HUN TÜRKLERİNDE VATAN ANLAYIŞI

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • izmirsat
    Member
    • 30-09-2006
    • 1543

    HUN TÜRKLERİNDE VATAN ANLAYIŞI

    HUN TÜRKLERİNDE VATAN ANLAYIŞI

    Mete nin tahta çıktığı sırada Tunghular, en güçlü çağlarında bulunuyorlardı. Mete nin babasını öldürüp, tahta çıktığını öğrenince bir elçi gönderip, Mete nin babası Tuman Han ın yorulmadan 1000 mil koşan ünlü atını isterler.Mete, kurultayını topladı. Ancak devletin ileri gelenleri atı vermeğe karşı geldiler.Fakat Mete , bir at bir komşudan esirgenmez dedi ve atını Tunghu elçisine verdi.Tunghular, yeniden bir elçi gönderdiler.Bu defa da Mete nin çok sevdiği bir cariyesini istediler.Mete yine kurultayını topladı. Kurultaydakiler, Bu Tunghular da ahlak anlayışı yok, deyip bu isteğe de karşı durdular.Ancak Mete, Bir kadın , komşu bir devletten daha değerli değildir deyip cariyeyi de Tunghu elçisine verdi.
    Artık düşman, Mete nin güçlendiğini görmüş ve akından vazgeçmiş görünüyordu.Bunun için de stratejik bir toprak parçasını elde etmek istiyordu.Mete ye yeniden bir elçi geldi.Elçi iki devlet arasında , hiç bir işe yaramayan, küçük bir çöl parçasının kendilerine verilmesini istedi.Mete yine kurultayını topladı. Kurultaydakilerden bazıları Bu çöl parçasını verebileceğini söylediler. O zaman Mete kükreyerek, şöyle dedi:
    At ve kadın, benim kendi malımdı.Onun için düşmana verebildim.Ancak toprak devletin malıdır.Biz bunu başkasına nasıl verebiliriz? dedi ve toprağı verelim diyenlerin başlarını hemen orada kestirdi.Bundan sonra da atına atlayıp Tunghular a hücum etti ve onları büyük bir yenilgiye uğrattı"
    Alıntıdır.
İşlem Yapılıyor
X