Uğur Mumcu anıldı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sarslan724
    Senior Member
    • 28-03-2005
    • 7947

    Uğur Mumcu anıldı

    Uğur Mumcu anıldı



    Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, evinin önünde düzenlenen bombalı saldırı sonucu öldürülüşünün 13. yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor.

    Mumcu için düzenlenen anma etkinlikleri, Batıkent'teki anıtına çelenk konulmasıyla başladı.
    Batıkent Demokrasi Platformu'nu oluşturan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Atatürk ve Uğur Mumcu posterleri taşıyarak anıtın önünde toplandılar.
    Atatürkçü Düşünce Derneği Yönetim Kurulu üyesi Yaşar Türker, burada yaptığı konuşmada, Mumcu'nun, bağımsız devleti ortadan kaldırmak isteyen güçlerce öldürüldüğünü söyledi. Türker, Mumcu'nun ”Ülkenin bağımsızlığında ve saygınlığında bütünleşmezsek nerede birleşeceğiz” sözünü de hatırlattı.

    MUÐLA'DA YAÐMUR ALTINDA ANILDI
    Gazeteci-yazar Uğur Mumcu öldürülüşünün 13. yılında Muğla'da aralıksız yağan yağmur altında düzenlenen törenle anıldı.
    Gazeteci Yazar Uğur Mumcu'nun öldürülüşünün 13. yılı nedeniyle Muğla'da düzenlenen törene katılanlar ve Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Belediyesi'nin önünden törenin yapılacağı Atatürk anıtına kadar yağmur altında yürüdüler.
    Yaklaşık 500 metre yağmur altında yürüyen katılımcılar, ellerinde kırmızı karanfiller ve Mumcu'nun posterlerini taşıdılar.
    Atatürk anıtı önünde düzenlenen tören saygı duruşu ile başladı. Törende konuşan Muğla Belediye Başkanı Gürün, Mumcu'nun yürekli bir yurtsever, aydınlanmacı ve ilerici bir demokrat olduğuna işaret ederek, “Uğur Mumcu, Cumhuriyet düşmanlarına, Atatürk karşıtı akımlarla karanlık ilişkiler yumağında devleti ele geçirmeye çalışan güçleri işaret edip bunu canıyla ödemiştir” dedi. Mumcu, Kocaeli'de Sivil Toplum Kuruluşları'nın düzenlediği törenle anıldı.
    Törene katılan sivil toplum örgütleri adına yapılan yazılı açıklamada ise “Cumhuriyetimizin ilk yıllarında Atatürk devrim ve ilkelerinin savunucusu Kubilay'ın Menemen'de katledilmesinden günümüze katledilen aydınlarımızı anmak, onları unutmamak, unutturmamak için buradayız” ifadesine yer verildi.
    Atatürk anıtında düzenlenen törene katılanlar, ellerinde taşıdıkları kırmızı karanfilleri tören bitiminde anıtın önüne ve çevresine bıraktılar.
    Muğla'da “Demokrasi Haftası” kapsamında çeşitli etkinlik, toplantı ve konferanslar düzenlenecek.
    SAMSUNLULAR DA MUMCU'YU UNUTMADI
    Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, evinin önünde düzenlenen bombalı saldırı sonucu öldürülüşünün 13. yılında Samsun'da düzenlenen törenle de anıldı.
    Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan Uğur Mumcu Parkı'ndaki anma etkinliğinde, siyasi partiler ve sendikalar sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu. Daha sonra parkta bulunan Uğur Mumcu anıtına, “Unutmayacağız” yazılı siyah çelenk bırakıldı.
    CHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Haluk Koç, Uğur Mumcu'nun ölümünden duyduğu üzüntüyü ifade ederek, “Uğur Mumcu'nun adında tüm devrimcileri anıyoruz. Bugün yine ülkemizin bütünlüğüne yönelik hain planlar yapılmaktadır. Bağımsızlığımız ve ulusal bütünlüğümüz için omuz omuza, susmayan bir toplum oluşturmalıyız” diye konuştu.
    Anma Komitesi adına Alpaslan Çepni de Uğur Mumcu'nun görevini yapan bir aydın olduğu belirterek, “Geçmiş cinayetleri kolaylıkla unutan toplum, bundan sonra dökülecek kanların sorumluluğuna ortak olacaktır” dedi.
    Bu arada, anma etkinlikleri kapsamında yapılması planlanan müzik dinletisi, kar yağışı nedeniyle iptal edildi.
    BAYKAL: 'MUMCU'YU ÖZLEMLE ARIYORUZ'
    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Uğur Mumcu’yu "Cumhuriyet ve kazanımlarının tehdit altında olduğu bir dönemde özlemle aradıklarını" söyledi.
    Deniz Baykal, Mumcu’nun katledilişinin 13’üncü yılı nedeniyle yayınladığı mesajında, "Türkiye’nin, Cumhuriyetin ve Cumhuriyetin kazanımlarının tehdit altında olduğu, yolsuzlukların büyük boyutlara ulaştığı günümüzde Uğur Mumcu’yu her zamankinden daha büyük bir özlemle arıyor ve anıyoruz" dedi.
    Baykal, Mumcu’nun karanlık güç ve odaklarca katledildiğini belirterek, "Türkiye’ye, Cumhuriyete, Laikliğe, yönelik tüm tehdit ve tuzaklara, bugünlere yansıyan hortumların, peşkeşlerin neler olduğunu bilen, bunu belgeleriyle kanıtlayan ve cesaretle yazan, kararlılıkla giden bir gazeteciydi" dedi.
    ÇGD: 13 YIL GEÇTİ AMA GERÇEK ORTAYA ÇIKARILAMADI Mumcu'nun Ankara Batıkent'teki anıtına çelenk konuldu.
    Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, “Abdi İpekçi'nin katilinin vaktinden önce hurafeler tarafından hesaplar yapılıp sokağa salınması gibi hukuk skandalının yaşandığı bir ülkede, Mumcu cinayetinin faili meçhul kalması şaşırtıcı değil” dedi.
    Ahmet Abakay, Uğur Mumcu'nun öldürülüşünün 13. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Mumcu'nun laik Türkiye Cumhuriyeti'nin ödünsüz savunucusu olduğunu belirtti. Abakay, şunları kaydetti: “Aradan geçen 13 yıla rağmen ne yazık ki, birkaç tetikçi dışında olayın gerçek planlayıcıları ortaya çıkarılamamıştır. Mumcu ile Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı ve Bahriye Üçok gibi değerli düşünce adamlarını ortadan kaldırtan, 'tarikat, siyaset, ticaret' üçgenindeki senaryoyu uygulamaya koyan karanlık güçler ortaya çıkartılıp dağıtılmadıkça tetikçilerle birlikte bunları azmettirenler cezalandırılmadıkça Türkiye'de demokrasi hep eksik kalacak, hukukun üstünlüğü sağlanamayacaktır.
    Abdi İpekçi'nin katilinin, vaktinden önce hurafeler tarafından hesaplar yapılıp sokağa salınması gibi hukuk skandalının yaşandığı bir ülkede Mumcu cinayetinin faili meçhul kalması şaşırtıcı değil.”
    Abakay, Türkiye'nin aydınlık insanlarının, cumhuriyetçilerinin, demokratlarının ve laik Türkiye savunucularının Mumcu'nun anısını daima yaşatacaklarını vurguladı.

    Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, evinin önünde düzenlenen bombalı saldırı sonucu öldürülüşünün 13. yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor.
  • enca48
    Junior Member
    • 18-01-2006
    • 68

    #2
    Konu: Uğur Mumcu anıldı

    o gerçek bir vatanseverdi bu ülkeyi parçalamak isteyenlere karşı yürekli bir mücadele veren insandı.o dönemde belki ona iftira atanlar yada o bir komünist diyenler bugün nerdeler acaba soruyorum.şimdi anladılar ama çok geç kalındı bu memleketi asla parçalayamazlar onların işi bu gibi aydınları ortadan kaldırmak ve cumhuriyeti yıkmak
    asla bu oyuna gelmeyeceğiz
    gün birlik olma günüdür
    bu ülke ne çektiyse sağ sol davalarından çekmiştir
    yeter artık kimse benden bu ülkeyi daha fazla sever mantığını bırakalım
    memleketimize sahip çıkalım gençler bu ülke bizim siyasete alet olmayalım

    Yorum

    • sarslan724
      Senior Member
      • 28-03-2005
      • 7947

      #3
      Konu: Uğur Mumcu anıldı

      Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, 14 yıl önce 24 Ocak 1993 tarihinde bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybettiği evinin önünde düzenlenen törenle anıldı.


      Uğur Mumcu'nun Sokağı'nda bir araya gelenler, ellerinde Uğur Mumcu fotoğraflarıyla “Uğurlar ölmedi, ölmez”, “Uğurlar olsun” şeklinde sloganlar attı.
      Anma törenine, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, bazı milletvekilleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da tören öncesi evine giderek Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu'yu ziyaret etti. Baykal, daha sonra İstanbul'a hareket etmek üzere Uğur Mumcu'nun Sokağı'ndan ayrıldı.

      “UMUTLU OLMAK İSTİYORUZ”
      Uğur Mumcu'nun eşi ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) Başkanı Güldal Mumcu, tören öncesi Uğur Mumcu Anıtı'na um:ag adına çelenk bıraktı. Mumcu'nun oğlu Özgür ve kızı Özge Mumcu da törene katıldı.
      Saygı duruşunun ardından yapılan konuşmada, Uğur Mumcu'nun 14 yıl önce hayatını kaybettiği bombalı saldırının tüm bağlantılarıyla beraber aydınlatılması istendi. Güldal Mumcu, burada, gazetecilerin Uğur Mumcu cinayetine ilişkin soruları üzerine, “Olayın bütün bağlantılarıyla ortaya çıkarılmasını istiyoruz” dedi.
      Mumcu, bir gazetecinin, “Umutlu musunuz?” diye sorması üzerine, “Umutlu olmak istiyoruz” karşılığını verdi. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de, gazetecilerin soruları üzerine, Uğur Mumcu'nun savunduğu değerlerle bir sembol olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük değerlerinin birbiri ardına yok edildiğini ve bunun da bir tesadüf olmadığını kaydeden Sezer, “Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkanların birbiri ardına katledilmesi tesadüf değil” dedi.
      Bunların önüne geçmek için bir toplumsal uzlaşının gerektiğini kaydeden Sezer, “Dün Hrant Dink'in cenazesinde bir güç birliği ortaya konuldu” diye konuştu. Bu güç birliğinin sürdürülmesi gerektiğine işaret eden Zeki Sezer, böylece Türk halkının umutlu bir geleceğe doğru gidebileceğini söyledi.

      “YERDE YATMA, NURDA YAT”
      Törenin ardından, sevenleri Mumcu'nun yıllarını verdiği Cumhuriyet gazetesi ve fotoğraflarıyla süslenen anıtın önüne mumlar diktiler.
      Buraya değişik notlar ve şiirler yazdıkları kağıtları da iliştiren vatandaşlar, “Yerde yatma, nurda yat”, “Uğurlar ölmeyecek” gibi duygularını aktardılar.
      Törene katılanlar, daha sonra Mumcu'nun kabrine gitmek üzere yola çıktılar.Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, 14 yıl önce 24 Ocak 1993 tarihinde bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybettiği evinin önünde düzenlenen törenle anıldı.


      Uğur Mumcu'nun Sokağı'nda bir araya gelenler, ellerinde Uğur Mumcu fotoğraflarıyla “Uğurlar ölmedi, ölmez”, “Uğurlar olsun” şeklinde sloganlar attı.
      Anma törenine, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, bazı milletvekilleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da tören öncesi evine giderek Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu'yu ziyaret etti. Baykal, daha sonra İstanbul'a hareket etmek üzere Uğur Mumcu'nun Sokağı'ndan ayrıldı.

      “UMUTLU OLMAK İSTİYORUZ”
      Uğur Mumcu'nun eşi ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) Başkanı Güldal Mumcu, tören öncesi Uğur Mumcu Anıtı'na um:ag adına çelenk bıraktı. Mumcu'nun oğlu Özgür ve kızı Özge Mumcu da törene katıldı.
      Saygı duruşunun ardından yapılan konuşmada, Uğur Mumcu'nun 14 yıl önce hayatını kaybettiği bombalı saldırının tüm bağlantılarıyla beraber aydınlatılması istendi. Güldal Mumcu, burada, gazetecilerin Uğur Mumcu cinayetine ilişkin soruları üzerine, “Olayın bütün bağlantılarıyla ortaya çıkarılmasını istiyoruz” dedi.
      Mumcu, bir gazetecinin, “Umutlu musunuz?” diye sorması üzerine, “Umutlu olmak istiyoruz” karşılığını verdi. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de, gazetecilerin soruları üzerine, Uğur Mumcu'nun savunduğu değerlerle bir sembol olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük değerlerinin birbiri ardına yok edildiğini ve bunun da bir tesadüf olmadığını kaydeden Sezer, “Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkanların birbiri ardına katledilmesi tesadüf değil” dedi.
      Bunların önüne geçmek için bir toplumsal uzlaşının gerektiğini kaydeden Sezer, “Dün Hrant Dink'in cenazesinde bir güç birliği ortaya konuldu” diye konuştu. Bu güç birliğinin sürdürülmesi gerektiğine işaret eden Zeki Sezer, böylece Türk halkının umutlu bir geleceğe doğru gidebileceğini söyledi.

      “YERDE YATMA, NURDA YAT”
      Törenin ardından, sevenleri Mumcu'nun yıllarını verdiği Cumhuriyet gazetesi ve fotoğraflarıyla süslenen anıtın önüne mumlar diktiler.
      Buraya değişik notlar ve şiirler yazdıkları kağıtları da iliştiren vatandaşlar, “Yerde yatma, nurda yat”, “Uğurlar ölmeyecek” gibi duygularını aktardılar.
      Törene katılanlar, daha sonra Mumcu'nun kabrine gitmek üzere yola çıktılar.

      Yorum

      • hikmet24
        Member
        • 28-11-2005
        • 1724

        #4
        Konu: Uğur Mumcu anıldı

        allah rahmet etsin saygı ile anıyoruz

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X