Baki kalan şu kubbede bir hoş sada...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Baki kalan şu kubbede bir hoş sada...


    Yolunuz Kitap fuarına düşerse, bu kitabı elinize almadan oradan ayrılmamanızı öneriyoruz..
    "35 yıla yaklaşıyor böylesi insanları yakından izleyişim. TRT’deki görevlerim dolayısıyla da 27 yıl çok yakınlarında oldum, birçoğuyla dostluklar kurdum, söyleşiler yaptım. Bu söyleşilerin bir bölümünü mikrofonlardan topluma ulaştırabildim, bir bölümü bende kaldı. Birçoğunu yeniden yapma olanağı yok: Ölümsüzlüğe geçen sanatçılarımızın söyleşileri bunlar; Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Hasan İzzettin Dinamo, Haldun Taner, Oktay Arayıcı, Recep Bilginer, Sakıp Sabancı, Vehbi Koç, Rauf Mutluay, Ümit Kaftancıoğlu, Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Zeki Ömer Defne, Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil, Ord. Prof. Dr. Sadi Irmak, Prof. Dr. Abdülbaki Gölpınarlı, Prof. Dr. Ümit Doğanay. Ve artık yaşamayan daha niceleri. Kırk üç değerli insan. Bu “ses”lerin “yalnızca bende kalması” giderek –bilginin paylaşılması adına- sorumluluğumu artırıyor. Bunları, bu söyleyişlerdeki düşünceleri sizlerle paylaşmak istiyorum." diyor Alaettin Bahçekapılı, eseri hakkında.

    Alaettin Bahçekapılı, “Sesleri Bende Kaldı” adlı kitabıyla 44 sesi yeniden sunuyor atmosferimize. Bununla kalmıyor, sesleri yazıya geçiriyor.

    Kimdir bu 44 sesin sahipleri? Onların sesleri, sözleri, yazıları, görüntüleri, eylemleri kısaca "ürünleri" başkalarında yaşamayı, dünyayı ve insanlığı aydınlatmayı, ileri götürmeyi, haksızlıkları, adaletsizlikleri, sömürüyü, savaşları, çirkinlikleri ortadan kaldırmayı sürdürür; ölüm bile "ölümsüzlüğe" dönüşür.

    İz bırakanlardır bunlar: Düşünürler, sanatçılar, kurtarıcılar, bilim adamları, önderler, toplumu ve dünyayı değiştirenler.

    Alaettin Bahçekapılı izlediği insanların TRT'deki görevi dolayısıyla tam 27 yıl yakınlarında oldu. Birçoğuyla dostluklar kurdu, söyleşiler yaptı. Bu söyleşilerin bir bölümünü mikrofonlardan topluma ulaştırabildi, bir bölümü kendisinde kaldı. Pek çoğuyla yeniden bir araya gelme şansı ne yazık ki yok. Örneğin; Aziz Nesin, Rıfat İlgaz, Hasan İzzettin Dinamo, Haldun Taner, Oktay Arayıcı, Recep Bilginer, Sakıp Sabancı, Vehbi Koç, Rauf Mutluay, Ümit Kaftancıoğlu, Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Zeki Ömer Defne, Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil, Ord. Prof. Dr. Sadi Irmak, Prof. Dr. Abdülbaki Gölpınarlı, Prof. Dr. Ümit Doğanay, Gültekin Gazioğlu. Ve artık yaşamayan niceleri.

    Bu "seslerin" yalnızca kendisinde kalması doğru olmazdı. Doğru olanı yaptı ve o sesler artık sonumuza kadar bizimle. Bahçekapılı bu sorumluluğu şöyle açıklıyor:
    Ölüm olgusu mudur, yaşamı anlamlı kılan, güçlendiren, varlayan? Yoksa "ölümsüz" olabilmek mi? Yaşama damga vurmak mıdır ölümü acılaştıran, katlanılmaz-dayanılmaz kılan? Yoksa nasıl olursa olsun "yaşamış olmanın da" etkisi-katkısı aynı mıdır acıda, katlanmakta, dayanmakta?

    Evet, "her şey karşıtıyla vardır, karşıtıyla anlam kazanır, karşıtıyla güçlenir"; aydınlığın olduğu yerde karanlık, savaşın ardında barış, korkuyla birlikte cesaret vardır, büyükle küçük, doğruyla yanlış, güzelle çirkin birbirini tamamlar, birbirini "varlar.
    Ancak, nedir kimilerinin yaşamını başkalarınınkinden "üstün" kılan, nedir ölümlerini "ölümsüzlüğe" çeviren? Yaşamı da ölümü de "sıradanlaşmaktan" kurtaran, onlara "anlam" katan nedir?

    Kuşkusuz, insanın yaşam sahnesindeki "rolü"nü iyi, güzel, doğru, erdemli, cesaretli, verici oynaması onun yaşamını ötekilerden "üstün" kılar: Kendi bireysel çıkarını önde tutmayan; insanın ve doğanın gü¬zelliklerine katkıda bulunan; çirkinliklerin, haksızlıkların, savaşların ortadan kalkması için savaşan; bildiğini, bulduğunu kendine saklama¬yan, öteki insanların yararlanmasına sunan; düşünen, düşündüğünü sözle, yazıyla, görüntüyle, eylemle ortaya koyan insanların yaşamları daha anlamlıdır, daha üstündür; varlıkları dünyaya ve insanlığa çok şey katar.

    Böylesi insanların ölümü, "ölümsüzlükle” taçlandırılma anlamı taşır.

    Hiçbir yerde yayınlanmamış olan söyleşileriyle kitapta yer alan ve ekteki DVD’de sesleri sunulan aydın, bilim adamı, sanatçı, işadamı, halk önderi ve düşünürler şunlar:

    1. Aziz Nesin
    2. Rıfat Ilgaz
    3. Hasan İzzettin Dinamo
    4. Ümit Kaftancıoğlu
    5. Ümit Doğanay
    6. Haldun Taner
    7. Fakir Baykurt
    8. Tarık Buğra
    9. Zeki Ömer Defne
    10. H. V. Velidedeoğlu
    11. Sadi Irmak
    12. Berke Vardar
    13. İ. Kemal Karadayı
    14. Rukiye Erkin
    15. Sakıp Sabancı
    16. Vehbi Koç
    17. Abdülbaki Gölpınarlı
    18. Ömer Asım Aksoy
    19. Oktay Arayıcı
    20. Vasıf Öngören
    21. Recep Bilginer
    22. İ. Gündağ Kayaoğlu
    23. Tahir Kutsi Makal
    24. S. H. Karahasanoğlu
    25. Aslan Pulathaneli
    26. Ali Ulvi Ersoy
    27. Osman Numan Baranus
    28. Rauf Mutluay
    29. Nurullah Berk
    30. Zeyyat Selimoğlu
    31. Dursun Akçam
    32. Enver Naci Gökşen
    33. Haşim Nezihi
    34. Ali Ulvi Elöve
    35. Halit Fahri Ozansoy
    36. Konstantin Simonof
    37. Gültekin Gazioğlu
    38. Rady Fish
    39. Fahir İz
    40. Salâh Birsel
    41. Sabri Berkel
    42. Elif Naci
    43. İhsan Fahri
    44. Cavit Orhan Tütengil

    Eser Adı: Sesleri Bende Kaldı
    Yazar: Alâettin BAHÇEKAPILI
    Türü: Anı
    Cilt Bilgisi: Karton kapak - Selofanlı
    Kağıt Bilgisi: II. Hamur
    Basım Tarihi: Ekim 2006
    Basım Sayısı: 1. Basım
    Sayfa Sayısı: 432
    Kitap Boyutları: 13,5 x 19,5 cm
    Çıkış Tarihi: Ekim 2006
    ISBN No: 975-6121-16-5
    Barkod No: 9789756121160
    Fiyatı: 30 YTL
    DVD HEDİYELİ

    ©Heyamola Yayınları
    www.heyamola.net
    ( Haber 7 )
İşlem Yapılıyor
X