Küçük gökadada dev kara delik

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    Küçük gökadada dev kara delik




    WASHINGTON - Kara deliğin keşfedildiği 'Henize 2-10' adı verilen genç gökada, Dünya'dan 30 milyon ışık yılı uzakta bulunuyor. Evren'in oluşumunun aydınlatılmasında yeni bir ışık olarak değerlendirilen keşfi yapan astronomlar, bir cüce gökadada böylesi büyük bir kara delik bulmanın sıradışı olduğunu belirterek, keşfin kendilerine kara deliklerin gökadaların öncesinde oluşmuş olabileceklerini düşündürdüğünü söylüyorlar.

    Virginia Üniversitesi Astrofizik bölümünden Amy Reines keşfin, kara deliklerin gelişiminin gökada çekirdeğinin oluşumundan önce meydana geldiği yönündeki teoriyi desteklemekte olduğunu belirtiyor.

    Güneş'in yüz milyonlarca katı büyüklüğünde kara delikler, Samanyolu gibi birçok büyük gökadanın merkezinde yer alıyor ve yaşı 13,7 milyar olarak hesaplanan bugünkü evrende, gökada kütlesi ile ortasında bulunan kara deliğin kütlesi arasında sabit bir oran bulunuyor. Bu tip gökadaların kütlesi, genellikle merkezlerindeki kara deliklerinkinin bin katı civarında oluyor. Bu bağlantı, astronomlara kara delikler ile gökadaların karşılıklı gelişiminin birbirlerine sıkı sıkıya bağlı olduğunu düşündürüyor.
    Haberin devamı ↓reklam

    Uluslararası bir astronom ekibi iki yıl önce bu oranı gözönüne alarak, genç gökadalardaki kara deliklerin, evrenin oluşumunun ilk safhalarında daha büyük kütlelere sahip olduğunu keşfetmişlerdi. Amy Reines, bunun kara deliklerin kendilerini çevreleyen gökadalardan daha önce oluştuklarının bir göstergesi olduğunu söylüyor ve bu durumun Henize 2-10'un keşfiyle de teyit edildiğini kaydediyor.

    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






İşlem Yapılıyor
X