Frekans İhalesinin Ayrıntıları! Hangi Kanallar İhaleyi Alacak! Tıkla Bombayı Oku!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • stadyum
    Member
    • 24-09-2004
    • 548

    #31
    Konu: Frekans İhalesinin Ayrıntıları! Hangi Kanallar İhaleyi Alacak! Tıkla Bombayı Ok

    Biz şuanda DVBT-2 teknolojisini kanal kısıtlılığı nedeniyle başlatmadık diyelim. Yeni bir DVBT X teknolojisini beklemeye karar verdik. Diyelim ki karasal yayın için sınırsız kanal sayısına sahip böyle bir X teknoloji çıktı. Böyle bir teknoloji çıksa bile yani karasalda hiç kanal sınırı olmayan bir teknoloji çıksa bile bu yayını aktarmak için her bölgeye verici - aktarıcı ihtiyacı var! Hiçbir zaman %100 kapsama alanı mümkün değil! Her kapsama alanı için bir maddi yatırım gerekli! Nüfusun yoğun olmadığı kırsal bir bölgede bu yatırım kendini karşılamaz. Dolayısıyla sınırsız teknolojideki bir karasal yayın gelecekte icad olsa bile bu yayın için KULELER dikmek gerekir! Ve siz kuleye uzaksanız diyelim ki bir köyde yaşıyorsunuz yine UYDU'ya ihtiyacınız var. Şuan için uyduda ülkemiz için ne kapsama alanı sorunu var ne de kanal sayısı kısıtlılılığı. Her açılacak bir kanala bir şekilde yer bulunur. Ne de uydu yayını ile sorunu olan bir insan var. Zaten herkeste bu uydu yayını var. Televizyonu olup da uydu alıcısı çanak anteni olmayan yoktur heralde? Dolayısıyla kimsenin bu hizmet ya da yayından bir şikayeti yok. Yakında belli proje ve kampanyalarla her son kullanıcıya Türksat'taki TKGS SİSTEMİ (kanal güncelleme sistemi) + HD ve MPEG4 uydu alıcı ulaştırılacak. Ücretsiz HD kanal sayımız artacak; MPEG4 ile hemen hem tüm yerel kanallar + yeni kanallar uyduya çıkacak. Uydumuzun kapasitesi artacak. TKGS sistemi ile spam kanal yani chat ve marketing kanal sorunu sona erecek. Çünkü bu sistemde kanallar kendini otomatik güncelleyecek ve spam kanalların tümü liste sonuna konuluyor! Rahatsız edici olmaktan çıkıyorlar ve 70 milyonun listesi Türksat'ın bu sistemiyle hep güncel kalacak. Yerel kanallarda sayısal yayına alternatif olarak MPEG4 yayınını tercih etmekteler. Çünkü bir kanal il veya ilçe kapsama sınırı olmaksızın bir yayınla tüm ülkeye ulaşıyor. Karasal frekans alırlarsa sadece %5'lik ve belkide gelecekte daha düşük bir kullanıcı için ilave olarak ilinle sınırlı bir yayın alanı ve geleceği tartışılan bir teknoloji için yığınla lisans ödemektense uydudan her yerde olmayı tercih etmeleri o kadar doğal ki.

    Ülkemiz çoğrafyası, koşulları, kanal sayımız vs. düşünüldüğünde yeni DVBT-2 kulelerine bir maliyet yatırım yapmak yerine çözümü uyduda, dijital kabloda ve fiberoptik ağlarda aramalıyız. Karasal diye birşey kalmadı ve biz bu girdaba girersek bu para bizim cebimizden çıkar! Yeni bir teknoloji ile değişimi mümkün değil, olsa bile bu değişimin faturası ağır olur.

    Uydu ve çanaklarla uğraşmaktansa memleketimizin çok önemli sorunları var. Vatandaşın uydu ve yayınlarla ilgili tek sorunu spam kanallar ve bu TKGS ile çözülecek. Bence sayısal karasal yayın projesi ertelenmeli ve UHF bandı başka işler için kullanılmalı. Analoglar da tamamen kapatılıp UHF bandını 4G ve Milli Güvenlik'te başka çalışmalarda kullanmalıyız.

    Yorum

    • stadyum
      Member
      • 24-09-2004
      • 548

      #32
      Konu: Frekans İhalesinin Ayrıntıları! Hangi Kanallar İhaleyi Alacak! Tıkla Bombayı Ok

      ihale iptal! Gelecek Uydu ve TKGS'de!

      Hazır ihale iptal edilmişken (yürütmesi durdurulmuşken) bunu bir fırsat olarak bilip radikal kararlar almalıyız.

      Şöyleki; artık bu karasalın devri geçti. Herkeste uydu varken yeniden karasalı canlandırmanın bir anlamı yok. TV kanal sayımız oldukça fazla. 250 kanalı HD olarak hatta 4K olarak sığdırsak bile tamamını yeni açılacak kanala yer yok! Olmayacakta!

      Kimse uyduyu bırakıp karasala geçmez bu saatten sonra. Teknoloji başka yerlere gidiyor.

      Yatırımlarımızı tamamen Türksat TKGS sistemi üzerine ve UYDU-KABLO(fiberoptik) üzerine yapmalıyız. Bu saatten sonra hiçbir TV kanalının verici koymakla uğraşacağını falan sanmıyorum. Bu yatırımı karasala kimse yapmaz.

      Karasal yayın tamamen rafa kaldırılmalı. Yatırımlar uydu ve uydu kablo üzerinde yapılmalı. Hazır iptal gelirken bu fırsatı değerlendirmeli ve mevcut karasal bandı ya tamamen arşivde korumaya almalı, ya da tamamen 4G'ye çevirmeliyiz.

      Bu iptal olayından sonra karasal planlayıcılarının artık şapkalarını önüne koyup düşünmeye başlamaları lazım.

      250 Türk yayıncıyı 4K olarak dahi sığdırsalar bile yeni yayıncıya yer olmayacak bir sistem için teknolojinin bu kadar geliştiği bir ortamda yatırımın bir nedeni yoktur.

      Karasal tamamen rafa kaldırılıp yatırım uydu ve uydu kablo sistemleri üzerinde olmalı.

      En azından boşa gidecek bir yatırım olmaz, geleceği olur...

      Yorum

      • stadyum
        Member
        • 24-09-2004
        • 548

        #33
        Konu: Frekans İhalesinin Ayrıntıları! Hangi Kanallar İhaleyi Alacak! Tıkla Bombayı Ok

        Tekrar yeniden bir planlama, bir takvim, bir ihale süreci başlatmaları ve bunun teknik altyapısı ile prosedür çalışmaları en az 2 - 3 yılı bulur. O da karasal yayın konusunda hala ısrarcı olurlarsa. O vakte kadar zaten yeni uydumuz devreye girmiş; uydudaki HD kanal sayımız artmış ve çoğu vatandaşımız HD uydu receiver ve TKGS sistemini almış hatta 4K yayınlar başlamış olacak. Üstüne üstelik 2015 yazına kadar analogların sonlanması mecburi. Bu takvimi o tarihe artık (karasalda ısrarcı olurlarsa dahi!) yetiştiremezler. Çünkü medya grupları zaten çok istekli değil ve bunu tekrar yargıya götürmeyeceklerine dair aralarında bir anlaşma ve işbirliği yok, olması da çok zor.

        Uydu ve uydunun tamamlayıcısı olan uydu - kablo (fiberoptik kontrollü uydu yayını) öneriyorum yetkililere. Bunlarda kapasite, gelecek ve teknoloji sorunu yok.

        Bu iptal çok şeyi değiştirecektir.

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X