Ertuğrul Fırkateyni su yüzüne çıkarılacak

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • erciyesboran
    Banned
    • 29-12-2005
    • 4110

    Ertuğrul Fırkateyni su yüzüne çıkarılacak



    Ertuğrul Fırkateyni su yüzüne çıkarılacak
    1890 yılında II. Abdülhamit tarafından Japon imparatoruna iyi niyet elçisi olarak gönderilen ve dönüş yolunda Japonya'da batan Ertuğrul Fırkateyni'nin batığı su yüzüne çıkarılacak.

    Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü ve Yapı Kredi Emeklilik, Türkiye Sualtı Arkeoloji Vakfının (TINA) katkılarıyla 550 Türk denizcisinin anısını canlandırmak amacıyla bir proje hazırladı.

    3 yıl sürmesi planlanan ve ''Ertuğrul'' adı verilen proje çerçevesinde, 1890 yılında Japonya'da sulara gömülen Ertuğrul Fırkateyni'nin kalıntılarının tespiti ve su üstüne çıkarılması, şehit olan 550 denizcinin anısının hem Türkiye'de hem de Japonya'da canlandırılması amaçlanıyor.

    Bu kapsamda ilk araştırma çalışmaları Türkiye'den ve dünyadan su altı arkeolojisinin en önemli isimlerinden oluşan bir ekip tarafından 8-27 Ocak arasında Japonya'nın Kushimoto kentinde yapılacak dalışlarla başlatılacak.Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Tufan Turanlı, projenin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Ertuğrul ve denizcilerinin zaman içinde unutulduğunu kaydetti.

    Turanlı, projenin amacının memleketlerinden 10 bin kilometre uzakta yatan bu kahraman denizcilerin hatıralarını canlandırmak, aynı zamanda iki ülke arasında bu acı olayla başlayan dostluğun büyüyerek sürmesine aracı olmak olduğunu ifade etti.

    Ertuğrul Fırkateyni'nin hüzünlü hikayesini aktaran Turanlı, ''Projenin en önemli ayağı bugün faaliyete geçen http://www.ertugrul.jp/ internet sitesidir. Projeyle ilgili her türlü detaya ve Ertuğrul Fırkateyni'nin hüzünlü hikayesine bu adresten ulaşılabilir. Adresin 'jp' uzantılı olması Ertuğrul'un Japonya'da bir Türk gemisi olduğunu hatırlatmak açısındandır'' dedi.
İşlem Yapılıyor
X