Dinçer: Öğretmenleri sistematik olarak eğitime alacağız

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    Dinçer: Öğretmenleri sistematik olarak eğitime alacağız

    Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, öğretmenlerle ilgili de her türlü tedbiri aldıklarını, mesleki kariyerlerini geliştirmeleri için altyapıda değişiklikler yaptıklarını söyledi. Dinçer, " Şu anda mahalli olarak eğitim verebilecek altyapıyı tamamladık. Geçtiğimiz yıl haziran ayı sonrasında 258 bin öğretmeni üç haftalık eğitime aldık. Eylülde okullar başlamadan önce de yaklaşık 400 bin öğretmeni eğittik. Artık bu eğitimleri daha sistematik olarak yapacağız." dedi.
    Bakan Dinçer, Adana programı kapsamında merkez Yüreğir ilçesinde TOKİ tarafından yaptırılan Medine Müdafii Fahreddin Paşa İmam–Hatip Lisesi’nin açılışına katıldı. Düzenlenen törende Dinçer, son yıllarda ülkenin eğitim konusunda dünya ile mukayese edildiğinde aralarında ciddi bir mesafenin açıldığını ifade ederek, " Dünyada ortalama eğitim seviyesi 12 yıl iken Türkiye’de bu oranın 6.1'de kalıyordu. Dünya lise mezunu sayılırken, Türkiye orta 1. sınıftan terk gözüküyordu. Bu nedenle zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardık.” diye konuştu.
    Bakan Dinçer, aldıkları yeni tedbir ve değişikliklerle çocukların küresel düzeyde bilgi ve becerilerle donatılması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat Kanunu değiştirilirken üç önemli hedef konulduğunu belirten Dinçer, “Onlardan bir tanesi çocukların uluslararası alanda rekabet edecek bilgi ve yeteneklerle donatılması. İkincisi ulusal düzeyde toplumun ve piyasanın ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerilerle donatılması. Üçüncüsü ise toplumsal ve ahlaki değerlerle, sosyal sorumluluk duygusu ile tarih ve millet olma şuuruyla bezenmesi konusunda hedefler ortaya koyduk.”şeklinde konuştu.
    DAHA DEMOKRATİK VE ESNEK BİR YAPI
    Yeni eğitim anlayışında daha demokratik, esnek ve talep odaklı bir yapıyı öngördüklerine işaret eden Dinçer, şöyle devam etti: “Daha çok öğrenci ve öğrenme odaklı bir yaklaşımı sunmaya başladık. Artık çocuklarımızın her birisinin aynı değil, birbirinden farklı olacaklarını, özel bireyler olduğunu kabul ediyor. Bu doğrultuda onların ilgilerine göre eğitim yapmaya çaba sarf ediyoruz. Yine toplumun bütün kesimlerinin aynı olacaklarını değil, farklı olacaklarını kabul ediyoruz. Bunun için düzenlemeler yapıyoruz. Bunun adı kısaca eğitim sistemini demokratikleştiriyor ve esnek hale getiriyoruz, demektir. Bu yüzden seçmeli dersler ve kademeli bir eğitim sistemini öngördük. O yüzden meslek, imam–hatip ve normal liseler arasındaki katsayı farklılıklarını ortadan kaldırdık. Bütün bunların yerine gelmesiyle alakalı daha kat etmemiz gereken bir dünya gereken bir dünya mesafe var. ”
    ÖÐRETMENLER İÇİN HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIYORUZ
    Çocukların küresel düzeyde rekabet edebilir olabilmesi için üç temel şartı sağlamaları gerektiğinin altını çizen Dinçer, bunları fiziki, teknolojik ve bilişim sisteminin eğitime dahil edilmesi olarak saydı. Öğretmenlerle ilgili de her türlü tedbiri aldıklarına değinen Ömer Dinçer, onların mesleki kariyerlerini geliştirmeleri için altyapıda değişiklikler yaptıklarını açıkladı. Şu anda mahalli olarak eğitim verebilecek altyapıyı tamamladıklarını aktaran Dinçer, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl haziran ayı sonrasında 258 bin öğretmeni üç haftalık eğitime aldık. Eylülde okullar başlamadan önce de yaklaşık 400 bin öğretmeni eğittik. Artık bu eğitimleri daha sistematik olarak yapacağız. ”
    ADANA’DA 3 BİN 500 DERSLİÐE İHTİYACIMIZ VAR
    2003’e kadar Adana’da yapılan derslik sayısının 8 bin civarında olduğunu kaydeden Dinçer, belirtilen tarihten bugüne yaklaşık 4 bin 830 dersliği hizmete sunduklarını bildirdi. Cumhuriyet tarihi boyunca Adana’da yapılan dersliklerin yaklaşık yüzde 55’ni son 10 yılda devreye soktuklarını hatırlatan Dinçer, şunları kaydetti: “Şu anda 652 derslik ortaöğretimde, 500’ü aşkın derslik ise ilköğretimde bitmek üzere. 2013’de 1000’den fazla dersliği devreye alacağız. Böylece yeni yatırımlar ilave edilmeksizin önemli oranda bir katkı sağlamış olacağız. Bugüne kadar devreye aldığımız toplam derslik sayısı Adana’da 12 bin 765’tir. Ama hala 3 bin 500 civarında dersliğe ihtiyacım var. Alacağımız tedbirlerle en fazla iki yıl içerisinde kentin fiziki altyapı sorunu çözecek stratejileri çalışacağız.”
    2003 yılına kadar Adana’da neredeyse bilgisayarlı teknolojik altyapının yok denecek oranda olduğunu dile getiren Dinçer, bu tarihten sonra yaklaşık 20 bin 134 bilgisayarı okullara yerleştirdiklerini söyledi. 854 okulda internet hizmete sunduklarını ifade eden Dinçer, Fatih Projesi kapsamında 2 bin 607 dersliğe akıllı tahta döşediklerini belirtti. Önümüzdeki yıl bütün meslek liselerinde akıllı tahta uygulamasına geçeceklerini açıklayan Dinçer, “9’uncu sınıftan itibaren öğrencilere tablet bilgisayarları vereceğiz. Bütün hedefimiz Adana’da tekli öğretime geçmek, derslikleri 30 kişilik hale getirmektir. Şu anda devam eden 27 ilköğretim okulu projesi mevcut. 14 ortaokul var. İnşallah bunları bu yıl bitirip, devreye alacağız. Adana’da fiziki altyapılar tamamlanana kadar yatırımlı öncelikli iller arasına dahil edildi. İki yıldır bu süreci işletiyoruz. Bütçeye bağlı kalmadan yatırımlar tamamlanana kadar okulları açmaya devam edeceğiz. 2003’e kadar ilde yaklaşık 15 bin öğretmen görev yapıyorken, şu anda sayı 20 bin 500’e yükseltildi. Ama halen burada 3 bin 400 öğretmene ihtiyaç var. Yeni atamalarla bu eksiklikleri en aza indireceğiz. ”bilgisini verdi.
    Konuşmalar sonrası Bakan Dinçer, Vali Hüseyin Avni Coş, AK Parti Milletvekilleri Necdet Ünüvar, Fatoş Gürkan, Mehmet Şükrü Erdinç, Ali Küçükaydın, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet ve diğer yetkililerle Medine Müdafii Fahreddin Paşa İmam–Hatip Lisesi’nin açılışını yaptı. Sınıfları gezen Dinçer, öğrenci ve öğretmenleri dinledi.
    ÖZEL SEKTÖRÜN EÐİTİME GİRMESİNİ TEŞVİK EDİYORUZ
    Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, özel öğretimi teşvik ettiklerini söyledi.
    Adana programı kapsamında özel bir okulu ziyaret eden Dinçer, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalamalarına bakıldığında ilköğretimde özel sektörün payının yüzde 18’lerde olduğunu hatırlattı. Türkiye’de bu oranın yüzde 6’lar civarında kaldığına işaret eden Dinçer, “Hatta yüzde 6’nın da altında. AB’de özel sektörün orta öğretimde genel eğitim içindeki payı yaklaşık 11 civarındadır. Türkiye’de ise bu oran yüzde 2 seviyelerindedir. İkisinin ortalamasına baktığımız zaman Türkiye’de özel sektörün toplam genel eğitim içindeki payı yüzde 3,5 gibi oldukça düşük bir orandadır. Bu yüzden biz özel sektörün eğitime girmesini arzu ediyoruz.” dedi.
    Bu yaklaşımın kaliteyi ve rekabetçi bir yapıyı beraberinde getireceğini ifade eden Dinçer, hem de eğitim altyapının tamamlanmasına katkı sunulacağını hatırlattı. Bu amaçla yeni tedbirler aldıklarını vurgulayan Dinçer, şöyle devam etti: “Bunlardan bir tanesi kamu–özel ortaklığıyla eğitim tesisleri inşa etmektir. Sermayesi olan işadamlarına biz vereceğiz veya kendi yerinde okul yapabilecek. Her ilde ihtiyaç duyduğumuz ortaöğretim kurumları için kampuslar tasarlıyoruz. Bu kampuslarda birden çok lise olacak. Gerekirse sosyal tesisler hazırlanacak. Böylece onlar bu işi yapacak, kiralama yöntemiyle eğitimini biz yürüteceğiz. Yakın zamanda bunun ön duyurularını yaptık. Adana’da da ilk etapta Seyhan Şambaya’ta yapılacak kampus için duyuruda bulunduk. Projelerini kamuoyundan talep ediyoruz. Bu açıdan bakıldığında Türkiye için çok önemli bir gelişme. Yeni bir uygulamadır.”
    Meslek liselerine özel sektörün neredeyse hiç yatırım yapmadığını açıklayan Dinçer, organize sanayi bölgeleri, işadamlarının meslek liselerini açmaları halinde onlara da öğrenci başına teşvik vereceklerini aktardı. Yakında konuyla ilgili tebliğin çıkacağını dile getiren Dinçer, en az 5 bin lira olmak üzere öğrenci başına teşvik verecekleri bir uygulamayı da hayata geçirdiklerini vurguladı. Dinçer, Bu açıdan özel sektörün eğitim alanına girmesinin mahçup olunacak bir şey değil, tam tersine gurur duyulacak bir şey olduğunu hatırlattı.
    ÖÐRENCİLER KIYAFETİN SERBET BIRAKILMASINA ‘HAYIR’ DEDİ
    Okulda çiçeklerle karşılanan Dinçer ile öğrenciler arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Bakan Dinçer’in “Aramızda kalsın. Okullarda kıyafetin serbest bırakılması güzel oldu mu?” şeklindeki sorusuna öğrenciler hep bir ağızdan ‘hayır’ cevabını verdi.

    kaynak:memurlar.net

    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






İşlem Yapılıyor
X