Mısır ve buğdayla çalışan otomobil...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Mısır ve buğdayla çalışan otomobil...


    Erkan Çelebi'nin haberi
    Bilim ve teknoloji dergisi Popular Science’nin kategorisinde ’2005 yılının en iyisi’ olarak seçtiği, hem benzin hem de etanolla çalışan Saab 9-5 Bio-power, önümüzdeki aydan itibaren Türk pazarına giriyor. 45 bin 500 Euro’dan başlayan fiyatlarla satılacak bu araçlarda yakıt olarak mısır, buğday ve pancardan üretilen etanol kullanıldığı taktirde, aracın gücü bir anda yüzde 20 artarak, 150 beygirden 180 beygire çıkıyor.

    Sonunda ekonomik avantajları ve çevreci özellikleri nedeniyle fosil yakıtlara alternatif olarak geliştirilen, kullanımı tüm dünyada giderek yaygınlaşan bio yakıtlı araçların Türkiye’ye ithalatına da başlanıyor. Bilim ve teknoloji dergisi Popular Science’nin ’2005 yılının en iyisi’ olarak seçtiği, hem benzin hem de etanolla çalışan Saab Bio-power, önümüzdeki aydan itibaren Türk pazarına giriyor. Ancak, 45 bin 500 Euro’dan başlayan fiyatlarla satılacak bu araçlarda kullanılacak bio yakıtların üretimi, bir türlü Türkiye’de yaygınlaşamıyor.

    Bu da mısır, arpa, buğday, pancar gibi yenilebilir ürünlerden elde edilen bio etanolun (alkol), Türkiye’de sadece tek bir firma tarafından kısıtlı kapasitede üretilmesinden kaynaklanıyor. Bunu da, TÜSİAD eski Başkanı Erkut Yüceoğlu’nun 30 milyon dolarlık yatırımla Bursa’da kurduğu Tarkim adlı şirket gerçekleştiriyor. Bu şirketin yıllık üretim kapasitesi de 30 bin tonu geçmiyor.

    AVRUPA’DA TEŞVİK EDİLİYOR

    Oysa, Avrupa ve Amerika’da gerek üretici, gerekse tüketici bazında ekonomik açıdan teşvik edilen bu çevreci yakıt, Türkiye’de aynı desteği görmüyor. Hatta, kaçak akaryakıt tüketimini körüklediği gerekçesiyle, ek vergi uygulamalarıyla, cazip olmaktan çıkarılıyor.

    Buna karşın, Avrupa ve Amerika’da özel vergi indirimleri, bedava park imkanları gibi uygulamalarla teşvik edilen bio yakıtlar için özel yakıt istasyonları kurularak, kullanımı yaygınlaştırılmaya çalışılıyor.

    Önümüzdeki aydan itibaren Türkiye’de satışına başlanacak olan Saab’ın 9-5 Bio-power, Belçika’da otomobil basını tarafından her yıl verilen ’Yeni Buluş’ ödülünü de, geçtiğimiz ocak ayında aldı.

    GÜCÜ YÜZDE 20 ARTIYOR

    Saab, Türkiye ile birlikte bir çok Avrupa ülkesinde aynı anda satışa sunacağı hem benzin, hem de bio etanolla çalışma özelliğine sahip olan 2 litre motorlu Bio-power modelinin tanıtımını, Budapeşte’nin F1 pisti, Hungaroring’de gerçekleştirdi. Benzinle çalıştığında 150 beygir güç elde eden Bio-power’da, 104 oktan özelliğine sahip bio etanol kullanıldığında, aracın gücü bir anda yüzde 20 artarak, 180 beygire çıkıyor.

    Aracın, bio yakıtla artan gücü, performans değerlerinde de önemli farklılıklara yol açıyor. Normal benzinde 9.8 saniye olan 9-5 Sedan’ın 0’dan 100 kilometreye çıkış hızı, bio etanolda 8.5 saniyeye düşüyor. Ayrıca, beşinci viteste 80 kilometreden 120 kilometreye çıkma hızı da, 14.9 saniyeden, 12.6 saniyeye iniyor. Aracı F1 pistinde test ettiren Saab, etanoldan kaynaklanan bu ekstra gücü, gazetecilerin de açıkça hissetmesini sağladı. Gerçekten de, 30 beygirlik bu güç farkı, aracın performansında oldukça farklılıklara yol açıyor.

    ETANOL BULUNMUYOR

    Tanıtımda, bio etanolun çevre faktörünün yanı sıra, ekonomik açıdan da tüketicilere sağladığı katkılara değinildi. İsveç’ten verilen örneklerle, yılda 15 bin kilometre yol yapan bir araçta, 1350 litre benzin tüketilirken, bu bio yakıtta, 1735 litreye çıkıyor. Ancak bunun yüzde 15’ini benzin oluşturuyor. Geri kalan 1472 litre etanol de, kullanıcılara yüzde 30’luk bir fiyat avantajı sağlıyor. Türkiye’de ise bırakın fiyat avantajını, bio yakıt bile kolay kolay bulunamıyor.


    hürriyet
İşlem Yapılıyor
X