Doğru uydu alıcıyı seçerken nelere bakmalı?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    Doğru uydu alıcıyı seçerken nelere bakmalı?

    Doğru uydu alıcıyı seçerken nelere bakmalı?

    Yeni bir uydu alıcı satın almadan önce bilmeniz gereken o kadar çok detay var ki...

    Akıllı televizyonlar, 3D TV'ler, medya oynatıcılar ve dahası derken, oturma odalarımızın çehresi bundan 10 yıl öncesine kıyasla bir hayli değişmiş ve televizyon izleme alışkanlıklarımız da farklılık göstermiş durumda. Ancak halen pek çok kullanıcının oturma odasında, televizyonun altında bir uydu alıcı kutusu bulunuyor. Hatta bu uydu alıcı, her ne kadar televizyon olarak HD'ye terfi edilmiş olsa da, SD görüntü alacak şekilde tasarlanmış durumda. Bu gibi bir durumda elde edeceğiniz görüntüde pikselleri teker teker saymak mümkün olacaktır ve bu da gerçekten rahatsız edici bir görüntü oluşturacaktır. Eğer HD TV'niz dahili uydu alıcısına sahip değilse ve HD yayın yapan bir uydu alıcısına terfi etmek istiyorsanız bu rehber işinize yarayabilir. Elbette yine bu rehberde halihazırda HD uydu alıcısına sahip olanlar ve yeni bir HD uydu alıcısı satın almak isteyenler için de ipuçları bulunuyor. Tek yapmanız gereken, adımlarımızı takip etmek.
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    #2
    Konu: Doğru uydu alıcıyı seçerken nelere bakmalı?

    Scart'tan kurtulmanın zamanı geldi

    HD görüntü kalitesinde bir televizyonunuz var, ancak görüntü nedense bir türlü istediğiniz gibi olmuyor ve hala rahatsız edici boyutta. Bunun nedeni televizyonunuz ile uydu alıcınız arasındaki bağlantıyı Scart kablosu ile yapmanız olabilir. Bu devirde Scart kabloların en iyi yeri artık çöp tenekesi. Zaman HD devri ve HD yayın için HDMI kablosundan başka bir alternatifiniz bulunmuyor. Eğer kullandığınız platform HD ise, uydu alıcınızda mutlaka bir HDMI çıkışı bulunmaktadır. Yapmanız gereken bir HDMI kablosu satın almak ve televizyonunuza bağlantıyı HDMI kablosu yardımıyla yapmak. Eğer HDMI kablosunu taktığınız halde görüntü istediğiniz gibi değilse, uydu alıcınızın ayarlarında yer alan çözünürlük kısmından görüntüyü 1080 değerine getirmeniz gerekebilir. Bu işlemlerin ardından yüksek çözünürlükte TV izlemeye başlayabilirsiniz.

    Yorum

    • mehmet karalýlar
      Senior Member
      • 02-06-2009
      • 11564

      #3
      Konu: Doğru uydu alıcıyı seçerken nelere bakmalı?

      Linux işletim sistemi

      Piyasada bulunan uydu alıcılar arasında en sevilen cihazların başında Linux tabanlı işletim sistemine sahip olanlar geliyor. Bunun pek çok nedeni bulunuyor, ancak bunlardan en önemlisi elbette akıllı fonksiyonlara sahip olması. Linux işletim sistemine sahip bir uydu alıcı ile televizyonunuzu bir network cihazına çevirebiliyor ve multimedya merkezi haline getirebiliyorsunuz.
      Eğer evinizde yalnızca HD yayınları izleyebilmenizi sağlayacak bir uydu alıcı olsun istiyorsanız illa Linux tabanlı ve gelişmiş özelliklere sahip bir uydu alıcısı almanız gerekmiyor, normal bir uydu alıcısı da işinizi görecektir. Ancak yayın kaydı ve paylaşımı yapacaksanız veya internet keyfi sürecekseniz, o halde ihtiyacınız olan uydu alıcıları arasında Linux tabanlılara göz atmanızda fayda olduğunu söyleyelim. Özellikle sunduğu özellikler nedeniyle diğer uydu alıcılarla kıyaslandığında işlemci ve bellek miktarının da bir hayli yüksek olduğunu söyleyebileceğimiz bu cihazlar, normal kullanımlarda da avantaj yaratmıyor değil. En basitinden kanal geçişlerinde çok daha iyi performans sunduğunu söyleyebiliriz. Dreambox, Vu+ ve Atlanta serisi uydu alıcıların, Linux tabanlı işletim sistemine sahip uydu alıcılara en iyi örnekler arasında bulunduğunu da söylememizde fayda var.

      Yorum

      • mehmet karalýlar
        Senior Member
        • 02-06-2009
        • 11564

        #4
        Konu: Doğru uydu alıcıyı seçerken nelere bakmalı?

        Hem izleyin hem kaydedin

        Televizyon yayınlarını kaydetmek yeni bir olgu değil, fakat bu işi profesyonel bir biçimde yapmak için daha profesyonel cihazlara yönelmek gerekiyor. Bu bağlamda yine Linux tabanlı uydu alıcıları öneriyoruz. Bu tür cihazları kullanarak örneğin aynı saatte hem maç hem dizi çakışması yaşıyorsanız, önceliği maça vererek diziyi kaydedebiliyorsunuz.
        PVR olarak adlandırılan bu teknoloji sayesinde sonra izlemek istediğiniz yayınları kaydedebildiğiniz gibi, dilerseniz izlerken durdurup yayını ileri ve geri sarabiliyorsunuz. Elbette ki tüm bunları yapabilmeniz için uydu alıcınıza bir depolama cihazı bağlamanız gerekiyor. Piyasaya baktığımızda uydu alıcılar arasında daha çok USB depolama birimlerine kayıt yapan modelleri görüyoruz. Ancak bunun yanı sıra dahili SATA yuvası bulunan modeller de yok değil. Bu modellere yüksek kapasiteli bir sabit disk takarak HD yayınları rahatlıkla kaydedebilirsiniz. Eğer satın almayı düşündüğünüz uydu alıcının SATA yuvası yoksa, en azından eSATA bağlantısı olmasını gözetin. Böylece harici olarak bağlayacağınız diske yapacağınız veri aktarımı sırasında iyi performans alabilirsiniz.

        Yorum

        • mehmet karalýlar
          Senior Member
          • 02-06-2009
          • 11564

          #5
          Konu: Doğru uydu alıcıyı seçerken nelere bakmalı?

          Tam bir multimedya merkezi

          Linux tabanlı uydu alıcıların bir başka güzel yanı da çoklu ortam biçimlerini desteklemeleri. XviD, AVI, DivX, Mpeg ve MKV de dahil olmak üzere birçok popüler video formatını destekleyen bu uydu alıcılar, aynı zamanda MP3 ve WAV formatlı müzik dosyaları ile JPEG fotoğrafları da destekliyorlar. Böylece yalnızca televizyon kanallarını izleyebileceğiniz bir cihaz olmaktan çok, kapsamlı bir multimedya merkezi olarak davranan bu tür uydu alıcılar, VLC Player destekleri ile TV yayınlarını bilgisayarınıza da getirebiliyorlar. Böylece TV'de farklı kanal, PC'de VLC Player üzerinden farklı kanal izleyebilmenizi mümkün kılan bu cihazlarda dikkat etmeniz nokta ise, yeterli güce sahip olması. Cihazın en az 400 MHz hızında çalışan bir işlemciye sahip olmasına dikkat etmenizde fayda var. Ayrıca cihazın aktif yazılım desteği sunmasına dikkat edin. Zira böylece yeni çıkan biçimleri de kolayca oynatabilirsiniz.

          Yorum

          • mehmet karalýlar
            Senior Member
            • 02-06-2009
            • 11564

            #6
            Konu: Doğru uydu alıcıyı seçerken nelere bakmalı?

            Arabirime dikkat

            İster Linux tabanlı bir uydu alıcı, ister normal bir uydu alıcı alın, kullanım açısından en önemli ayrıntılar arasında elbette arabirim kalitesi bulunuyor. Uydu alıcının arabirimi gerek genel görüntü gerekse de kullanılabilirlik anlamında rahatsız edici olmamalı. Her ne kadar ilk başta rahatsız edici durmasa da, özellikle menüler arasında dolaşırken ortaya çıkan gecikme süresi daha sonra can sıkıcı olabiliyor. Buna dikkat etmenizde fayda var. Ayrıca satın almayı düşündüğünüz uydu alıcının alt yazı desteği gösterdiğinden de emin olun.

            Yorum

            • mehmet karalýlar
              Senior Member
              • 02-06-2009
              • 11564

              #7
              Konu: Doğru uydu alıcıyı seçerken nelere bakmalı?

              Geniş bağlantı desteği

              Yalnızca televizyon kanallarını göstersin istiyorsanız başka elbette ama devir teknoloji devri ve artık neredeyse tüm elektronik cihazlar birbirleriyle bir şekilde konuşabiliyorlar. Bu nedenle bizim tavsiyemiz uydu alıcı satın alırken sunduğu bağlantı seçenekleri üzerinde ayrı bir hassasiyetle durmanız gerektiği yönünde olacak. Standart bağlantıların yanı sıra gelişmiş bağlantıların da üzerinde bulunması size daha iyi bir deneyim yaşatması adına yararlı olacaktır. Örnek vermek gerekirse önceki adımlarda da bahsettiğimiz gibi bir yayını izlerken bir diğerini kaydetmek istiyorsanız çift tuner desteği gösterdiğine emin olmalısınız. Elbette USB bağlantısı sayesinde bu yayını bir USB belleğe kaydedebileceğiniz gibi, dahili 3.5" SATA sabit disk yuvası olan modelleri tercih ederseniz, kaydı geniş kapasiteli bir diske de alabilirsiniz. Eğer satın alacağınız modelde dahili sabit disk yuvası yoksa, eSATA desteği de işinize yarayabilir. Böylece cihaza harici olarak bağlayacağınız sabit diskin performansını yüksek tutabilirsiniz. Ayrıca ne kadar geniş USB yuvası, o kadar geniş kullanım. Elbette bu USB yuvalarına cihazın ön tarafında yer verilmiş olmasının kullanım kolaylığı sağlayacağını da unutmayın.

              Yorum

              İşlem Yapılıyor
              X