İOS Damarlarımızın Görüntülenmesi İçin Ses Kullanılacak

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    İOS Damarlarımızın Görüntülenmesi İçin Ses Kullanılacak

    Bilim adamları farelerin beyninde bulunan damarları detaylı ve eş zamanlı bir şekilde görüntülemek için ultrasound kullandı. Bu teknik, insan bedeninde de kullanılacak.Bilim adamları uzun yıllar süren çalışmaların bir sonucu olarak farelerin damar sistemini, ultrasound teknolojisi sayesinde üç boyutlu ve eş zamanlı olarak görüntüleyebilmeyi başardı. Günümüzde birçok hastalığın teşhisinde kullanılmasına rağmen üç boyutlu, eş zamanlı ve detaylı bilgi sağlayan bu yeni tekniği diğerlerinden ayıran ana nokta ise bu çalışmada canlı vücuduna milyonlarca küçük baloncuk enjekte ediliyor olması.

    Ultrasound teknolojisini kullanan diğer teknikler, insan vücudunu net olarak görüntüleyemez. Bunun nedeni damarlarımızda sürekli olarak dolanan alyuvarların sesi yaymak konusunda pek iyi olmamaları. Ancak bu teknik ile vücuda enjekte edilecek olan küçük baloncuklar, ultrasound dalgaların çok rahat bir şekilde yayabiliyor. Bu baloncuklar sayesinde sadece daha iyi görüntülere değil, aynı zamanda detaylı bilgilere de ulaşılıyor. Örneğin hangi damardan kanın ne kadar hızlı geçtiği anlaşılabiliyor. Böylece damar basıncının yanı sıra atar ve toplar damarlar anlaşılabiliyor.



    Ultrasound'un kullanıldığı bu yeni teknik şimdilik sadece farelerin beyin yapısını inceleme konusunda kullanıldı. Biraz daha geliştirilmesiyle birlikte insanlarda tümor, kanser ve felç teşhisindekullanılabilecek.
İşlem Yapılıyor
X