Sofya Teknik Universitesi Yabanci Öğrenci Rehberi

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • seliora
    Junior Member
    • 11-11-2010
    • 8

    Sofya Teknik Universitesi Yabanci Öğrenci Rehberi

    HOŞGELDİNİZ !
    Artık üniversite öğrencisisiniz ve göreviniz, öğreniminiz boyunca önünüze çıkabilecek birçok engel ve zorluklari aşmaktır.
    Hayatınızı daha kolay hale getirebilmek amacıyla, karşılaşacağınız soruların bir kısmını bu rehberde Egitim Bulgaria olarak cevaplamaya çalıştık. İLK ADIMLAR
    1. Sofya Teknik Üniversitesi‘ne kayıt işlemi ; Kayıt olmaya hak kazandıktan ve Sofya Teknik Üniversitesi‘ne geldikten sonra 1154 A ve 1154 B odalarında bulunan ‘ Yabancı Öğrenciler ‘ Bölümüne gitmelisiniz. Burada, öğreniminiz için ücreti ödediğinize dair makbuzu veya banka havale belgesi gösterdikten sonra, kayıt için gerekli belgeler hazırlanır ( emir, öğrenci karnesi, eğitim kartı, öğrenci kimlik kartı ).
    Yıllık öğrenim ücreti, her sömestrin başından itibaren iki hafta içinde olmak üzere iki eşit taksit şeklinde ödenir. Bu süre içinde öğrenim ücretinin yatırılmaması halinde öğrencinin kaydı silinir veya öğrenimine ara verilir.
    * Euro olarak belirlenen öğrenim ücretlerinin leva karşılığı, 1340 numaralı odada bulunan universite kasasına ödenir. Banka yoluyla gönderilecekse sadece euro olarak yatırılmalıdır.

    2. Öğrenci Yurduna yerleştirme ; 1152 B numaralı odada bulunan ‘ Öğrenci Yurtları ‘ Bölümü, ‘ Yabancı Öğrenciler ‘ Bölümünden alınan öğrenci belgesinin sunulmasından sonra sizi öğrenci yurduna yerleştirmek için emir verir.
    3. Adres Kaydı ; Öğrenci yurduna yerleştirildikten sonra (‘ Studentska ‘ belediye binasında ) 5 No’lu blokta adres kaydı yapılır. Daha fazla bilgi ‘ Yabancı Öğrenciler ‘ Bölümü görevlileri veya kaldığınız binanın sorumlusundan edinebilirsiniz.
    4. Geçici Oturum Kartı Alma ; Sofya ‘ Maria Luiza ‘ Cad., No: 48 adresinde bulunan ‘ Göçmenlik ‘ Dairesinden Bulgaristanda geçici oturum kartı almak için şu belgeler gerekmektedir ;
    * Sofya Teknik Üniversitesi ‘ Yabancı Öğrenciler ‘ Bölümü tarafından verilen ve sizin ilgili sömestre kaydedilebildiğinizi gösteren öğrenci belgesi ( Uverenie )
    * Yurda yerleştirilme emri veya kirada kalıyorsanız kira sözleşmesi
    * Öğrenim görme izni olan D tipi vizeli pasaport
    * Kimlik kartı için ücretin ödendiğine dair makbuz
    * Fotoğraf
    ÖNEMLİ ! Kimlik kartınızı alana kadar Bulgaristan’dan çıkmayınız, çünkü D tipi vize hakkınız kaybolur ve daha sonra engelsiz şekilde geri dönemezsiniz.

    5. Şehir Ulaşım Kartı ; Örgün eğitim gören bütün öğrenciler, şehir içi ulaşım araçları için indirimli kart kullanma hakkına sahiptir. Bu kartlar, şehir için ulaşım bürolarında onaylanmış öğrenci karnesi ve fotoğraf karşılığında verilir.
    EÐİTİM
    YÖNETMELİÐİ’NDEN EN ÖNEMLİ BÖLÜMLER !
    Sofya Teknik Üniversitesi’ne kaydolan yabancı öğrenciler, Bulgaristanlı öğrencilerin hak ve yükümlülüklerine sahip olur.
    HAKLAR
    * Müfredat programı ve devlet koşulları gereğince eğitim ve mesleki kalifikasyon almak,
    * İlgili bölüm için öngörülen bütün dersleri görmek.
    * Seçmeli ders ve öğretmenler seçmek.
    * Fakülte Kurulu’nca belirlenen şartlar gereğince kısaltılmış süreler içinde yüksek tahsillerini tamamlamak.
    * Okudukları derslerle ilgili profesör, doçent ve asistanların konsöltasyonlarını kullanmak.
    * Notlarını yükseltmek isteyen öğrenciler, notun ‘ Zayıf (2) ‘ olmaması şartıyla ilgili akademik derecenin eğitim süresince bir defaya mahsus olmak üzere en fazla dört dersen sınava girebilirler.
    * Özel durumlarda ve öğrencinin verdiği dilekçeye istinaden, öğrencinin okuduğu fakültenin dekanı, sınav yapmak için öğretmenlerden oluşan bir komisyon tayin eder. Söz konusu öğretmen bu komisyona katılmaz.
    * Başka bir bölüme geçmek isteyen öğrenciler, en geç öğretim yılının başına kadar rektöre dilekçe sunar.
    * Sofya Teknik Üniversitesi dahilinde öğrencilerin bölüm değiştirmesi şu şekilde olur :
    - bir fakülte dahilinde ise dekanın kararı ile;
    -rektörün kararı, iki dekanın rızası ve öğrencinin okuduğu fakülteden verilen transkript ile.
    * Dekanın kararıyla ve geçerli nedenlerle bir öğretim yılı içinde, örgün öğretim gören bir öğrenci en fazla 30 takvim günü, açık öğretim gören öğrenci ise en fazla 7 gün derslere girmeme hakkına sahiptir. Derslere girmeyen öğrenciler, kaçırdıkları laboratuar ve pratik dersleri ilgili bölümün belirlediği bir şekilde ek olarak uygular.
    * Bir öğretim yılı içinde öğrenciler, sınav döneminde birer kez olmak üzere her dersten toplam üç kez sınava girme hakkına sahiptirler. Sömestr içinde yapılan kontolde zayıf not alınması halinde ilgili dersten sınava girilir.
    * Kontenjanlı eğitim için kabul edilen yabancı öğrenciler be biri Bulgar vatandaşlığı olmak üzere çifte vatandaşlığı olan ücretli öğrencileri sağlık sigortaları üniversite tarafından sağlanmaktadır. Diğer yabancı öğrenciler sigorta şirketlerine başvurarak sağlık sigortası yaptırabilirler.
    * Bütün öğrencilerin hakları eşittir ve faaliyetlerinin değerlendirilmesi için tek kriter , eğitim süresince gösterdikleri başarıdır.
    Haber Kaynak : http://www.egitimbulgaria.com/site/s...renci-rehberi/
İşlem Yapılıyor
X