Mobil Telefon Sistemi Nasıl Çalışır?

Kapat
Önemli Konu
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    Mobil Telefon Sistemi Nasıl Çalışır?

    Mobil Telefon Sistemi Nasıl Çalışır?


    Mobil telefon sisteminde normal bir telefon yerine,mobil telefon kullanılır. Mobil telefon,mobil telefon şebekesinin bağlı olduğu radyo baz istasyonu ile doğrudan bağlantı kurarak hizmet vermektedir. Mobil telefon şebeke sistemi bir çok hücrenin birleşmesinden meydana gelmiştir. Anahtar sistemi bütün bağlantılarını ve konuşma sonlarında kapanmalarını sağlar,aynı zamanda ana telefon sistemi ile mobil telefon sistemi arasındaki gerekli bağlantıları sağlar.Mobil telefonu otomatik veya pille çalışan minik bir radyo istasyonu olarak düşünebiliriz Minik radyo istasyonu açık olduğu sürece,GSM şebekesinin en yakın anteni ile devamlı irtibat halindedir.
    Mobil telefon şebekesi çok sayıda hücreden meydana gelmiştir. Her hücre belirli bir coğrafi alanı kapsar ve her hücrede,mobil telefon santrali ile bağlantı kurulmasını sağlayan bir ana alıcı-verici istasyonu ( BTS ) ve anten vardır. Bu coğrafi alan içindeki tüm telefon görüşmeleri bu anten ve istasyon üzerinden gerçekleşir. Merkez santral ise tüm telefon aramalarının trafiğini düzenler ve aynı zamanda sabit şebekeye ( PTT ) olan bağlantısını sağlar.
    Mobil telefon ile serbest olarak hareket edildiğinde,sistem otomatik olarak takip eder ve hangi hücrenin görüşme için uygun olduğunu belirler. Telefon görüşme için açıldığında ,görüşme noktasına en yakın olan ana alıcı-verici istasyonu ile telefon arasındaki sinyal alışverişi ,sistemle olan bağlantıları sağlar.
    Telefon görüşmesi sırasında bir hücreden diğerine hareket edildiğinde,sistem otomatik olarak kişiyi yeni BTS hücresine yönlendirir. Bu işlem saniyenin çok küçük bir bölümünde yapıldığından görüşme yapanlar tarafından hücre değiştirdiklerinin anlaşılması mümkün değildir.
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    #2
    GSM(Global System For Mobile Communications) Nedir?




    GSM sözcüğü ,Türkçe anlamı “ Küresel Mobil İletişim Sistemi” olan GLOBAL SYSTEM FOR MOBİLE COMMUNICATIONS tanımlamasının baş harflerinden oluşmuştur. Mobil iletişim sisteminin en yenisi ve en gelişmişi GSM sistemidir. Yeni GSM sistemi,kullanıcılarına daha güvenli ve kaliteli iletişim hizmeti sunmakla birlikte,uluslar arası bir seyahat serbestliği ve mekan özgürlüğü sağlamaktadır.
    GSM Mobil telefon aboneleri ,dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar GSM kapsam alanı içinde bulundukları sürece,dünyanın herhangi bir yerinde mobil yada sabit telefon olan bir telefonu arayabilirler. Aynı şekilde dünyanın herhangi bir yerinden rahatça aranabilirler.
    Son on yıldır telekomünikasyon alanında yapılan yenilikler dünyada farklı standartlarda mobil telefon sistemlerinin kurulmasına yol açmıştır. Bugün 25 ten fazla ülkede kullanılan NMT (Nordic Mobile Telephone ) sistemi bunların ilkidir. TACS (Total Access Telephone system ) İngiltere’de başlatıldı ve şimdi Avrupa,Ortadoğu ve Uzakdoğu’da toplam on ülkede kullanılmaktadır. AMPS (Advanced Mobile Phone Service ) sistemi kuzey Amerika,Avustralya,Yeni Zelanda ve bazı Asya ülkelerinde kullanılmaktadır. NMT;TACS ve AMPS sistemleri multimedia kominikasyon alanındaki tüm ihtiyaca cevap vermekten uzak kalmışlardır.
    80’li yılların sonlarına doğru sayısal telsiz teknolojisindeki gelişmelerin en ileri ürünü olarak GSM sistemi dizayn edildi. Sistem;abonelerinin kendi malı olan cihazlarını Pan-Avrupa sistem birliği içinde özgürce kullanmalarına olanak vererek günümüzün Avrupa birliği düşüncesini yansıtmaktadır. Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 18 Avrupa ülkesi 1989 yılında kabul ettikleri ortak anlaşma ile sistemi uygulamaya başlamışlardır. Bazı ülkelerde,özellikle İskandinav ülkelerinde,GSM sisteminin mevcut klasik analog sistemlere irtibatı sağlanmıştır.
    GSM bir mobil telefon sistemidir ve bu sistemde kullanılan cihazın ;taşındığı yeri kullandığı alanı,niteliğini ve adını belirtemez GSM teknolojisi ile çalışan ve elde,cepte veya çantada taşınan çeşitli ebatlardaki telefonlar olduğu gibi,çeşitli kara nakil vasıtalarına monte edilebilen araç telefonları da vardır.
    GSM sisteminin,analog telefon sistemlerine göre en büyük özelliği;güvenlik sisteminde bulunmaktadır. Sistemin dışarıdan girerek konuşmaları dinleme olasılığı yok denecek kadar azdır. Sistemin bir başka üstünlüğü ise ses kalitesindedir,konuşma sırasında arka planda gürültü,uğultu olma ihtimali diğer sisteme göre çok azdır.

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X