Birleşme Arbitrajı: Fırsatlar ve Faydaları

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ozkandonmez
    Administrator
    • 30-12-2002
    • 47397

    Birleşme Arbitrajı: Fırsatlar ve Faydaları

    Bugün, arbitraj stratejilerini kullanma fırsatına yol açan birçok satın alma gerçekleşiyor. Doğru birleşmeyi seçerseniz strateji avantajlı olabilir.
    Şubat 2000'de gerçekleşen en büyük şirket birleşmesi Vodafone ve Mannesmann arasındaydı. Böylece, anlaşma kabaca 183 milyar dolar değerindeydi.
    Anlaşmanın kendisi yatırımcılar için mükemmel bir arbitraj fırsatı sundu.

    Tecrübeli yatırımcılar arbitrajı onlarca yıldır kendi avantajlarına kullandılar. Warren Buffett, genç yaştan itibaren arbitraj kullandı ve aynı zamanda kullanmak isteyeceğiniz yatırım stratejilerinden biri olabilir.
    Bu yazıda, birleşme arbitrajını ve sizin yararınıza kullanacağınız stratejileri tartışacağız.


    Birleşme arbitrajını anlama

    Arbitraj, bir fiyat değişikliği meydana geldiğinde aynı varlığın eşzamanlı olarak alınıp satılmasıdır. Birleşme arbitrajı, üç tür arbitraj yatırım stratejisinden biridir.
    Bir kuruluş başka bir şirketi satın almak için teklif verdiğinde, hisse senetlerini mevcut hissedarlara daha düşük satar. Bu nedenle, hissedarlar mevcut hisselerini mevcut
    gerçeğe uygun değerden satabilir ve indirimli bir fiyattan satın alabilirler.
    Genellikle, bir birleşmeden sonra, bir şirketin hisse senedi fiyatı değer kazanır ve daha düşük bir
    oranda satın aldığınız hisseler artık değer kazanmıştır. Birleşme arbitrajından bu şekilde yararlanırsınız.



    Birleşme arbitraj türleri

    Bir şirket birleşmesinin iki türü olabilir: nakit birleşmesi ve hisse senedi için hisse senedi birleşmesi. Bir nakit birleşmesi meydana geldiğinde, satın alan şirket hedef şirketin
    hisse senetlerini nakit olarak satın alır.
    Hisse senedi için hisse senedi birleşmesi, satın alan şirketin hisse senetlerini hedef şirketin hisse senetleri ile değiştirdiği zamandır.
    Bir yatırımcı, hedef firmanın hisse senetlerini hisse senedi için birleşme yoluyla satın alacaktır. Aynı zamanda, satın alan şirketin hisse senetlerini satacaklar.
    Hedef şirketin tüm varlıklarının değişimi, anlaşma kapatıldıktan sonra gerçekleşir. Yatırımcı daha sonra satış pozisyonunu doldurmak için borsadaki hisse senedini kullanacaktır.



    Nakit birleşmelerinin arbitrajı

    Nakit birleşme sırasında, hisseleri satın alan şirket, hedef şirketin hisse senetlerini satın almak istedikleri fiyatı açıklamak zorundadır.
    Arbitrajdan yararlanan yatırımcılar, satın almanın başarısına güvenmek zorundadır.



    Nakit birleşme örneğine bakalım.


    A Şirketi, B Şirketi'nin hisselerini satın almak için bir teklifte bulunuyor. B Şirketi'nin hisselerinin değeri hisse başına 70 dolardır.
    A Şirketi, hisseleri nakit olarak hisse başına 150 $ 'lık daha yüksek bir oranda satın almayı teklif ediyor.
    Bu indirim fiyatını sağlamayı göze alabilirler çünkü birleşme şirketlerine katma değer getirecektir.

    Anlaşmanın haber bülteninin yayınlandığı gün, B Şirketi'nin değeri artar ve fiyat hisse başına 100 dolara ulaşır.
    Bir arbitraj yatırımı için fırsat görüyorsunuz ve B Şirketi'nin hisselerini satın almaya karar veriyorsunuz. Her biri 100 dolar. Birleşme konusunda araştırmanızı yaptınız ve anlaşmanın kapanacağından eminsiniz.
    Anlaşmanın sonuna doğru, B Şirketi'nin hisse fiyatı, satın alma fiyatı olan 150 $ işaretine ulaşana kadar yükselir. Bu durumda kârınız hisse başına 50 ABD Doları olacaktır (150 ABD Doları - 100 ABD Doları).
    Nakit birleşmeleri sırasında elde edilecek önemli bir kar vardır. Ancak, bu örnek basitleştirilmiştir ve gerçek hayatta yatırım ücretlerini ve vergileri göz önünde bulundurmanız gerekir.

    Merger-4.png.webp

    Vodafone, 3 Şubat 2002 tarihinde Mannesmann ile birleşti. Hala tarihteki en büyük satın almadır.


    Hisse senedi için hisse senedi birleşmelerinin arbitrajı

    Hisse senedi için hisse senedi birleşmesinin bir örneği, Uber Technologies tarafından Postmates'in satın alınmasıydı.
    Uber'in araç çağırma işi, Covid-19 salgını sırasında acı çekti ve gelir elde etmek için esas olarak UberEats işine güvendiler.

    Postmates bir yemek dağıtım işidir. Anlaşma 2,65 milyar dolar değerindeydi ve satın alma 1 Aralık 2020'de kapandı.


    Merger-2.png.webp

    Birleşme sırasında Uber'in hisse fiyatı. 1 Aralık 2020, anlaşma kapandıktan sonra Uber'in hisse fiyatı arttı.
    Bu birleşmeden yararlanmanın iki yolu vardır. Hisse senedi fiyat farkından yararlanarak kısa veya uzun pozisyon alabilirsiniz.

    Yükseliş arbitraj stratejisi

    Boğa stratejisini izleyerek nasıl fayda sağlayabileceğinizi görelim. Birleşme sırasında Uber Technology, hisse başına 48 ila 49 dolar arasında işlem görüyordu.
    Bu, daha fazla hisse satın almak için mükemmel bir zamandır, çünkü piyasa birleşmeden sonra hisse fiyatının artmasını beklemektedir.


    Merger-1.png.webp

    Ayrıca, birleşmenin başarılı olacağına dair yeterli destekleyici bilgi vardı. Anlaşma 1 Aralık 2020'de kapandı ve tahmin edildiği gibi Uber'in hisse fiyatı hisse başına yaklaşık 53,09 dolara yükseldi.
    Bu, bir günde neredeyse% 3'lük bir artıştı.
    Bu nedenle, 48 - 49 $ aralığında satın almış olsaydınız, yaklaşık% 3 kar elde etmiş olurdunuz.


    Düşüş arbitraj stratejisi

    Kısa satış yaparak aynı hisse senedi karşılığı hisse senedi anlaşmasından yararlanabilirsiniz. Satın alma sırasında, hedef şirketin hisselerini, bu durumda Postmates'i satın alabilirsiniz.
    Aynı zamanda, Uber Technologies'in hisselerini satıyorsunuz. Gördüğümüz gibi, anlaşma 1 Aralık'ta kapandıktan sonra, Uber'in hisse fiyatı% 3 arttı.

    Bu, Postmates hisselerinin Uber Technologies'e gittiği anlamına gelir ve bu durumda fiyat da artmış olurdu.
    Şimdi, Uber hisse senetlerini elinizde tutuyorsunuz, ancak satın aldığınız Postmates hisse senetleri nedeniyle pozisyonunuz arttı. Artık dönüştürülen hisse senetlerini, Uber'in kısa pozisyonda tutulan hisse senetlerini karşılamak için kullanıyorsunuz.



    Birleşme arbitraj riskleri

    Geçmişte birçok başarılı satın alma oldu. Bununla birlikte, bazı riskler söz konusudur. Başarılı bir satın almayı engelleyebilecek birkaç faktör vardır.
    • Düzenleyici riskler
    Anlaşmalar geçmişte düzenleyici riskler nedeniyle başarısız oldu. Bazı durumlarda, satın alma işlemi belirli bir endüstrinin rekabetçi doğasını tehdit eder veya bir ülkenin düzenleyici koşullarını veya yasalarını ihlal eder.
    • Aşırı fiyatlı premium
    Premium fiyat, satın alan şirket tarafından aşırı fiyatlandırılabilir. Satın alan şirketin hisse senetlerini kısaltırsanız ve anlaşma başarısız olursa, piyasa fiyatı primin daha da üzerine çıkaracaktır. Zararda olacaksınız çünkü değeri artan bir hisse senedinin satış pozisyonlarını tutuyorsunuz.
    • Düşen hisse senedi fiyatları
    Hedef şirketin hisse senedi fiyatı, birleşme sırasındakinden daha düşük düşebilir ve bu da kayıplara neden olabilir.
    • Kaldıraç riski
    Bir birleşme sırasında aşırı kaldıraç kullanıyorsanız, potansiyel kayıplar veya karlar önemli olabilir. Risk, anlaşma başarısız olursa ortaya çıkar ve bu da kaldıraç nedeniyle daha yüksek kayıplara neden olur.


    Artıları ve eksileri

    Birleşme arbitrajının artılarını ve eksilerini göz önünde bulundurarak durum tespiti yapmamız gerekir, çünkü bir yatırımcı olarak,
    birleşme arbitrajı ile birlikte gelen risklerin ve faydaların farkında olmanız gerekir.
    Artıları Eksileri
    Neredeyse risksiz yatırım
    Birleşme arbitrajı, birleşmenin başarısına bahis yaptığınız için neredeyse sıfır riskle birlikte gelir.
    Birleşme başarısızlığı
    riski Birleşme başarısız olursa, arbitraj nedeniyle yatırımınızı ve sahip olduğunuz pozisyonları kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
    Tutarlı karlar İyi birleşme fırsatlarına yatırım yaparsanız iyi tutarlı karlar
    elde edebilirsiniz.
    Yüksek kaldıraç
    Yüksek kaldıraç, birleşme başarılı olmazsa veya yetersiz marjınız varsa size mal olabilir.
    Çeşitlendirme
    Birleşme arbitrajı, portföyünüzü kısa vadede çeşitlendirmenin mükemmel bir yoludur.
    Sermaye kazançları vergileri
    Hisse senedi satışlarından elde ettiğiniz verimler üzerinden vergi ödemek zorundasınız ve bunun için hazırlık yapmazsanız, kârınızı azaltabilir.
    Son düşünceler

    Arbitraj stratejilerini kullanarak yatırım yapmak, iyi karlar elde etmenin güçlü bir yoludur. Bununla birlikte, hisse senedi birleşmelerine güvenmek, doğal risklerle birlikte gelir.
    Satın almalar ve birleşmeler başarısız olabilir ve yatırımcılar anlaşmaya dahil olan şirketler hakkında kapsamlı bir araştırma yapmalıdır.
    Artı tarafta, günümüzde çoğu birleşme istikrarlı şirketler arasındadır ve bu şirketler sağlam bir büyümeye sahiptir, bu nedenle arbitraj riskini önemli ölçüde azaltır.
    Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



    HAYDI IPTV YAPALIM

    TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

    LÜTFEN OKUYUN

İşlem Yapılıyor
X