül

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    Türk mucidin geliştirdiği cihaza ödül

    Göçük altında kalan madencilere daha kolay ulaşılmasına imkan tanıyan iki Türk mucidin geliştirdiği cihaz, Almanya'da ödül kazandı.

    Taşınabilir RF vericiler, madencilerin üzerine yerleştirildiğinde göçük olduğunda bile sürekli sinyal veriyor.

    TÜBİTAK uzmanlarının geliştirdiği verici, Nürnberg şehrinde düzenlenen IENA 2010 Fuarı'nda altın madalyaya layık görüldü. Patent sahibi TÜBİTAK adına başuzmanlar Levent Şenyürek ve Adnan Lana'na altın madalya kazandıran buluş, maden kazalarındaki arama çalışmalarına yeni bir boyut getiriyor. Göçük altında kalan canlıların yer tayininde kullanılan mevcut aygıtlar canlı bedenlerin ses ve hareket gibi belirtilerini aramak yoluyla çalışıyor. Enkazın yapısı ve yüksek gürültü düzeyi nedeniyle bu belirtilerin algılaması zor olduğu için kullanımı zor, maliyetleri yüksek oluyor.
    Enkaz altındaki kişilerin geliştirilen RF vericiler taşımaları durumunda ise bu vericilerin yaydıkları sinyallere duyarlı bir arama aygıtı tarafından tespit edilmeleri çok daha kolay. Bu amaçla geliştirilen Türk buluşu verici ve arama aygıtı olmak üzere iki ayrı birimden oluşuyor. Sözü geçen RF vericiler, sıcaklığa duyarlı oldukları için deriyle temas halinde oldukları sürece madencilerin canlı olup olmadıkları konusunda da bilgi veriyor.
    Fuarda çeşitli ülkelerden çok sayıda buluş ve yenilikler sergilendi. Gençler, serbest ve üniversite buluşları olmak üzere üç dalda düzenlenen yarışmalarda ödül alan Türk buluşları ile aldıkları ödüller ise birbirinden ilginç özellikler taşıyor. Madencilerin rahat bulunmasını sağlayan vericilerin yanı sıra patinaj önleme düzenekleri için bir merkezi sıkma sistemi ve buna sahip bir patinaj önleme düzeneği buluşu ile patent ve buluş sahibi Murat Yerlikaya, Ender Bozkurt ve Emrah Bozkurt, Gümüş Madalya ve ayrıca Makedonya Patent Ofisi Özel Ödülü aldı. Parmak izinden yüz, yüzden parmakizi tanıyan biometrik sistem buluşu ile patent ve buluş sahibi Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, Altın Madalya ve ayrıca Polonya Buluşçular Birliği Özel Ödülü sahibi oldu.
    Türk Patent Enstitüsü 2006 yılından bu yana Türk Buluşçuları ile birlikte katılım sağladığı ve ödüllerle döndüğü fuara Enstitü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan Türk Patent Enstitüsü'nün Türkiye'de mucitliği ve yeniliği teşvik ederek, ülkenin ekonomik ve teknolojik gelişmesine katkıda bulunduğunu belirtti.
İşlem Yapılıyor
X