Apartmanda ısınma sorunu

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • akademik
    Junior Member
    • 30-05-2005
    • 351

    Apartmanda ısınma sorunu

    Arkadaşlar benim sorunum şu: Ben 12 daireli bir apartmanın üst dublex dairesinde oturuyorum.Apartmanın cephesi ve kaloriferlerin akşam 21:30'da sönmesi nedeni ile ısınma sorunum var.Yöneticiye 2 defa söylediğim halde bu sorunla ilgilenmedi çünki kendinde ısınmama gibi bir problem yok.Bende en son olarak kat maliklerinden bu sorunla ilgili olanlardan sekizinin imzasını topladım.Ne oldu ise bundan sonra oldu apartman yöneticisi beni kat maliklerini kışkırtmakla suçladı.Benim öğrenmek istediğimde bu. Sanırım bu yöntem hukuki bir yöntem olsa gerek.Eğer hukuki ise bu yöntemin hukuki dayanağı nedir? varsa bu hak arama yöntemi ile ilgili dakümanlara ulaşmam lazım.Bu dökümanları apartman yöneticisnin gözünün içine sokacağım.

    Selamlar saygılar.
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    #2
    Konu: Apartmanda ısınma sorunu

    bu sorun Yönetim ya da Yönetici sorunu değildir arkadaşım.

    eğer Apartman sakinleri de koydukları imza ile sizin durumunuzun doğruluğunu, yani dairenizin ısınmadığını ifade etmişlerse ki buna Şahitler demektir

    bir Apartman Dairesinde olması gereken ısıl değerler vardır.

    1. kat, orta kat ve en üst kat ısı değerleri, uzman kişiler tarafından ölçülür.

    eğer Klorifer sisteminde bir anormallik varsa bu sorunun çözümü yoluna gidilir.

    mesela Kalorifer kazanı aşağı katlardan yukarıda doğru sıcak suyu basıyorsa en üst kata ulaşana kadar ısı kaybı yaşanır. bu durumda sıcak suyun direkt olarak en üst kata pompalanarak tepeden aşağıda dolaşımın sağlanması daha verimlidir.

    diğer bir uygulama da sadece 1 hattan değil en az 2-3 ayrı hattan sıcak suyun pompalanmasıdır.

    bu konuyu Uzman kişiler yardımıyla Apartmanınızda tespit ettiriniz.

    Apartman Yönetimi veya Yöneticisini dikkate almayınız, şahsi tartışmalara girmeyiniz. çünkü hiçbir yönetim-yönetici kişisel görüşlerle hareket edemez, etmemelidir.

    Yorum

    • ybæl©ik
      ADMINISTRATOR
      • 25-01-2003
      • 30775

      #3
      Konu: Apartmanda ısınma sorunu

      ayrıca

      Dairenizin Dublex ve büyük olması, sıcak suyun yukarı gelene kadar ısı kaybına uğraması nedeniyle, Dairenize Kalorifer Petekleri ilave etmeniz sözkonusudur, ancak bunu kendiniz değil yine Uzman kişilerin değerlendirmesinden sonra yapmalısınız.

      ısı değerinin artırılması bir çözüm gibi görünse de alt kattaki dairelerin çok ısınması sözkonusu olabilecektir.

      diğer bir konu ise, üst katta olmanız nedeniyle Çatı yalıtımının iyi olmaması nedeniyle ısı kaybının fazla yaşanması olabilir.

      eğer bu konuda anlaşmazlıklar devam eder ise Sulh Hukuk mahkemesine dava açabilirsiniz. ( elbette ki bu konuda bir avukattan görüş almanız gerekecektir )

      Yorum

      • ybæl©ik
        ADMINISTRATOR
        • 25-01-2003
        • 30775

        #4
        Konu: Apartmanda ısınma sorunu

        Çatılar ve çatı katlarında ki teras denilen binanın üst kısmını kaplayan alanda "ortak alan" tanımına girmektedir.

        Kat Mülkiyeti Kanunu;

        Madde 4 - Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.

        a) Temeller ve ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,

        b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,

        c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri.

        Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya, faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.

        Bu nedenle ana gayrimenkulun bakım, onarım konularında diğer tüm kat malikleride sorumlu ve katılmak mecburiyetindeler.

        Yine aynı yasanın 19. ve 20. maddeleri gayrimenkule ilişkin bakım ve onarım sorumluluğunu duzenlemektedir.
        Son düzenleme ybæl©ik; 17-12-2006, 01:47.

        Yorum

        • akademik
          Junior Member
          • 30-05-2005
          • 351

          #5
          Konu: Apartmanda ısınma sorunu

          ybalcik hocam kalorifer kazanında hiç bir sorun yok benim isteğim kalorifer kazanını yanma saatlerinin düzenlenmesi.Derdim kaloriferin sabahları biraz daha erken, akşamları ise biraz daha geç sönmesi idi. Aslında apartaman yöneticisinin bu sorunu çıkarmasının nedeni daha önce müstakil ev yaşantısı sürmesi ve kanunları bilmemesi.

          Yorum

          • ybæl©ik
            ADMINISTRATOR
            • 25-01-2003
            • 30775

            #6
            Konu: Apartmanda ısınma sorunu

            II - Anayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk:

            Madde 19 - Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. (Değişik: 13/4/1983 - 2814/8 md.) Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça,anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Kendi bağımsız bölümünde ise ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir. Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.

            III- Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma :

            Madde 20 - (Değişik birinci fıkra:13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
            a) Kapıcı, kaloriferci,bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
            b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım,koruma ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; Katılmakla yükümlüdür.
            c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz. (Değişik: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde on hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan, kişinin, kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.

            Yorum

            • ybæl©ik
              ADMINISTRATOR
              • 25-01-2003
              • 30775

              #7
              Konu: Apartmanda ısınma sorunu

              Aslında apartaman yöneticisinin bu sorunu çıkarmasının nedeni daha önce müstakil ev yaşantısı sürmesi ve kanunları bilmemesi.
              bu elbette ki geçerli bir mazeret, Kanunlardan ve Sorumluluklardan kurtulma yolu değildir. kanunları bilmemek asla bağlayıcı değildir, her vatandaşın kanunları bildiği düşünülerek mahkemeler karar verirler, bu genel kuraldır.

              eğer Yönetici olarak seçilen bu kişi, kendi insiyatifleriyle yönetim sergiliyorsa her zaman yasal yollarınız vardır.

              saat düzenlemesi ise Yönetimin veya Yöneticinin de insiyatifinde değildir. bu konu hakkında bulunduğunuz yerde Belediyeler ( veya ilgili İdareler ) tarafından uygulanması öngörülen saatleri araştırınız.

              Yorum

              • ybæl©ik
                ADMINISTRATOR
                • 25-01-2003
                • 30775

                #8
                Konu: Apartmanda ısınma sorunu

                mesela

                13/01/2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’nin;


                Sıcaklık Şartları ve Yakma Saatleri :

                Dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 15 C nin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobaların yakılmaması,


                Kalorifer ve sobaların; işyerlerinde, bina iç ortam sıcaklığı 18 C, konutlarda 20 C dan yukarı olmayacak şekilde yakılması,


                Kalorifer ve sobaların ilk yakış saatlerinin semtler itibariyle belirlenmesi ve uygulamanın belirlenen saatlere göre yapılıp yapılmadığının denetlenmesi,


                Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde sobaların ve kaloriferlerin mümkünse sabah saat 10.00’dan sonra, akşam en geç saat 16.00’dan önce yakılması,


                Hastaneler, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlılar ve güçsüzler yurtları, kreşler, terminaller ve kolluk binaları, kalorifer ve sobaların iç ortam sıcaklığı 20 C dan yukarı olmayacak şekilde devamlı olarak, ancak hava kirliliğine neden olmayacak şekilde yakılması,

                gerekmektedir.

                Yorum

                • ka_do_2121
                  Junior Member
                  • 14-01-2008
                  • 1

                  #9
                  Konu: Apartmanda ısınma sorunu

                  Originally posted by akademik View Post
                  Arkadaşlar benim sorunum şu: Ben 12 daireli bir apartmanın üst dublex dairesinde oturuyorum.Apartmanın cephesi ve kaloriferlerin akşam 21:30'da sönmesi nedeni ile ısınma sorunum var.Yöneticiye 2 defa söylediğim halde bu sorunla ilgilenmedi çünki kendinde ısınmama gibi bir problem yok.Bende en son olarak kat maliklerinden bu sorunla ilgili olanlardan sekizinin imzasını topladım.Ne oldu ise bundan sonra oldu apartman yöneticisi beni kat maliklerini kışkırtmakla suçladı.Benim öğrenmek istediğimde bu. Sanırım bu yöntem hukuki bir yöntem olsa gerek.Eğer hukuki ise bu yöntemin hukuki dayanağı nedir? varsa bu hak arama yöntemi ile ilgili dakümanlara ulaşmam lazım.Bu dökümanları apartman yöneticisnin gözünün içine sokacağım.

                  Selamlar saygılar.
                  llove

                  Yorum

                  İşlem Yapılıyor
                  X