Microsoft'un sanal gerçeklik gözlüğü HoloLens

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    Microsoft'un sanal gerçeklik gözlüğü HoloLens


    Microsoft'un sanal gerçeklik gözlüğü HoloLens

    Microsoft'un şok etkisi yaratan sanal gerçeklik gözlüğü HoloLens tam olarak nedir; ne işe yarıyor?



    Microsoft'un geçen hafta tanıttığı sanal gerçeklik gözlüğü HoloLens, teknoloji dünyasında adeta bomba etkisi yarattı.

    Aslında herkes Microsoft'tan bir sanal gerçeklik gözlüğü bekliyordu. Aynı şekilde, Apple'dan, Samsung'tan, Sony'den hatta LG veya HTC'den de benzer şekilde gözlükler bekleniyordu zira Google'ın yıllardır test aşamasında süründürdüğü dijital gözlüğü Google Glass ve Facebook'un milyarlarca dolar ödeyerek satın aldığı Oculus Rift ile beraber, tüm dünya dijital gözlüklerin öneminin farkındaydı. Bu iki firma dışındaki teknoloji üreticilerinin de öyle ya da böyle kendi gözlüğünü üretmesi bekleniyordu. Ama Microsoft'un basın toplantısında canlı şekilde ilk demosu yapılan dijital gözlüğünün, bu kadar devrimsel bir ürün olabileceğini kimse tahmin etmiyordu.

    HoloLens teorik olarak Oculus Rift gibi bir sanal gerçeklik gözlüğü. Ama aynı zamanda Google'ın Glass'ı gibi dijital bir gözlük. Dolayısıyla ürünü konumlandırmak için Oculus Rift ile Google Glass arasında, yeni bir tür dijital gözlük diyebiliriz. Tam olarak, kullanıcının çevresindeki objelerle hologramlarvasıtasıyla iletişim kurmasını sağlayan, hologram teknolojisinin yeni bir yorumu üzerine konumlandırılmış bir dijital gözlük.


  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    #2

    HoloLens, biraz Star Trek filmlerinde görmeye alıştığımız dijital gözlüklere benziyor. Kullanıcıyı çevresindeki ortamla yeni bir tür iletişme sokan gözlük, etraftaki nesnelerin üzerinde sadece kullanıcının gördüğü hologramlaroluşturabiliyor ve kullanıcının bu hologramlarla etkileşime girmesi mümkün oluyor. Örneğin, masanızın üzerine telefonunuzun ekranını yansıtan büyük bir ekran yerleştirebiliyorsunuz ve telefonunuz çaldığında, hologram ekran üzerinden arayanla iletişim kurabiliyorsunuz. Ya da mutfakta yemek yaptığınız sırada, mutfak duvarına dev bir televizyon ekranı yerleştirip takip ettiğiniz diziyi bu dev hologram ekran üzerinden seyredebiliyorsunuz.

    HoloLens'in yapısında yer alan sensörler, onu başınıza takmanızdan sonra göz bebeklerinizi tespit ediyor ve her hareketini takip ediyor. Böylece gözlük aslında tam olarak nereye baktığınızı her an biliyor. Ayrıca bir başka sensör de başınızın hareketlerini analiz ediyor ve ne tarafa döndüğünüzü kontrol ediyor. Bu sensörler sayesinde, gözlük camı üzerinde oluşturulan hologramlar, siz ne tarafa dönerseniz dönün, ne tarafa bakarsanız bakın, odanın hep aynı noktasında sabit duruyormuş gibi görünüyor.

    Yorum

    • mehmet karalýlar
      Senior Member
      • 02-06-2009
      • 11564

      #3

      Microsoft'un gözlüğün üzerinde kullandığı ekranın ismi HPU, temel olarak çözünürlüğü insan gözü ile aynı olan bir retina ekran. Bu ekranda oluşan görüntü aslında bir hologram değil, zira görüntünün gerçek dünyada bir karşılığı yok. Yani, gözlük takmadan odada bulunan biri bu görüntüleri göremiyor. Görüntüler, gözlükteki lenslerin üzerine yansıtılıyor. Bu lensler ise aslında çok pahalı olmasına rağmen, Microsoft'un onları düşük maliyetle üretmeyi başardığı anlaşılıyor, ki bu sayede HoloLens gözlüğü makul fiyatlarla piyasada satışa çıkabilecek.

      Gözlük sayesinde, çevrenizdeki her şeyi yine olduğu gibi görmeye devam ediyorsunuz. Gözlük, Oculus Rift'teki gibi görüşünüzü kısıtlamıyor, böylece Oculus Rift'te çok sık yaşanan, denge kaybetme problemi de ortaya çıkmıyor. Kullanıcı, hologram görüntüleri, çevresindeki nesnelerin üzerine yansımış gibi görüyor ve etrafını görebildiği için, bulunduğu ortamda rahatça yürüyebiliyor, hareket edebiliyor, oturuyor, kalkıyor, geziyor hatta koşabiliyor. HoloLens hareketinize göre hologramı, olması gereken noktada tutuyor ve ayrıca akıllı bir şekilde, başka görüntü veren aygıtları tanıyor ve tv, monitör veya telefon ekranının üzerinde görüntü oluşturmuyor.

      Yorum

      • mehmet karalýlar
        Senior Member
        • 02-06-2009
        • 11564

        #4

        Sanal gerçeklik gözlüğünü başa geçirmek şimdilik biraz problemli, zira gözlüğü başa çok doğru biçimde takmak, gözlerinizi doğru hizada konumlandırmanız gerekiyor. Gözlük burun üzerine biraz baskı yapabiliyor ve elbette bu da onu uzun saatler kullanmak için biraz elverişsiz yapıyor. Elbette, tasarımda gözlüklü kullanıcılar yine ikinci planda düşünülmüş ve normal gözlüklerin üzerine sanal gerçeklik gözlüğünü takmanız çok zorlama bir çaba gerektiriyor. Ancak, tüm bu sorunların, cihazın teknolojik altyapısı mükemmelleştirildikten sonra, ergonomisinin ele alındığı son aşamada çözülmesi bekleniyor.

        Gözlükle ilgili bir güzel detay ise, gözlüğün diğer VR gözlüklerinde yarattığı baş dönmesi hissine neden olmaması zira kullanıcıyı dışarıdak dünyadan soyutlamıyor. Dış dünyayı görmeye devam eden kullanıcının beyni de yer çekimiyle ilişkisini kaybedip sendelemiyor veya başı dönmeye başlamıyor.

        Yorum

        • mehmet karalýlar
          Senior Member
          • 02-06-2009
          • 11564

          #5

          Microsoft şu anda sınırlı sayıda uygulama geliştiricisi ile gözlük için uygulama geliştiriyor ve gözlüğün özel bir geliştirme sürümünü bu geliştiricilerle paylaşıyor. Ancak şimdilik bu versiyonun fotoğrafının çekilmesi veya hakkında inceleme yayınlanması yasak. Geliştiricilerin de bu yasağa özenle uyduğu anlaşılıyor.

          Gözlükle beraber kullanılacak uygulamalar arasında şu anda Holo Studio 3D veHolo Builder uygulamaları dikkat çekiyor. Holo Studio 3D ile üç boyutlu nesneler tasarlayıp bunu üç boyutlu yazıcıya gönderebiliyoruz. Holo Builder ise Minecraf'tan esinlenmiş, Lego gibi bir dünya yaratma oyunu. Elbette, Microsoft bu oyunla birlikte, yakın gelecekte Minecraft'ın HoloLens ile birlikte oynanacağının da sinyalini veriyor ancak Minecraft gibi büyük bir oyunun şimdilik HoloLens uygulaması hazırlaması için zaman erken.

          Yorum

          • mehmet karalýlar
            Senior Member
            • 02-06-2009
            • 11564

            #6
            Kontrol

            Gözlüğü ve uygulamalarını kontrol etmek için ses komutları yeterli oluyor ancak ince detaylara müdahale etmek için elimizi kullanmamız gerekiyor.Gözlük üzerindeki kameralar ve sensörler, el hareketlerini tespit ederek, kullanıcının hologramda nereye, nasıl bir müdahalede bulunduğunu anlayabiliyor.

            Microsoft ayrıca, bu gözlük sayesinde, insansız araçları kullanmanın da çok kolay olacağını vurguluyor. Bunun için, Mars'taki bir uzay aracının, dünyadan nasıl kolayca kontrol edilebileceğini gösteren bir demo da hazırlamış durumdalar. Aynı şekilde, evinizde bozulan su tesisatını, tesisatçınızın uzaktan bir Skype bağlantısı ve sizin yardımınızla nasıl çözebileceği gösterdiği demo da HoloLens'in potansiyeli hakkında güzel ipuçları veriyor.

            Öyle görünüyor ki, Microsoft bu sefer gerçekten iyi iş çıkarmış ve Apple'ın iPhone/iPad ile teknoloji dünyasında yaptığı devrimden çok daha büyüğünü gerçekleştirerek dünyayı tamamen değiştirmek üzere. Anlaşılan, bu sıralar elimizdeki ufak tefek birikimlerle Microsoft hisse senedi almak için doğru zaman zira, Microsoft'un bu ürünü başarı kazanacak olursa, birkaç seneye kadar elimizdeki küçük hisseler büyük değerler kazanmış olacak.

            BU yıl piyasaya çıkacak olan Windows 10'un da HoloLens ile uyumlu olması bekleniyor ve Windows 10 ile birlikte HoloLens'e çok sayıda kullanışlı uygulamanın da geleceğini tahmin etmek zor değil. Kısacası, 2015 Microsoft'un yılı olacak gibi görünüyor ve biz de HoloLens gibi bir ürünün, toplumda geniş kullanım alanı bulacağı zamanları heyecanla bekliyoruz.

            Yorum

            • mehmet karalýlar
              Senior Member
              • 02-06-2009
              • 11564

              #7
              Sanal gerçeklik gözlüklerinin sunduğu üç boyutlu görüntünün, göz sağlığını nasıl etkilediği açıklandı. Bakalım sanal gerçeklik göz sağlığını tehlikeye atıyor mu?



              Gün geçmiyor ki, yalnızca bilim kurgu filmlerinde görebileceğimizi düşündüğümüz bir teknoloji gerçeğe dönüşmüş olmasın. Bu teknolojilerin son örneği ise tüm dünyada hatırı sayılır ölçüde ses getiren, özellikle de gençler ve çocuklarda bir tutkuya dönüşen sanal gerçeklik gözlükleri.

              Kullanıcılara gerçeğe en yakın deneyimi sunan bu gözlükler, ilgi alanlarına dair deneyimleri ve oyunları da kapsadığı için özellikle çocuklar ve gençler tarafından rağbet görüyor. Peki, cihaz ekranının gözlere bu denli yakın hale gelmesi, göz sağlığını nasıl etkiliyor?

              Batıgöz Sağlık Grubu hekimlerinden Prof. Dr. Halil İbrahim Altınsoy; sanalgerçeklik gözlüklerinin kalıcı bir etkisi bulunduğuna dair herhangi bir kanıt olmasa da yorgunluk, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi istenmeyen bir dizi rahatsızlığı tetikleyebileceğini belirtti.

              Altınsoy, sanal gerçeklik gözlüklerinin, uzun süreli kullanımlarda görsel refleks ve yön algısında nörolojik olarak karmaşaya sebep olabileceğini, ancak kalıcı bir hasara yol açmadığını ifade etti.

              Sanal gerçeklik ile göz tembelliği tedavi edilebilir
              Altınsoy ayrıca; bu tip teknolojilerin özellikle çocuklardaki göz tembelliğigibi problemlerin tedavisinde dahi kullanılabildiğini ve oldukça da etkili sonuçlar elde edildiğini dile getirdi.





              Yorum

              • mehmet karalýlar
                Senior Member
                • 02-06-2009
                • 11564

                #8
                Sanal gerçeklik için yeni canlı yayın platformu geliyor!

                Twitch’e rakip mi geliyor?

                Oyun oynamanın yanında oynanılan oyunu izlemenin de popüler olduğu günümüzde yeni bir platform daha oyuncular ile buluşmaya hazırlanıyor. Halihazırda canlı yayın platformu olarak yayın hayatına devam eden Twitch, bildiğiniz gibi 2D oyunlar için tasarlanmış durumda. Peki ya biz sanal gerçeklik ile canlı yayın yapmak istersek. Kendi sanal gerçeklik gözlüklerimiz ile izlememizi ve yayın yapmamızı sağlayacak VREAL, bu yaz aylarında beta versiyonu ile oyuncuların karşısına çıkmaya hazırlanıyor. VREAL sadece sanal gerçeklik oyunları için değil 2 boyutlu oyunlar için de canlı yayın desteğini sunacak. Bu sayede Twitch’e de rakip olacak.

                Yorum

                • mehmet karalýlar
                  Senior Member
                  • 02-06-2009
                  • 11564

                  #9
                  UEFA Euro 2016 Sanal Gerçeklik Gözlükleriyle İzlenecek

                  10 Haziran tarihinde Fransa'da başlayacak Euro 2016'nın sanal gerçeklik gözlükleri ile takip edilebileceği belirtildi.

                  Son dönemlerin en çok ilgi çeken teknolojik gelişmelerinden birisi sanal gerçeklik olurken, bu konuda Euro 2016 ile birlikte futbolseverler de bu teknolojiyi evlerinden yaşayabilecek. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda Euro 2016 çekimlerinin özel kameralar ile yapılacağı ve bu sayede sanal gerçeklik gözlükleri ile karşılaşmaları takip etmek isteyen kişilerin bu imkândan yararlanabileceği ifade edildi.
                  Yapılan bu açıklama ile birlikte sanal gerçeklik gözlüklerine sahip olan kişiler için çok farklı bir deneyimin sunulacak olması gündeme gelirken, tüm dünya genelinde takip edilecek özel bir organizasyon bu sayede çok daha farklı bir şekilde kişilere sunulacak.
                  Daily Mirror'da yer alan haberde konuyla ilgili UEFA tarafından özel bir çalışmanın yapıldığı ve Nokia ile anlaşma sağlandığı belirtilirken Nokia tarafından verilecek destek ile birlikte maçlarda 360 derecelik çekim açısı sunan OZO kamera tipi kullanılacak. Bu tip cihazlardan 12 adet alındığı öğrenilirken, yayınların nasıl yapılacağı, kanallar üzerinden izlenip izlenemeyeceği şu an net bir durum değil .
                  Konu ile ilgili değerlendirmelerde yeni teknolojik imkanı destekleyen YouTube gibi platformlar üzerinden yayınların yapılabileceği de iddia ediliyor.

                  Yorum

                  • mehmet karalýlar
                    Senior Member
                    • 02-06-2009
                    • 11564

                    #10
                    Sanal Gerçeklik Sinemalara Geliyor

                    Sinemalarda sanal gerçeklik dönemi başlıyor.


                    Sanal gerçeklik hayatın pek çok noktasına giriş yaparken bu konuda yaşanan son gelişme sinemalarda da sanal gerçeklik gözlüklerinin kullanılacağı oldu.

                    Sinemalarda daha keyifli bir film deneyimi için sanal gerçeklik gözlüklerini kullanılacağı belirtilirken bu bakımdan filmlerin de özel olarak hazırlanacağı belirtildi. Sanal gerçeklik gözlükleriyle filmi izlemek yerine yaşamayı tercih eden kişiler çok daha farklı bir sinema deneyimi yaşayacak.

                    Sinemalarda yer alacak sanal gerçeklik gözlüklerini takan kişiler mekandan bağımsız olarak filmin içerisine girecek. Daha önce üç boyutlu gözlükler ile sinemada farklı bir dönem başlatılırken 3 boyutlu gözlüklerde dış dünya ile kişilerin bağının kesilmemesi bu bakımdan gerçekliği oldukça etkiliyordu.

                    Fakat sanal gerçeklik gözlükleri ile birlikte bu anlamda başarıya ulaşmak mümkün olacak. 3 boyutlu gözlükler yerine sanal gerçeklik gözlüklerinin kullanılacağı sinemalarda artık çok daha gelişmiş bir teknoloji sistemi kullanılacak. Bu konuda gelen bilgilerde hangi sinema salonlarında bu teknolojinin kullanılacağı ya da sinema filmlerinin sanal gerçeklik gözlüğüyle izlemek istenmesi halinde bilet fiyatlarının ne kadar olacağı belirtilmiş değil. Buna karşın yapılacak bu değişikliğin kullanıcılar tarafından oldukça tutulması ve tercih edilmesi bekleniyor.

                    Yorum

                    • mehmet karalýlar
                      Senior Member
                      • 02-06-2009
                      • 11564

                      #11
                      Sanal Gerçeklik Sinemalara Geliyor

                      Sinemalarda sanal gerçeklik dönemi başlıyor.


                      Sanal gerçeklik hayatın pek çok noktasına giriş yaparken bu konuda yaşanan son gelişme sinemalarda da sanal gerçeklik gözlüklerinin kullanılacağı oldu.

                      Sinemalarda daha keyifli bir film deneyimi için sanal gerçeklik gözlüklerini kullanılacağı belirtilirken bu bakımdan filmlerin de özel olarak hazırlanacağı belirtildi. Sanal gerçeklik gözlükleriyle filmi izlemek yerine yaşamayı tercih eden kişiler çok daha farklı bir sinema deneyimi yaşayacak.

                      Sinemalarda yer alacak sanal gerçeklik gözlüklerini takan kişiler mekandan bağımsız olarak filmin içerisine girecek. Daha önce üç boyutlu gözlükler ile sinemada farklı bir dönem başlatılırken 3 boyutlu gözlüklerde dış dünya ile kişilerin bağının kesilmemesi bu bakımdan gerçekliği oldukça etkiliyordu.

                      Fakat sanal gerçeklik gözlükleri ile birlikte bu anlamda başarıya ulaşmak mümkün olacak. 3 boyutlu gözlükler yerine sanal gerçeklik gözlüklerinin kullanılacağı sinemalarda artık çok daha gelişmiş bir teknoloji sistemi kullanılacak. Bu konuda gelen bilgilerde hangi sinema salonlarında bu teknolojinin kullanılacağı ya da sinema filmlerinin sanal gerçeklik gözlüğüyle izlemek istenmesi halinde bilet fiyatlarının ne kadar olacağı belirtilmiş değil. Buna karşın yapılacak bu değişikliğin kullanıcılar tarafından oldukça tutulması ve tercih edilmesi bekleniyor.

                      Yorum

                      İşlem Yapılıyor
                      X