KAYITDIŞI CİHAZLAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER, BAŞVURULACAK YERLER

Kapat
Konu Kapalı.
X
Önemli Konu
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sarslan724
    Senior Member
    • 28-03-2005
    • 7947

    KAYITDIŞI CİHAZLAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER, BAŞVURULACAK YERLER

    YURT DIŞINDAN YOLCU BERABERİNDE/POSTA İLE GETİRİLEN CİHAZLAR


    Yurt dışından yolcu beraberinde/posta ile gelen cihazımı Türkiye’de nasıl kullanabilirim?

    5392 sayılı Kanunun “İşletmeciler; kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlarla, Kurumun CEIR'ında yer alan elektronik kimlik bilgileri değiştirilmiş cihazlara elektronik haberleşme hizmeti veremez. “ hükmü uyarınca cihazınızı ancak kayıt işlemlerini yaptırdıktan sonra sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.
    Kayıt işlemi yaptırılmamış olan cihaz kısa süre içerisinde haberleşmeye kapatılmaktadır.


    Kayıt işlemleri için gerekli olan belgeler nelerdir?



    Yurt dışından getirilen cihazların kayıt işlemleri hakkındaki Gümrük mevzuatındaki uygulamalara nasıl ulaşabilirim?

    Yurt dışından getirilen cihazlar için Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan tasarruflu yazılara ulaşmak için tıklayınız.
    http://www.gumrukler.gov.tr/?s=ty&sb=26&y=2006


    Gerekli belgeler ile birlikte Kurumunuza başvuruda bulundum. İşlemlerimin tamamlandığını nasıl anlarım?


    Başvuruda bulunulan cihaza ilişkin olarak sunulan belgelerde ve cihazın elektronik kimlik bilgisinde sorun bulunmaması halinde cihaza ilişkin bilgiler sisteme girilmekte ve cihazın IMEI numarası kayıt altına alınmaktadır.
    İşlemi tamamlanan cihaz “imei.tk.gov.tr” internet adresinde “kayıtlı cihaz” olarak görünmektedir.
    İşlem yapılmayan cihazlar için başvuru sahiplerine yazı ile bilgi verilmektedir.


    Gerekli belgeler ile birlikte Abone Kayıt Merkezi’ne başvuruda bulunmuştum. Ancak cihazıma yasal uyarı mesajı geldi ve cihazım haberleşmeye kapandı. Ne yapabilirim?


    GSM İşletmecilerinin Abone Kayıt Merkezleri tarafından alınan kayıtlar elektronik ortamda ve belge olarak Kurumumuza iletilmektedir. Elektronik kimlik bilgisinde sorun bulunmayan bütün başvurular, kişilerin mağdur olmamasını teminen, sisteme aktarılmaktadır. Daha sonrasında yapılan incelemede belgelerinde eksiklik ya da yanlışlık olan kişilere ait cihazlar tekrar kayıt dışına çıkarılmaktadır.


    Abone Kayıt Merkezleri tarafından alınan başvuruların Kurumunuz sistemine aktarılması ne kadar sürer?

    Yaşanan sorunlar göz önüne alınarak GSM İşletmecilerinin Abone Kayıt Merkezleri tarafından alınan kayıtların Kurumumuza aktarılmasındaki süreçler yeniden gözden geçirilmiştir. Başlatılan web servis uygulaması ile GSM işletmecilerinin (TURKCELL , TELSİM), AVEA) abone kayıt merkezleri tarafından alınan kayıtlar eş zamanlı olarak sisteme dahil edilmektedir. Böylelikle kişi işlemlerini yaptırdığı sırada cihazının kayıt altına alınması işlemi gerçekleşmektedir. Ancak alınan belgelerin Kurumumuz tarafından incelenmesi sırasında eksiklik ya da uygunsuzluk tespit edilmesi halinde cihaz tekrar kayıt dışına çıkarılmaktadır. Bu nedenle verilen evrakların abone kayıt merkezlerine eksiksiz olarak sunulması gerekmektedir.

    Yurt dışından getirilen ve gümrük işlemleri yapılan her cihaz kayıt altına alınır mı?


    Hayır. Yurt dışından getirilmiş ve gümrükten geçirilmiş olmakla birlikte klon olduğu tespit edilen yada elektronik kimlik bilgisi orjinal olmayan cihazlar kayıt altına alınmaz. Bu nedenle, yurt dışından da alınıyor olsa faturalı ve orjinal cihazların alınması tavsiye edilmektedir.


    Yurt dışından gelirken iki adet cihaz aldım. Kayıt işlemi yaptırabilir miyim?

    05.02.2000 tarihli, 23955 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2000/53 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda yurt dışından bir adet ile sınırlandırılmak suretiyle cep telefonu ithaline izin verilmektedir. Yurt dışından getirilen cihazların kayıt işlemleri yukarıda belirtilen belgelerle birlikte başvurulması halinde Abone Kayıt Merkezleri tarafından yapılmaktadır .

    Bu çerçevede, aynı tarihte aynı kişi adına birden fazla cihaz kayıt işlemi yapılmasının önüne geçmek üzere sistemde gerekli önlemler alınmıştır.


    Kısa sürede Türkiye’de kalacak olanların (turist, gurbetçi, diplomat vb.) cihazlarını kayıt altına aldırmaları gerekiyor mu?

    Geçici süreyle Türkiye’de bulunan kişilerin (diplomat, turist, gurbetçi vatandaşlarımız ve benzeri) ülkemizde faaliyet gösteren herhangi bir GSM işletmecisinden sözleşme yoluyla SIM kart almaları durumunda, söz konusu kişilerin cihazlarına ait IMEI numarası (cep telefonu cihazının seri numarası) ile MSISDN numarasının (cep telefonu numarası) eşleştirilmesi yöntemi uygulanmakta ve cihazın tek hat ile kullanılması sağlanmaktadır. Aksi takdirde kayıt işlemi yapılmayan cihazlar bloke edilmek sureti ile haberleşmeye kapatılmaktadır.
    Geçici süreyle Türkiye’de bulunan kişilere ait cihazların abone oldukları hat ile eşleştirilmesine ilişkin işlemler GSM işletmecilerinin (TURKCELL , TELSİM, AVEA) abone kayıt merkezleri tarafından yapılmaktadır.
    Son düzenleme sarslan724; 15-10-2006, 00:05.
  • sarslan724
    Senior Member
    • 28-03-2005
    • 7947

    #2
    Konu: KAYITDIŞI CİHAZLAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER, BAŞVURULACAK YERLER

    KAYIT DIŞI CİHAZLAR

    Cihazımın kayıtlı olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

    imei.tk.gov.tr” adresinden cihazınızın 15 rakamlı IMEI numarasını sorgulamak sureti ile bilgi alabilirsiniz.

    Cihazımın IMEI numarasını bilmiyorum. Nasıl öğrenebilirim?

    Cihazınızda bulunan *#06# tuşlarına basmak sureti ile IMEI numaranızı öğrenebilirsiniz.

    IMEI numarasını sorguladım. “Kayıt dışı olduğu tespit edilen cihaz “ ibaresi yer alıyor. Ne yapmalıyım?

    Yurt içinden alınan cihazların ilgili ithalatçı firma tarafından Kurumumuza bildirimde bulunulması sureti ile kayıt altına alınması gerekmektedir. Kişi cihazı kayıtlı olarak satın almalıdır. Eğer cihaz kayıt dışı ise cihazın satın alındığı nokta ile irtibata geçilmeli ve ithalatçı firmaya ulaşılmalıdır.

    Başvuru süresi içerisinde fatura ibraz etmek/5YTL. yatırmak sureti ile cihazımı kayıt altına aldırmıştım. Ancak haberleşmeye kapatılacağına ilişkin yasal uyarı mesajı aldım. Ne yapmalıyım?

    5392 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen“Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Kurum kayıtlarında yer almadığı belirlenen elektronik kimlik bilgisini haiz cihaz kullanıcıları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş ay içinde gerekli belgelerle birlikte Kuruma veya Kurumun göstereceği yerlere başvurarak ellerindeki cihazlarını kayıt ettirirler.” hükmü uyarıncaabone kayıt merkezleri tarafından kayıt altına alınan cihazlar Kurumumuz sitemine dahil edilmiştir. Kurumumuz, sistemde kayıtlı olancihazların kapatılmasına ilişkin ilgili işletmecilere herhangi bir talimat vermemektedir.
    İlgili kişi, kayıt işlemini yaptırmış olmasına rağmen yasal uyarı mesajı almış ise öncelikle gelen mesajın gerçekten kullanılan cihaza ait olup olmadığının kontrolünü yapması gerekir.. Kullanılan cihaza ait bir IMEI numarası bildirilmiş ise ilgili GSM İşletmecisine kayıt işlemi yaptırıldığını gösterir belge ile başvurulması ve hak talebinde bulunulması gerekmektedir.

    Başvuru süresi içerisinde cihazımı fatura ibraz etmek/5YTL. yatırmak sureti ile kayıt altına aldırmıştım. Ancak IMEI numarasını sorguladığımda “Kayıt Bulunamadı” ibaresi yer alıyor. Cihazım kapanır mı?

    Hayır. Kurumumuz internet sayfasında 15 rakamlı IMEI numaralarının yer alması ve başvuru süresi içerisinde GSM İşletmecileri tarafından kayıt altına alınan cihazların 14 rakam olarak kayıt edilmiş olması nedeni ile cihazınız beyaz listede olmasına rağmen sizin tarafınızdan görülememektedir

    Cihazımı faturalı olarak satın almıştım. Bu nedenle başvuru süresinde kayıt işlemi yaptırmamıştım. Yasal uyarı mesajı geldi. Ne yapmalıyım?

    “5392 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Kurum kayıtlarında yer almadığı belirlenen elektronik kimlik bilgisini haiz cihaz kullanıcıları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş ay içinde gerekli belgelerle birlikte Kuruma veya Kurumun göstereceği yerlere başvurarak ellerindeki cihazlarını kayıt ettirirler.” hükmü uyarınca kayıt işlemi yaptırılmamış ise “başvuru süresi sonunda Kurum kayıtlarında yer almayan cihazlar bir daha kullanıma sokulmamak üzere elektronik haberleşme şebekesi bağlantıları kesilmek suretiyle devre dışı bırakılır.” hükmünce haberleşmeye kapatılmaktadır.

    Başvuru süresi içerisinde kayıt işlemi yaptırılamayan cihazlar nasıl kayıt altına alınır?

    5392 sayılı Kanunda yer alan “Kurum tarafından yönetmelikle belirlenecek haklı bir mazereti olanlardan başvuru süresini geçirenler, yukarıda belirtilen kayıt ücretini ödemeleri halinde elektronik haberleşme şebekesi bağlantıları kullanıma açılır.”hükmü uyarınca hazırlanan Yönetmelik hükümlerine göre “Kurum kayıtlarında yer almadığı belirlenen elektronik kimlik bilgisini haiz cihaz sahiplerinden veya kullanıcılarından başvuru süresi dahilinde yurtdışında bulunmaları, tedavi görmeleri, cezaevinde bulunmaları gibi mücbir sebeplerle kayıtlarını yaptıramamış bulunanlar, durumlarını belgelendirerek, Kurum ya da Kurum Bölge Müdürlüklerine doğrudan veya posta yoluyla ya da abone merkezlerine bizzat müracaat etmek suretiyle beş YTL. Kayıt ücreti karşılığında cihazlarının beyaz listeye kaydedilmesini sağlayabilirler.” ifadesi bulunmaktadır.
    Bu hüküm çerçevesinde; haklı mazeret hallerinin söz konusu olması, bu durumu ispatlayan belgelerle başvurulması ve ilgili kişinin kayıt ücretini ödemesi ve cihaza ait IMEI numarasının başvuru süresi içerisinde gönderilen kısa mesajın gereğini yapamamış olanlar listesinde yer alması halinde cihazın elektronik haberleşme şebekesi bağlantısı kullanıma açılabilmektedir.

    Cihazımı faturalı olarak satın aldım. Kayıt dışı olması mümkün mü?

    Evet. Yasal yollardan ithal edilmiş olan cihazların Kurumumuz sisteminde yer almasını teminen ithalat işlemlerini gerçekleştiren firma tarafından bildirilmesi gerekmektedir. Bildirim yapılmaksızın satılan cihazlar Kurumumuz tarafından düzenli olarak denetim ve kontroller yapılmak suretiyle tespit edilmekte ve haberleşmeye kapatılmaktadır.

    Satın almış olduğum firmadan kayıt dışı olan cihazın değiştirilmesini talep
    edebilir miyim?

    Evet. Kurumumuz tarafından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na iletilen yazı ile kaçak ve klon cihaz satın alanların mağduriyetlerinin giderilmesi için ayıplı mal sayılması yolunda girişimde bulunulmuştur. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 04.08.2006 tarihli ve 22747 sayılı yazısı ile bu tür satılan cihazlarda hukuki ayıp unsuru yer aldığından AYIPLI MAL olarak değerlendirildiği ve tüketicilerin 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4 üncü maddesinde düzenlenen seçimlik haklardan faydalanması gerektiği yönündeki görüşü beyan edilmektedir.
    Son düzenleme sarslan724; 15-10-2006, 00:07.

    Yorum

    • sarslan724
      Senior Member
      • 28-03-2005
      • 7947

      #3
      Konu: KAYITDIŞI CİHAZLAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER, BAŞVURULACAK YERLER

      KLON CİHAZLAR

      Klon Cihaz ne demektir?

      Elektronik kimlik bilgisi (IMEI numarası) değiştirilmiş ya da kopyalanmış olan cihaz anlamına gelmektedir.

      Cihazımın klon olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

      imei.tk.gov.tr” adresinden cihazınızın 15 rakamlı IMEI numarasını sorgulamak sureti ile bilgi alabilirsiniz.

      Sorgulamada klon olduğu sonucunu aldım/ cihazıma klon olduğu gerekçesi ile yasal uyarı mesajı geldi. Cihazımı kullanamayacak mıyım?

      5392 sayılı Kanunun 25c maddesinde yer alan “İşletmeciler; kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlarla, Kurumun CEIR'ında yer alan elektronik kimlik bilgileri değiştirilmiş cihazlara elektronik haberleşme hizmeti veremez.” hükmü uyarınca klon olduğu tespit edilen cihazlar haberleşmeye kapatılmaktadır.
      Ancak başvuru süresi içerisinde 5 YTL: yatırmak sureti ile kayıt işlemi yaptıranlar ile ilgili ithalatçı firma tarafından cihazın gerçek IMEI numarası olduğunun belirtildiği hallerde MSISDN ve IMEI numarası eşleştirilmesi sureti ile klon olan cihaz tek hatta kullanılmaya devam edilebilecektir.

      İthalatçı firma klon eşleştirilmesi için nasıl başvuruda bulunacaktır?

      Yasal yollarla ithal edilmiş herhangi bir cihaza ait IMEI numarası klonlanabilmekte ve imei.tk.gov.tr’de “Klon Cihaz” olarak görünebilmektedir. Gerçek cihazın tespitini teminen ithalatçıların kendileri tarafından ithal edilmiş IMEİ numarası ile eşleştirme talep ettikleri son kullanıcılara ait sadece bir MSISDN numarasını txt formatlı dosya içerisinde (satırlarda: imei (15 basamak)< boşluk> msısdn (10 basamak) olacak, örneğin: 123456789012345 5XX1234567 ) Bilgi Teknolojileri ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığına göndermeleri gerekmektedir.

      Bu başvurunun, üst yazısında ekli txt dosyasının SHAl özet değeri yazılması, ilgili txt dosyasını içeren CD ya da disket ile birlikte firma yetkililerinin ıslak imzası, firma kaşesi ayrıca imza sirkülerini de içermesi gerekmektedir.

      Klon olan cihazımın IMEI numarası ile eşleştirilmiş olan hattımı başka cihazda kullanabilir miyim?

      Evet. Eşleştirme işlemi yalnızca klon olan cihaz için geçerlidir. Kayıtlı olan herhangi bir cihazda hattınızı sorunsuz olarak kullanılabilirsiniz.

      Klon olan cihazımda başka hat kullanamaz mıyım?

      Hayır. Sadece eşleştirilmiş olan hat ile kullanabilirsiniz.

      Kurumun cihazımı haberleşmeye kapatmaya hakkı var mı?

      5392 sayılı Kanunun ilgili hükümleri uyarınca Kurumumuz kayıt dışı, çalıntı ve klon olan cihazlar ile haberleşme yapılmamasını sağlamakla yükümlüdür.

      Satın almış olduğum firmadan klon olan cihazın değiştirilmesini talep edebilir miyim?

      Evet. Kurumumuz tarafından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na iletilen yazı ile kaçak ve klon cihaz satın alanların mağduriyetlerinin giderilmesi için ayıplı mal sayılması yolunda girişimde bulunulmuştur. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 04.08.2006 tarihli ve 22747 sayılı yazısı ile bu tür cihazların hukuken AYIPLI MAL olarak değerlendirildiği ve tüketicilerin 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinde düzenlenen seçimlik haklardan faydalanması gerektiği yönündeki görüşü beyan edilmektedir.
      Son düzenleme sarslan724; 15-10-2006, 00:09.

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X