Airdrop'lar Güçlü Topluluklar Oluşturmada Etkili mi?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ozkandonmez
    Administrator
    • 30-12-2002
    • 47397

    Airdrop'lar Güçlü Topluluklar Oluşturmada Etkili mi?

    1. Airdrop nedir ve nasıl çalışır?

    Çoğu durumda, protokol kullanımını gösteren belirli zincir içi görevleri tamamlama karşılığında kullanıcılara bir airdrop dağıtılır (örneğin, akıllı bir sözleşmeyle etkileşime girmek,
    belirli bir NFT basmak, staking belirteçleri). Blok zincirlerinin şeffaflığı sayesinde, airdrop alıcı seçimini iyileştirmek için protokol etkinliği benimsenebilir.
    Zincir içi etkinlik belirli bir zaman dilimi içinde kaydedilir ve ardından airdrop uygunluğunu belirlemek için bir anlık görüntü alınır. Kullanıcılar tokenlerini protokol sitesinde talep edebilir
    veya bazı durumlarda tokenleri doğrudan cüzdanlarına havaya uçurabilirler.



    2. Projeler neden airdrops yapıyor?


    Kısa cevap: Kullanıcı edinimi ve farkındalığı.

    Uzun cevap: Kripto ağları oluşturmak zordur ve bir protokolün başarılı olması için, ağı güvence altına alan düğümleri çalıştıran doğrulayıcılara, DAO yönetişimine katılma konusunda yetkilendirilmiş
    hisseden belirteç sahiplerine, protokolün üzerine inşa eden geliştiricilere ihtiyaç duyar; liste uzayıp gidiyor. Tüm bu süreçleri önyüklemek tek bir şeye indirgenir: kaliteli topluluklar.
    Peki soğuk başlangıç probleminin üstesinden nasıl gelinir ve katılımcı bir topluluk nasıl oluşturulur?


    Zaten kurulmuş bir proje olmadığınız sürece, yeni kullanıcıları çekmek çok zordur ve airdrops yoluyla belirteçler tahsis etmek bunu yapmanın bir yoludur. Web3 alanında, belirteçler genellikle protokolün geliştirilmesine oy verme yetkisi veren yönetişim haklarıyla birlikte gelir. Sonuç olarak, airdrop'lar kullanıcıların oyunda cilde sahipken değer yaratmalarını sağlayabilir.
    İyi düşünülmüş bir alıcı grubuna düzgün bir şekilde yürütülen bir airdrop, iyi kullanıcıları çekebilir, topluluğu çabaları için ödüllendirebilir ve projelerin ilk günden itibaren aktif ve uyumlu bir gruba sahip olmalarını sağlamalarına yardımcı olabilir.

    İki örnek:
    • Uniswap: Belki de yakın tarihteki en iyi bilinen airdroplardan biri olan Uniswap, protokolü 2020'de belirli bir tarihten önce kullanan herkese 400 UNI yönetişim belirteci yayınladı. Bu aynı anda ademi merkeziyetçiliğe doğru bir hamle ve yükselen rakipleri SushiSwap'a ayak uydurmak için bir hamleydi. Hava düşüşü sonrası satış baskısı, belirtecin ~ 6 $ 'dan ~ 2 $' a düştüğünü görürken, tokenlerini elinde tutanlar dramatik bir artış gördü ve airdrop'tan yaklaşık 8 ay sonra ~ 42 $' a ulaştı (token bugün ayı piyasasında ~ 6 $' dan işlem görüyor). 2021'in bir noktasında, 2020'den itibaren UNI belirteçlerini elinde tutan airdrop alıcıları, platformun patlayıcı büyümesini takiben kullanıcı başına yaklaşık 12.000 dolar üzerinde oturuyorlardı.
    • Ethereum Adlandırma Hizmeti: Cüzdan adreslerini temsil eden etki alanlarının değiştirilemez belirteçlerini (NFT'ler) satan bir protokol olan Ethereum Name Service (ENS), kullanıcılarına jetonları havadan bıraktıktan sonra Kasım 2021'de kripto topluluğu içinde büyük bir vızıltı yarattı. ENS NFT sahipleri (alıcılar) 20.000 $ 'dan fazla değere sahip tahsisler bildirdi ve projenin piyasa değeri 500 milyon $' ın üzerine çıktı. Airdrop, belirteçleri talep etmeden önce bir dizi yönetişim adımı gerektiriyordu ve bir gecede fiyat artışı, tüccarların on milyarlarca değerlemeye bakmasına neden oldu.


    3. Airdrop larla ilgili zorluklar


    Popülerliklerine rağmen, airdrop'lar hem projeler hem de kullanıcılar için büyük kusurlar ve risklerden paylarına düşeni alıyor. Yüksek düzeyde, airdrop'larla ilgili zorluk, belirteci devalüe
    etmekten ve belirteçleri, airdrop'u almak ve belirteci ilk fırsatta boşaltmak dışında katkıda bulunmakla ilgilenmeyen, büyük bir freeloader grubuna dağıtmaktan kaçınmaktır.



    Projeler için zorluklar:
    • Flaky topluluklar: Airdroplar zincir üzerinde gerçekleştiği için, bir projenin alıcının zincir üzerindeki itibarını değerlendirmesi için birkaç güvenilir yol vardır. Bu iki sorun yaratır: 1) büyük boyutlu airdrop tahsisleri almak için sistemi oynayan airdrop çiftçileri ve Sybil saldırganları ve 2) token yardımcı programı konusunda iyi eğitimli olmayabilecek veya protokolün geliştirilmesine bağlı olmayabilecek ilgisiz kullanıcılar. Belirteç alıcılarından yeterli "katılım" olmadan (belirteç satışlarında olduğu gibi) veya protokolde mevcut yaygın güven olmadan, belirteçler genellikle derhal terk edilir ve fiyat çökmesine ve genel ekosisteme zarar verir.
    Kullanıcılar için zorluk:
    • Pompa ve dökümler: Alıcılar cüzdanlarında ücretsiz jetonlar aldıkları için, pompalama ve boşaltma planlarından başka bir şey olmayan birden fazla airdrop olmuştur. Daha spesifik olarak, içerik oluşturucu bir belirteç dağıtır ve bir borsada listelenmesi için onu çevreleyen yeterli yutturmaca olacağını umar. Jetonlar ticarete başladığında, içerik oluşturucu tokenlerin büyük bir kısmını satar, potansiyel olarak fiyatı düşürür.
    • Kimlik avı saldırıları: Bazı durumlarda, dolandırıcılar bir kimlik avı web sitesini ziyaret etmelerini istemek için kullanıcının cüzdanına hayali belirteçler göndermeye çalışabilir. Kısaca nasıl çalışır: Dolandırıcılar, alıcı tarafından reddedilemeyen işe yaramaz bir belirteç gönderir. Kullanıcı daha sonra, kendilerine verilen belirteçleri satabilecekleri merkezi olmayan bir borsa olduğunu iddia eden bir web sitesine yönlendirilir. Site, kullanıcılardan Metamask kripto cüzdanlarına erişmek için izin istiyor. Kullanıcı onaylarsa, dolandırıcılar fonlarını tüketebilir.
    • Gizlilik saldırıları: Başka bir saldırı vektörü sözde tozlanma saldırısıdır. Bir dolandırıcılık projesi, gizliliklerini aşındırmak için şüphelenmeyen bir kullanıcı grubuna az miktarda kripto para birimi gönderecektir. Ardından, saldırgan, cüzdanı işleten kişi veya şirketi anonimleştirmek için alıcının cüzdanının işlem etkinliğini izler. Gönderilen jeton miktarı o kadar küçüktür ki, zar zor fark edilirler.

    Birkaç airdrop örneği yanlış gitti:
    • İyimserlik: Birçokları için, airdrop'lar ücretsiz belirteçlerden başka bir şey değildir, en son OP belirtecinin% 70'in üzerinde düştüğünü ve birçok airdrop alıcısının yeni talep edilen belirteçleri hemen sattığını gören berbat İyimserlik airdrop ile gösterilmiştir. Özellikle, İyimserlik, yinelenen hesapları tanımlayarak, airdrop belirteçlerini geri alarak ve diğer adreslere yeniden dağıtarak önemli sayıda Sybil adresi etrafında başarılı bir şekilde çalışabildi. Bununla birlikte, airdrop'ların alıcıları tanımlamak ve belirteçleri kullanmaya teşvik etmek için daha iyi bir yola ihtiyacı vardır.
    • Şerit Finans: 2021 yılında, bir VC firmasındaki bir araştırmacının, RBN token airdrop'una bir Sybil saldırısı başlattığı ortaya çıktı - minimum uygunluk gereksinimlerini karşılayan düzinelerce cüzdan yarattı ve airdrop tokenlerini yüzlerce ETH net kar elde etmek için sattı - o sırada milyonlarca dolar değerinde. Fonlar, şüpheli faaliyetler duruma bağlı olarak tanımlandıktan sonra nihayetinde protokole iade edilirken, bu airdrop, kullanıcıların airdrop belirteçlerine olan inançlarını tehlikeye atabilecek ve alıcıların kalitesi hakkında ek sorular ortaya çıkarabilecek Sybil saldırılarıyla uğraşmak zorunda kalmanın potansiyel zorluklarını ortaya koymaktadır.


    4. Airdroplar bu zorlukların üstesinden gelmek için nasıl gelişebilir?


    Peki, airdrop'lar yeni kullanıcıları galvanizlemek ve topluluklar oluşturmak için etkili araçlar mıdır? Doğru yapılırsa olabilirler.

    Geleceğe baktığımızda, airdrop'ların gelecekte başarılı olmak için önemli ölçüde daha küratörlü hale gelmesi gerektiğine inanıyoruz.


    Belirteçleri başlatan projelerin, kullanıcıların zincir içi itibarını onaylaması ve ilk fırsatta belirteçleri boşaltan yanlış hizalanmış kullanıcılara Airdrop yapmak yerine, protokollere katkıda bulunma konusunda kanıtlanmış sicile sahip kullanıcılara odaklanması gerekecektir.
    Küratörlü airdroplar, alıcıların katma değerli faaliyetleri ve zincir içi davranışları tarafından belirlendiği küratörlü dağıtımların daha geniş bir hareketinin bir parçası olabilir.
    Bu da, daha meşgul topluluklara yol açmalıdır.

    Son düzenleme ozkandonmez; 15-07-2022, 23:56.
    Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



    HAYDI IPTV YAPALIM

    TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

    LÜTFEN OKUYUN

İşlem Yapılıyor
X