plazma ekran nasıl çalışır

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • delphin
    Senior Member
    • 27-12-2005
    • 15279

    plazma ekran nasıl çalışır

    PLAZMA EKRAN NASIL ÇALIŞIR?

    Plazma ekranları CRT ekranlarına çok benzer bir şekilde çalışır, fakat tek CRT yüzeyinin fosforla kaplı olması yerine, yassı, hafif bir yüzey matrisli küçük cam kabarcıklarıyla kaplanmış her birinde gaz şeklinde plazma ve fosfor kaplanmış madde bulunmakta. Bu matristeki piksellerin her biri aslında üç tane daha alt-pikselden oluşur, kırmızı yeşil ve mavi renklere tekabül eder.

    Bir CRT ekranında, uzun resim tüpünün arkasından bir elektron ışını gönderilir, ön yüzeydeki fosfora vurunca da ışıldamasına neden olur. Karışık devre ve yüksek voltaj yansıtma bobinleri gerekir, nişanlama, odaklama ve ışını hareket ettirme bütün bir görüntüyü yaratabilmek için.

    Plazma ekranlar yüksek voltajlı yansıtma bobinleri ihtiyacını eler ve de bir CRT’ nin uzun boynunu.Bir yassı plazma ekranının içinde, matrisin uygun parçalarının içinden dijital kontrolle elektrik akımı geçer, bu da kabarcıkların içindeki plazmanın ultra violet ışınlar vermesini sağlar. Bu ışınlarda kabarcıkların fosfor kaplanmasının uygun renkte ışıldamasını sağlar.



    Bir slayt projektörü nasıl seçilir?



    Slayt projektörlerini teknik özelliklere bakarak karşılaştırmak umduğunuzdan biraz daha zor olabilir, çünkü en fazla karşılaştırmak istediğiniz kalemler-görüntü kalitesi, parlaklık ve güvenirlik ayrıntılarda verilmiyor. Diğer yandan ise teknoloji o kadar ilerlemiş bulunmaktaki bu üç kalem artık gerçekte büyük bir konu değil.

    Profesyonel kullanım için üretilmiş bir projektörü incelerseniz ana soru şu olur: İstediğiniz özellikler karşısında bütçe imkanlarınız.

    EN ÖNEMLİ AYRINTILARI

    Seçeceğiniz yeni projektörünüzün merceklerinin odak uzunluğu, herhangi bir mesafeden doldurabileceğiniz ekran ebadını belirler. Alttaki tablo değişik ekranlar ve odak uzunlukları için gerekli olan ortalama projeksiyon mesafesini gösterir (film yüzeyinden ekrana kadar)

    EKRAN GENİŞLİÐİ:

    Mercekler 60” 70” 84” 96”
    35mm. 5.2 6.0 7.3 8.3
    50mm. 7.4 8.6 10.4 11.9
    90mm. 13.3 15.6 18.7 21.3
    100mm 14.8 17.3 20.7 23.7
    150mm. 22.2 25.9 31.1 35.6
    200mm. 29.6 34.6 41.5 47.4
    250mm. 37.0 43.2 51.9 59.3

    Çoğu insanlar projektörlerini değişik odalarda değişik zamanlarda kullandığı için zoom mercekler çok popülerdir.
    Eğer projektörünüzü bir çözme ünitesi veya çoklu-görüntü programcısıyla kullanmayı planlıyorsanız uyumluluğu incelemek gerekir

    Slayt değiştirme zamanı: Her slaytın projektör kapısından giriş ve çıkış evresi için gerekli olan asgari zamanı işaret eder. Şayet projektörünüzü çoklu görüntü programıyla kullanmayı planlıyorsanız bu özelliğin üzerinde durulması gerekir.

    FAYDALI ÖZELLİKLERİ


    Uzaktan kumandadan –varsa-odaklama çok faydalı olabilir, çoğu insan projektörü her seferinde, doğruca odaklanmayı daha kolay buluyor. Otomatik odaklama kurma işlemini daha basitleştirebilir, en büyük yararı, bir magazindeki her bir slaydın birincisi kadar net odakta kalmasını sağlamaktır.

    Extra lamba parçası-bir sunum anında şayet lamba yanarsa sizin derhal ayağa kalkıp yedek lambayı bulup takmanız gerekir.Eğer makineniz çift lambalı ise kolayca yedeği devreye sokarsınız. Bazı projektörler otomatik lamba değiştirme mekanizmasına sahiptir. Bu sistem lamba yandığında otomatik olarak yeni lambanın devreye girmesini sağlar. Bir ön izleme ekranı bir sunum odasındayken izleyicilerinize göstermeden size slaydı izleme olanağı verir.

    Bir okuma lambası gerçekte okumak için değildir, fakat bir magazini tespit edebilmenize olanak versin diye veya belli bir slaydı karanlık bir odada görebilmeniz için. Rasgele giriş magazininizdeki herhangi bir slaydı herhangi bir zaman projektörünüze takma olanağını sunar.

    SXGA ve 16:9 görüntü oranları ve gösterim ekranları:



    SXGA grafiklerini, geniş ekran veya HDTV videosunu projekte etmeyi planlıyorsanız projelendirmeyi ekran görüntü oranlarını iyi bilmelisiniz.SXGA standardı 5:4 oranı kullanır, geniş-ekran video 16:9 oranı, standart video VGA, SVGA, XGA ve UXGA 4:3 kullanılır. Üç görüntü oranları sağdaki çizimde gösterilmektedir.

    Burada biz görüntülerin ölçülerini değiştirdik, öyle ki her birinin genişlikleri aynı,eğer basit bir SXGA projektör ve 5:4 ekran kullanıyor olsaydınız, bu durumla karşılaşırdınız. Gördüğünüz gibi eğer 4:3 görüntüye dönerseniz, 5:4 kadar uzun olmaz, ve 16:9 görüntüsü ise oldukça kısadır. Şayet, öbür tarafta da basit bir 4:3 görüntü oranlı projektör ve standart video-format 4:3 gösterim ekranıyla başlarsanız daha sonrada SXGA dönerseniz görüntünün sağında ve solunda bayağı ince boş alanlarla kalırsınız. (16:9 a dönerseniz ekranın altında ve üstünde boş alan çizgileriniz olacaktır.)

    Eğer basit bir 16:9 projektörü ve ekranı ile başlarsanız, görüntünüz aynı uzunlukta kalır fakat siz 4:3 den 5:4 görüntüsüne gittiğiniz zaman daralma ilerler Bu meseleyi halletmenin iki yolu vardır.

    1- Onunla yaşamak:

    En fazla kullanacağınız görüntü oranını seçiniz ve uyacak ekranı satın alınız. Da-Lite ve Draper rutin olaraktan 5:4 ve 16:9 ekranları yapıyorlar, genelde özel siparişlerdir. Bazı projektör üretimcileri tek format ekranla yaşamayı kolaylaştırıyorlar. Mesela Sharp ın en yeni basit SXGA projektörü isterseniz 4:3 formatlarını 5:4 görüntü oranına çevirme sunar, böylece5:4 ekranı hemen hemen her şeyle kullanmayı mümkün kılar. Evet görüntüde bozulma olur, fakat bozulma fazla rahatsız etmez.


    2- Çoklu görüntü oranlı ekranı satın almak:

    Mesela Da-Lite nin motorlu Horizon Elektrolu, hareket eden kenarları var ve bu da size dört değişik görüntü oranı verir. Siz ne istediğinizi seçiniz ve tedarikçiniz de ekranı programlasın. Hatta AMX veya Creston kontrol sistemi dahi kullanabilirsiniz.
  • viratel
    Junior Member
    • 13-04-2006
    • 10

    #2
    Konu: plazma ekran nasıl çalışır

    emegine saglık deplin usta sagolasın.

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X