EHEC can almaya devam ediyor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ozkandonmez
    Administrator
    • 30-12-2002
    • 47394

    EHEC can almaya devam ediyor

    Alıntı : http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15117915,00.html

    EHEC can almaya devam ediyor




    EHEC bakterisi Almanya'da 14 kişinin ölümüne yol açtı. Uzmanlar çiğ sebze yemekten uzak durulmasını tavsiye ederken, bakteriden korunmak için hijyenin önemini vurguladı.





    Almanya’nın kuzeyinde EHEC bakterisinin bulaşmasıyla başlayan mide-bağırsak enfeksiyonları, artık ülkenin diğer bölgelerinde de can alıyor. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde iki kişinin hayatını kaybetmesiyle, enfeksiyondan ölenlerin sayısı 14’e çıktı. Hastalığa İspanya’dan ihraç edilen domates, salatalık ve yaprak salatanın yol açtığı üzerinde duruluyor. Öte yandan, Tagesspiegel gazetesinde yer alan haberde, EHEC bakterili sebzeleri ihraç ettiğinden şüphe edilen İspanyol firmanın Berlin ve Brandenburg’a da salatalık sattığı bilgisine yer verildi. Bu arada, Danimarka ve İsveç’ten sonra, Fransa’da da daha önce Almanya’da bulunan üç kişide EHEC virüsüne rastlandığı bildirildi.



    Enfeksiyonun yayılmaya başlamasının ardından, Robert Koch Enstitüsü, özellikle Almanya’nın kuzeyinde yaşayanlara çiğ sebze yemekten kaçınmaları uyarısında bulundu. Uyarının hâlâ geçerli olduğunu belirten Enstitü Başkanı Reinhard Burger, hafta sonu yapılan yeni incelemelere rağmen, hastalık sebebinin belirli tek bir kaynağa indirgenemediğini söyledi. Sebzeleri yıkamanın kesin bir koruma sağlamayacağını belirten Bürger, ısıtmanın yıkamaktan daha güvenilir bir yol olduğunu ve sebzelerin 70 derece ısıda 2 ila 10 dakika arasında pişirilmesi gerektiğini söyledi.
    Beslenme üzerinde olumsuz etkisi yok

    Peki, bu tür çiğ sebzeleri yemekten kaçınmanın beslenme üzerinde herhangi olumsuz bir etkisi var mı? Uzmanlara göre, EHEC bakterisinden korunmak için bu sebzelerden kaçınmak vitamin ya da mineral madde eksikliğine yol açmıyor. Sağlık alanında uzman gazeteci Sven-David Müler, bir yaprak salatanın besin değerinin neredeyse sıfır olduğunu söyledi. Salatalığı da bir kenara bırakmanın beslenme açısından zararı olmayacağını kaydeden Müller, kesinlikle bir risk bulunmadığını ifade etti.
    Hâlihazırda Alman halkının sadece yüzde 2’sinin büyük oranda sebze-meyve yediğini belirten Müller, çoğu kişinin sebze-meyvenin beslenme açısından en iyi yol olduğuna inandığını ancak çoğu vitamin ve mineral maddenin yumurtada da bulunduğunu dile getirdi. Müller ayrıca, et ve balıkta da pek çok vitaminin bulunduğunu belirtti. Sağlık alanında uzman olan Müller, bazı tavsiyelerde bulundu. Salatalık yerine salatalık turşusu ya da kabak yenilmesini, domatesin pişirilmesini ya da domates çorbası olarak tüketilmesini önerdi. Ayrıca bu üç sebzeye çok fazla alternatif bulunduğunu da dile getirdi. Sorunun Almanların domates ve salatalık dışında neredeyse başka sebze tanımamasından kaynaklandığını belirten Müller, yine de vitamin eksikliğinden endişe eden varsa bu kişilere günde iki bardak sebze suyu içmelerini önerdi.
    Tarım politikalarında hata
    Tıp tarihçisi Prof. Dr. Wolfgand Eckart ise yanlış tarım politikalarını EHEC bakterisine yol açan nedenler arasında gösterdi: “Bunlar, EHEC patlamasını meydana getirebilecek sözde temel koşullar. Bana göre bu, İspanya’nın ya da İtalya’nın güneyi gibi Avrupa’nın belirli bazı bölgelerinde ayrıca Hollanda’da, bireylerin anlayamayacağı ticari yollardan aşırı sebze üretimine yol açan hatalı Avrupa tarım politikalarıdır. Burada gıda maddesi ve gıda maddesi nakliye araçlarının insanlardan, nihai tüketiciden yabancılaştırılması vuku buluyor. Gıda maddelerimizin artık nereden geldiğini tam olarak bilmiyoruz, bu nedenle bunların görece steril ve temiz üretildiğini düşündüğümüz için oldukça zararsız ve tarafsız davranıyoruz ancak bu yanlış.“
    Hijyenin önemi


    Öte yandan EHEC bakterisinin yayılması, hijyen konusundaki tartışmaları da artırdı. Hijyen Konseyi’nin uluslararası çapta bir araştırmasına göre, ev ve mutfak gereçlerinde insanların günlük hayatta çok dikkat etmediği sayısız enfeksiyon kaynağı mevcut. Konsey’in uzman kuruluna göre, mutfak yüzeylerinin yüzde 19’u kolibasil içeriyor. İshal ve böbrek rahatsızlıklarına yol açan EHEC bakterisi, kolibasilin bir alt türü ve bakteriyi vücuttan atacak bir aşı da mevcut değil. Hamburg’dan iç hastalıkları uzmanı Michael Meyer, bu nedenle gıda maddelerine dikkat edilip, mutfak araçları ve yüzeylerinin ve ayrıca ellerin de düzgün bir şekilde yıkanması gerektiğini belirtti.
    Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise et ve sebze kesiminde farklı kesme tahtası ve bıçakların kullanılması. Bu iki gıda maddesi için farklı renklerde kesme tahtasının kullanılmasının ayırt etme açısından yararlı olacağı belirtiliyor. Kesim işleminden hemen sonra tahta ve bıçağın sıcak suda yıkanması ve uygun temizlik maddeleriyle temizlenmesi tavsiye ediliyor.


    © Deutsche Welle Türkçe
    Derleyen: Başak Sezen (ots/dpa/AFP/DW)
    Editör: Beklan Kulaksızoğlu
    Son düzenleme ozkandonmez; 30-05-2011, 20:59.
    Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



    HAYDI IPTV YAPALIM

    TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

    LÜTFEN OKUYUN

İşlem Yapılıyor
X