Dünya'nın İlk Cep Telefon'u Motorola 40. Yaşını Kutluyor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • MotoDahi
    Junior Member
    • 19-04-2013
    • 62

    Dünya'nın İlk Cep Telefon'u Motorola 40. Yaşını Kutluyor


    Modern hayatın vazgeçilmezleri listesinde çoğumuza göre ilk sırada olan cep telefonu bugün 40. doğum gününü kutluyor.



    Bundan tam 40 yıl once, 3 Nisan 1973’te, bir Motorola çalışanı olan Martin Cooper’ın New York şehrinde Motorola marka telefon ile yaptığı ilk aramayla cep telefonu resmi olarak hayatımıza girdi. Elbette, şu an parmak boyutundan bile küçük ebatlarda modeller üretilse de, o zamanlarda bu teknolojiden oldukça uzak olduğumuz için, ilk cep telefonu da yaklaşık 25 cm (ortalama bir ayakkabı kutusu) uzunluğunda, 1 kg’dan fazla ağırlığa sahip ve 10 saatte şarj edilebilen özelliklerdeydi. Motorola’nın DynaTAC adını verdiği bu prototiple yapılan görüşmeden 10 yıl sonra, pazara sürülen bu model, 4.000 dolarlık fiyatına ve çıkar çıkmaz aldığı ‘tuğla’ lakabına rağmen oldukça büyük ilgi gördü.

    Bundan sonraki süreçte teknolojisi gelişen cep telefonlarının 2. jenerasyonu (2G) ise 1991 yılına gelindiğinde Finlandiya’lı Radiolinja firması tarafından duyuruldu. 3G’ye geçişin ise 10 yıl kadar daha zaman alarak 2001’de gerçekleşmesinin ardından artan hızlı internet ve multimedia talebi karşısında nihayet 4G’ye geçiş de 2009 yılında yaşandı.

    Bütün bu gelişmelerin cazibesi o kadar yüksekti ki, sadece 1990 yılında 12.4 milyon olan kayıtlı cep telefonu sayısı günümüzde 6 milyar’a yükselmiş durumda. Görünen o ki, artık daha büyük bir ivmeyle gelişen teknoloji sayesinde cep telefonları, ilk görevleri olan kablosuz ses iletiminden çok daha farklı ve fazla görevler üstlenmeye devam ederek hayatımızı daha da kolaylaştırmaya devam edecek. Ne diyelim; iyi ki doğdun cep telefonu, nice mutlu yıllar!

    1980 yılında Motorola’nın yayınladığı cep telefonu tanıtım videosunu buradan izleyebilir, nerelerden nereye geldiğimizi daha iyi anlayabilirsiniz...



    Kaynak: Cep Telefonu 40 YaÅŸında | Silikon Vadisi TV | Teknoloji, Sosyal Medya

İşlem Yapılıyor
X