ÇİZGİ FİLMLER VE ÇOCUKLARA ETKİSİ....!!!!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ozkandonmez
    Administrator
    • 30-12-2002
    • 47394

    ÇİZGİ FİLMLER VE ÇOCUKLARA ETKİSİ....!!!!

    Selam,

    Böyle bir konuyu uzun zamandan beri açmak istememe rağmen fırsatım olmamıştı, taki bugün biricik oğlumu ikinci kez uyarma ihtiyacı duymama kadar.

    Evet eskiden çizgi filmlerin çocuklara tamamen eğitim amaçlı konular işlediğini 30 yaşın üzerinde olan herkes bilir, bunlardan baazıları taş devri-ayı yogi-hiedi-uzay devri- v.s v.s. idi, bunların temelinde hiçbir zaman izletilen hiçbir toplumun ahlaki değerler yargılarını değiştirici yada ahlaka aykırı veyahut çocukların yetişmelerinde kötü faktörleri olan unsurlar bulunmamaktaydı.

    Konuları genelde güldürürken düşündüren ögelerden oluşur, izleyen çocukları aile terbiyesi yanında olumlu yönde yapılanmasına kanalize ederdi.

    Bundan 2-3 yıl önce DT de yayınlanan kaptan jack çizgi filminde fare rolündeki karakterin kekeleme sini taklit eden oğlumu kısa sürede neyi taklit ettiğini bulmuştum ve ilgili kanalı yasaklayarak ve sonrada DT yi arayarak şikayetimi dile getirmiştim, DT tarafından değerlendirildiki 1-2 hafta sonra yayından kaldırılmıştı, ilgili karakterden bir çok çocuğun taklit ederek kekelemeye başladığını gözümle gördüm.

    Günümüzdeki çizgi filmlerin tamamına yakınında vahşet, toplum değerlerine aykırı, çocukları kötü yönlere kanalize edecek karakterler bulunmakta ve konular işlenmektedir.

    Şu anda adını yazmayacağım bir TV kanalında sabahları yayınlanan bir çizgi film kuşağı var , orada hayvan karakterleri var ve konuşma güçlüğü çeken 1-2 hayvan karakteri yine çocukları olumsuz yönde etkilediklerini görüyorum. yaklaşık 2 aydan beri oğlumdada bu yönde (bu seferki kekeleme daha farklı bir şekilde A , I , İ gibi bu harkeri uzatarak cümlesine başlıyor) yanlış bir kanala yönlenme gördüm, dışardaki arkadaşlarından yada bir çizgi filmde bir karakteri taklit ettiğini düşünerek sorguladım ve kanala ve saatine kadar söyledi. İlgili yayını izlemesini sebeplerinide söylerek yasakladım (oğlum 8 yaşında)

    Şimdi asıl konuya gelelim, bizler bireyler olarak çocuklarımızı ülkesine çevresine ailesine maksimum derecede faydalı olması yönünde yetiştirmeye, gittikçe zayıflayan ahlaki değer yargılarımızı elimizden geldiğince aşılamaya çalışırken, okullarımızda öğretmenlerimizin desteği ile çocuklarımızın yetişmesi süresinde elimizden gelen her şeyi yaparken , TV kanallarının yayınladığı ve hiçbir şekilde yukarıda anlattğım tarzda olan çizgi filmlerin kontrolü yapılmazken bizler ne kadar başarılı olacağız.

    Bu çizgi filmleri kim kontrolden geçiriyor, içerisinde dehşet ve cinayet tarzında konular olan çizgi filmler RTÜK ün süzgecinden geçmeyen erotik filmlerinden dahamı masum, hayır bence değil çünkü bu çizgi filmler toplumun değer yargılarını bir yana itip çocukların bir şekilde ruhsal yapılarını bozmakta, onların kişiliklerini olumsuz yönde etkelemekle birlikte ülkemizin geleceği ile oynanmaktadır.

    Kaleyi içten feth etmek diye bir deyim vardır, işte toplumumuzu bu şekilde kötü etkileyecek yayınlar erotik-porna yayın tanımının içirisine kötü örnek olacak çizgi filmleride konulması gerekmektedir.

    Bugün japonya da şiddet içerikli çizgi filmler yasaklanmasının keyfiyete bağlı olmadığı bilinmelidir, ileri toplumların çocuklarının yetiştirilmesindede ileri teknikleri olduğu şüphesiz. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin geleceği ile nasıl oynadıkalarıda malum.

    Bu konuda şikayetlerimi RTÜK başta olmak üzere tüm tv kanallarına vatandaş olarak yazılı olarak bildireceğim ve bilgi isteyeceğim, siz değerli arkadaşlarımda bu konuda duyarlı olmanızı ve bu yönde hareket etmenizi rica ederim.

    Saygılarımla,

    Özkan Dönmez
    Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



    HAYDI IPTV YAPALIM

    TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

    LÜTFEN OKUYUN

  • Kadim
    Senior Member
    • 30-01-2004
    • 4782

    #2
    Konu: ÇİZGİ FİLMLER VE ÇOCUKLARA ETKİSİ....!!!!

    Çizgi filmler ***** yayınlardan çok daha fazla insan gelişimini etkileyicidirler.Bu kötü yönde olduğunda vay o milletin haline.

    Yorum

    • rainman71
      Senior Member
      • 22-07-2004
      • 3502

      #3
      Konu: ÇİZGİ FİLMLER VE ÇOCUKLARA ETKİSİ....!!!!

      Evet bizim zamanımızda çizgi filmler eğitici ve öğretici nitelikteydi. Şimdi ise tamamiyle şiddet içerikli oldular ve bu da ilerleyen yıllarda toplumumuza oldukça zarar verecek bir durumdur.

      Yorum

      • nýghtmore
        Banned
        • 06-06-2004
        • 1568

        #4
        Konu: ÇİZGİ FİLMLER VE ÇOCUKLARA ETKİSİ....!!!!

        malesef hergeçen gün dahada kötüye gidiyor.hergün işten gelirken çocukların oynadıgı oyunlara söle bakıyorumda.

        kimsinin elinde kılınç.kiminin elinde tabanca sen öldün işte vurdum.malesef bunları balkondan babaları gülerek izliyorlar...

        oysa eskiden bizim oynadıgımız oyunlara bakıyorumda nekadar degişmiş ozamandan buzamana kadar..

        zaten saygı diye bir kavram kalmamış.gördügüm çocuklar çok fazla sımartılmış.çocuk neisterse hemen alıyorlar.neyse yazmakla bitmez.

        ozkan hocam çok güzel bir konuya deginmiş teşekkürler

        Yorum

        • LARK
          Junior Member
          • 14-08-2004
          • 208

          #5
          Konu: ÇİZGİ FİLMLER VE ÇOCUKLARA ETKİSİ....!!!!

          Arkadaşlar bu konuyla ilgili maillerinizi rtuk@rtuk.org.tr adresine yazın veya http://www.rtuk.org.tr/ adresine girerek "Görüş ve Şikayet Formu" bölümünden şikayet konusu olan programları bildirebilirsiniz. Lütfen duyarsız kalmayalım."Çocuklarımız İçin". "Geleceğimiz İçin"

          Yorum

          • ozkandonmez
            Administrator
            • 30-12-2002
            • 47394

            #6
            Konu: ÇİZGİ FİLMLER VE ÇOCUKLARA ETKİSİ....!!!!

            evet hadi bakalım duyarlı arkadaşlar
            Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



            HAYDI IPTV YAPALIM

            TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

            LÜTFEN OKUYUN

            Yorum

            • PowerVu
              Member
              • 12-04-2004
              • 2540

              #7
              Konu: ÇİZGİ FİLMLER VE ÇOCUKLARA ETKİSİ....!!!!

              Çocukluğumu Özkan Bey'in saydığı çizgi filmlerle geçirdim.Şimdilerde bakıyorum çizgi film konulan saatlerde Gelin-Kaynana Programları-Talk Showlar-Abuk Sabuk Yarışmalarla dolmuş durumda işin en ilginç tarafı bir insanın belkide en hassan oluğu yan olan Sevgi (AŞK Manasında) onu bile işin içine kattılar... Kısacası Ne Yapacağını Sapıttılar...! Zamanın çizgi filmleri çocukalrı bir gangester gibi eğimeye yönelik..!

              Yorum

              • ybæl©ik
                ADMINISTRATOR
                • 25-01-2003
                • 30775

                #8
                Konu: ÇİZGİ FİLMLER VE ÇOCUKLARA ETKİSİ....!!!!

                nereden hatırlattın bunları şimdi üstat.

                geçmişe döndüm birden. nerdeee o eski değerler.

                evet, bizlerin dönemindeki; Roger Rabbit ( Tavşan ), Duck-Donald ( Ördek ) Ayı Yogi, Akıllı Bıdık, Tom and Jerry, Haidi, Taş Devri ve sayamayacağım niceleri ....

                hepsi de eğlendirici, zeka geliştirici, öğretici-eğitici, güncel hayatı tatlı
                bir şekilde işleyen çizgi filmlerdi.

                maalesef yukarıda saydıklarımın çok azı günümüzde devam etmekte,
                yeni nesil filmlerde, ağırlıklı olarak gerçek yaşamda olmayan
                şiddet ve kötülük içeren, hep yenmek-galibiyet üzerine kurulu konular işlenmektedir.

                siz sadece gelişimin en önemli aşaması olan çocuklar için çizgi filmleri değerlendirmişsiniz.

                peki ya bu zayıf çocukluk döneminden geçen ve birçok konuda boş olan gençler ve orta yaş grubunun durumu çok mu iyi.

                açın kanalları bakın bakalım kaç tanesinde eğitici, gerçek yaşamı adam gibi işleyen program var.

                Paparazzi, Televole ( spor içerikli başlayıp yatak odalarına girer hale geldi )

                Türkiye'de yaşayan ve kaymağı yiyen bir kesim eğlenmek adına her türlü rezaleti, pisliği yapacak ve siz de yayın kuruluşu olarak bunu 70 milyon Türk insanına izlettireceksiniz.

                bunun adı da yayıncılık olacak.

                bunu yaparken de insanların istemedikleri ve tasvip etmedikleri şekilde onlara yaklaşacaksınız haklı olarak engel olunmaya kalkıldığında da, Basın Özgürlüğü'nden bahsedeceksiniz.

                yuh be yuh. bu anlamda Türkiye'deki özgürlük ne Amerika'da var ne de örnek aldığınız Avrupa'da.

                Türkiye'de bazı yasalar hep kağıt üzerinde kaldığı ve uygulama insiyatiflere göre yapıldığı için herkes bu kadar bilgisiz, bilinçsiz ve serbest.

                AB'ye girin de görün bakalım Özgürlüğü o zaman.

                ne kişilik hakları kaldı ne de insan hakları.

                herşeyin paradan ibaret olduğu ve hiçbirşeyin önemsenmediği günümüzde bizler ne kadar doğru olursak olalım, ne kadar çabalarsak çabalayalım, azınlıkta kaldığımız sürece bizi ya kendilerine uydururlar ya da sindirirler.

                daha fazla yaz..ar...sa.. !!!


                RTÜK, toplumun yararına olan herşeyi denetler ve de engeller veya yasaklar.

                ancak Türk toplumunun yapısına, yaşayışına, geleneklerine, göreneklerine, ahlaki değerlerine, sosyal ve kültürel çöküşüne aykırı konular neden görmezlikten gelinir veya gereken hassasiyet gösterilmez, bilmiyorum. bu soruyu kendi kendime defalarca sordum ama mantıklı hiçbir açıklama bulamadım çünkü Mantıklı bir tarafı yok.

                Türkiye'de üst kurullar, personelin Atıl bırakıldığı ama buna rağmen en fazla maaş alan ÜST STATÜ'den çıkartılmalıdırlar.

                özerkliklerine, kurulma amaçlarına, üzerlerine düşen sorumluluklara göre hareket etmelidirler.

                zihniyet değişmediği sürece, bazı şeyler anlam ifade etmediği sürece

                KİMİ KİMİ ŞİKAYET EDECEKSİNİZ Kİ
                Son düzenleme ybæl©ik; 13-08-2005, 02:12.

                Yorum

                • ganidagli
                  Senior Member
                  • 25-06-2004
                  • 3512

                  #9
                  Konu: ÇİZGİ FİLMLER VE ÇOCUKLARA ETKİSİ....!!!!

                  kendimde bir cizgi film hayrani oldugum halde bir o kadar da cizgi filmlerden cekiyorum..

                  buyuk oglum henuz 4 yasina yeni girdi bizim zamanimizda izledigimiz donald amca,busg bunny, tom&jery VB.... ne yazikki bu cizgi filmlerin hic biri oglumun ilgisini cekmiyor izledigi cizgi filmler ise DT deki JETIX isimli kanalinda yayinlanan cizgi filmler ve neredeyse %95 oraninda sitdet icermektedir.. spiderman vb..

                  yasaklamayi cok denedim ama 4 yasinda ki bir cocuga bunun kotu yanlarini anlatmak ta bir o kadar da zor..

                  artik tek cozum olarak ta cok sevdigim belgesel kanallarini izleyemeyecek te olsam DT aboneligini bitirmek ve zaten bu ay sonunda bitmesi lazim dort goz ile bitmesini bekliyorum..


                  bana gore cizgi film kanallari arasinda en iyilerinden ikisi BOOMERANG ve DISNEY CHANNEL bu yayinlar ise ne yazikki tonlarca para verdigimiz DT platfromunda yoklar..

                  Yorum

                  • asi_10
                    Member
                    • 23-08-2004
                    • 1238

                    #10
                    Konu: ÇİZGİ FİLMLER VE ÇOCUKLARA ETKİSİ....!!!!

                    valla su an için cocuğum yok ama olduğu zaman bırakın cizgi filmi televizyon dahi seyrettirmeyi düsünmüyorum gerci biraz zor olur ama en azından deneyeceğim toplumumuz o kadar yozlastıki yok televoleler yok kaynana prog cocukların psikolojisinin bozulmaması içten bile değil bizim bile kafamız bozuluyoki o gencecik beyinlere ne hacet

                    Yorum

                    • Evran
                      Member
                      • 27-05-2004
                      • 1372

                      #11
                      Konu: ÇİZGİ FİLMLER VE ÇOCUKLARA ETKİSİ....!!!!

                      Yapılacak iş Çok şey değil Bir adet a4 kagıda Şikayetlerimizi seviyeli birşekilde yazıp bunları çogaltıp Başta RTÜK Olmak üzere ilgili yayın kuruluşlarına iletmektir ..
                      Mutlaka dikkate alınacaktır ve iyileştirme yoluna gideceklerdir..

                      Yorum

                      • ozkandonmez
                        Administrator
                        • 30-12-2002
                        • 47394

                        #12
                        Konu: ÇİZGİ FİLMLER VE ÇOCUKLARA ETKİSİ....!!!!

                        evet bunu yapacağım, çocukların ruhsal yapılarını kalıcı olarak bozmakla birlikte geleceğimize açık bir tehdit oluşturmaktadır.
                        Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



                        HAYDI IPTV YAPALIM

                        TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

                        LÜTFEN OKUYUN

                        Yorum

                        İşlem Yapılıyor
                        X