Özel Halı Yapımı Nasıl Olmaktadır

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • gozde789
    Junior Member
    • 21-05-2014
    • 30

    Özel Halı Yapımı Nasıl Olmaktadır

    Türklerin göçebe yaşadığı devirlerden beri halı hep önemli bir eşya olmuştur. Kazılarda çıkarılan “pazırık halısı” bunun en önemli örneklerinden biridir. Günümüzde de evlerimizi süsleyen en önemli eşya halıdır.
    Halı piyasasındaki firmaların çokluğu ister istemez bir rekabet ortamı yaratmaktadır. Bu rekabet ortamı en çok müşterilerin lehine gerçekleşmektedir. Rekabet ortamı halılardaki çeşitliliği artırmıştır. Halı fiyatları ise bu rekabet ortamından dolayı düşmüştür.

    Halıları öncelikle 2 grupta ele alırsak; makine halısı ve el halısı olmak üzere ayırabiliriz. İnsanlar evleri için seçtiği halılarla kişisel özelliklerini yansıtırlar ya da bu halılar ruhi olarak insanları etkiler. Bu yüzden halı seçimi çok önemlidir. Ürün çeşitliliğini daha da canlandıran özellikle çocuk halısı seçimlerinde tercih edilen yazı, resim, fotoğraf baskılı halılar olmuştur. Bu şekilde makinede oluşturulan halılar ve el yapımı halılar özel halılara örnek olarak gösterilebilir.
    Halının hammaddesi yündür. Yünün halı olabilmesi için çeşitli aşamalardan geçmesi gerekir. Kırkılan yünler yıkanıp kurutulduktan sonra yün tarağında taranır. Daha sonra iğ adı verilen aletlerde döndürülüp büküm verilen yünler çıkrıkta sarılarak kullanılmaya hazır hale getirilir. Halı dokumada kullanılan ipler, çeşitli bitkilerden elde edilen kök boyalarla renklendirilir. Daha sonrasında ise bu iplikler dokunarak her gün üzerine bastığımız, evlerimizi süsleyenhalılar elde edilir.
    Özel Halı Yapımı
İşlem Yapılıyor
X