Genel Operatörlerin hakkında önemli detaylar

Kapat
Önemli Konu
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    Genel Operatörlerin hakkında önemli detaylar

    Reklam mesajları almaya devam ediyorum, ne yapmalıyım?

    Pazarlama ve tanıtım amaçlı mesaj, arama ya da e-posta gibi uygulamaları sona erdiren kanun kısa süre önce yürürlüğe girdi. Peki bu mesaj ya da aramaları almaya devam ediyorsanız nereye şikayet etmeniz gerekiyor.



    Reklam mesajlarının sona ermesi tam olarak ne anlama gelmektedir?

    Reklam mesajlarının sona erdiğini söylemek çok doğru olmaz. 1 mayıs tarihi itibari ile yürürlüğü giren 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile ticari elektronik iletilerin hangi usul ve esaslar kapsamında gönderileceği belirli şartlara bağlanmıştır. Bu kurallara uygun olarak ticari elektronik iletiler ilgililere gönderilebilecektir.

    Buna göre; Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek.




    Ticari elektronik iletiden kasıt nedir?

    Ticari elektronik ileti: telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli iletileri ifade ediyor..

    Kişiler nasıl onay verecek, verdikleri onayı iptal edebilecekler mi?

    Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilir. Ayrıca tüketiciler gerçekleştirdiği alışverişler esnasında kendisi ile iletişime geçilmesi amacıyla firmaya iletişim bilgilerini verebilir. Bu durum da onay olarak kabul edilecektir. Bu sebeple ticari elektronik iletilere muhatap olmak istemeyen tüketicilerin iletişim bilgilerini firmalara vermemesi gerekiyor.

    Onay alma talebi sonrası tüketici tarafından onay verilmiş olsa dahi tüketiciler diledikleri her zaman bu onayı iptal edebileceklerdir. Bu durumda tüketiciler ret bildirimi için herhangi bir ücret ödemeyeceklerdir.

    Öte yandan tüketiciden alınacak onay yalnızca onay verilen firmanın ticari elektronik iletilerini kapsar. Yani bu onayı almış olan firma bu kapsamda başka firmaların hizmetlerini tüketiciye iletemez.

    Bu uygulama ile neler değişecek?

    Kuşkusuz iletişim araçları, firmaların ürün ve hizmetlerinin reklamı için kullanılmalıdır. Ancak bu durumumun istismar edilmesi neticesinde maalesef uygulamada elektronik iletiler örneğin kısa mesajlar insanları ciddi anlamda rahatsız edici bir boyuta ulaşmıştır.

    Bu kapsamda yasal düzenlemeler tam olarak tatbik edilebilirse, artık firmalar onayını almadığı kişiyi reklam bombardımanına tutamayacaktır. Zira firmalar, yasadaki düzenlemelere aykırı hareket ederce ciddi yaptırımlarla karşılaşacaktır. Buna göre; firmalar kanunun cezai hükümler başlıklı 12. Maddesinde yazdığı şekliyle bin Türk lirasından elli bin liraya kadar idari para cezası ile cezalandırılacaklardır.

    1 Mayıs’tan sonra gelen reklam mesajlarını nereye şikayet etmeliyiz? Süreç nasıl işleyecek?

    1 Mayıs tarihinden itibaren onay alınmaksızın gönderilen e-posta ve kısa mesajlar ile yapılan otomatik aramalara ilişkin şikayetlerin nasıl yapılacağını ve sürecin nasıl işleyeceğinin öngörüldüğü haliyle şu şekilde özetleyebiliriz.

    -Şikâyet başvuruları, alıcının ikametgâhının bulunduğu yerdeki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğüne yapılır. Şikâyet edilen hizmet sağlayıcının sicile kayıtlı merkezinin başka bir ilde bulunması halinde, bu başvuru ilgili İl Müdürlüğüne gönderilir.

    -Şikâyet başvuruları, yazılı olarak ıslak imzayla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden güvenli elektronik imza ya da mobil imza yoluyla İl Müdürlüğüne yapılabilir.

    -Şikâyetçi; gerçek kişi ise adı ve soyadı ile imzası ve ikametgâh adresinin; tüzel kişi ise unvanı ve temsile yetkili kişinin veya vekilinin adı ve soyadı, iş adresi ve imzasının başvuruda yer alması gerekir.

    -Kısa mesaj yoluyla yapılan ticari iletişimde; şikâyetçinin telefon numarası, şikâyetçinin abonesi olduğu GSM operatörünün adı, şikâyete konu iletiyi gönderenin numarası, bu numaranın bulunmaması halinde marka ve işletme adı gibi alfanumerik bilgisi, iletinin gönderilme tarihi, saati ve içeriği ile esnaf veya tacir olmaları halinde bu bilgisine yer verilir. İletinin yazılı veya görsel bir örneği başvuruya eklenir.

    -Elektronik posta yoluyla yapılan ticari iletişimde; şikâyetçinin elektronik posta adresi, şikâyetçiye elektronik posta hizmeti sağlayan işletmenin adı, şikâyete konu iletiyi gönderenin elektronik posta adresi, iletinin gönderilme tarihi, saati ve içeriği ile esnaf veya tacir olmaları halinde bu bilgisine yer verilir. İletinin yazılı veya görsel bir örneği başvuruya eklenir.

    -Sesli arama yoluyla yapılan ticari iletişimde; şikâyetçinin telefon numarası, şikâyetçinin abonesi olduğu GSM veya sabit hat operatörü adı, şikâyete konu iletiyi gönderenin numarası, bu numaranın alınamaması halinde marka ve işletme adı gibi bilgisi, iletinin gönderilme tarihi, saati ve içeriği ile esnaf veya tacir olmaları halinde bu bilgisine yer verilir.

    -Diğer elektronik iletişim araçları ile yapılan ticari iletişimde, iletişim aracının türüne bağlı olarak gerekli bilgilere yer verilir.
    -Şikâyet başvurusu, ticari elektronik iletinin gönderildiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde yapılır. Şikâyetçi ancak kendisine ait elektronik iletişim adreslerine gönderilen iletilere ilişkin şikâyette bulunabilir. Bu maddede yer alan şartları taşımayan başvurular İl Müdürlüğünce işleme konulmaz.

    -İl Müdürlüğü tarafından, hakkında şikâyet bulunan hizmet sağlayıcı tespit edilir. Konuya ilişkin bilgi ve belgeler ilgilisinden temin edilerek şikâyet sonuçlandırılır. Ancak, gerekli hallerde İl Müdürlüğünce denetim için görevlendirilen personel tarafından yerinde denetim yapılabilir.

    -Hizmet sağlayıcı, İl Müdürlüğü tarafından söz konusu şikâyetle ilgili olarak talep edilen bilgi ve belgeleri, bu talebin tebliğinden itibaren 15 gün içinde teslim etmekle yükümlüdür. Gerekli hallerde bu süre bir defaya mahsus olmak üzere 15 gün uzatılabilir. Aksi takdirde, hizmet sağlayıcıya Kanunda öngörülen idari para cezası uygulanır.

    -İl Müdürlüğü, hizmet sağlayıcının doğrudan tespit edilmesine imkân bulunmadığı hallerde, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmecilerden bilgi ve belge talep edebilir.

    Müşteriler istemedikleri sms, e postaları engellemek zorunda mı?

    İnsanların engelleme zorunlulukları yoktur. Firmalar onay almadığı sürece ticari elektronik iletileri gönderemezler.

    Reklam şirketleri bu karardan sonra çalıştırdıkları elemanları çıkartması söz konusu mu?

    Onay şartı getirildiği için bu alandaki iş potansiyelinde bir azalmanın olacağı muhakkak.

    Doğal olarak reklam şirketleri de bu iş için istihdam ettiği kişi sayısını azaltacaktır.

    Taahhüt verdikleri için operatörler bunu kullanabilir mi?

    Burada verilen onayın Ticari Firmaların reklam hizmetlerine ilişkin olması açıktır. Bu nedenle adına reklam yapılan ticari firmaya yönelik açık bir onay olmadıktan sonra daha önce onay verilmiş olan bir ticari firma başka firmalar adına ticari elektronik ileti gönderemezler.
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    #2
    GSM operatörlerine SMS yasağı geldi!

    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), cep telefonu operatörleri tarafından tanıtım amaçlı SMS’lerin izinsiz gönderilemeyeceğini açıkladı.


    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) cep telefonu kullanıcılarına yönelik bir yeniliğe daha imza attı. BTK’nın internet sitesinde yayınlanan karara göre; elektronik haberleşme sektöründe hizmet veren işletmeler abone ve kullanıcılara bilgilendirme yapılması ve ret imkanı sağlanması halinde ancak izin verenlere mal ya da hizmetlerle ilgili pazarlama ve tanıtım amaçlı haberleşme yapılabilecek.
    BTK yaptığı değişiklik de, İşletmelerin abone ve kullanıcılara pazarlama ve tanıtım amaçlı SMS istemediklerine ilişkin ret imkanı ücretsiz olarak sağlama zorunluluğunun olduğunu ve ret talebinin işletmeciye ulaşmasına müteakip üç iş günü içinde abone veya kullanıcılarla yapılan bu tür haberleşmelerin durdurulacağını dile getirdi.
    Ayrıca işletmecilere izin vermeyen ya da daha önce verdikleri izni geri alan abone ve kullanıcılarla otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle pazarlama gibi maksatlarla haberleşme yapılabilmesi için izin alma zorunluluğu getirildi.
    İşletmelerin BTK’nın düzenlediği esaslara uymaması halinde ise 15/2/2014 tarihli ve 28914 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Yaptırımlar Yönetmeliği hükümlerinin uygulanacağı bildirildi.

    Yorum

    • mehmet karalýlar
      Senior Member
      • 02-06-2009
      • 11564

      #3
      Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, ülkemizde operatörlerin uyguladığı işlem ücretlerinde değişikliğe gitti. İşte işlem ücretlerinin güncel fiyatları.

      BTK, mobil telefon operatörlerinin numara ve sim kart değişikliğigibi işlemlerde uyguladığı fiyatlar nedeniyle azami fiyat tarifesinde indirim yaptı.
      Turkcell, Vodafone ve Avea gibi operatörlerin aldıkları işlem ücretinde düzenlemeler yapıldı. BKT’nın açıklamasına göre maksimum işlem ücretlerimobil telefon aboneliğinde "İsim – Ünvan Değişikliği" ücreti 17 liradan 6 liraya, “Numara Değişikliği” ücreti 52 liradan 20 liraya, “Kayıp, Çalıntı veya Sim Kart Değişikliği” ücreti ise 43 liradan 20 liraya düşürüldü.

      Bu ücretler üst limit olduğu için her operatör farklı fiyat tarifeleriuygulayabilir. Örneğin Numara Değişikliği için bir operatör 10 lira diğer operatör ise 20 lira ücret talep edebilir. Ayrıca arızalı SIM kart değişimiücretsiz yapılacak....

      Yorum

      • mehmet karalýlar
        Senior Member
        • 02-06-2009
        • 11564

        #4
        Microsoft Windows 10 Mobile güncellemesi için son hazırlıklarını yaparken, operatörler de güncelleme takvimini oluşturuyor. Windows 10 Mobile güncellemesi için bir operatörden daha güncelleme takvimi sızdırıldı. İşte Windows 10 Mobile güncellemesini ilk alacak Lumia cihazları…

        Microsoft, aylardır Windows 10 Mobile güncellemesi için yoğun bir şekilde mesai harcıyor. Windows Insider programı çerçevesinde kullanıcılar tarafından test edilebilen Windows 10 Mobile sürümleri de yayınlayan Microsoft, gelen bilgilere göre Windows 10 Mobile Yapı 10586 sürümü ile Windows 10 Mobile güncellemesi için RTM sürümünü oluşturdu.
        Bu arada operatörler de Windows 10 Mobile güncellemesi için çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde Avustralya’dan gelen bilgilere Vodafone Avustralya’nın Lumia 640 ve Lumia 635 için Windows 10 Mobile güncellemesi testlerini tamamladığı bilgisi gelmişti. Şimdi de Polonya’da Orange Polonya’dan sızan bilgilere Windows 10 Mobile güncellemesinin mevcut Lumia cihazları için yayınlanma takvimi sızdırıldı.

        Orange Polonya, Windows Phone cihazlar için Windows 10 Mobile güncellemesi takvimini belirlemiş ve güncellemeyi mevcut Lumia cihazlara iki grup halinde dağıtacak. İlk grup 14 Aralık’ta başlayacak ve Lumia 630, 635, 735, 830 ve 640 cihazlarını içerecek.
        İkinci ve daha az şanslı grup ise Lumia 520, 532, 625, 720, 820, 920, 925, 930, 1020, 1320 cihazlarını içerecek ve bu cihazlar için güncelleme 1 Şubat 2016 tarihinde başlayacak. Lumia 530 ve Lumia 1520 ile ilgili bir bilgi ise şimdilik bulunmuyor.
        Microsoft tarafından ise Windows 10 Mobile güncellemesinin dağıtımı ile ilgili şimdilik kesin bir bilgi paylaşılmadı. Fakat bu hafta içinde Windows Insider programı çerçevesinde yayınlanması beklenen Windows 10 Mobile Insider Preview Yapı 10586 sürümünün bir iki hafta içinde genel dağıtım sürümü olarak kullanıcılara sunulmaya başlayacağı tahmin ediliyor.

        Yorum

        • mehmet karalýlar
          Senior Member
          • 02-06-2009
          • 11564

          #5
          BTK'dan Adil Kullanım Kotası değişikliği

          Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olan (BTK) 2016 yılına ilişkin planlarını açıkladı.

          Bu yıl düzenlemeye gidileceği BTK tarafından duyuruldu. Bu düzenlemede Adil Kullanım Kotası kalkabilir. Kalkması da gerekli bence. Millete sınırsız internet adı altında internet satıyorlar sonra arkadaşım sen şu kadar kotayı geçersen internet hızını düşüreceğiz diyorlar. Bu nasıl bir çelişkidir. Bize göre Adil Kullanım Kotası tamamen kalkmalı ve sınırsız internet kullanıcısına sunulmalı.

          Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi CEO'su Erkan Akdemir ile gerçekleştirilen röportajda; 8 mbps hızla adil kullanım kotası olmayan tarifelere 100 TL civarında ücret ödeyerek satın almak mümkün. Standart paketler ise 50 TL’den başlıyor.
          Bu standart paket dediğimiz pakette de adil kullanım kotası var. Kota yaklaşık 60 GB yani neredeyse bir adet oyun indiriyorsunuz ve kotanız bitiyor. BTK bu konuda daha önceden bir çalışma başlatmalıydı.
          AKN planının açıklamasında ise; “Yaşanan teknolojik gelişmeler ve artan tüketici talepleri nedeniyle sabit ve mobil internet erişiminde uygulanmakta olan AKN ile ilgili çalışma yapılması suretiyle, özellikle AKN sonrası veri indirme hızlarının iyileştirilmesi, tüketiciler açısından belirliliğin ve şeffaflığın artırılması amaçlanmaktadır.” İfadeleri yer alıyor.

          Yorum

          • mehmet karalýlar
            Senior Member
            • 02-06-2009
            • 11564

            #6
            Turkcell ve Vodafone, iPhone 7 fiyatını ve ödeme planlarını açıkladı. Türk Telekom henüz fiyatları açıklamazken iki operatörün iPhone 7 fiyat ve kampanyalarını karşılaştırmalarını açıkladı




            Bugün itibarıyla ön siparişe açılan iPhone 7 fiyatı belli oldu. Ülkemizin önemli operatörleri Turkcell, ve Vodafone; iPhone 7 için belirlediği paketlerle birlikte tüketicilere farklı kampanyalar sunuyor.
            Türk Telekom ise henüz iPhone 7 fiyatlarını açıklamış deği
            Dilerseniz tek tek hangi operatörün müşterilerine nasıl fiyatlar ve kampanyalar sunduğuna bakalım.

            Turkcell iPhone 7 fiyat

            İlk olarak Turkcell'e bakacak olursak iPhone 7 32 GB modeli için peşin fiyat3,199 TL olarak belirlenmiş durumda. Tarifeye ek aylık ücretlendirme ise36 ay taksitle 122,6 TL'den başlıyor ve taksit sayısı ile paket durumuna göre ücretlendirme değişiyor.

            iPhone 7 Plus 32 GB ise nakit fiyat olarak 3,749 TL fiyat etiketine sahip. Tarifeye ek 36 ay taksitle en uygun seçenek aylık 143,56 TL olarak belirlenmiş durumda.
            Modellerin diğer depolama seçenekleri ise nakit ödeme için şu şekilde:
            iPhone 7 128 GB - 3,599 TL
            iPhone 7 256 GB - 4,049 TL
            iPhone 7 Plus 128 GB - 4,149 TL
            iPhone 7 Plus 256 GB - 4,549 TL

            Vodafone iPhone 7 fiyat

            Gördüğümüz kadarıyla şimdilik Vodafone'da iPhone 7 için nakit satın alma seçeneği bulunmuyor. Aylık tarifeye ek paketlere baktığımızda ise:
            iPhone 7 için en uygun plan 24 ay taksitle aylık 155 TL.
            iPhone 7 Plus içinse yine 24 aylık taksitle en uygun fiyat aylık 172 TLolarak karşımıza çıkıyor. Tabii ki depolama seçeneği yükseldikçe ve paketler farklılaştıkça aylık ödeme planlarında da değişiklikler olacaktır.

            Yorum

            • mehmet karalýlar
              Senior Member
              • 02-06-2009
              • 11564

              #7
              Mobil Veri Tüketimi Artacak!

              Kristal Elma Festivali'ne katılan ve burada konuşma yapan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu özellikle televizyon kullanımlarının mobile taşınmasının önemli değişikliklere yol açacağını söyledi.

              Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, katıldığı özel bir etkinlikte gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu. özellikle mobil veri tüketiminin artması ile ilgili öngörüleri olduğunu söyleyen Kaan Terzioğlu, bu durumun telefonlarda kullanılan uygulamaların artmasıyla birlikte sağlanacağını belirtti.
              Özellikle mobil televizyonların kullanılmasının yaygınlaşması mobil veri tüketimini arttıracak en önemli etkenlerden birisi olacağını söyleyen Kaan Terzioğlu, şu anda Türkiye'nin yüzde 80 için 4.5G internet altyapısına sahip olduğu ve bu bakımdan kullanıcıların mobil internette artık çok daha hızlı bir seçeneği bulunduğunu söyledi.
              En Hızlı İnternet Türkiye’de
              Dünyanın en iyisi internet altyapısının İstanbul ve Ankara'da olduğunu söyleyerek bu konuda Türkiye'de önemli gelişmelerin yaşandığını belirten Kaan Terzioğlu, Türkiye'de yapılan yatırımların sonuçlarının alınmaya başlandığını ve bu bakımdan gelecek yıllarda Türkiye'nin mobil kullanımda çok daha iyi bir duruma geleceğini söyledi. Cepten televizyon izleme oranının artmasının bu konuda çok önemli bir etken olduğunu ve yapılan son araştırmalarda da bu durumun net bir şekilde görüldüğünü söyleyen Kaan Terzioğlu, önceki yıllarda günlük 7 dakika olan izleme oranlarının 25 dakikaya kadar yükseldiğini ve altı aylık süre içerisinde sektördeki amacın oranların 45 dakikaya kadar çıkarılması olduğunu ifade etti.

              Yorum

              • mehmet karalýlar
                Senior Member
                • 02-06-2009
                • 11564

                #8
                BTK’dan Uyarı: Saatlerinize Dikkat Edin!

                Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu tarafından telefon kullanıcılara yönelik önemli bir uyarı yapıldı. İşte uyarı ile ilgili detaylar.


                Türkiye'de kış saati uygulamasının iptal edilmesiyle birlikte tek bir saatin uygulanacak olması bu konuda ciddi sorunlara yol açabilecek gibi duruyor. Öyle ki bilgisayarlar ve akıllı cep telefonlarında Türkiye'de iki farklı saat diliminin kullanılabilir durumda olması ve böyle tanımlamaların yapılması saat değiştirme zamanlarında otomatik olarak saatin güncellemesinin yapılmasını gerektiriyor.

                Telefonlarda ve bilgisayarlarda saatlerin otomatik bir şekilde güncellenecek olması Türkiye'de saatlerin değiştirmeyecek olması iki farklı saatin kullanımda olmasını ve bu nedenle sorunların yaşanmasına yol açabilecek durumda. Bu da özellikle Türkiye'de alınan karar ile birlikte kış saati uygulamasının iptal edilmesi bu konuda kullanıcıların daha dikkatli olmasını gerektiriyor.

                30 Ekim’e Dikkat!

                Saat değişikliğinin yapıldığı tarihlerde kullanıcıların telefonlarının saatini kontrol etmesi gerekirken özellikle otomatik bir şekilde güncellenen telefonlarda saatin Türkiye saatine göre ayarlanması gerekiyor. Yapılan resmi açıklamalarda 30 Ekim Pazar günü itibariyle saatlerin 1 saat geri alınması gerektiği fakat Türkiye'de bu uygulamanın iptal edilmesi nedeniyle saatlerin geri alınmayacağı ifade edildi. Fakat bu konuda otomatik olarak güncellemelere mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Yapılan resmi açıklamalarda bu değişikliğe dikkat edilmesi gerektiği belirtilirken kullanıcılar otomatik güncellemeleri devre dışı bırakarak da bundan sonra saat sorunu yaşamaktan kurtulabilir.

                Yorum

                İşlem Yapılıyor
                X