Lumia 950 ve Lumia 950 XL Türkiye’de Satışa Sunuldu

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    Lumia 950 ve Lumia 950 XL Türkiye’de Satışa Sunuldu

    Microsoft’un Windows 10 Mobile amiral gemi akıllı telefonları Lumia 950 ve Lumia 950 XL, beklentilerin üzerinde fiyatla satışa sunuldu.

    Microsoft’un Nokia Cihazlar ve Servisler iş kolunu satın aldıktan sonra piyasaya sunduğu ilk üst seviye akıllı telefonları olan Lumia 950 ve Lumia 950 XL, 6 Ekim tarihindeki duyurunun üzerinden dört ay geçmesinden sonra Türkiye’de oldukça yüksek sayılabilecek bir fiyattan satışa sunuldu.
    Türkiye lansmanı oldukça sönük geçen Lumia 950 ve Lumia 950 XL, bugün daha önce de bilgisini verdiğimiz üzere online kanallardan satışa sunulmuş durumda. İlk olarak hepsiburada.com üzerinde listelenen Windows 10 Mobile amiral gemi akıllı telefonları Lumia 950 için 2.299 Türk Lirası, Lumia 950 XL için ise 2599 Türk Lirası fiyat etiketi belirlenmiş.


    Lumia 950, 5.2 inç Quad HD ekrana sahipken, Lumia 950 XL ise 5.7 inç büyüklüğünde Quad HD ekranla geliyor. Lumia 950 XL Qualcomm’un Snapdragon 810 yonga setine sahip. Lumia 950 ise Hexa-core Snapdragon 808 yonga setinden güç alıyor. Bunlar dışında iki cihaz da 4GB sistem belleği, 32GB dahili depolama alanı, 20MP Pureview arka ve 5MP ön kamera ve microSD kart desteği ile USB Type-C bağlantı noktasına sahip.
    Lumia 950 ve Lumia 950 XL oldukça güçlü sayılabilecek donanım özelliklerinin yanında kişiselleştirme anlamında da seçenekler sunuyor. Özellikle değiştirilebilir arka kapak ve batarya, microsd kart desteği, Glance Screen teknolojisi, çift tıkla uyandırma gibi özellikler bu iki telefonun avantajları arasında gösteriliyor. Cortana dijital sesli asistan ise tanıtılmasına ardından üç yıl geçmesine rağmen henüz Türkçe dil desteği olmadığı için Türkiye’de kullanılamıyor. Ayrıca Cortana İos ve Android platformları için de kullanıma sunulduğu için Windows 10 Mobile akıllı telefonlara artık artı bir değer katmıyor.
    Hepsiburada.com üzerinde satışa sunulan her iki cihaz için kargolama süresi olarak 16 Şubat tarihi veriliyor. Bu iki cihazın yurt dışı fiyatlarına göz attığımızda ise Türkiye fiyatlarının oldukça yüksek belirlendiğini görüyoruz. Bu farkı ülkemizde uygulanan vergileri göz önüne alarak izah etmek pek mümkün görünmüyor. Zira yurt dışı ülkelerde 600-650 dolar aralığında satılan Lumia 950 XL’nin bu fiyatına satıldığı ülkelerdeki vergiler de dahil. Oysa ülkemizde mevcut döviz kuruna göre fiyat 900$ civarında denk geliyor.
    Microsoft Türkiye, Lumia 950 ve Lumia 950 XL’nin Türkiye lansmanı sırasında bu modellerle kurumsal müşteriler ve Windows hayranlarını hedef aldıklarını açıklamıştı. Windows hayranları açısından bakılırsa bu fiyatlar ellerinde en azından bir adet Lumia telefon olduğu göz önüne alındığında böyle bir yükseltme ihtiyacı pek mantıklı görünmüyor. Kurumsal müşteriler açısından değerlendirirsek, halihazırda bir çok eksiği ve hatası olan Windows 10 Mobile platformu ve rakiplerinin oturmuş sistemleri de göz önüne alındığında bu alanda da rakipsiz olduğu söylenemez. Continuum teknolojisi dışında bir fark da yaratamayan Windows 10 Mobile işletim sistemi ile rakiplerinden müşteri çekmesi de zor görünüyor.
    Sonuç olarak Türkiye akıllı telefon pazarı her geçen yıl biraz daha büyürken, Windows Phone platformu Lumia akıllı telefonların Microsoft bünyesine katılmasından sonra sürekli pazar payı kaybediyor. Görünüşe bakılırsa, bu fiyatlar göz önüne alındığında Lumia 950 ve Lumia 950 XL gibi sınıflarında güçlü sayılabilecek iki telefon da bu düşüşe engel olamayacak.
    Aynı veya benzer özelliklere sahip rakip akıllı telefon fiyatlarının 2.000 Türk Lirası düzeyine gerilediği dönemde Microsoft Türkiye’nin bu kadar yüksek fiyat belirlenmesinin nedeni ne olabilir?
İşlem Yapılıyor
X