Evren'in en detaylı haritası çıkarıldı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    Evren'in en detaylı haritası çıkarıldı

    Gökyüzünün en detaylı haritasının tamamını aynı anda bütünüyle görebilmek için 500.000 adet yüksek çözünürlüklü ekrana ihtiyaç duyuluyor.



    Harita, Amerika’nın New Mexico eyaletinde bulunan Apache Point Gözlemevi’ndeki 2,5 metrelik teleskopla 1998 yılından bu yana çekilmiş olan milyonlarca fotoğrafın bileşiminden oluşuyor. Haritanın oluşturulduğu proje şu an üçüncü safhasına girmiş durumda. Proje ekibinden Mike Blanton ortaya çıkan trilyonlarca piksellik verinin, üzerinde yıllar boyu çalışılabilecek bir miras olduğunu belirtiyor.



    Veriler henüz toplanma sürecindeyken bile, Samanyolu’nun çevresini turlayan küçük ve soluk gökadaların keşfi ile evrenin çeşitli haritaları gibi bir çok yeni bulguya önayak olmuş

    Araştırmanın üçüncü bölümü 2008 yılında başlamış ve haritada yer alan cisimlerin ışık tayflarını ölçmeye odaklanıyor. Harita üzerinde yürütülen bir diğer proje ise, bir milyonu aşkın gökadanın ışık tayflarının ölçümünün, bu gökadaların uzaklıkları hakkında net bir bilgi vereceğini öngörüyor. Bu şekilde evrenin oldukça büyük bir üç boyutlu görüntüsünü oluşturmak mümkün olacak.Haritanın analiziyle uzayın genişlemesini hızlandırdığı düşünülen karanlık enerjnin de doğasının anlaşılmasına çalışılacak.


    Haritayı meydana getirilen fotoğraflara http://skyserver.sdss3.org/dr8/en/tools/places/ adresinden ulaşılabilir. Bununla birlikte haritaya yönelik hazırlanan kısa bir video görüntüsünü de http://www.youtube.com/watch?v=HyMnSyYE1b0 adresinde izleyebilirsiniz.

    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






İşlem Yapılıyor
X