Sıfır (0) ın Tarihi

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • izmirsat
    Member
    • 30-09-2006
    • 1543

    Sıfır (0) ın Tarihi

    Sıfır (0) ın Tarihi

    Sıfır 'ın çok eskiden beri bilindiği sanılmaktadır.Kuzey Hindistan da 7-inci asırda kullanılmaya başlandığı bilinmektedir. Orta Amerika da Maya medeniyetinden günümüze kadar gelen kalıntılarda rastlanmıştır.Sıfır, Arapça ya "aş-şifr" yada "şsifr" olarak Hindistan dan geçmiştir.eski Latin matematikçileri bu kelimeyi "zephyrum" olarak tercüme etmişlerdir. Daha sonra,diğer avrupa dillerine "cifra","zeuero","cifre" ve "chiffre" kelimeleri halinde geçmiştir.

    Sıfır, aritmetikte 0 rakamını simgeler. Bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise böldüğü sayıyı sonsuza yaklaştıran sonuçsuz elemandır.
    Birçok skalada sıfır başlangıç ya da nötr bölgeyi temsil eder. Say doğrusunda sıfırın sağı artı, solu eksi değerleri barındırır. Sıcaklık derecelendirmelerinde sıfırın yeri derecelendirme sistemine göre değişir.
    Sıfırın MÖ 250 yıllarında Orta Amerika´da yasayan Maya kabilesinde kullanıldığına dair kanıtlar vardır. MS 800 civarında ise Hintliler sıfıra benzer bir sembol kullanmışlardır. Hindistan´dan yayılan sifir, MS 1400 yıllarında Avrupa´da da benimsenmiş ve kullanılmiştır. Sıfır kelimesi büyük olasılıkla Arapça sifr kelimesinden türemiştir. Sifr ise Hintce´de boş anlamına gelen sunya kelimesinin tercümesidir.


    İnsanlar tarih boyunca niçin "sıfır" gibi bir sayısal değere başvurmuşlardır? Sıfır neden özellikle çarpma ve bölme işlemlerinde doğada söz edemeyeceğimiz bir işleve sahiptir? Şimdiden teşekkürler.

    Gerçekten de sıfır sayısı, diğer rakamların yanında daha fazla merakı ve tabi ki daha fazla hayranlığı hak eden bir sayıdır. İlginçtir ki bugün bile bizi şaşırtabilen Yunan ve Mısır medeniyetleri sıfır rakamından habersiz kurulmuş ve yükselmiştir. Tam olarak tarihi bilinmese de sıfır rakamını ilk kullananların Hintliler olduğu biliniyor. M.S 200-300 tarihlerinde Babillilerin sıfırı kullanmaya başlamasıyla da bu büyülü sayı tüm dünya medeniyetlerine yayılmıştır.
    İnsanlar sıfır gibi bir sayısal değere 2000 yıl öncesine kadar başvurmaya gerek duymamışlardır. Bunun temelinde yatan en önemli etken, sıfır rakamının temsil ettiği anlam ile yokluk kavramının ince bir çizgide ayrılmasıdır. Bu ayrımı bir örnekle açıklamaya çalışalım. Bir kişinin bankada hesabı yoksa o bankada parası yok demektir. Ancak bir kişinin bankada hesabı olduğu halde parası sıfır olabilir.
    Sıfırın belki de en önemli kullanım alanı 11 ile 101'i ayırt etmemizi sağlaması. Sadece bu özelliği bile ne kadar yararlı olduğunu kanıtlamaya yetiyor. Çarpma ve bölmede sıfırın işlevini açıklamak doğa kanunlarıyla zor olabilir. Bu noktada matematiğin felsefesine dayanarak şunu söylemek gerekir: Matematik kuralları doğa kurallarından bağımsız gerçeklerdir ve doğada bu gerçeklerin bir yansımasının olup olmadığını araştırmak ikinci planda kalmaktadır. Dikkat edilirse matematiğin her zaman diğer bilimlerden bu sebeple bir adım önde olduğu görülür. Kimbilir belki de
    ileride yeni buluşlar sayesinde sıfırın doğadaki rolünü daha iyi anlayacağız.


    • Doğal sayılar 0'dan başlayarak sonsuza kadar giden sayılardır. Matematikte doğal sayılar kimesi N ile gösterilir.
    N={0, 1, 2, 3,...}
    Doğal sayılar ismi bu sayıların doğada görüp tanıdığımız sayılar olduğu fikrinden ileri gelmektedir.

    • Sayma sayıları 1'den başlayarak sonsuza kadar giderler. Doğal sayılardan farkları "0" sayısını içermemeleridir. Bunun mantığı herhangi bir şeyi (örneğin kalemleri) sayarken 0'dan değil birden başlanmasıdır.

    • Tam sayılar eksi sonsuzdan artı sonsuza kadar giderler. Yani "0"ın iki yanından sonsuza kadar uzanırlar. Tam sayılar kümesi Z ile gösterilir.
    Z={..., -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3,...}

    • Başında "+" işareti bulunan veya birşey bulunmayan sayılar pozitif tamsayılar adını alırlar. 0'ın sağ yanında yer alırlar. Tüm sayma sayıları pozitif tam sayılardır. Pozitif tamsayılar kümesi N+ ile gösterilir.
    Z+={+1, +2, +3,...}

    • Başında "-" işareti olan tam sayılar negatif tamsayılar adını alırlar. 0'ın sol yanında yer alırlar. Negatif tamsayılar kümesi N- ile gösterilir. Çıkarma işlemini kolaylaştırmak için geliştirilmişlerdir.
İşlem Yapılıyor
X