İOS App Store Optimizasyonu nedir, incelikleri nelerdir?

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    İOS App Store Optimizasyonu nedir, incelikleri nelerdir?

    Aslında mobil uygulama dünyasının ne kadar büyük ve değerli olduğundan bahsetmeye gerek yok ama biz yine de kısaca değinelim. Araştırmalar, günümüzde insanların mobil cihazlarında günde 2 saat civarında bir süre harcadığını ortaya koyuyor ve kuşkusuz bu rakam her geçen gün artıyor.
    Örneğin Gartner’a göre küresel olarak uygulama marketlerden 2017 yılı sonunda 15 milyon ücretli, 250 milyon da ücretsiz indirme yapmış olacağız. Aynı dönemde toplam pazar büyüklüğü için yapılan tahminlerse 100 milyar dolarseviyesinde.
    Mobil internet kullanımı şu an ABD’de yüzde 70, Batı Avrupa’da ise yüzde 55 dolaylarında seyrediyor. Kuşkusuz zaman içinde bu oranlar çok daha yükseklere çıkacak ve daha da önemlisi akıllı ev sistemleri gibi yeni teknolojilerle mobil telefonlarımız hayatlarımızda daha da vazgeçilmez bir hal alacak. Konuyu daha da fazla uzatmadan İngilizce’deApp Store Optimization (ASO) -ben Türkçe’ye Mobil Uygulama Marketleri Optimizasyonu (MUMO) şeklinde çevirdim- olarak adlandırılan kavramı açıklayalım.
    Mobil dünyanın SEO’su olarak tarif edebileceğimiz ASO kavramı, temel olarak mobil uygulamaların daha çok indirilmesi için organik yolla kullanıcı kazanımını anlamına geliyor. ASO’nun kurallarını ise tahmin edebileceğiniz gibi App Store, Google Play ve Nokia Store gibi mobil uygulama marketleri belirliyor.
    Uygulamaların yüzde 63’ü uygulama marketlerde yapılan arama sonucunda indiriliyor

    Başka bir açıdan ASO’yu ele almak gerekirse; bir mobil uygulama yayınladığınızda, uygulamanızın daha çok indirilmesini sağlamak için çeşitli yollar bulunuyor: dış mekan ya da TV reklamı vermek, insanlara e-posta göndermek, Google gibi arama motorlarının web ve mobil temelli aramalarında çıkmak, internet reklamı vermek, mobil reklam vermek, uygulama marketlerdeki arama sonuçlarında çıkmak ve uygulama marketlerde keşfedilmek. Tahmin edebileceğiniz gibi son iki madde ASO’yu temsil ediyor.

    Günümüzde uygulama marketlerdeki uygulamalar milyonlarla ifade ediliyor. Toplam yayıncı sayısı ise 500 bine yakın. Bu durumda insanlar mobil uygulama indirme tercihi yapacakken arama sonuçlarında daha yukarıda çıkmak, daha iyi kullanıcı yorumları ve ortalama puana sahip olmak ve uygulama marketlerinin kullanıcılar için hazırladıkları listelere girmek oldukça kritik bir konu.
    ASO için temel faktörler

    Mobil Uygulama Marketleri Optimizasyonu konusunu etkileyen temel faktörler tahmin edebileceğiniz gibi şunlar:

    • uygulamanın adı
    • uygulamanın açıklama metni
    • uygulama logosu
    • uygulama video’su
    • uygulama yayıncısının markası
    • uygulamanın özel olarak hazırlanmış ekran görüntüleri
    • ve tabii ki anahtar kelimeler.


    SEO’ya benzer bir anlayışla ASO’da da bu metriklerin performanslarını ve rakipleri çok iyi takip etmek gerekiyor. Bu takip meselesi için biraz aşağıda işinize yarayabilecek bazı araçların isimlerine yer vereceğiz.
    ‘Business’ ile alakalı koşulları ve istisnaları göz ardı ediyorum; uygulama isminde anahtar kelime kullanmak gerekiyor. Örnek olarak Ramazan Ayı’na özel bir imsakiye uygulaması yayına alıyorsanız uygulama isminde imsakiye ve Ramazan gibi anahtar kelimelerin geçiyor olması oldukça kritik. Açıklama metinleri de özellikle uygulamanızı ziyaret eden kullanıcının indirmeye karar vermesinde oldukça kritik bir konumda. Açıklama metinlerinin ilk 1-2 satırının önemli olduğunu unutmadan kullanıcıları bu 1-2 satırda yakalamaya çalışın.

    Anahtar kelime (keyword) konusunda ise performans analizi oldukça büyük bir önem taşıyor. Hem kendiniz hem de rakipleriniz için anahtar kelimelerdeki sıralamanızı sürekli kontrol ediyor ve bu doğrultuda gerekli güncellemeleri sürekli yapıyor olmanız gerekiyor. Anahtar kelimelerin araba hacmi, yaşanılan rekabet ve uygulamanızla olan ilişkisi en önemli 3 faktör.

    Zamanlama, uygulama kategorisi ve listeler

    ASO’da kontrolü direkt olarak elimizde olmayan faktörler de önemli: uygulamanın indirilme rakamları, aldığı kullanıcı yorumları ve puan. Bu noktada özellikle uygulamayı indirmiş olan kullanıcılardan yüksek puanlar toplamak fazlasıyla kritik bir konu. Bunun dışında ‘direkt olarak elimizde olmayan faktörler’ altında, Google Play için uygulamanın sosyal ağlardaki paylaşım oranlarını da sayabiliriz.
    Tüm bunların dışında uygulamanızı ne zaman ve hangi kategoriden yayına alacağınız da oldukça önemli. Örneğin yıl sonları ile resmi ve dini bayramlar gibi dönemlerde çok sayıda yeni uygulama aynı anda yayına girdiğinden büyük bir rekabet yaşanıyor ama diğer yandan da uygulama marketlerde ‘listelere’ girmeyi başaran uygulamalar da oldukça büyük bir ivme kazanıyor. Bu noktada iyi bir strateji ile uygulamanız için doğru zamanlamayı bulmanız gerekiyor.
    Tabii zamanlamanın yanında uygulamanızın ‘en çok indirilenler’ gibi listelere girebilmesi için kategorisi de oldukça önemli. Biraz araştırma yaparak ve kafa patlatarak hangi ülke için hangi listeye girmenin ne gibi bir indirilme rakamı gerektirdiğini ve ne gibi dönüşler verdiğini aşağı yukarı tahmin etmeniz mümkün.

    ASO’ya yardımcı araçlar

    ASO kavramı, Apple’ın App Store’u 2008 yılında yayına almasıyla doğdu diyebiliriz. Hal böyle olunca, şu an piyasada çok sayıda ASO için yardımcı araç/yazılım bulunuyor.
    Bu yazılımlar temel olarak belirlediğiniz anahtar kelimelerin takibi, uygulamanıza gelen yorum ve puanların analizi, rakiplerinizin yine belirlediğiniz anahtar kelimelerdeki durumu gibi konularda hizmet veriyor. Belli başlı örnekleri saymak gerekirse; MobileDevHQ, Appcase, Sensor Tower, ve Appnique‘in isimlerini verebiliriz.
    ASO için A/B Testi tekniği de kullanılıyor

    Mobil Uygulama Marketleri Optimizasyonu için kullanılan tekniklerden birisi de hepinizin aşina olduğuna emin olduğum bir kavram: A/B Testi.
    Şöyle ki; uygulama sahipleri uygulamalarını yayına vermeden önce test amaçlı olarak hazırladıkları ‘landing page’lerde birden fazla logo ve açıklama metni deniyor. Yani uygulama sahipleri farklı logo ve açıklama metni seçimleri ile söz konusu landing page’lere çektikleri kullanıcıların, ‘uygulamayı indir’ butonuna basma oranlarını analiz ediyor. Böylelikle dönüşüm oranı en fazla olan logo ve açıklama metinleri bilimsel bir yöntemle uygulama marketlere çıkmadan önce belirlenmiş oluyor.
    Uzun süreli bir uğraş ve ipler uygulama marketlerinin elinde

    Nasıl SEO’da Google’ın algoritması yüzde yüz açık değil ve sürekli değişiyorsa aynı şey App Store ve Google Play gibi uygulama marketleri için de geçerli. Dolayısıyla hem sürekli kendinizi ve uygulamanızı güncel tutmayı hem de ASO’nun da sonuç görmek için zaman gerektiren bir uğraş olduğunu unutmayın.
    ASO teknikleriyle uygulamanızın daha çok kişi tarafından indirilmesini sağladınız, peki ya bundam sonrası? Kuşkusuz ASO konusu mobil uygulama dünyası için önemli ama bütünün de küçük bir parçası. App Store Optimization (ASO) ya da Türkçesiyle Mobil Uygulama Marketleri Optimizasyonu (MUMO) hakkında konuşulacak daha çok şey var, ama en azından bu yazıyla birlikte bir giriş yapmış olduk.
İşlem Yapılıyor