4G'nin Doruk Noktası VoLTE Turkcell Tarafından Test Ediliyor!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ozkandonmez
    Administrator
    • 30-12-2002
    • 47395

    4G'nin Doruk Noktası VoLTE Turkcell Tarafından Test Ediliyor!

    Alıntıdır.


    Bildiğiniz gibi kısa sürede geçilmesi planlanılan 4G/LTE teknolojisine operatörler hazırlık yapmaya başladı.


    Ancak Turkcell VoLTE adında üst seviye bir 4G teknolojisini test ederek ciddi bir adım attı.

    Peki, nedir bu VoLTE? 4G'den artısı nedir?


    2015 yılının ülkemiz adına önemli teknolojik gelişmelerinden olacak 4G/LTE servisine geçiş için birçok kullanıcı sabırsızlanmakta.

    Biraz geç kalınan bir adım olsa da önemli gelişmelerle geleceği anlaşılan 4G'nin diğer sahip olan ülkelere yetişmemiz bile muhtemel görünüyor.

    Neden mi? İşte bu yazımızda sizlere bunu aktaracağız. Turkcell tarafından test edilen VoLTE adlı gelişmiş 4G teknolojisinden bahsederek ülkemizde 4G adına ciddi adımların atıldığını sizlere aktaralım.


    VadoFone Türkiye tarafından test edilen 3 farklı banddaki 4G denemeleri vardı.. Hatta bu testlerde ulaşılan en yüksek bağlantı hızının 450.79Mbps olması da heyecan yaratmıştı.

    Şimdi ise Turkcell tarafından Ericsson işbirliğiyle yapılan 4G testleri VoLTE denilen daha gelişmiş ve zenginleştirilmiş 4G testi olarak bilinmekte.


    Detaylarına girmeden önce sizlere VoLTE'nin ne olduğunu aktaralım;



    Enriched-VoLTE.JPG










    4. Nesil kablosuz telefon teknolojisi olan 4G'nin zenginleştirilmiş hali olan VoLTE adını Enriched Voice over LTE'nin kısaltması olarak alıyor. LTE-Advanced ya da LTE-A olarak adlandırılan 4.5G teknolojisine bağlı olan bu sistemde 4G'yi farklı avantajlar ile kullanabilmeye yarayan bir teknoloji olarak bahsedebiliriz.

    Bu teknolojinin aslında bağlantı hızı konusunda büyük bir farkı bulunmuyor. Fakat iletişim konusunda normal bir 4G sistemine göre çok daha büyük avantajları bulunmakta. Peki bunlar nelerdir?
    • HD görüntülü görüşme
    • Aramayı yazılı bir mesaj, konum veya fotoğraf ekleyerek başlatabilme
    • Arama esnasında eşzamanlı ve karşılıklı olarak aynı ekran görüntüsü üzerinde çizim yapabilme
    • Harita üzerinde eşzamanlı yol tarifi verebilme
    • Çok büyük boyutlu dosyaları kolayca paylaşabilme
    • Arama esnasında ve konferans görüşmelerinde yazılı olarak da sohbet edebilme

    4G'nin sağladığı yüksek bağlantıyı arttıran bu özellikler ile HD ses dediğimiz berrak bir sese kavuşacağız. Ayrıca görüntülü görüşmelerde ise gayet canlı ve pürüssüz bir görüntü sağlayabilen VoLTE, yukarıda listelediğimiz gibi detaylara da sahip.



    Örnek vermek gerekirse uyurken veya toplantıdayken (kısacası meşgul olduğumuz zamanlarda) gelen aramaları cevaplamak istemeyiz. Fakat bu anlarda bazı önemli detayları da kaçırabiliyoruz. Veya bazı kullanıcılar tanımadıkları numarayı açmaktan çekinirler. İşte bu durumun önüne geçebilmek için birini ararken arama nedeninizi bir not ile gönderebilirsiniz. Yani sizi bir numara aradığında ekranda "Kreşten arıyoruz. Oğlunuz hastalandı", "Ben annen. Arkadaşımdan arıyorum" gibi notlar görerek sizin aranma nedeninizi görebilir ve ona göre cevap verebilmenize olanak tanıyacak.

    Ayrıca artık aramalarda kartvizit paylaşımı da yapılabiliyor. Yani numaranızın ekli olmadığını düşündüğünüz birini ararken kartvizitinizi ekleyerek aradığınız kişiye sizin aradığınızı bildirebiliyorsunuz. (Mesela bizim kampanyalarımızda sizlere telefon ile ulaşırken telefonunuz çaldığında Webtekno'dan arandığınızı ve ödüllerimizden birini kazandığınızı anlayabileceksiniz) Ayrıca bu arama cevaplanmasa bile cevapsız çağrılarda bu kartvizit görünmeye devam ediyor olacak.

    Ayrıca yolda kalma, araç bozulma gibi bir durum yaşadınız ve arkadaşınız ile bu durum hakkında görüşme yapıyorsunuz. Araba konusunda daha bilgili olan arkadaşınıza telefon görüşmesi sırasında araç motorunun resmini atabilir, üzerinde çizimler yapabilir durumda olacaksınız. Ya da gelip alması için "WhatsApptan konum atsana" demek yerine yine görüşme devam ederken konumunuzu iletebileceksiniz. (Buraya bir detay daha ekleyelim. 3G'de yaşanan konumdaki yanlışlıklar 4G'de çok daha aza indirilmiş olacak. Yani veri bağlantısında dahi göndereceğiniz konum neredeyse 1'e 1 olacak)



    Ayrıca HD+ olarak adlandırılan berrak ses kalitesi sayesinde "Aga sesini tanıyamadım telefonda ya kusura bakma" devri de tarihe karışacak. Hatta birini aradığınızda sizde 2 kere çalan telefon karşı tarafa yeni ulaşmış olabiliyor. Bu 4G ve VoLTE sayesinde arama tuşuna bastıktan 1-2 saniye içinde aramanız karşı tarafa ulaşmış olacak.

    Konferans denilen 1'den fazla kişi ile yapılan konuşmalar VoLTE sayesinde 1'den fazla kişi ile görüntülü görüşme olarak da sağlanabilecek.

    Ama buraya bir detay eklememiz gerekiyor. Bu güzel detayları kullanabilmek için telefonunuzun VoLTE teknolojisini desteklemesi gerekiyor. (Baştan söyleyelim, 4G desteği olmayan telefonlarda haliyle bu destek de olmayacak.




    Genel olarak hız ve benzeri özellikler konusunda bahsedildiği gibi LTE-A teknolojisine bağlı VoLTE ile hem Vodafone'un yapmış olduğu testlerdeki hızlara hem de bu kadar hızlı bir bağlantıya sahip iken Turkcell & Ericsson tarafından yukarıda bahsettiğimiz ekstra özelliklere de sahip olabileceğimiz bir yeni teknoloji bizleri bekliyor.


    Cihazım VoLTE Teknolojisini Destekliyor Mu?

    İşte geldik fasülyenin faydalarına. VoLTE hangi cihazlar tarafından destekleniyor?

    Şimdilik araştırmalarım sonucunda bulabildiğim cihazları aşağıya ekleyeceğim. Ama bunu detaylandırdığımda ise ayrı bir haber olarak sizlere paylaşacağımı da belirtmiş olayım. Şu anda "Şu cihaz destekliyor mu?" gibi bir soru sormanızın gereksiz olacağını söyeyeyim.

    Öncelikle Windows Phone cihazlarından bahsetmek istiyorum. Edindiğim bilgiye göre Windows Phone 8.1'in çıkışı sonrası tanıtılan tüm WP telefonlar VoLTE teknolojisini desteklemektedir. (4G destekli olmak koşulu ile)

    Bunun yanı sıra Apple telefonlarda sadece iPhone 6 ve iPhone 6 Plus cihazları bu teknolojiyi desteklemekte.

    Android cihazlara gelecek olursak "Şu anda bulabildiğim" cihazlar da şu şekilde;

    HTC: Desire EYE ve One M9
    Huawei: Ascend P7 ve Ascend D2 LTE
    LG: G2, G3, G4, G Flex, G Pro, Optimus GX, Optimus LTE 2, Optimus LTE 3
    Motorola: Droid TURBO, Nexus 6, Droid MAXX, Droid Mini
    Samsung: Galaxy Grand, Galaxy Core Prime, Note 2 LTE, Note 3 (N9005), Note 10.1 LTE, Note Edge, Note 4, Galaxy Round, Galaxy S3 LTE, Galaxy S4 (I9515), Galaxy S4 Mini LTE, Galaxy S4 Zoom, Galaxy S5, Galaxy S5 Active, Galaxy S6, Galaxy S6 Edge
    Sony: Xperia Z2, Xperia Z2 Tablet, Xperia Z3, Xperia Z3 Compact, Xperia Z4

    Tekrar belirtiyorum. Bu liste şimdilik bu teknojiyi desteklediği bilinen telefonlardır. Gerekli araştırmayı yaparak listeyi tam olarak elde etmeye çalışacağım. Fakat şöyle bir detay bulunuyor;




    Eğer cihazınızda resmi Türkiye romu bulunuyorsa, Hücresel Veri Ayarları kısmında Geliştirilmiş 4G LTE Modu veya VoLTE yazan bir bölüm bulunmalı. Eğer bu bölüm cihazınızda bulunuyorsa büyük ihtimalle sizin cihazınız da bu teknolojiyi destekliyordur.



    Diğer Operatörler De VoLTE Teknolojisini Kullanacak Mı?

    İşte bu konuya şu anda net bir cevap veremiyorum. Çünkü 4G testleri yeni başladı ve şu anda Vodafone ve Turkcell'in testlerini size aktardık. Yani şimdilik sadece Turkcell bunu destekleyecek gibi duruyor.

    Ama şahsi görüşüm olarak bunu söylemenin erken olduğunu düşünüyorum. Çünkü biraz önce dediğim gibi bu testler yeni yapılmaya başlandı. 4G'ye geçileceği zaman Vodafone ve Avea için de aynı testler yapılmış ve VoLTE teknolojisi kullanılıyor olabilir. Eğer ki olmazsa 4G'ye geçildiği zaman bu ayrıcalıklara sadece Turkcell kullanıcıları sahip olabilecekler.
    Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



    HAYDI IPTV YAPALIM

    TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

    LÜTFEN OKUYUN

İşlem Yapılıyor
X