9 EYLÜL

Kapat
Önemli Konu
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Bluesman
    Super Moderator
    • 25-03-2004
    • 20416

    9 EYLÜL

    Uçaklar deneme uçuşlarına devam ediyorlar

    Değişen Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği, İzmir Valiliği’ne her yıl 9 Eylül’de Türk bayrağı çekme töreninin de sonunu getirdi

    bayrak-2.jpg

    İZMİR’in Kurtuluş Günü’nde 89 yıldır her 9 Eylül’de süvariler tarafından getirilen bayrağın İzmir Valiliği’ne çekilmesi töreni bu yıl yapılmayacak. Cumhuriyetin ilanından bu yana 9 Eylül İzmir’in Kurtuluş Günü’nün simgesi olan atlı süvariler tarafından getirilen Türk Bayrağı’nın İzmir Valiliği’ne çekilmesi töreni, Mayıs ayında değiştirilen Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği’nin kurbanı oldu. Bu yıl ilk kez törenler atlı süvari birliği ve bayrak çekme töreni olmadan yapılacak. Ayrıca her yıl Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan geçit töreni de bundan böyle düzenlenmeyecek.


    bayrak-1.jpg

    Programı komite hazırladı
    9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu’nun 90’ıncı yıldönümü İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle kutlanacak. İzmir Valiliği’nce, Mayıs ayında yayınlanan yeni yönetmelik uyarınca kentteki kurum ve kuruluşların temsilcilerinin içerisinde bulunduğu 9 Eylül Kurtuluş Günü Kutlama Komitesi oluşturulduğunu programın komite tarafından hazırlandığını dile getirildi.
    İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kutlama programı Zafer Yürüyüşü ile başlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde yapılacak yürüyüş 09.30’da Basmane Karakolu önünden başlayacak. Anafartalar Caddesi’ni takip edecek kortej İkiçeşmelik ve Atlas Oteli önünden geçerek Cumhuriyet Meydanı’na ulaşacak. Cumhuriyet Meydanı’nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından çelenk sunulmasının ardından çeşitli gösterilerle devam edecek. Kutlamalar kapsamında ayrıca İnciraltı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar sürecek olan 90’ıncı Yıl Zafer Koşusu, Vasıf Çınar Meydanı’nda “Bir Destandır 9 Eylül” maket sergisi açılacak. Kutlamaların akşamki programında ise 18.00’de Solo Türk ve Türk Yıldızları Akrobasi Timi gösterisi yer alacak. Kutlamalar İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenecek fener alayı ve Zerrin Özer konseri ile sürecek.
    Türk bayrağı vilayet konağında
    İZMİR, 15 Mayıs 1919’da başlayan Yunan işgalinden 9 Eylül 1922’de kurtuldu. 30 Ağustos’ta Dumlupınar’da Yunan ordusunu yenerek zafer kazanan Türk ordusu, 1 Eylül’de “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir” emrini alınca, Afyon Cephesinden Ege’ye, Akdeniz’e, Marmara’ya ulaştı. 9 Eylül sabahı İzmir’e ilk önce atlı birlikler girdi. Vilayet Konağı’na Türk Bayrağını çeken ise Yüzbaşı Şerafettin Bey oldu.

    9 Eylül’de ikindi vakti Belkahve’deki gözetleme yerine gelen Mustafa Kemal Paşa, geceyi o zamanki adı Nif olan Kemalpaşa’daki Başkomutanlık Karargâhı’nda geçirdi. İzmir’e 10 Eylül sabahı hareket ederek, önce Vilayet Konağı’na ardından Karşıyaka’ya geçti. Mustafa Kemal Paşa, Karşıyaka’da İplikçizade Köşkü’nde konaklayacaktı. Önünde toplananları selamladıktan sonra köşke yönelen Mustafa Kemal Paşa, geçeceği yere boylu boyunca serilen Yunan Bayrağını fark etti. Bayrağın neden yerde olduğunu sorunca, Mustafa Kemal Paşa’yı karşılayanlar, “Yunan Kralı Konstantin’in 1921’de İzmir’e geldiğinde bu köşkte ağırlandığını, kralın içeriye yere serilen Türk Bayrağını çiğneyerek girdiğini” anlattılar. Fakat Mustafa Kemal Paşa, “Yunan Kralı hata etmiş. Çünkü bayrak bir milletin onurudur. Ben bu hatayı tekrarlamam” diyerek, bayrağı kaldırttı.



    zühtü ýþýl.jpg

    Alıntı: 9 Eylül'de bu seremoni artık yok - Hürriyet Ege Anasayfa
  • Bluesman
    Super Moderator
    • 25-03-2004
    • 20416

    #2
    Konu: 9 EYLÜL

    Seremoni var Hürriyet Gazetesi

    Yorum

    • Bluesman
      Super Moderator
      • 25-03-2004
      • 20416

      #3
      Konu: 9 EYLÜL

      O bayrak çekilecek - Hürriyet GÜNDEM

      Yorum

      • hikmet24
        Member
        • 28-11-2005
        • 1724

        #4
        Konu: 9 EYLÜL

        allah ibuzin verirse o bayrak gönderden inmeyecek arkadaşlar uzun bir aradan sonra foruma kavuşmak çok sevindirici bu arada sevmek 46 modu merak ettim paketlenmiş bilgisi olan varmı saygılar acizane meraktan sorgumuz

        Yorum

        • hikmet24
          Member
          • 28-11-2005
          • 1724

          #5
          Konu: 9 EYLÜL

          allah izin verirse o bayrak gönderden inmeyecek arkadaşlar uzun bir aradan sonra foruma kavuşmak çok sevindirici bu arada sevmek 46 modu merak ettim paketlenmiş bilgisi olan varmı saygılar acizane meraktan sorgumuz

          Yorum

          • hikmet24
            Member
            • 28-11-2005
            • 1724

            #6
            Konu: 9 EYLÜL

            biz o kadar çok ve çoğalıyoruzki kır kıııır bitmeyiz bi türk milletiyiz teyyo emmi

            Yorum

            • Bluesman
              Super Moderator
              • 25-03-2004
              • 20416

              #7
              Konu: 9 EYLÜL

              Originally posted by hikmet24 View Post
              allah ibuzin verirse o bayrak gönderden inmeyecek arkadaşlar uzun bir aradan sonra foruma kavuşmak çok sevindirici bu arada sevmek 46 modu merak ettim paketlenmiş bilgisi olan varmı saygılar acizane meraktan sorgumuz
              Tekrar hoşgeldin.Sevmek 46 arkadaşımız forumdan ayrıldı şimdilik

              Yorum

              • Bluesman
                Super Moderator
                • 25-03-2004
                • 20416

                #8
                Konu: 9 EYLÜL

                Ve o "bayrak" çekildi...


                İzmir’in Kurtuluş Günü kutlamaları, iktidar ile muhalefetin kavgasına sahne olurken, İzmirliler törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı yuhaladı. Cumhuriyetin ilanından bu yana 9 Eylül, İzmir'in Kurtuluş Günü'nün simgesi olan süvariler tarafından getirilen Türk Bayrağı'nın İzmir Valiliği'ne çekilmesi töreni, Mayıs ayında değiştirilen Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği'ne takılmış, İzmir Valiliği tarafından 9 Eylül törenleriyle ilgili yapılan ilk duyuruda süvari birliği ve bayrak çekme töreni ile Cumhuriyet Meydanı'ndaki geçit töreninin gerekleştirilmeyeceği duyurulmuştu. Ancak Kurtuluş Savaşı’na nokta koyan Konak’daki tarihi Hükümet Konağı’na bayrak çekilmeyeceğinin duyulması İzmir’deki sivil toplum örgütlerini ayağı kaldırdı. Sosyal medyada da uygulama büyük tepki gördü. Kültür ve Turizm Bakanı İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, bu tartışma üzerine törenlere müdahale edip bayrak çekme seromonisini yeniden koydurdu ve törenlere de geldi.

                TARİHİ GÜZERGAHTA ZAFER YÜRÜYÜŞÜ

                İzmirliler ellerinde Türk bayrakları ve ay yıldız figürlü tişörtlerini giyerek, Basmane Meydanı’nda toplandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin resmi törenler iptal edilince programa aldığı, 1922 yılından 1969 yılına kadar her 9 Eylül’de Basmane Meydanı’ndan Alsancak Cumhuriyet Meydanı’na kadar olan, Kurutuş Ordusu’nun 9 Eylül 1922’de kullandığı yaklaşık 3 kilometrelik güzergahtaki yürüyüş, 43 yıl aradan sonra yeniden yapıldı. CHP’li milletvekilleri, belediye bakanları, ilçe başkanları ve partililerin yanı sıra, AK Parti milletvekilleri, il ve ilçe yöneticilerinin de aralarında bulunduğu binlerce İzmirli’nin marş söyleyip, bayrak salladığı törende, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay hep yan yana durdu ve sık sık sohbet etti. Yürüyüşe Atatürk’e benzerliğiyle dikkat çeken Göksal Kaya da katıldı. Türk askerinin İzmir’e giriş yolunda 10'uncu Yıl Marşı ile yürüyen binlerce İzmirli arasında tekerlekli sandalyeleri ile gelen de vardı, çocuklarını omuzlarına alıp yürüyenler de.

                YUHALAYANLARA GÜLÜMSEYİP EL SALLADI

                Yönetmelikle resmi törenlerin iptal edilmesinin gerginliği nedeniyle bazı İzmirli'ler Bakan Günay’a tepki gösterdi. Günay, kendisini yuhalayanları gülümseyip el sallayarak karşılık verdi. Bazı vatandaşlar, yürüyüş sırasında 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz', 'Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek', 'Vur vur inlesin Tayyip dinlesin', 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' diye slogan attı. Çankaya’da Körfez Dersanesi’nin önünden geçerken kalabalık, camdan bakan gençleri yuhaladı, gençler kalabalığa el salladı. Türk askerinin İzmir’e girerken kullandığı güzergahtaki yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu.

                "BEN İKTİDAR PARTİSİ MİLLETVEKİLİYİM, YERİM BAKANIN YANI"

                Cumhuriyet Meydanı’nda da Başkan Kocaoğlu, Bakan Günay ile birlikte alanı ellerinde Türk bayraklarıyla dolduran yüzlerce İzmirli’yi selamladı. Selamlama sırasında Bakan Günay’a 'yuh' sesleriyle tepki gösterildi. O sırada AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Başkan Kocaoğlu’nu eliyle iterek, Bakan Günay’ın yanına geçmek istedi. Kocaoğlu da "Ne yapıyorsun? Milletvekillerinin yeri arkada, bizimkiler de orada yürüyor" dedi. Sait, "Benim yerim Bakan’ın yanı. Ben iktidar partisi milletvekiliyim, sen Başkan’sın" diyerek karşılık verdi. Milletvekili Sait yürürken, kendisini eliyle iten Kocaoğlu’nun ayağına bastı. Kocaoğlu bu kez tepkisini sertleştirerek, "Ne yapmaya çalışıyorsun. Sana gününü göstereceğim" dedi. Sait ile Kocaoğlu arasındaki gerginlik üzerine Bakan Günay, “Kaza oldu Aziz Bey, kaza olduö diyerek, Kocaoğlu’nu kolundan tutup Sait’ten uzaklaştırmaya çalıştı. Bakan Günay ve Başkan Kocaoğlu, protokolde koltuklarına oturunca Sait yeniden Kocaoğlu’nun yanına gitti ve "Beni yanlış anladınız" dedi. Ancak Kocaoğlu sert tepki göstererek, kendisiyle konuşmak istemediğini söyledi. Sait yerine geçip oturdu.

                AK PARTİ VE CHP’Lİ YÖNETİCİLER KAVGA ETTİ, VEKİLLER ARAYA GİRDİ

                Töreni sunan Kıvılcım Erdem, katılanları anons ederken Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın adının anons edilmesi üzerine kalabalıktan 'yuh' sesleri yükseldi. Bu kez protokolde oturan AK Parti ve CHP’li meclis üyeleri arasında kavga çıktı. Yuhalama üzerine AK Parti Büyükşehir Belediye Meclis Grup Başkanvekili Kenan Çakar "Bu ülkenin bakanı yuhlanıyor. Buna nasıl izin veriyorsunuz" dedi. Çakar’a CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül tepki gösterdi. AK Parti Bayraklı Belediye Meclis Üyesi Ali Aslan’la AK Parti Seferihisar İlçe Başkanı Ümit Cingöz ve AK Parti Bayraklı İlçe Başkanı Erdal Seyitler, CHP Çiğli İlçe Başkanı Nihat Kaya ile tartıştı. Partililerin ayağa kalkarak birbirine müdahale etmeleri diğer partililer tarafından engellendi. Milletvekilleri, koltuklarından kalkarak üç metre uzaklarında oluşan kavgayı ayırmak için araya girdi. Çakar, kalabalıktan gelen yuhalama seslerine karşılık tribünden yuh çekti. Tartışmayı görüntüleyen basın mensuplarının objekliflerini eliyle kapatan bir vatandaş, tepki üzerine alandan çıkarıldı. Partililerin kavgası, İstiklal Marşı’nın çalınması üzerine zorunlu olarak bitti.

                BAŞBAKAN'IN MESAJINA DA 'YUH'

                Törende Başbakan Recep Tayyip Erdogan’ın günün anlam ve önemine ilişkin mesajı okunurken de kalabalık 'yuh' çekti. AK Partililer ise mesajı ayakta alkışladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşurken tribünden inerek alanı terk eden Çakar, DHA’ya yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan yuhlanıyor. Bu İzmirliler’e yakışan bir tutum değildir. Yuhlayanlar İzmirli değildir. Provakatörler, İzmir’in kurtuluş gününe leke düşürmek için elinden geleni yatı. Tribünde CHP’lilerin sözlü tacizine uğradık. Sözlü ve fiili taciz altında kaldık" dedi.

                İZMİR’İN HASSASİYETLERİNİ, DURUŞUNU İYİ ÖÐRENİN

                İzmir’in 90'ıncı yıl kurtuluş törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Vali Vekili Ardahan Totuk, Ege Ordu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir milletvekilleri Nesrin Ulema, Rıfat Sait, Hamza Dağ ve İlknur Denizli, CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Musa Çam, Erdal Aksünger, Rahmi Aşkın Türeli, Mehmet Ali Susam katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreninin ardından konuşan Başkan Kocaoğlu, kurtuluş kutlamalarını iptal eden yönetmeliğin kentte yarattığı gerginliği anımsatarak, şunları söyledi: “Bizler, Atamızın bize gösterdiği bu anlamlı hedef doğrultusunda, kentimizin kültürel zenginliğini ekonomik zenginlik ile birleştirerek, İzmir’i Akdeniz’in lider kenti haline getirme çabasındayız. İzmir’in yerel yönetimi olarak, stratejimizi bu vizyon çerçevesinde yeniden şekillendiriyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti İzmir olarak, Cumhuriyetimize ve geleceğimize inançla sahip çıkıyoruz. Ulu Önder’imizin bize çizdiği yol doğrultusunda, yarınlara güvenle ve coşkuyla yürüyoruz. Çağdaş Türkiye’nin sembol ismi İzmir’imizle övünüyor, tarihin ve coğrafyanın bizlere armağanı olan kentimizin üstüne titriyoruz. İzmirli olmanın ve İzmir’de yaşamanın özel bir anlam taşıdığını da iyi biliyoruz. Bu gerçeği artık herkesin çok iyi anlamasını, İzmir duruşunun ne olduğunu, İzmirliler’in hassasiyetlerini, önceliklerini, vazgeçilmezlerini artık çok iyi öğrenmelerini istiyoruz. 9 Eylül coşkumuz içinde özel bir yeri ve anlamı olan bayrak töreni ve atlı süvari geçişinin, tam 89 yıl sonra, neden ve hangi gerekçelerle iptal edilip, sonra yeniden izin verilmesini anlamakta gerçekten zorlanıyoruz. 9 Eylül’ün alalade bir kurtuluş olmadığı, aynı zamanda ülkenin kurtuluşu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu anlamına geldiği hiç unutulmasın istiyoruz."

                TARİHİ CANLANDIRMA VE ZEYBEK COŞKUSU

                Başkan Kocaoğlu’nun konuşmasının ardından İzmir’in kurtuluşunda, tarihinde iz bırakan tarihi kişilikler canlandırıldı. Yörük Ali Efe, Kazım Dirik, Mustafa Necati, Vasıf Çınar, Yüzbaşı Şerafettin, Latife Hanım, Zübeyde Hanım, Atilal İlhan, Hasan Tahsin’i canladıranlar vatandaşı selamladı. Büyükşehir, Konak, Bayraklı, Karabağlar, Balçova belediyeleri halk oyunları topluluklarının yanı sıra gençlik ve spor kulübü oyuncularından oluşan 300 kişilik grup zeybek gösterisi sundu.

                "İZMİR'İN KIRMIZI ÇİZGİLERİ VAR"

                Törenden sonra Başkan Kocaoğlu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Bir destandır 9 Eylül' sergisini açtı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 'Bir destandır 9 Eylül' sergisinin açılışı sırasında törende yaşanan gerginliğe değinerek, konuşmasında şunları söyledi: "İzmirli heyecanlı, İzmirli dolu, İzmir’in değerleri, değer yargıları var, kırmızı çizgileri var ama bunu anlatmanın yolu protesto değil, anlatmanın yolu oyuna gelmemekten geçer. Sessiz anlamlı duruştan geçer. Ama biz izmirliler hepimiz, ben de başta olmak üzere haksızlığa başkaldırıyoruz. Haksızlıklara başkaldırmazsak, ulu önderimize, şehitlerimize görevlerimizi yapmamış gibi sayıyoruz. Ama yaptığımız iş çok da doğru değil gibi, bu tür oyunlara gelmemeliyiz. Daha vakurlu duracağız durmak zorundayız. İzmir, Türkiye Cumhuriyeti’nin yılmaz bekçi ve ilerici kenti olarak ilelebet görevini sürdürecektir. Bizim hedefimiz İzmir’i korumak kollamak, tabii bunu yapacağız. Ama bizim asıl hedefimiz, Tüm Türkiyeyi İzmir gibi aydınlık insanların demokrasinin beşiği bir kent haline getirmektir. İzmirlinin hedefi bu olmalı. İzmirli örnek olmalı. Protestolardan uzak durun. Sessiz ve vakur durmak kalabalıklar, protestolardan çok daha anlamlıdır."

                "YAKIŞMIYORSUN O KOLTUÐA, OTURMA"

                Bakan Günay sergi açılışına katılmayıp, tribünde oturdu. Etrafı partililer tarafından sarılan Bakan Günay’a bir kadın, "Yakışmıyorsun o koltuğa oturma" diye tepki gösterdi. Bakan Günay, partililerle birlikte Cumhuriyet Meydanı’ndan Konak Meydanı’na yürürken bazı İzmirlier’den tepki aldı. Kafeteryada oturanlardah bir grup Bakan Günay’ı yuhalarken, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri de tepki gösterdi. Partililer ile TGB’liler arasındaki kavgaya polis müdahale etti.

                SAAT KULESİ’NDE DEV PANKARTLAR

                İzmir Valiliği önündeki törene Kültür ve Turizm bakanı Entuğrul Günay İzmir Vali Vekili Ardahan Totuk, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanısıra yüzlerce İzmirli katıldı. TGB üyeleri tarihi Saat Kulesi’ne çıkarak, üzerinde “Çuvalı geçirdik, denize de dökeceğizö ve “O bayrak çekilecek demiştik TGBö yazılı pankartlar açtı. Hükümet aleyhine sloganların atıldığı törende dönemin üniformaları içindeki atlı süvariler İzmir Valiliği önüne geldi, iki süvari, Türk Bayrağı’nı Valilik binasının balkonundaki direğe astı ve Bakan Günay’a “Şanlı Türk bayrağı, Hükümet Konağı’nda ilelebet dalgalanmak üzere şerefle asılmıştırö dedi.
                Alıntı
                Ekli Dosyalar
                Son düzenleme Bluesman; 09-09-2012, 19:04.

                Yorum

                • Bluesman
                  Super Moderator
                  • 25-03-2004
                  • 20416

                  #9
                  Konu: 9 EYLÜL

                  Gösteri uçuşları şu anda devam ediyor ama yüreğimiz buruk maalesef.Yine şehidimiz var.Altta verdiğim dosya ege TV'den alıntıdır:

                  Ekli Dosyalar
                  Son düzenleme Bluesman; 09-09-2012, 20:05.

                  Yorum

                  • rselturk
                    Member
                    • 30-09-2007
                    • 1171

                    #10
                    Konu: 9 EYLÜL

                    Teşekkürler Dost,bu yazılarla beni de "kurtuluş şenliklerine" götürdün.

                    Yorum

                    • Bluesman
                      Super Moderator
                      • 25-03-2004
                      • 20416

                      #11
                      Konu: 9 EYLÜL

                      Türk 'Yıldızları' 9 Eylül için uçtu-Video

                      Yorum

                      İşlem Yapılıyor
                      X