Yakın tarihin unutulan gerçekleri...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Yakın tarihin unutulan gerçekleri...


    Şu ana dek küller altında kalmış tarihî gerçekleri büyük bir titizlilikle tek tek ortaya çıkaran, ne küle ne de altındaki gerçeğe zarar vermeyen objektif bakışıyla Mustafa Armağan şimdi de bizlere Timaş Yayınları tarafından yayımlanan Küller Altında Yakın Tarih-Vahdettin’den Mustafa Kemal’e Unutulan Gerçekler’i sunuyor.
    Birinci Dünya Savaşı’ndan bugüne dek yaşanmış ama taraflı yaklaşımlar sonucu gerçeğin tam tersi olarak önümüze getirilen çarpıtılmış tarih, kendisini doğru anlayacak nesillere ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden hem gençliğimize hem de gelecek nesillere doğru şekilde sunmamız gereken şanlı tarihimize önemsiz bir ayrıntı gözlüğü ile bakanların gözlüğünü kıracak ilginç bir çalışma bu…
    "Saklı kalan gerçekleri bulmak için kâhin olmaya gerek yok. Biraz insaf ölçüsünde doğruları savunan bir yaklaşım yeterlidir" diyen Mustafa Armağan bu çalışmasında doğrulara odaklı şekilde bilinmeyen saklı yüzleri ortaya çıkarıyor ve saklı yüzlerin saklı olaylarını gözler önüne seriyor.
    İşte kitapta yanıt aranan ilginç sorular:
    * Yüz binlerce insanımızı şehit verdiğimiz, harikuladelikleri gerçekleştirdiğimiz Birinci Dünya Harbine katılmak zorunda mıydık? Bugünümüzü bile etkileyen yetişmiş nesil kaybına uğradığımız bu savaşta yer almamızdaki etkenler nelerdi?
    * Bağımsızlığını kazandığından beri bizimle çekişen Yunanlılar bugün dahi belirli konularda haklarımızı ihlâl ediyor. Acaba İzmir yangınının sebebi yine komşumuz Yunanlıların işi mi? İşin içinde Ermeni parmağı olamaz mı?
    * Her sene coşku ile kutladığımız 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Cumhuriyet’ten 7 yıl önce de kutlanıyordu. Bu özel günün anlamı nedir?
    * Dünyada sadece Türkiye ve Japonya’da çocuklara armağan edilen çocuk bayramı konusundaki soru işaretleri… Aslında Atatürk’ün bu günü çocuklara armağan etmediğini biliyor muydunuz?
    * Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren milleti tek ideoloji etrafında toplamaya çalışan anlayış, Cumhuriyet’in ilk yıllarında da mevcut muydu? Sakallı Nurettin Paşa’nın 1925 yılında girdiği seçimi CHP ve Atatürk’e rağmen kazanışının ilginç hikâyesi…
    * Komünizme sert tepkiler veren Cumhuriyet nesli, Taksim’de bulunan iki Bolşevik komutanının heykeline neden karşı çıkmadı?
    * Memleketi bırakıp Avrupa’ya kaçtığı söylenen ve “hain” olarak adlandırılan Sultan Vahdettin neden devlet hazinesini yanına alıp yurt dışında yeniden padişahlığını ilân etmedi? Yoksa “hain”lik meselesi sadece kuru bir suçlamadan mı ibaret?
    * Memleketin kurtuluşu için sürdürülen çözüm arayışlarına ev sahipliği yapan Sivas Kongresi bildiğimizin tersine mandayı mı savunuyordu?
    * Atatürk Hatay’ın bağımsızlığı için mücadele verdi. Peki Musul, Kerkük ve Batum gibi Misak-ı Millî sınarları içinde olan ama sınırlarımız dışında kalan yerleri de geri alabilir miydik?
    * Kadınlara siyasi alanda özgürlükler veren Atatürk neden kadınlara askerlik yapma şartını öne sürüyordu?
    * Cumhuriyetin uluslararası arenada kabul görmesinin altında Osmanlı’nın “mirasçısı” olma statüsü mü yatıyor?
    * TBMM, bugün bazı çevrelerce batılılaşma yolunda önemli bir aşama olarak kabul edilen olan içkiyi neden yasaklamıştı?

    Mustafa Armağan yeni kitabıyla TÜYAP Kitap Fuarında 5 Kasım Pazar günü okurlarıyla buluşacak.
    Kitap hakkında teknik bilgiler ve satış şartları için bu linki kullanabilirsiniz...
İşlem Yapılıyor
X