Sir Isaac NEWTON

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    Sir Isaac NEWTON

    İngiliz fizikçi ve Matematikçi Sir Isaac NEWTON, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük bilim adamlarından biridir. 25 Aralık 1642’de İngiltere’de Licolnshire’de doğdu. Bir çiftçinin oğluydu ve doğumundan üç ay önce babası ölmüş, annesi ise yeniden evlenmiş; bu yüzden Isaac oldukça yalnız bir çocukluk dönemi geçirmiştir. Isaac pek parlak öğrenci değildi ama uçurtma, yel değirmeni ve güneş saati gibi şeyleri yapmakta ustalık gösteriyordu. İlk ve ortaokultahsilinden sonra çiftçilik yapmaya zorlanmışsa da 1660’ta üniversiteye hazırlık öğrenimini yaptıktan sonra, 1661’de Trinity Collage Cambridge Üniversitesi’ ndeDr. Isaac BARROW’un öğrencisi oldu. Matematikteki üstün kabiliyetini kısa sürede ortaya koydu.
    1665’te lisans eğitimini tamamlayıp lisansüstü eğitim için hazırlanmaya başladı. 1666’da veba salgını sırasında üniversitesinin kapatılması üzerine, evde çalışırken iki büyük buluş yaptı. Bunlar, matematik bilimini değiştirdi. Bunlardan birincisi sonradan BARROW ile paylaştığı Diferansiyel hesap, ikincisi ise sonsuz serilerle açılım, binom teoremi, enterpolasyon ve sonlu farklar hesabını içermektedir.
    Kendi yazdığı kitapta görülmekle birlikte Fransız şairi Voltaire’in hikaye ettiğine göre Newton, bir gün Woolsthorpe’deki evinin bahçesindeyken bir elmanın düşüşünü görerek yerçekimi kanununu bulmuş, aynı arz etrafında ve gezegenlerin de güneş etrafında benzer şekilde hareketettiğini düşünmüştür. Kepler’in gözlemlerinden faydalanarak çekim kuvvetinin; uzaklığın karesiyle ters, kütlelerle doğru orantılı olduğunu kabul etti. Bu faraziyesini ay ve arz için ilk defa tahkik ederken, arzın büyüklüğü için birinci derece arz dairesini 60 mil olarak yaptığı kabul, gerçeğe göre çok fazla olduğu için iyi bir sonuç elde edemedi. O sırada arzın büyüklüğü Avrupa’da pek bilinmiyordu. Bu sebeple Newton, kendisinin hesaba katmadığı başka etkilerin bulunduğunu düşünerek çekimle ilgili çalışmalarını 1685 yılına kadar bıraktı. Her ne kadar batıda yerçekimi kanununun Newton’a ait olduğu söylense de ondan asırlarca önce Kindî, Râzî, Bîrûnî, Hâzinî ve İbn-i Heysem’in eserlerinde yerçekimi kanunu anlatılmıştır. Meşhur bilim tarihçileri Sigrid Hunke, Carr de Vaux ve Will Durant, Bîrûnî’nin Newton’dan asırlarca önce yerçekimini bulduğunu, batılıların anlamadığını, Newton’un da kendine mâl ettiğini eserlerinde yazmaktadır.
    Newton 1667 yılında tekrar açılan Trinity Collage Cambridge’e geri döndü. Bu arada 1668 yılında Nicolaus Mercaton tarafından yayınlanan Logarithmotechinia isimli eserde bir hiperbolün alanının sonsuz seriye açılım’la hesabını görünce Newton, kendisinin daha önce yaptığı çalışmaları Barrow’a gösterdi. Fakat bunları içine alan De analysi per acquationes numeroterminorum infinitos isimli eserini 1711’e kadar yayımlamadı. Barrow’dan sonra Lucasian kürsüsüne getirildi ve burada verdiği optik dersleri 1728’de basıldı.
    Işığın prizmadan geçerken kırıldığını ve beyaz ışık tayfını incelemiş ve kırılma indisinin ışığın rengiyle değiştiğini belirtmiştir. Merceklerde, ışığın renk farklılığı sebebiyle meydana gelen aberasyondan kurtulmak için aynalı teleskobu buldu. Royal Society (İngiliz Kraliyet Derneği)’ ye üye seçildi. Gregory, aynalı teleskobu ve binom teoremini daha önce bulmuştu. Hooke ve Huygens ise raporlarında, Newton’un ışıklı tayfı üzerindeki görüşlerini Huygens’in dalga teorisinin bir parçası olduğunu bildirdiler. Rekabet sürüp gitti. Newton aslında günümüz teorisine çok benzer bir teori kurmuştu ama bu rekabet ve ayrımdan dolayı tanecik teorisi olarak tanındı. Newton çok sayıda yapmış olduğu keşiflerle ilim dünyasının bir çok kollarının gelişmesine ön ayak olmuşsa da; ışığın, ışık kaynağından saçılan zerreerden hasıl olduğunu söyleyerek ve aklında ispat ederek, fizik ilminin bu kısmının senelerce ilerlemesine mani olmuştu. Sonradan titreşim kanunu kurulunca, Newton’un hata ettiği kât’i anlaşıldı ve ışığın yayılışında tanecik teorisinin yanlış olduğu meydana çıktı.
    Newton 1679-1680 kışında kuvvetin mesafenin karesiyle ters orantılı olduğu kabulüyle bir gezegenin yörüngesinin güneş bir odağında bulunmak üzere bir elips olduğunu matematik yoldan ispat etti. Bu sırada durumu öğrenen Edmund Halley, Newton’u bu buluşunu yaınlamaya iknâ etti. Böylece Philosaphie Naturalis Principia Mathematica isimli en büyük eseri ortaya çıktı. Bu eseri üç hareket kanunu üzerine kuruludur. Kanunları: 1- Her cisim üzerine bir kuvvet etki etmedikçe veya etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır olunca durur veya düzgün doğrusal hareketine devam eder. 2- Hareketteki değişiklik, etkiyen kuvvetle orantılı, kuvvetle aynı yönde ve doğrultudadır. 3- Her etkiye karşı ters yönde ve eşit bir tepki vardır.
    Maddesel noktalar arasında kütleleriyle doğru ve aradaki uzaklığın karesiyle ters orantılı bir kuvvet etkidiği esasına dayanan çekim kanunu ise, gök mekaniğinin temelini meydana getirir. Halley, Newton’un bu konudaki bütün eserlerinin basılmasını para ile desteklemiş ve Principia ortaya çıkmıştır. Getirdiği yeniliklere Fransız bilim adamları 15 yıl süre ile karşı çıkmışlardır. Bir süre üniversitenin idarî işleriyle de uğraşmış, parlamento temsilciliğine, 1703’te Royal Society başkanlığına getirilmiş ve kendisine Queen Anne tarafından 1705’te sir ünvanı verilmiştir.20 Mart 1727’de sağlığının bozulması sonucunda Londra’da vefat etti ve naaşı Westminster Abbey’e gömüldü.
    ESERLERİ: Matematik konusunda: Enumeratio Linearum Tertü Ondinis ve Methhodus Differentialis
    Teoloji(Din) konusunda: Chronology of ancient Kingdoms Amended (1728), Observations upon the Propecies of Danniel and the Apocalypse of St. John (1733)
    Matematik, fizik,kimya ve teoloji konularında bir çok basılmamış eseri de bulunmaktadır.
İşlem Yapılıyor
X