Manyas'da Kuş Gribi alarmı !!!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • YÜZBAÞI OÐULLARI
    Diamond Group
    • 01-04-2004
    • 19785

    Manyas'da Kuş Gribi alarmı !!!

    Manyas'da Kuş Gribi alarmı



    Balıkesir'in Manyas ilçesi Kızıksa beldesi'nde kuş gribi nedeniyle 2 bin hindi itlaf edildi.Olası bir salgına karşı beldeye hayvan giriş çıkışı yasaklandı.
    Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, durumun kontrol altında olduğunu ve endişe edilecek birşey olmadığını açıkladı.

    Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker konuyla ilgili olarak, "Zaten biz daha önce böyle bir şeyin göçmen kuşlar yoluyla devreye girebileceğini tahmin ettiğimizden dolayı bildiğiniz gibi biz daha önce orada bir tatbikat yapmıştık. Bugün malesef böyle bir şeyle karşılaştık ama kontrol altında her şey. Her türlü tedbir alındı bunun daha fazla yayılmaması için..." dedi.

    Balıkesir Vali Vekili Halil Yavuz Kaya, Manyas İlçesi'ne bağlı Kızıksa Beldesi yakınlarında meydana gelen Kuş Gribi vakasıyla ilgili açıklama yaptı. Kaya, en yakın yerleşim alanına 4 kilometre uzaklıktaki alanda her türlü tedbirin alındığını, herhangi bir endişeye gerek olmadığını bildirdi. Kaya'nın konuya dair açıklaması ise şöyle:

    "Manyas'ın Kızıksa Beldesi ile Salur Köyü arasında bir vatandaşımızın çeltik tarlalarında bin 800 hindi palazı yetiştirmek üzere konuşlandırdığı palazlanmış hindilerin bir kısmı 1 Ekim'de rahatsızlanıyor ve 3'ü ölüyor. 4-5 Ekim gecesi hayvanların bin 500 tanesi birden ölünce ilçe tarım müdürlüğüne

    müracaat edilmiş, müdürlüğümüz bu hayvanları Bornova Veteriner Araştırma Kontrol Laboratuvarına göndermiştir. Dün akşam 20.30 dolaylarında kuş gribi olabilme ihtimali üzerine ihbar geldi. Hayvan Sağlık Zabıta Komisyonu olarak toplanıp, ilçede faaliyete geçirdik, tedbirler üzerinde duruldu. Dün akşam yola çıkan bakanlığımızın koruma kontrol genel müdürlüğü ve hayvan sağlığı daire başkanlığı elemanları ile toplantı yapıp tedbirleri görüştük. Manyas ve Bandırma dolaylarındaki sektörel bazdaki şirketlerde değil. Köy tavukçuluğu yapan, açıkta hindi yetiştiren bir vatandaşın çeltik tarlalarındaki bir vakadır bu. Şu an itibariyle başka bir bulguya rastlanılmadı. Ancak, tedbir amaçlı olarak 3 km çapındaki bir alanı koruma bandına aldık, buraya giriş ve çıkışların (kanatlı hayvanların) yemin, gübrenin girmesi ve çıkmasının yasağını koyduk. Bunun dışında gözetim bölgesi dediğimiz bantta da (7 km) kontrollü giriş çıkışlar yapılacak.

    Veteriner kontrolü olmak kaydıyla. Buradan çıkacak araçlar da dezenfekte edilecek. Daha önce vakanın çıktığı bölge tamamen ilaçlanmış vaziyettedir. Şu anda görünen tablo budur. Umut ediyorum ki bunu sıçratmadan ve genişletmeden önleyebiliriz. 21 günlük periyot olacak, umarız başka gelişmeler olmaz. Hastalık sona ererse tedbirler kaldırılacak. Şu anda bizim gördüğümüz kadarıyla bir hastalık yok. Ama, tedbirleri almamız lazım, dezenfektel anlamda ve giriş-çıkışların kontrolü anlamında. İnsanlara




    bulaşma riski ancak hasta hayvanla direkt temas edilmesi halinde olur. Çiftlik sahibiyle ilgili ilaç tedavisi başlayacaktır, çalışmalar var. Ölen hindiler 2 metre derinliğindeki bir çukura gömülüp kireçlenecek. Bir vaka da Romanya'da olmuş, ördeklerde. Kuş cennetindeki kuşlarda herhangi bir şey yok. Üretici firmalarda böyle bir şey söz konusu değil. 3 km çapındaki bant içindeki çiftliklerin tamamı boş.

    Tedbirler böyle devam ederse yayılma önlenecektir. Birinci koruma bandında bin 500 tane hindi ve kümes hayvanı var, bunlar bu akşam toplanıp imha edilecek. Bunu özel sektör karşılayacak. Olayın meydana geldiği yer yerleşim alanına 4 km uzaklıkta. Şanslı olduğumuz nokta bu. Bulaşma şeklini sorduk, doğrudan dışkı teması, hayvanla doğrudan temas hastalığı insanlara geçirebiliyor. Sahipli kedi ve köpeklerin bağlanması ya da kapalı tutulması, Kızıksa Beldesi'nin temizlik ve dezenfeksiyonu var. Vurgulamak istiyorum, sadece kanatlı hayvanların et, gübre ve yemlerinin girip çıkması kontrolen yasaklanmış durumda, onun dışındaki gıda ürünleri rahatlıkla girip çıkabilir. Kanatlı hayvanların pazar ve panayırlarda satılmasını il genelinde tedbir olarak yasaklayacağız. Bu alınan kararlarını çevre illere de duyurduk."

    Son düzenleme YÜZBAŞI OĞULLARI; 09-10-2005, 09:54.
İşlem Yapılıyor
X