Seyit Onbaşı'nın vurduğu gemiden yadigar...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Seyit Onbaşı'nın vurduğu gemiden yadigar...


    AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Ocean Gemisi, Britanya Majesteleri'ne ait Albion, İrresistible, Majestik, Triumph ve Vengeance'den oluşan küçük bir deniz filosuyla, 1 Mart 1915'te boğaza girerek Çanakkale kıyılarını, kaleleri ve boğaz savunmalarını topa tuttu. 18 Mart 1915'te Rumeli Mecidiye Tabyası'nda ayakta kalabilen tek top vardı onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu.
    Seyit Onbaşı büyük bir güçle 215 Okkalık mermiyi üç kez kaldırarak namlunun ucuna sürmüş ve bu kahramanlığıyla Ocean Gemisi büyük bir yara almıştı. Yara alan Oceon daha sonra, Nusret Mayın Gemisi'nin boğaza bıraktığı mayınlara çarparak, Morto Koyu mevkiinde boğazın derin sularına gömüldü.
    Çanakkale Savaşları araştırmacısı ve 1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi sahibi Ahmet Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ocean adlı gemide görevli bir İngiliz askerine ait şapkanın, 1915 yılında Kumkale beldesindeki bir köylü tarafından bulunduğunu ve 91 senedir bu köylünün ailesi tarafından sandıkta saklandığını söyledi.
    Günümüze kadar ulaşan bu tarihi savaş malzemesini, müzeye kazandırmak için satın aldığını belirten Uslu, şunları kaydetti: ''Gelibolu Yarımadası'nda ve Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı bölgelerde savaşlarda kullanılan çok sayıda malzeme olduğu biliniyor. Ben de bir Çanakkale Savaşları araştırmacısı olarak, bu savaş malzemelerini toplumla paylaşmaya çalışıyorum. Çanakkale ve Seddülbahir köyünde açtığım müzelerde özellikle savaş malzemeleri büyük bir ilgi görüyor. Bu malzemelerin hem tarihe ışık tuttuğuna, hem de ziyaretçilerin bu eşyaları görünce yaşananları daha iyi algıladığına inanıyorum.''
    (Haber 7)
İşlem Yapılıyor
X