BAFF Multifocus Tek Çanakla 5 Uydu

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • kazaamjanjan
    Junior Member
    • 18-03-2010
    • 13

    BAFF Multifocus Tek Çanakla 5 Uydu



    Arkadaşlar Baff marka multifocus antendir. Satın alıp kurulumunu abimle yaptım. Anteni 120 tl ye aldık. Paket içeriğinde lnb fitonları vardır. Türksat 42, Astra 28,2, Astra 19,2, Hotbird 13, Astra 4,8 doğu uydularını gördük. Bu anteni alırken ne olur ne olmaz diye lnb 1 tane aldık. Resimdeki bazı lnb ler teklidir. Gebze/Kocaeli den bu uydulardan sorunsuz sinyal aldık. Uydulardaki sinyaller genelde %70 civarındadır.

    Fitonların arasındaki mesafeyi ölçerken izlediğimiz metot şöyle oldu. lnb çubuğunda maksimum fiton sığsın diye türksatı en uca alıp anteni ayarladık. Uyduyu türksata göre kurup sonra diğer uydulara geçtik. Forumlardaki bazı arkadadaşlar tam ortaya merkezi uyduyu arabsat gibi uydu ayarlıp sonra çubuğa sağlı sollu fitonları ayarlamışlar. Biz en uca türksatı yerleştirip sabitledik sonra anteni sağlı sollu ve yukarı aşağıya az az çevirerek sinyali yakaladık. Sonra diğer uydulara geçtik.

    Diğer uydularda biraz zorlandık. Zorlanmamızın sebebi fiton çubuğu üzerinde lnb takılı fitonu yavaşca gezdirerek sinyali yakalamayı çalıştık. Pek işe yaramadı. Türksata en yakın olan 39 derecedeki hellası bulmak kolay olur diyip ona geçtik. Sonra 42 dereceye en yakın olan hellassatı diğer lnb ile bulduk. Türksat 42 derece - hellassat 39 derece dir. Arasındaki derece farkı 42-39= 3 derece... fitonlar arası 2 parmak boyu mesafe var. Demekki her 3 derecede 2 parmak mesafesi meydana gelmekte. Sonra hellas fitonunu çıkardık. Astra 28,2 ye ayarlayacaktık.

    Türksat 42 - Astra 28,2.. Arasındaki derece farkı 42-28,2=13,8 derece... Her 3 derecede 2 parmak mesafe varsa 13,2 derecede 9,2 parmak mesafesi oluşur diyip türksat fitonundan başlayarak 9,2 parmak ölçüp fitonu tam o noktaya taktık. Lnb yi fitona takar takmaz hemen sinyal geldi. %73 civarında sinyal geldi.

    Diğer uydu Astra 19,2 taktık. Astra 28,2 - Astra 19,2 arası derece 28,2-19,2=9 derece... 3 derecede 2 parmak oynuyorsa 9 derecede 6 parmak oynar dedik sonra 3.fitonu astra28,2 nin 6 parmak uzağına takıp lnb yi takar takmaz sinyal hemen geldi. Aynı şekilde hotbird ve Astra 4,8 i ayarladık.

    Bu metod çoklu anten kuracaklarda işe yarayacaktır. Ben tekli anten çok kurdum fakat çoklu anteni ilk defa kurdum. Bu açıya karşılık gelen parmak mesafesi metodu bölgeden bölgeye ve sizin parmak kalınlığınıza göre değişebilir. Siz türksatı yakalayın hellası yakalayın sonra 3 dereceye bölgenize göre kaç parmak mesafesi düşer hesaplayın.

    Antenin enden çapı boy çapından daha fazla. Yani kutuplardan basık ekvatordan şişik duruyor :D

    Lnb çubuğunun eğiminde ise türksat en aşağıda astra 4,8 ise üsttedir. Nedeni türksat uydusu daha yüksekte duruyor sinyal antene çarpıp lnb ye gelmesi için türksat lnb sinin en altta olması gerekiyor. Mantık şudur: Uydu ne kadar yüksekte ise lnb o derece aşağıda olur. Fiziğin optik ve aynalar kurallarını bilmek işe yarar

    Sinyalleri tv kartı ve netbook ile yakaladım. TV kartım TBS 5922 Q-BOX2 DVB-S2 dir.

    Anten bayağı ağır ve büyüktür. Çatıya çıktığımız yerden geçmedi. Balkondan iple bağlayıp çatıya çektik. Dikkatli olmak lazım...
  • ozkandonmez
    Administrator
    • 30-12-2002
    • 47394

    #2
    Konu: BAFF Multifocus Tek Çanakla 5 Uydu

    Bilgiler için teşekkür ederiz.
    Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



    HAYDI IPTV YAPALIM

    TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

    LÜTFEN OKUYUN

    Yorum

    • atilla-54
      Junior Member
      • 14-09-2012
      • 1

      #3
      Konu: BAFF Multifocus Tek Çanakla 5 Uydu

      arkadaşım bilgiler için teşekkür ederim bende bu çanak antenden almak istiyordum 120 ytl ye aldım demişsin nereden aldığını yazarsan sevinirim ben adapazarında oturuyorum burada baff marka satan yok herhalde bulamadım internette fiyatı 150 ytl

      Yorum

      • deferans
        Junior Member
        • 21-09-2012
        • 1

        #4
        Konu: BAFF Multifocus Tek Çanakla 5 Uydu

        Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Aynı antenin gri ve delikli olanını aynı fiyata satın aldım ve İzmir'de kullanıyorum. Çanağı 23,5E ye ortaladım ve 42E-28,2E-23,5E-19E-13E-7E den oluşan bir sistemim var.


        Şimdi gelelim kurulumla ilgili başıma gelenler ve sorularıma:

        *Anteni ilk kurduğumda sizinki ile aynı yöntemi izledim ve en uçta 42 derece olacak şekilde Türksat'ı ayarlayıp ardından diğer lnb leri dizdim. Verdiğiniz fotoğraftaki gibi lnb lerin üzerine yerleştiği çubuğu kaydırarak ince ayarları yaptım (Çanağın arkasındaki yatıklık ayarı 90 derecede). Bu ayarlar ile Türksat üzerinden bazı tp leri kırılmalı alıyordum ama bu tp ler izlenmediğim kanalları içerdiği için önemsemedim. Esas sorun 7E deki bazı tp lerdeki kanalların oldukça fazla kırılma yapması oldu. Aradaki uydulardan konumumdan alabileceğim sinyalleri sorunsuz alıyordum. Satın aldığım yerin tavsiyesi üzerine bu yöntemi izleyerek kurmayı denedim fakat elde ettiğim sonucun tatmin edici olmaması ve çanağın arkasındaki yatıklık ayarının beni de işin içine kat çağrısının üzerine ikinci yöntemi denemeye geçtim.

        *Biraz araştırdım, bakındım, İzmir için uydu kuşağının tepesinde yaklaşık 26E uydusu var (kazaamjanjan'ın bulunduğu yerde yaklaşık 30E denk geliyor olmalı), 42 ve 28,2 derece bu tepenin bir tarafında diğerleri öbür tarafında. Bu sistem bu antenle kurulamaz gibi görünse de ilk denememde bir şekilde olduysa yine bir orta yol bulunabilir diyerek kuruluma başladım. Bu sefer çanağı 23,5 dereceye ortaladım ve Türksat'ı ayrı antene alırım düşüncesiyle diğer taraftan kuruluma başladım. Bir siteden aldığım bilgilere göre lnb leri tutan çubuk düzken arkadaki yatıklık değeri yaklaşık 80i gösterecek şekilde anteni sağa/batıya doğru yatırdım. Ardından en uçta kalacak olan 7E nin lnb sini sağa-sola kaydırarak yaklaşık yerini saptadım. Bu aşamadan sonra anten yatıklık ayarını 1-2 derece artırıp azaltarak, her artırma ve azaltmanın ardından lnb yi sağa-sola kaydırarak (antenin aşağı-yukarı ayarını da yoklayarak) en yüksek sinyal seviyesini yatıklık derecesi 82 civarındayken elde ettim. Aradaki 19 ve 13 derece sorunsuz sekilde yerleşti. Sonra 28,2 ile 42 dereceyi de yerleştireyim dedim ve ikisi de rahatça bulundu. Türksat'ın sinyal seviyeleri arttı ve sadece bir-iki Gürcistan kanalında kırılma var. (Uydu bulucum yok, ancak istenirse kullandığım uydu alıcısı DM500S den alacağım seviyeleri yazabilirim)


        Kafama takılanlar ise şunlar:

        *İzlenmek istenen uydular ve bulunduğumuz yerlere göre kuşak üzerindeki konumları göz önüne alındığında bu iki yöntemden hangisi daha sağlıklı bir kurulum sağlayacaktır?

        *İkinci yöntemle yapılan kurulumda Türksat'ı nasıl izleyebiliyorum? 42E yi alabilmem için yatıklık ayarı tam tersi olması gerekirken bu şekilde sinyal alabilmem nasıl mümkün? 23,5(merkez) ile 7 derece arasında 16,5 ve 42 ile 23,5(merkez) arasında 18,5 derece fark bulunması başka bir deyişle iki farklı ucun merkeze olan uzaklığının birbirine yakın olması ile merkezdeki 23,5 derecenin bulunduğum yere göre uydu kuşağının tepe noktasına (yaklaşık 26E) olan yakınlığı tuhaf bir simetri yaratmış olabilir mi yoksa bu durum tamamen Türksat'ın sinyal seviyesinin yüksekliği ile mi alakalı?

        Son olarak 28,2E den bu anten ile kaç tane kanal alabiliyorsunuz? Bende 170 civarı kanal var.

        Yorum

        • selvi64
          Junior Member
          • 07-04-2006
          • 53

          #5
          Konu: BAFF Multifocus Tek Çanakla 5 Uydu

          8 uydulu bir anten gördüm bizim burada. lnb ler ve kurulum dahil 600 tl dediler.bana çok pahalı geldi.bu mesajları okuyunca haklı olduğumu gördüm.arkdaşlar bu baf antem kaç cm lik.bir de şunu merak ediyorum.bu antenle 42 turksat ve 1 derecede ki thor uydusundaki yayınlar alınabilir mi.selamlar.

          Yorum

          • guide.07
            Junior Member
            • 14-11-2007
            • 6

            #6
            Konu: BAFF Multifocus Tek Çanakla 5 Uydu

            ÇOK FAYDALI Bİ PAYLAŞIM OLMUŞ.....

            BENDE YARIN ÇATILARDAYIM

            DENEYİP SİZLERLE PAYLAŞIRIM ...

            KONUM ANTALYA.....

            EMEÐİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM

            Yorum

            • nevzat4225
              Junior Member
              • 05-01-2012
              • 4

              #7
              Konu: BAFF Multifocus Tek Çanakla 5 Uydu

              Originally posted by guide.07 View Post
              ÇOK FAYDALI Bİ PAYLAŞIM OLMUŞ.....

              BENDE YARIN ÇATILARDAYIM

              DENEYİP SİZLERLE PAYLAŞIRIM ...

              KONUM ANTALYA.....

              EMEÐİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM
              *************************************************
              Antalyada kurulan çanaklar için sıkıntı yok,Deniz seviyesine yakın olan yerlerde sinyal gücü çok iyi (Antalya için sıkıntı yok)Konyadan Astra 19,2 sinyalı çok zayıf.

              Yorum

              • buke
                Junior Member
                • 12-04-2005
                • 2

                #8
                Konu: BAFF Multifocus Tek Çanakla 5 Uydu

                çanak antenin montajı ile ilgili şema veya tarif nereden temin edebilirim acaba

                Yorum

                • ozkandonmez
                  Administrator
                  • 30-12-2002
                  • 47394

                  #9
                  Konu: BAFF Multifocus Tek Çanakla 5 Uydu

                  Anten Kurulumu Bu kısımda eşsiz bilgiler sunmuştuk

                  Anlayamadığınız her noktada soru sorabilirsiniz.
                  Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



                  HAYDI IPTV YAPALIM

                  TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

                  LÜTFEN OKUYUN

                  Yorum

                  • abhishek0990
                    Junior Member
                    • 08-03-2013
                    • 2

                    #10
                    Konu: BAFF Multifocus Tek Çanakla 5 Uydu

                    nice information. thank you for shairng it.

                    thanks
                    packersm

                    Yorum

                    • kazaamjanjan
                      Junior Member
                      • 18-03-2010
                      • 13

                      #11
                      Konu: BAFF Multifocus Tek Çanakla 5 Uydu

                      Atilla kardeşim uzun süre meşgul olamadım. Ben gebze den aldım. Aldığım yer küçük bir elektronik dükkanıydı. Adam bu antenin sakarya da yapıldığını fabrikasının orada olduğunu söylemişti. Fiyatı en son 120 ye kadar indirdik.

                      Yorum

                      • kazaamjanjan
                        Junior Member
                        • 18-03-2010
                        • 13

                        #12
                        Konu: BAFF Multifocus Tek Çanakla 5 Uydu

                        deferans güzel noktaya değinmişsin. Paylaştığım resimlerde görüldüğü gibi lnb fiton çubuğunu eğik tuttuğum gibi antenide hafif eğmiştim. Uyduların açı değerleri sadece lnb leri dizerken adamakıllı işe yarıyor. Lnb çubuğunu ve anteni eğerken deneme yanılma yöntemiyle bulmuştum. Anteni ve çubuğu eğerken sinyale bakıyordum. Sinyal yükselince sabitledim. Sonra küçük rütuşları yaptım.

                        Yorum

                        • kazaamjanjan
                          Junior Member
                          • 18-03-2010
                          • 13

                          #13
                          Konu: BAFF Multifocus Tek Çanakla 5 Uydu

                          Originally posted by selvi64 View Post
                          8 uydulu bir anten gördüm bizim burada. lnb ler ve kurulum dahil 600 tl dediler.bana çok pahalı geldi.bu mesajları okuyunca haklı olduğumu gördüm.arkdaşlar bu baf antem kaç cm lik.bir de şunu merak ediyorum.bu antenle 42 turksat ve 1 derecede ki thor uydusundaki yayınlar alınabilir mi.selamlar.
                          Lnb fiton çubuğunu uzun olduğu müddetçe görülebilir sanırım. Thor uydusunun ülkemizde kaç cm çaplı anten ile alınır ona bakmak lazım. anten 120 likti galiba. ama tam yuvarlak değil. en olarak 120 boy olarak sanırım 90 dı.

                          Yorum

                          • kazaamjanjan
                            Junior Member
                            • 18-03-2010
                            • 13

                            #14
                            Konu: BAFF Multifocus Tek Çanakla 5 Uydu

                            Originally posted by guide.07 View Post
                            ÇOK FAYDALI Bİ PAYLAŞIM OLMUŞ.....

                            BENDE YARIN ÇATILARDAYIM

                            DENEYİP SİZLERLE PAYLAŞIRIM ...

                            KONUM ANTALYA.....

                            EMEÐİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM
                            Umarım işine yaramıştır. Senin sinyalleri alman daha kolay olur

                            Yorum

                            • kazaamjanjan
                              Junior Member
                              • 18-03-2010
                              • 13

                              #15
                              Konu: BAFF Multifocus Tek Çanakla 5 Uydu

                              Originally posted by abhishek0990 View Post
                              nice information. thank you for shairng it.

                              thanks
                              packersm
                              Not important. I hope, it worked..

                              Yorum

                              İşlem Yapılıyor
                              X