Aynı numara ile başka operatöre!..

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sarslan724
    Senior Member
    • 28-03-2005
    • 7947

    Aynı numara ile başka operatöre!..

    Cep telefonu kullanıcıları artık numaraları değişmeden operatör değiştirebilecek !



    Numara değiştirmeden cep telefonu operatörü değiştirme imkanını sağlayacak olan yönetmelik Telekomünikasyon Kurumu (TK) tarafından taslak halinde yayınlandı.
    Böylece, yıllardır konuşulan fakat bir türlü yol alınamayan numara taşınabilirliği için nihayet somut bir adım atılmış oldu.

    Turkcell'in hâkim pozisyonunu koruduğu sektörde, Telsim ve Avea'nın sık sık dile getirdiği numara taşınabilirliği ile gerçek rekabet de başlayacak. Taslağa göre, numara taşıma işlemi, abonenin numara taşıma talebi ile birlikte abonesi olmak istediği alıcı işletmeciye yazılı olarak, müşteri hizmetlerini arayarak ya da internet aracılığı ile başvurmasıyla başlayacak. Abone, taşınacak numarayı, kimliğini ispatlayıcı bilgileri, verici işletmeci bilgisini, irtibat bilgilerini ve tercih ettiği taşıma tarihi ve saat dilimini doldurulan bir form ile alıcı işletmeciye bildirecek. İşletmeci ile imzalanacak abonelik sözleşmesi numaranın fiilen taşınması ile yürürlüğe girecek. Taşıma talebinin iletim, kontrol süresi ve duyuru süreleri en fazla ikişer gün olacak. Taşıma da en fazla 1 gün sürecek. Numarasını taşımak isteyen abone en fazla 7 gün içinde yeni işletmeciye geçiş yapmış olacak. Bir abonenin 1 yıl içinde en fazla 5 kere numara taşınırlığı talep etme hakkı olacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde gündeme gelen bir davada da numara taşınabilirliğinin "temel iletişim hakkı" olarak değerlendirilmesi, birçok ülkede GSM operatörlerinin teknik altyapısında düzenleme yapmasına neden olmuştu.

  • Bico
    Junior Member
    • 29-01-2006
    • 17

    #2
    Konu: Cep telefonlarına "numara" müjdesi !

    görelim şimdi turkcell'i ucuza konuşturmak neymiş asıl en ucuz konuşturan avea dedim yıllarca işte ispatı dedim millet sırf numarası değişecek diye geçemiyordu çok iyi oldu valla sevindim..

    Yorum

    • ybæl©ik
      ADMINISTRATOR
      • 25-01-2003
      • 30775

      #3
      Konu: Cep telefonlarına "numara" müjdesi !

      güzel bir gelişme

      umarım Haksız rekabete konu olur gerekçesiyle Vodafone'u engelledikleri kampanyanın da önü açılır da Türk halkı özlediği ve layık olduğu hizmete kavuşur

      bir ülkede ancak bu kadar berbat hizmet ve fahiş fiyat politikaları uygulanabilir.

      resmi kurumlar asıl görevlerini icra etmek yerine boş işlerle neden uğraşırlar ki...

      Yorum

      • YuSuF ErGiN
        Senior Member
        • 23-01-2006
        • 10188

        #4
        Konu: Cep telefonlarına "numara" müjdesi !

        detaylar geldikçe göreceğiz bakalım nasıl olacakmış.

        Yorum

        • YÜZBAÞI OÐULLARI
          Diamond Group
          • 01-04-2004
          • 19785

          #5
          Konu: Cep telefonlarına "numara" müjdesi !

          usta bak bu güzel haber

          Yorum

          • suleyman112233
            Junior Member
            • 23-04-2006
            • 110

            #6
            Konu: Cep telefonlarına "numara" müjdesi !

            güzel bir haber gerçekten...
            hayırlı olsun.

            Yorum

            • TA2CCC
              Banned
              • 03-06-2004
              • 8304

              #7
              Aynı numara ile başka operatöre!..


              Telekomünikasyon Kurumu, numara taşınabilirliği üzerindeki çalışmalarını tamamlayarak, uygulamayı hayata geçirecek yönetmeliği Başbakanlığa gönderdi.

              Yönetmeliğe göre, mobil telefon aboneleri numaralarını başka bir operatöre taşıyarak, buradan hizmet alma imkanına kavuşacak. GSM abonesi, numarasını başka operatöre taşımak istediğinde, geçmek istediği operatörün bayisine yazılı, müşteri hizmetlerini arayarak veya internet üzerinden talebini iletecek. Abone, taşıma talebiyle birlikte kimliğini ispatlayan bilgileri işletmeciye verecek ve yeni operatörle sözleşme imzalayacak. Operatörün yetkilisi, numaranın taşınması halinde elde edeceği haklar ve yükümlülükleri aboneye hatırlatacak.

              -GEÇİŞLER EN GEÇ BİR HAFTADA TAMAMLANACAK-

              Abonenin kayıtlı olduğu operatör, taşınma talebiyle ilgili bilgileri Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde kurulacak Merkezi Referans Veri Tabanı'na bildirecek.

              Abonenin eski operatörü, geçiş zamanına kadar olan döneme ilişkin, yeni operatör de geçiş zamanından sonrası döneme ilişkin fatura gönderecek.

              Numarasını taşımak isteyen abonenin, mevcut operatörden numarasının değiştirilmesi talebinin bulunması halinde taşıma talebi reddedilecek.

              GSM operatörleri numara taşınmasıyla ilgili sistemlerinde gerekli düzenlemeleri yapmakla yükümlü olacak.

              Taşıma talebinin operatörlere bildirim süresi ve taşıma talebi kontrol süresi azami 2'şer gün olarak belirlendi. Bir abonenin yeni operatöre geçişi azami bir hafta içinde tamamlanacak. Abone, isterse eski operatörüne dönebilecek.

              -TAŞINAN NUMARALAR İÇİN ''UYARI TONU''-

              GSM operatörleri, taşınan numaraya yapılan çağrıları yeni operatöre doğru yönlendirecek. Taşınmış numaralara yapılan tüm çağrılar, uluslararası standartlarla belirlenen çağrı kurulma süresine uygun olarak yönlendirilecek.

              GSM operatörü, numarasını taşıyan aboneye yapılan çağrılarda, arayan abone için ayırt edici şekilde ''uyarı tonu'' verecek. Bu sayede, çağrı yapan abone, numarası taşınan aboneyle ''şebeke içi görüşme yapmadığını'' anlayabilecek.

              Telekomünikasyon Kurumu, ''uyarı tonu'' uygulamasının yetersiz kalması durumunda, operatör değiştiren aboneler için GSM şirketlerine ''anonslu uyarı'' yöntemini uygulatacak.

              Cep telefonu operatörleri, taşınan numaralar ve bu numaralara uygulanan tarifelerle ilgili olarak telefonla, internet üzerinden ya da kısa mesaj yoluyla bilgilendirme hizmeti verebilecek.

              -NUMARA TAŞIMANIN MALİYETİ-

              Numara taşınabilirliğine ilişkin ücretlerde esas alınacak kriterler de belirlendi. Buna göre, numara taşınmasında aboneye doğrudan yansıyabilecek ücretler, abonelerin bu hizmeti almalarını engelleyici nitelikte olamayacak.

              GSM operatörü, bir başka operatöre numarasını taşıyan aboneden herhangi bir isim altında bir defalık ya da dönemsel ücret talep edemeyecek.

              Numarasını taşıyarak gelen yeni aboneden ise bir defalık ücret talep edebilecek. Taşıma işleminin maliyeti operatörlerin müzakeresiyle belirlenecek.

              -GSM OPERATÖRLERİNE 6 AY SÜRE-

              Operatörler, Ocak ve Temmuz aylarında şebekesinden ve şebekesine taşınan numara sayısını, taşıma talebinde bulunan abone sayısını, reddedilen taşıma taleplerini ve gerekçelerini, ortalama numara taşıma sürelerini Telekomünikasyon Kurumuna bildirecek.

              Bu arada Telekomünikasyon Kurumu, operatörlerin sağlıklı yönlendirme yapabilmelerini sağlamak üzere bünyesinde Merkezi Referans Veri Tabanı oluşturacak. Veri tabanının oluşturulmasından itibaren GSM operatörleri 6 ay içinde numara taşınabilirliğini uygulamaya geçirecek. Böylece, herhangi bir gecikme olmadığı takdirde, Türkiye'de cep telefonu aboneleri bu yıl içinde mevcut numarasıyla yeni operatöre geçme imkanına kavuşacak.

              AA

              Yorum

              • sarslan724
                Senior Member
                • 28-03-2005
                • 7947

                #8
                Konu: Aynı numara ile başka operatöre!..

                farklı iki konu birleştirilmiştir.

                Yorum

                • TA2CCC
                  Banned
                  • 03-06-2004
                  • 8304

                  #9
                  Cep numarası taşıma başka bahara...

                  Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, cep telefonlarında numara taşınabilirliğine ilişkin, ''Her düzenlemenin bir alt yapısı vardır. 'Numara taşıyoruz' demekle olmaz. Bir kararlılığımız var, vazgeçmemiz söz konusu değil. Erteleme de gündemde değil, ama hazırlık çalışmaları bir zaman alacak'' dedi.
                  Yıldırım, Türk Elektronik Sanayicileri Derneğinin (TESİD) 18. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Türk insanının yeniliklere çok açık olduğunu, çabuk kullanıp benimsediğini belirterek, ''Ama sadece kullanan olmak benim ağırıma gidiyor. Bu yenilikleri geliştirenler arasında olmak, bu teknolojilerde adımızın olmasını istiyoruz'' dedi.
                  Montaj ve lisanslı üretimle yetinilmemesi gerektiğine, mutlaka Ar-Ge yatırımlarıyla katma değerli ürünlerin daha çok kullanılmasının sağlanması gerektiğine işaret eden Yıldırım, şunları söyledi:
                  ''Ülkemizi tüketim elektroniğinde büyüyüp bu cihazlarla fiyaka yapar konumdan kurtarmalıyız. Cep telefonu üreticisi diğer ülkelere 40 milyar dolar gönderdik. Bu bizim için ders olmalıdır. Bunların alınmasını engelleyemeyiz. Yapmamız gereken insanların taleplerini karşılarken ülke yararına hangi katma değeri sağlayacağımızın alt yapısını oluşturmaktır. Biz bu cihazları yapamaz mıyız, el alemden neyimiz eksik? Okumuş, genç dinamik nüfusumuz var, bilgi birikimimiz var.
                  Kamu idarecilerinin bilinenden şaşmamak gibi alışkanlıkları vardır, işin kolayına kaçarlar. Ama bu yanlıştır, bu, ülkeye hizmet değildir. Hizmet, kendi ürününüzü geliştirmekle, katma değerli ürünleri desteklemekle olacaktır.''

                  NUMARA TAŞINABİLİRLİĞİ
                  Toplantının ardından A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan Binali Yıldırım, numara taşınabilirliğinin ertelenmesinin söz konusu olup olmayacağı yönündeki soruya şu karşılığı verdi:
                  ''Her düzenlemenin bir alt yapısı vardır. 'Numara taşıyoruz' demekle olmaz. Tüketicinin mağdur olmaması için alt yapıya ihtiyacımız var. Mesela cep telefonunuz var, 'ben değiştirdim' dediğiniz ve arkasından bin pişman oldunuz, ne olacak? O zaman dikkat etmeniz lazım. Onun için Telekomünikasyon Kurumu bunun buradaki değişimleri elektronik ortamda takip eden bir merkez oluşturacak.
                  Abonelerin mağduriyet yaşamamaları için alt yapıyı kurunca geçeceğiz. Burada bir kararlılığımız var, vazgeçmemiz söz konusu değil. Erteleme de gündemde değil, ama hazırlık çalışmaları bir zaman alacak. Düzenleme yapılmıştır, ikincil işlemler süreç içinde yapılarak uygulama başlayacaktır.''

                  TÜRK TELEKOM'UN FİYAT TARİFELERİ
                  Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Türk Telekom'un yeni fiyat tarifelerine yönelik yaşanan tartışmalara ilişkin şunları söyledi:
                  ''Tekel olduğu zaman ne fiyat uygulayacağını kimse soramıyordu. Tekel kalktı. Şimdi fiyat artırırsan müşteri başkasına gider, vatandaşın seçeneği var. Önemli olan bunu yapmaktır, yani seçenekleri oluşturursanız fiyat artıran kaybeder, ucuzlatan kazanır.
                  Bizim açımızdan Telekom neyse Turkcell de aynıdır. İkisi benzer özelliğe sahip, ikisi de piyasanın hakim işletmecisidir. Dolayısıyla bunlar tarife düzenlerken kurumdan izin almak mecburiyetindedir. Diğerleri için bu zorunluluk yoktur. Neden? Çünkü küçükleri korumaya yönelik bir tedbirdir. O bakımdan fiyat artıran bir anlamda kendi ayağına kurşun sıkar. Vatandaş da buna göre gereğini yapar.
                  Biz toplama bakarız. Yaptığımız düzenlemede ben neye bakarım? Vatandaşın düzenlemeden önceki faturası, aynı konuşma oranında daha yük****e bu vatandaşın aleyhinedir, düşükse lehinedir. Onun için toplama bakacağız.''

                  TAYFUN ACARER
                  Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer de, genel kurulda yaptığı konuşmada, telekomünikasyon sektörünün 2006 yılında dünyada 1,3 trilyon dolarlık hacime ulaştığını, Türkiye'de ise 15 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirterek, ''Yani neredeyse dünyadaki hacmin yüzde biri. Bu, Türkiye'ye yakışmayan bir oran'' diye konuştu.
                  Acarer, Türkiye'de milyon GSM abonesinin, 19 milyon da sabit hat abonesinin olduğunu söyledi.
                  Mobildeki penetrasyon oranının yüzde 72, sabitteki penetrasyon oranının yüzde 26 olduğunu belirten Acarer, ''Mobil penetrasyon oranı her geçen gün artıyor. 2008'de Türkiye'de penetrasyon oranı yüzde 100'ü aşacak'' dedi.
                  Tayfun Acarer, 2007'de telekomünikasyon sektöründe birçok yenilik yaşanacağını, bunların başında sanal işletmecilik, numara taşınabilirliği, 3G, rehberlik gibi konuların geldiğini kaydederek, ''Biz TK olarak denetim ve hizmet kalitesi üzerinde hassasiyetle duracağız'' diye konuştu.
                  TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Suat Baysan da, elektrik elektronik sektörünün 2004'te 6,1 milyar dolar, 2006'da 8,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.
                  2006 yılı ithalat rakamının 12,5 milyar dolar olduğunu dile getiren Baysan, ''İhracatımızın yüzde 76,8'ini AB'ye yapıyoruz. Uzak Doğu'ya ihracatımız ise yüzde 1 oranında. Bu, kabul edilebilir bir seviye değil. Çünkü ithalatımızda Uzak Doğu'nun payı yüzde 50 gibi önemli bir seviyeye gelmiştir'' diye konuştu.


                  AA

                  Yorum

                  • sarslan724
                    Senior Member
                    • 28-03-2005
                    • 7947

                    #10
                    Konu: Cep numarası taşıma başka bahara...

                    bu iş de arapsaçına döndü maalesef:(

                    Yorum

                    • maksudsahin
                      Member
                      • 08-07-2004
                      • 2346

                      #11
                      Cep numarası değişmeden farklı hatta geçiş başlıyor

                      Cep numarası değişmeden farklı hatta geçiş başlıyor
                      Telefon numarası değiştirilmeden, diğer bir GSM (cep telefonu) operatöründen hizmet alma olarak tanımlanan 'numara taşınabilirliği' uygulaması başlıyor.
                      Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren 'Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'ne göre, uygulama, Telekomünikasyon Kurumu'nun bu konudaki referans veritabanını kurmasından itibaren 6 ay içinde başlayacak. Mobil numaralar numara taşınabilirliği kapsamına girecek. İşletmeciler, numara taşınabilirliğini sağlamakla yükümlü olacak. NMT (Nordic mobil telefon sistemi) ile GMPCS (küresel mobil telefon sistemi) hizmeti için kullanılan abone numaraları taşınabilirlik kapsamında olamayacak. Ancak, söz konusu hizmetleri sunan işletmeciler de taşınmış numaralara doğru başlattıkları çağrıların abonenin hizmet aldığı şebekeye yönlendirilmesini temin etmekle yükümlü olacak. Aboneye tahsisli numara, numara ile ilişkili abonelik devam ettiği sürece taşınabilirlik kapsamında yer alacak. Numara taşıma işlemi, talep edilmesi halinde gerçekleştirilecek. Numara taşınabilirliğinin tüketicilerde bir hareketliliğe yol açacağını belirten Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, buna karşılık pazar dengelerinde bir değişiklik beklemiyor. Yazılı bir açıklama yapan Ciliv, uygulama sürecinde müşterilerin mağdur olmaması için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi. Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan da sektörde gerçek rekabetin önündeki en büyük engellerden birinin kaldırılması yolunda önemli bir adım atıldığını açıkladı. "Ancak asıl iş, bugün itibarıyla başlamaktadır." diyen Türktan, tüketicilerin herhangi bir engellemeye maruz kalmaksızın bir an önce bu haktan istifade edebilmeleri için gerek Telekomünikasyon Kurumu gerekse tüm GSM işletmecilerine önemli vazifeler düştüğünü kaydetti.
                      Ankara, Zaman

                      Yorum

                      İşlem Yapılıyor
                      X