HDTV Nedir ?

Kapat
Konu Kapalı.
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    HDTV Nedir ?

    Esas olarak bir TV cihazında çözünürlük deyince ekrandaki satır sayısı aklımıza gelmektedir. Bu aslında düşey çözünürlük, yani en üstten aşağı doğru sayıldığında kaç tane satır olduğudur. Analog bir televizyonda görüntüyü oluşturan ve saniyede birçok defa yenilenen bu satırlar en eski televizyonlarda 405 tane idi. Bu sayının seçilmesi aslında çok karışık bazı teknik nedenlere dayanmaktadır. Bilmemiz gereken bunda esas nedenlerin eskiden en fazla 2.3-3MHz maksimum bant genişliğinin kullanılabilmesi, ve resim tüpünün kalite özelliklerinin de 3, 5, 7 gibi tek katsayıları elverişli kılması gibi şeyler olduğudur.



    İngiltere'de başlanan dünyanın ilk muntazam televizyon yayınında 50Hz şebeke gerilimi, ve 10.125Hz(o zamanlar cps denirdi) düşey tarama frekansı geçerli idi. Bu durumda 50*3*3*3*3*5 = 20.250 olmaktadır. Bunu ikiye böldüğümüzde 10.125 sayısına ulaşırız.



    Şehir şebeke gerilimlerinin 50 veya 60Hz frekansı nedeniyle örüntülü (interlaced) resmin saniyede 25 veya 30(şebeke frekansına göre) kareden oluşması gerkiyordu. Yani ingilterede yapılan ilk televizyon yayınlarında 405 satırlık görüntü karelerinden saniyede 25 tane gönderilmektedir. Daha sonra bazı ülkelerde 3*3*7*7 (441 satır), 3*3*3*3*7(567) ve 5*5*5*5 (625 satır) sayıları kullanılmıştır.



    İlk ingiliz standardı 405 satır siyah/beyaz olmasına karşın oldukça iyi idi ve hatta şimdiki 625 satırlı televizyonlardan daha kaliteli görüntü vermekte idi. Bu seri üretilen tüplerdeki görüntü eleman noktalarının kayması ve görüntü kaybına neden olması, ancak bunun renk syesinde telafi edilmesidir. 1940 öncesinde 405 satırlı sistem ingiltere, irlanda, hong kong gibi birkaç ülkede kullanılmasına karşın Almanya, Rusya, ABD gibi çoğu ülkede 441 satır, Fransa'da ise 455 satırlık sistem benimsenmişti. 1940 yılında ABD 525 satırdan oluşan NTSC diye bir sisteme geçti. Fransa ise 819 satırlı bir başka sistem seçti. Bu seçim sonunda Fransaya epey pahalıya patladı. Sonunda tüm bunlardan kalan 50Hz 625 satırlı PAL ve SECAM sisteminin tüm avrupada 60Hz 525 satırlı NTSC sisteminin ise tüm amerikada geçerli hale gelmesidir.. Bu arada genişlik/yükseklik(aspect) oranı 4:3 standart olarak tüm televizyonlarda geçerli idi.



    Daha sonra yüksek çözünürlük (HDTV) tercihlerinin ortaya çıkmasıyla daha yeni sorunlarla karşılaşıldı. Japonya daha 1968 yılından HDTV deneme yayınlarına başlamıştı. NHK(Nippon Hoso Kyotai) isimli bu sistem 60Hz ve 1.125 satırlı. 1986 yılında ABD de bu standardı benimsedi, ancak bazı TV şirketleri (dönüşüm sorunları nedeniyle) buna itiraz ettiler. Mevcut NTSC'nin iki katı olan 1.050 satırı tercih edeceklerini söylediler.



    Birkaç ay sonra Avrupa da kendi standardı EU95 ile buna karşılk verdi. Bu sistem 2*625 (1.250 satır) ve 50Hz(saniyede 50 alan) ve geriye doğru uyumlu.



    Digital Television (DTV) ve piksel nedir


    genişlik/yükseklik(aspect) oranı 4:3 olan standart CRT resim tüplü tv ile 16:9 olan widescreen(geniş ekran) bir plasma tv yanyana görülüyor



    Önce "Digital Television"(DTV) terimini açıklamalıyız. Bu yayınlarda ses ve görüntü sinyalleri analogdan digitale dönüştürülerek elde edilir sıkıştırılarak paketlenir, alındığı yerde tersine işlemlerle açılarak ilk haline getirilir. 95-96 yıllarında avrupada digital uydu yayınlarının devreye girmesi ile ülkemizde de kullanılmaya başlamış olan bu yayınların görüntüleri çok daha net, sesleri çok daha berraktır. Karlanma olmaz, hayalet gölgeler, ve dalgalanma olmaz. Yayın maliyetinin de daha düşük olması sonucu tüm uydu yayınları hızla digitale geçmeye başlamış, geçen kısa süre içinde ortada neredeyse hiç analog uydu yayını kalmamıştır. Yersel(terrestrial) yayınlar ve kablo tv yayınları da belirli bir süre içinde digital teknolojiye geçince analog teknoloji muhtemelen tümüyle piyasadan kalkacaktır.







    Yayınların digitale geçmesi sonucu tüm yayın ortamlarındaki maliyetlerde düşüş, kullanılabilir bant genişliklerinde bir artış, ve bir kapasite fazlasının ortaya çıkmaya başlaması üzerine teknolojisi çok önceden hazır durumda olan "yüksek çözünürlük" konusu gündeme geldi. Bu sayede televizyon görüntülerinin ve seslerinin kalitesi çok arttırılarak, görüntü çok daha ayrıntılı, ses daha derin hale getirilmektedir.


    Digital görüntü televizyon ekranında "piksel" adı verilen farklı renk ve ışıklılıktaki noktalardan oluşmaktadır. Görüntünün çözünürlük(resolution) olarak ifade edilen kalitesi bu noktaların en ve boy için olan sayılarının çarpımı demek olan toplam sayısından ibarettir. Bu sayı ne kadar yüksek olursa görüntünün tanımlılığı(definition) o kadar yüksek olur.


    Digital televizyonda 16:9 bir genişlik/yükseklik(aspect) kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Geniş ekran(widescreen) denilen bu ekran görüntüsü yüksek çözünürlüklü bir televizyonda 1920 pixel x 1080 satır veya 1280 pixel x 720 satır olabilir. Bu görüntüde çözünürlük standart bir DVD veya analog TV görüntüsüne göre en az 6 kat daha yüksek detaya sahiptir. Codec olarak genellikle MPEG-2 kullanılmaktadır. Analog televizyonda eskiden beri kullanılmakta olan örüntüleme(interlace) bunda da kullanılabilmektedir. Tanımda bu özellik satır sayısının arkasına eklenen bir küçük "i" harfi ile örneğin "1080i" şeklinde ifade edilmektedir. Örneğin 1080i/60 şeklinde yazıldığında saniyede 60 alan örüntülü 1080 satırlık bir ekran görüntüsü akla gelmektedir. Geleneksel olarak avrupa ve türkiye gibi PAL 50Hz kullanılan yerlerde bu yayın 1080i/50 şeklindedir.


    Interlaced(örüntülü) tarama yerine alternatif olarak "progressive scan"(progresif tarama) getirilmiştir. Non-interlaced de denilebilen bu taramada resim karesi örülü iki yarım kare yerine her seferinde yeniden taranan bir tam kareden oluşur. Avrupa için esas olarak tercih edilmiş olan standart budur. Bu da satır sayısının ardına konulan (720p şeklinde) bir küçük ""p"" harfi ile ifade edilir. 1280 x 720 formatı örneğin pratikte daima progresif taramalıdır.


    Bu yayınlarla ilgili olarak kullanılan ses kodlaması da Dolby Digital yani Dolby Laboratories'e ait AC-3 ses kodlama sistemidir. Bu algılamasal kodlama prensiplerini kulanan kayıplı bir ses sıkıştırmasıdır. Ana uygulama alanı çok kanallı ses olmakla birlikte 1.0 kanal(mono) yayından 5.1 kanal(full surround) yayına ve çift kanallı stereo (1+1) yayına kadar çoğu sistemi destekler. Genellikle ""Ev Tiyatrosu (Home Theater) de denilen sistemle kullanılmaktadır. En çok kullanılanı ""5.1 surround"" ses sisteminde herbiri (10 Hz-22 kHz) band genişliğine sahip (sol, sağ, orta, sol arka, sağ arka) olmak üzere 5 ses kanalı bulunmaktadır. Buradaki "".1"" ifadesi band aralığı (10 Hz-120 Hz) olan Low Frequency Effect (LFE) bas özel kanalı içindir. Bu kanal "subwoofer" denilen derin bas seslere ait kanalı destekler.


    EBU Teknik Komitesi HDTV yayınlara ilişkin emisyon standardının “progressive scanning” tekniğine dayalı olması gerektiği, ve halen optimum çözümün: 720p/50 olduğunu, ancak uzun vadede 1080p/50 seçeneğinin de cazip göründüğünü açıkladı. Halen yapılacak yayınlarda progresif taramayı avantajlı gösteren birçok teknik görüş bulunmasına karşın EBU Teknik Komitesi bazı yayıncıların elde bulunan 1080i formatındaki program materyallerini değerlendirmek isteyebileceklerini de kabul ediyor.


    Tüketicilerin kullanacakları cihazlar(setüstü kutular ve ekranlar) hem 720p hem de 1080i formatlarını kabul eder durumda olduğundan yayıncılar bu iki formattan istediğini seçebilir. Hatta aynı kanaldaki programlardan biri bir formatta diğeri öbür formatta bile olabilir. Prodüksiyon(üretim) ve emisyon(yayın) standartlarının tam aynı olması da gerekmez. Ayrıca zaten EBU tarafından avrupadaki HDTV prodüksiyon Standartları konusunda yapılan çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmada HDTV prodüksiyonlarında tek standarda gidilmesi sonucunu sağlama amacı güdülmemiştir.


    2004 yılı avrupada ilk iki HDTV kanalının yılın ilk gününde açılması ile başlamıştı. O zamandan bu yana olan tecrübeler yüksek bant genişliği gereksinimiyle bu uygulamanın atıl durumdaki birçok transponderi harekete geçirerek sektörün kurtuluşunu sağlayabileceği ümitlerini arttırdı.


    Gerçi 2004 yılında hükümet ve askeri kuruluşların uydu kapasitesi taleplerindeki tırmanma da söz konusuydu. Bunlar da sektöre olan gelir akışını güçlendiren şeyler.


    2004 yılında Sektörün gündemine darbesini vuran belki de en önemli konu da en büyük dört uydu işletmecisinden üçü olan IntelSat, PanAmsat, ve NewSkies şirketlerinin el değiştirmesi idi. Şu ana kadar sektördeki bu eğilim British Telecom’un da $700 milyon değerindeki Eutelsat hisselerini satmasıyla devam etmektedir.


    Bu büyük uydu şirketlerinin el değiştirmelerinin etkileri eskiye göre daha muhafazakar tavır sergilemeleriyle şimdiden gözlenmeye başlamıştır. Hisseleri satın almış olan özel yatırım şirketleri bazı gözlemcilerin işaret ettikleri gibi yeni maceralara girişmekte daha çekingen davranmakta, onun yerine yatırımlarının kısa sürede geri dönüşünü görmek istemekteler. Eski yöneticiler ise geri dönüşü uzun vadeli olan kapital yoğun yatırımlara girişmekten çekinmezlerdi.


    Sektörden en önemli 10 kuruluşun CEO’larının 2004, 2005 konularındaki görüşlerinin ortak noktası 2004 yılının 2003’den daha iyi bir yıl olarak geçtiği, 2005 yılının ise çok daha iyi olacağı ümidini sergiliyor. 2005 yılında beklenen birçok olumlu gelişme söz konusu. En başta da genişbant uydu hizmetlerinin yaygınlaşması beklentisi ağırlık taşıyor.

    uydutvhaber
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    #2
    Konu: HDTV Nedir ?

    High Definition (HDTV) Nedir?

    High Definition (HDTV), dijital televizyon servislerinin bir uzantısıdır; yeni kuşak televizyon deneyimidir.

    Geçmişte yalnızca iki seçenek vardı: Analog ve Dijital Sizin de daha önce görmüş olabileceğiniz gibi analog sistemde parazit ve gölgelenme sorunları vardır. Dijital televizyonlar bu sorunları aşmış olmasına karşın teknik olarak sıkışabileceğinden her zaman en iyi resim kalitesi elde edilmez. Ancak dijital televizyonlar etkileşimli iletişim imkanlarını geliştirmiş ve mevcut kanal sayısını artırmıştır.

    Dijital şimdi HDTV'ye geçiş yapıyor.

    HDTV mükemmel resim kalitesi sunuyor…mümkün olan en gerçekçi görüntü.



    High Definition (HDTV) teknolojisinin yararları nelerdir?
    • Çok üstün resim kalitesi
    • Çok zengin renk
    • Mükemmel net görüntüler
    • Nefes kesici ayrıntı seviyesi
    • Geniş ekran yayın
    • 5.1 Dolby® Digital ses (uygun yayınlarda)



    Neden şimdi bir High Definition (HDTV) Hazır Televizyon almalısınız?
    • WEGA Engine™ resim geliştirme teknolojisinin üstün avantajlarından yararlanın
    • Mevcut yayınları mümkün olan en iyi çözünürlükte izleyin
    • Geleceğin High Definition (HDTV) yayınlarına hazırlıklı olun

    Yorum

    • ybæl©ik
      ADMINISTRATOR
      • 25-01-2003
      • 30775

      #3
      Konu: HDTV Nedir ?

      High Definition (HDTV) nasıl çalışır?

      HDTV görüntüleri geleneksel standart tanımlamalı sisteme göre daha fazla bilgi içerir ve bu ekstra bilgi, daha fazla ayrıntı içeren daha zengin bir görüntü ve netlik sağlarken, gelişmiş ses kalitesinin avantajlarını sunar. Bir dizi yayın standartları bulunmaktadır. Bunların en popülerleri 720p, 1080i, 1080p'dir.

      Çözünürlük

      Geleneksel televizyon yayınları 625 satır içerirken, High Definition (HDTV) 720 ya da 1080 satır içerir. Satır sayısındaki bu artış daha yüksek çözünürlüklü daha net görüntüler sağlar. 1080 satır en gerçekçi görüntüyü sunar. Ancak 1080 biçimindeki video, yayıncı açısından daha fazla bant genişliği kullanır ve üretilmesi 720 satırdan çok daha pahalıdır.
      Tarama

      Titreşimli resim (1080i) sisteminde görüntü iki aşamada oluşturulur: önce tek sayılı satırlar, sonra çift sayılı satırlar. Kademeli resim (720p/1080p) sistemi, resmi satır satır çizerek daha yumuşak, daha dengeli bir resim sağlar. Ancak kademeli sistem, titreşimliye kıyasla iki kat daha fazla bant genişliği kullanır.
      Kodlama

      HDTV, DVD ve Dijital Televizyonlarda da kullanılan MPEG-2 sistemini kullanmaktadır. Ancak teknoloji gelişti ve MPEG-4 Windows Media® 9 gibi yeni sistemler çıktı. Bu sistemler daha etkili kodlama ve bant genişliğinin kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Bu sayede daha fazla TV kanalı, disk başına daha fazla film ve daha yüksek kaliteli görüntüler elde edilmektedir.

      sony

      Yorum

      • ybæl©ik
        ADMINISTRATOR
        • 25-01-2003
        • 30775

        #4
        Konu: HDTV Nedir ?

        High Definition (HDTV) nasıl alabilirim?


        Uydu

        Bazıları Avrupa'da bulunmuyor olsa da High Definition HDTV) Televizyon almanın bir çok yolu vardır.

        1 Ocak 2004'te Euro 1080 olarak adlandırılan yeni bir HDTV servisi Astra uydu şebekesinde verilmeye başlandı. Bu serviste Main ve Event olmak üzere iki kanal bulunmaktadır. Bu kanallarda konserler ve çocuk programları yayınlanmaktadır. Euro 1080, UEFA 2004 Avrupa Futbol Şampiyonasından bazı maçları yayınlayacak. Ancak özel HDTV alıcısı ve uydu çanağının kullanılması gerekiyor.


        DVD

        DVD biçimi çok yaygınlaştı. Görüntü kalitesi geleneksel Video Kaset Kaydedicilere kıyasla kat kat daha üstün. Hatta Dijital Televizyonların kalitesini bile geçiyor. Ancak DVD kalitesi de geliştirilebilir.

        Columbia Tristar'dan Sony Superbit DVD Koleksiyonunda filmler bit hızının iki katına kodlandığından daha fazla ayrıntı ve çözünürlük sunuluyor. Ayrıca bir çok film DVD'de Windows Media® 9 biçiminde (HD-WMV) çıkartıldığından mevcut DVD biçimlerine göre müthiş bir kalite artışı sağlanmaktadır.

        Dijital Televizyon

        Gelecek HDTV, Dijital Televizyonun bir parçası haline gelebilir ancak tam zamanlamaya ve içeriğe Yayıncılar karar verecek...


        Blu-Ray Diski ve HDV

        Bir sonraki kuşak DVD'lerde, geleneksel DVD'lerden çok daha fazla bilgi saklanmasına olanak sağlayan mavi bir lazer (çok daha ince bir noktaya odaklanabilen) kullanılacak. HD-DVD ya da Blu-ray Diski olarak da bilinen bu DVD'ler kaynağının kalitesi yeterli olması koşuluyla, HDTV kalitesinde görüntülerin kaydedilmesini ve oynatılmasına olanak sağlayacak. Ancak bu DVD'ler yalnızca yeni Blue Laser oynatıcılarda oynatılabilecek. HDTV yayınları ve içeriği şu anda yalnızca Japonya'da mevcut. Blu-ray Diskin Avrupa'da çıkması, Avrupa'daki yayıncılara ve HDTV'nin Avrupa'ya girmesine bağlı. Sony, yeni HDV biçimini temel alan yeni bir video kamera çıkartmayı planlıyor. Teknoloji piyasada daha geniş çaplı mevcut olduğunda, yüksek tanımlamalı sistemiyle çekim yapmak ve düzenlemek mümkün olacak ve çok yüksek resim kalitesi sunacak.

        sony

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X