KREDİ KARTI BORÇLARINA YENİ DÜZENLEME

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    KREDİ KARTI BORÇLARINA YENİ DÜZENLEME

    ANKARA - Banka kartları ve kredi kartlarına ilişkin tasarı yasalaştı.
    Yasayla getirilen yeni düzenlemelerin bazıları şöyle:
    Dönem sonu borcunun ödenmesi için ihtar çekilmiş veya haklarında icra takibi başlatılmış ya da 31 Ocak 2006 tarihine kadar temerrüde düşmüş olan kart borçluları, 60 gün içinde ödeme için yazılı olarak başvuracak.
    Borçlu, borcunu taksitle ödemek istediğini beyan etmesi halinde ilk taksidi peşin ödemesi şartıyla, yıllık yüzde 18 faiz oranı üzerinden hesaplanan borç tutarını, 18 eşit taksitle ödeyebilecek. Taksitlerden herhangi birinin vadesinde ödenmemesi durumunda, sağlanan haklar ortadan kalkacak ve icra takibi işlemlerine devam edilecek.
    Kuruluşlar, talepte bulunmayan veya sözleşme imzalamayan kişilere kart veremeyecek. Asgari tutarın, son ödeme tarihini takip eden 3 ay içinde ödenmemesi durumunda, kredi kartları iptal edilecek ve borcun tamamı ödeninceye kadar yeni kredi kartı düzenlenemeyecek.
    Kart sahipleri istemedikçe limit artırılamayacak.
    Kredi kartı limiti, ilk yıl için aylık ortalama gelirin iki katını, ikinci yıl için dört katını aşamayacak.
    Kartın ya da şifrelerin kaybolması veya çalınması halinde kart sahibi, yapacağı bildirimden önceki 24 saat içinde gerçekleşen hukuka aykırı kullanımdan doğan zararlardan 150 YTL ile sınırlı olmak üzere sorumlu olacak.
    Asgari tutar, dönem borcunun yüzde 20'sinden aşağı olamayacak. Ancak bu oran, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay süreyle yüzde 10 olarak uygulanacak.
    Kredi kartı borçlusuna kefil olandan, tüm yollar denenmeden borcun tahsili talep edilemeyecek.
    Dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde, kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanacak. Borçlarda bileşik faiz uygulanmayacak.
    (AA)
İşlem Yapılıyor
X