Kripto balinaları - neden önemlidir ve onları nasıl takip ederiz.

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ozkandonmez
    Administrator
    • 30-12-2002
    • 47397

    Kripto balinaları - neden önemlidir ve onları nasıl takip ederiz.

    Kripto balinalarına, önemlerine ve faaliyetlerini izlemek için araç ve yöntemlere giriş

    Boğa piyasası soğudukça, perakende aktivitesi düşüşte; ancak büyük sahipler veya "kripto balinaları" sayıca artmaya devam etti.

    Örneğin, 2 Temmuz 2021'de, 18 yeni balinanın ortaya çıkışı gözlemlendi ve mevcut fiyatlarla 3 milyar doların üzerinde bir değere sahip olan 82.760 BTC'lik bir kolektif holding vardı.

    Balinaların sınıflandırılması büyük ölçüde keyfi önlemlerden yararlanırken, 1.000'den fazla BTC'ye sahip olanlar genellikle böyle kabul edilir.
    Geniş varlıklarıyla, balinalar tarafından yapılan işlemler doğal olarak BTC'nin fiyatı üzerinde bir etkiye sahiptir, ancak bu etki, daha küçük piyasa kapitalizasyonları nedeniyle altcoinler arasında daha belirgindir.

    Bunun bir örneği, ikinci en büyük kripto para birimi olan ETH'nin, Şubat 2021'de ABD merkezli bir kripto borsası olan Kraken'de% 50'den fazla düşmesiydi.
    Borsanın CEO'suna göre, yaklaşık 1.600 dolardan 700 dolara kadar olan bu değişken hareket, varlıklarını satan tek bir balinanın sonucu olabilirdi.

    Kurumsal yatırımcıların BTC ve diğer kripto para birimlerini biriktiriyor olması, balinaların sayısının arttığını görmemizin muhtemel olduğu anlamına geliyor.
    Fiyatları nasıl etkileyebilecekleri göz önüne alındığında, işlemlerinin nasıl tanımlanabileceğini anlamak zorunludur.

    Bu yazıda, kripto balina ticareti faaliyetlerini, balina ticaretini nasıl tespit edeceğinize dair bazı adımlarla birlikte inceleyeceğiz, böylece bilgileri kendi ticaret stratejinize dahil edebilirsiniz.
    Kripto balinalarının kim olduğunu anlamakla başlayalım.



    Kripto balinaları kimlerdir?


    Kripto balinaları, belirli bir kripto para biriminin çok sayıda madeni parasını tutan varlıklardır. Daha önce de belirtildiği gibi, bir balina olarak kabul edilecek "resmi" bir eşik yoktur,
    ancak BTC söz konusu olduğunda, 1.000 madeni para en yaygın kullanılan rakamdır. Altcoinler için bu sayı, piyasa kapitalizasyonlarının Bitcoin'inkinden önemli ölçüde daha düşük olması
    nedeniyle genellikle çok daha yüksektir.

    Bir sonraki bölümde, piyasa gözlemcilerinin balinalarla ve onların ticaret davranışlarıyla neden ilgilenebileceğini tartışacağız.



    Neden kripto balina işlemlerini izlemelisiniz?

    Büyük piyasa hareketlerini anlama ve önleme


    Bu makalenin amaçları doğrultusunda, bir balinanın madeni paralarına nasıl sahip olduğunu bilmek gerekli değildir. Daha ziyade, piyasayı büyük bir işlemle etkilemesi muhtemel
    kadar büyük bir holdinge sahip varlıkların varlığına odaklanıyoruz. Piyasadaki keskin hareketler genellikle piyasanın likiditesi ile ilgilidir - özellikle piyasa derinliği ve spreadleri.
    Balinalar, geniş madeni para arzı ile likiditeyi geçici olarak boşaltabilir ve piyasa oynaklığını artırabilir.

    Bu büyük oyuncular aynı zamanda varlıklarının değerini artırmak için ticaret yaptıklarından, işlemlerinin piyasaları ticaretin diğer tarafındakilerin pahasına kendilerine fayda
    sağlayacak şekilde hareket ettirmeyi amaçladığını varsaymak doğru olur.

    Tek bir balina veya bir grup, daha geniş bir pazar satışını teşvik etmek için önemli sayıda madeni para satarak potansiyel olarak bir çöküşü organize edebilir, ancak daha sonra daha ucuz
    fiyatlarla madeni paraları geri satın almak için harekete geçebilir. Benzer şekilde, kısa bir sıkışmayı da tetikleyebilirler, böylece varlığın fiyatı yükselir ve satın alma baskısı daha sonra
    dalgalanmayı daha da artıran ve böylece balinaların varlıklarının değerini artıran perakende yatırımcıları çeker.

    Örneğin, 2 Nisan 2019'da BTC'nin değeri sadece iki saat içinde yaklaşık 4.200 dolardan yaklaşık 5.000 dolara fırladı. Bu başlangıçta uzun konsolide grafik için bir kırılma gibi görünse de,
    raporlar üç farklı borsada yürütülen 20.000 BTC'lik tek bir siparişe işaret etti. Bu satın alma piyasa duyarlılığını başarıyla değiştirdi ve önde gelen kriptonun
    Haziran ayı sonuna kadar% 240'tan fazla değer kazandığını gören bir ralli için tetikleyici olarak hareket etti. Bitcoin, 20.000 BTC satın alma emri nedeniyle 2 Nisan 2019'da yükseldi.

    11.png




    Kaynak: TradingView



    Bu kadar büyük sahiplerin fiyatları etkileme yeteneği, piyasa katılımcılarının balina aktivitesini takip etmek istemelerinin nedenidir. Blockchain tabanlı işlemlerin şeffaf doğası
    göz önüne alındığında, balinaların izlenmesi, ortaya çıkmadan önce olası hareketler hakkında ipuçları sağlayabilir ve piyasa katılımcılarının önleyici davranmalarına ve hareket
    gerçekleştikten sonra kendilerini fayda sağlayacak şekilde konumlandırmalarına olanak tanır.

    Bu tür piyasa hareketlerini tanımlamanın yollarını bu makalenin ilerleyen kısımlarında tartışacağız.



    Pazar kompozisyonunu ve aşamalarını anlama


    Piyasalar doğası gereği büyük ölçüde döngüseldir, aşırı uçlarında öfori ve depresyon aşamalarından geçerler. Tipik olarak, öforik aşamalar perakende para tarafından yönlendirilen
    zirvelerle sonuçlanır ve uzun süreli depresyon sonunda akıllı paranın içeri girdiği zaman piyasanın dibe vurmasıyla sonuçlanır.

    Perakende yatırımcılar yükselişte olsa da, kurumlar ve balinalar hala piyasa eğilimlerinin arkasındaki itici güçlerdir. Balinaları izlemek, ticaret modellerini görmemizi ve varlıklarını anlamamızı sağlar.
    Balinalar fiyat arttıkça varlıklarını azaltıyorsa, bir pazar zirvesinin yakın olabileceği sonucuna varılabilir - özellikle de perakende tüccarlar aynı anda varlıklarını artırıyorsa.

    Bunun bir örneği aşağıdaki grafikte görülebilir. Yeşil çizgi, perakende sahiplerinin bir segmentini (yani, bakiyesi 0,01 BTC'ye eşit veya daha büyük olan adreslerin sayısını),
    altın çizgi BTC'nin fiyatını ve kırmızı çizgi bir balina segmentini (yani, bakiyesi 1.000 BTC'ye eşit veya daha büyük olan adreslerin sayısı) temsil eder.

    22.png
    BTC fiyatı ile karşılaştırıldığında perakende ve balina Bitcoin adreslerinin sayısı. Kaynak: Glassnode


    Grafik, balinaların (kırmızı) BTC varlıklarını Aralık ayı sonu ile Şubat ayı ortası arasında nasıl önemli ölçüde artırdığını ve bu dönemde hem BTC fiyatının (altın) hem de perakende yatırımcı adreslerinin (yeşil) sayısının bu eğilimi izlediğini gösteriyor. Balinalar daha sonra perakende yatırımcılar artmaya devam ederken Mart'tan Mayıs'a kadar varlıklarını azaltmaya başladı ve fiyat Mayıs ortasında çökmeden önce büyük ölçüde aralıkta kaldı.

    Bu süre zarfında balinaları izleyenler, balinaların varlıklarını aktif olarak nasıl azalttığına bakarak Mart / Nisan aylarında dikkatli olabilirlerdi ve Mayıs kazasından önce satın almayı önlemiş olabilirlerdi.

    Balinalarla ilgili zincir içi verilere sahip benzer grafikler, mevcut piyasa kompozisyonuna ve kripto balinaları tarafından sergilenen son davranışlara dayanarak çeşitli sonuçlara varmak için kullanılabilir. Bir sonraki bölümde, balina ticareti faaliyetlerine ışık tutabilecek zincir içi veri noktalarından bazılarını tartışacağız.




    Balina hareketleri nasıl başarılı bir şekilde izlenir?

    Balina takibi için zincir üzerinde analiz


    Balinaların izlenmesi söz konusu olduğunda, en az 1.000 BTC içeren cüzdan adreslerine bakıyoruz. Bu cüzdanlar blok zincirinde tanımlanabilir ve daha sonra etkinlik için izlenebilir.
    Bu cüzdanlara gelen veya bu cüzdanlardan gelen veya giden herhangi bir işlem piyasa katılımcılarının ilgisini çekebilir. Yararlı bilgiler sağlayabilecek ek bir ölçüm,
    uygun cüzdanların sayısındaki genel artış veya azalmadır.

    Balinaları izlemek için mevcut araçlara girmeden önce, balina ticareti faaliyeti söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken ana işlem türlerini kısaca özetleyeceğiz.


    Cüzdandan borsaya işlemler


    Cüzdandan borsaya işlemler veya borsa girişleri, kripto ticaretinin çalışma şekli nedeniyle önemlidir. Borsalar ticaret için en yaygın platformlar olduğundan, madeni paraların bir balinadan
    bilinen bir borsa cüzdanına herhangi bir hareketi genellikle işletmenin madeni paraları döviz hesaplarına yatırdığı ve kısa ve orta vadede ticaret yapmayı planladığı anlamına gelir.

    Büyük bir BTC mevduatı genellikle balinanın piyasada madeni para satmayı düşündüğü anlamına gelirken, USDT gibi bir stablecoin'in büyük bir depozitosu potansiyel bir satın alma işlemini gösterebilir.
    Büyük balina ticareti piyasaları hareket ettirebildiğinden, bir balinanın madeni para satmaya hazırlandığına dair herhangi bir işaret piyasa üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturur ve bunun tersi de geçerlidir.




    Borsadan cüzdana işlemler


    Büyük kripto sahipleri, daha fazla güvenlikleri nedeniyle neredeyse her zaman uzun süreli depolama için soğuk cüzdanları tercih ederler. Bu, bir borsa cüzdanından ve bir balina cüzdanına büyük bir para çekilmesinin, işletmenin bu paraları yakın vadede satma niyetinde olmadığını gösterebileceği anlamına gelir.

    Bu tür çıkışlar aynı zamanda borsalardaki madeni para arzını da azaltır ve özellikle yüksek talep zamanlarında fiyat artışına neden olabilir. Alternatif olarak, stablecoinlerin çıkışı,
    balinaların nakit olarak kalmayı tercih ettiklerini ve piyasa koşullarını yatırım için elverişsiz gördüklerini ima eden olumsuz bir işaret olarak görülebilir.



    Cüzdandan cüzdana işlemler


    Borsaların yanı sıra, balinalar genellikle gizlilik ve likidite ile ilgili nedenlerle tezgah üstü kripto ticareti gerçekleştirir, çünkü OTC ticaret hizmetleri genellikle herhangi bir likidite sorununu hafifletirken büyük işlemleri yönetebilir.

    OTC işlemleri büyük ölçüde izlenemez ve fiyat üzerindeki etkileri genellikle normal işlemler kadar belirgin değildir. Bununla birlikte, bir balina cüzdanından başka bir cüzdana yapılan büyük bir işlem potansiyel olarak bir OTC ticareti olabilir.

    Burada, yukarıda listelenen işlem türlerinden herhangi birinin ortaya çıkmasının belirli bir sonucu garanti etmediğini belirtmek önemlidir. Balinalar ayrıca işlemlerinin izlendiğinin farkındadır ve bazen sadece piyasa hareketlerini tetiklemek için cüzdanlar ve borsalar arasında madeni para taşıyabilirler. Benzer şekilde, balinalar borsalarda işlem yaptıklarında, doldurmak istemedikleri alım veya satım emirleri verebilirler, böylece bu tür emirler sipariş defterlerinde görünür ve muhtemelen piyasa duyarlılığını etkiler.

    Alım satım emirlerinin yanı sıra piyasa likiditesi ve sipariş defterleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için, yeni başlayanlar için kripto para birimi ticaret kılavuzumuza göz atın.


    Balina izleme araçları


    Zincir içi analiz, kullanıcının teknik yeterliliğine bağlı olarak birçok şekilde olabilir. Bir blok zincirinin tam kopyasına sahip herhangi bir düğüm, bu blok zincirinde yapılan tüm işlemleri ve daha sonra çeşitli formatlarda sorgulanabilen ve sergilenebilen diğer veri noktalarını inceleyebilir. Bununla birlikte, blockchain kaşifleri gibi mevcut araçlar, bu süreci çok daha erişilebilir ve kullanıcı dostu hale getirir.




    Blockchain kaşifleri


    Blockchain kaşifleri, blok zincirleri için veritabanları görevi görür ve başlangıçtan bugüne kadar işlemleri, cüzdan adreslerini ve tarihi kayıtları anında kontrol etmek için kullanılabilir.

    Örneğin, Ethereum blok zinciri için bir blok zinciri kaşifi olan Etherscan, ETH varlıkları açısından en iyi cüzdan adresleri gibi çeşitli veri noktalarını gösterebilir.


    33.png

    Bakiyeye göre sıralanan en iyi ETH cüzdanları. Kaynak: Etherscan


    Bununla birlikte, en iyi madeni para sahiplerinin çoğu genellikle borsalardır. Bunu Ad Etiketi alanıyla belirleyebilirsiniz.

    Ad etiketi olmayan ve nispeten daha az işlem yapan adresler, işlerin ilginçleştiği yerlerdir. Daha sonra bireysel cüzdan adresine gidebilir ve Ethereum ana ağında sahip oldukları jetonların tam miktarını, belirteçlerin en son taşındığı tarihleri vb. Görebilirsiniz.

    44.png

    İşlem ayrıntıları ve token dağıtımı ile olası bir ETH balina cüzdan adresi. Kaynak: Etherscan


    Belirli bir balina cüzdanı ilginç görünüyorsa, aşağıda gösterildiği gibi, bu adrese giden ve bu adresten gelen işlemleri izlemek için uyarılar ayarlamak üzere Etherscan'daki izleme listesi özelliğini kullanabilirsiniz.


    55.png
    İzleme listenize adres ekleme ve Etherscan'da uyarılar ayarlama seçeneği. Kaynak: Etherscan







    Balina Uyarısı


    Whale Alert, büyük blok zincirlerinde büyük işlemler yayınlayan ve ayrıca bilinen cüzdan adreslerini etiketleyen bir Twitter hesabıdır. Hizmet, veri toplamalarını özelleştirmek isteyenler için bir API işlevine sahiptir. Ancak, Twitter'daki yayınlar genel izleme için yeterli olmalıdır.

    66.png

    31 Temmuz 2021'den itibaren bir Balina Uyarısı gönderisi. Kaynak: Balina Uyarısı





    Ücretli zincir içi veri analizi platformları


    Yukarıdaki ücretsiz alternatifler iyi bir bilgi seviyesi sağlarken, balina adreslerini bulmak ve toplanan verileri grafiklendirmek açısından daha fazla çalışma gerektirir.

    Kripto pazarı son birkaç yılda büyüdükçe, kullanıcıları için tüm işi yapan ve çok sayıda gelişmiş metriğe ve filtreleme seçeneğine erişim sağlayan özel, ücretli analiz platformlarının ortaya çıktığını gördük.

    Daha popüler kaynaklardan bazıları, her ikisi de özel metriklere sahip olan CryptoQuant ve Glassnode'u içerir. Bununla birlikte, hiçbir platform tamamen doğru değildir ve verilerin yanlış bir şekilde belirli varlıklara atfedildiği durumlar vardır.



    Balinaları izle, ama kendi planını yap


    Balinaları izlemek, piyasa hareketlerini ve kalıplarını anlamanıza ve bağlamsallaştırmanıza yardımcı olabilir. Ancak, yatırım ve ticaret kararlarınız yalnızca bu tür yöntemlere bağlı olmamalıdır.

    Kripto piyasası büyük ölçüde düzenlenmemiştir ve geleneksel piyasaların maruz kaldığı kontrol ve dengelerden yoksundur. Bu, piyasa manipülasyonunun çok daha kolay ve daha yaygın olduğu anlamına gelir;
    balinalar her zaman eğrinin önünde kalmaya çalışır.

    Alım / satım emirleri ve sipariş defteri duvarları, balinaların piyasa duyarlılığını manipüle etmesinin kolay yollarıdır ve madeni paraların cüzdanlar arasında hareketi her zaman gerçek bir işlemin gerçekleştiği anlamına gelmez. Bu nedenle, balinaları izlemek size bir avantaj sağlayabilirken, en güvenilir bilgi değildir. Sonuçta, ticaret ve yatırım kararlarınızın kendi araştırmanızla desteklenmesi gerekir.

    Kripto para birimi ticaret kılavuzumuzda belirtildiği gibi, değişken bir kripto piyasasının risklerinin farkında olmalı ve bu risklere dayanan çıkış stratejileriyle uzun vadeli bir planınız olmalıdır.
    Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



    HAYDI IPTV YAPALIM

    TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

    LÜTFEN OKUYUN

İşlem Yapılıyor
X