ATATÜRK VE NUTUK

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • izmirsat
    Member
    • 30-09-2006
    • 1543

    ATATÜRK VE NUTUK

    ATATÜRK VE NUTUK

    Gizli İçerik Açılmıştır...Nutuk;amacının bilincinde olan,kararlılıkla yürüyeceği yolu seçen büyük önderin yaptıklarını anlatmaktır.Bu amaca doğru ilerlerken ne büyük acılara katlanıldığı,ne çetin zorlukları aştığını düşünmeli ve ondan ders almalıyız.
    Geçmişi iyi bilmek şimdiyi anlamak ,geleceği doğru kestirmek için çok önemlidir.Her gelecek bir gün geçmiş olacaktır.Başka geleceklerin temeli ve ışığı olacaktır.Toplumsal yaşamda şimdiyi anlamak olaylara doğru çözümler bulmak,gelecek için doğru ve gerçekçi hedefler tasbit edebilmek geçmişi bilmekle ve geçmişle bağlar kurabilmeyle yakından ilgilidir.Türkiye’yi sevenler topluma ve ülkeye sorumluluk duyan herkes geçmişi bilmek ve anlayarak şimdiyi doğru değerlendirmek,geleceği iyi kestirmekle yükümlüdür.Böyle olmazsa amacının bilincinde olmayan insanlar çoğalır.Sorumsuzların ve maceracıların etki alanları genişler,sağ duyunun,sorumluluk bilinci olanlar kenara itilir,söz sahibi olamazlar.
    Görevimizi bilmek,anlamak,düşünmek,çözümler aramak ve yanlışa cesaretle karşı koymaktır.
    Nutuk büyük derslerle doludur.Her gencin yol gösterici rehberi olmalıdır.Onu okumak,okutmak,anlamak ve anlatmak hepimizin severek,inanarak yapmamız gereken önemli bir görevdir.Yaptıklarımızı asla yeterli göremeyiz.
    Atatürk belirlediği amacına kararlılıkla yürürken ne büyük acılara katlandığını,ne çetin zorlukları aştığını düşünerek,üzülerek ders alarak okuruz.Atatürk’ün karşılaştığı bağnazlıklara birkaç dostu ile karşı koyduğunu,koskoca meseleler karşısında yalnız kaldığını hayretle ve ibretle görüyoruz.
    Atatürk Nutuk’ta asıl iki cephede mücadele verdiğini anlatır.Bu cephelerden biri;yurt savunması savaşındaki cephe,ikincisi de;ortaçağ kalıntısı karanlığı aydınlığa kavuşturmak için uygarlık savaşının verildiği cephe!
    1927 yılının Ekim ayında verilen söylev eski harflerle basılmıştır.Daha sonra 1934’te yeni Türk harflerinin kabulünden sonra üç cilt olarak basılmıştır.Üç ciltin tamamı 1010 sayfadır.Değişik tarihlerde dili sadeleştirilerek tekrar basılmıştır.Nutuk batı dillerine ve Fransızca’ya çevrilmiştir.
    Nutuk herkes tarafından okunmalı ve sindirilmelidir.Özellikle gençler tarafından, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü eleştirmeyi aydın olmak sananlar tarafından,Atatürk’e saldırmayı dindarlık zannedenler tarafından okunmalı ve anlaşılmalıdır.
    Nutuk Türkiye’de yaşayan insanların ortak inanç belgesi ve mirasıdır.Nutuk bir ulusun kurtuluşunu anlatan şanlı bir destandır.Nutuk,bir önderin sarsılmaz iradesinin katlandığı zorlukların,acıların,üzüntülerin,ihanetlerin hikayesidir.
    Nutuğu okumak bir vatandaşlık görevidir.

    KITABIN ÖZETI :
    Nutuk yeni Türkiye devletinin yazilan ilk tarihidir. Yazari Mustafa Kemal Atatürk’tür. Yaptigi tarihi gelecekteki Türk insanina tanitabilmek amaciyla bu kitabi kaleme almistir.
    Nutuk: Atatürk tarafindan kurulan Cumhuriyet Halk Partisinin 15-20 Ekim tarihleri arasinda Ankara da toplanan Ikinci Kongresinde okunmustur. Konusma otuz alti buçuk saat sürmüstür.
    Nutuk 1919’dan baslayarak 1927 ye kadar olan tarih dilimini incelemektedir. Bu dönem üç bölümde ele alinmistir.
    1. Kuva-i Milliye (Ulusal güçler) Dönemi
    Nutukta yeni Türkiye Devletinin kurulusu anlatilmaktadir. Yeni Türk devletinin kurulmasindaki maksat da su sekilde açiklanmistir: Türk ulusunun onurlu ve serefli bir ulus olarak yasamasidir. Bu da tam bagimsiz olmakla saglanabilir. “Ne kadar zengin olursa olsun, bagimsizliktan yoksun bir ulus uygar insanlik karsisinda usak durumunda kalmaktan ileriye gidemez.” demistir ve Mustafa Kemal Atatürk su sözleri söylemistir “Türkün onuru, kendine güveni ve yetenekleri çok yüksektir. Böyle bir ulus tutsak yasamaktansa yok olsun daha iyidir.” Diyerek kurtulus isteyenlerin parolasinin “Ya bagimsizlik ya ölüm oldugunu “ söylemistir.
    Burada devlet kurmanin zorluklari görülmektedir. Atatürk Samsun’a çiktigi anda ülkenin genel durumu; Osmanli Devletinin içinde bulundugu topluluk savasta yenilmis Osmanli Ordusu zedelenmis, kosullari agir bir ateskes imzalanmis, ulus yorgun ve bitkin bir durumda, ulusu ve ülkeyi savasa sürükleyenler yurttan kaçmis, padisah ve halife soysuzlasmis, kendini ve tahtini koruyacak alçakça önlemler arastirmakta, hükümet yüzsüz, onursuz, korkak, ordunun elinden silahlari ve cephanesi alinmis ve alinmakta, yurdun dört bir yanindaki topluluklar devletin bir an önce çökmesine çaba harciyorlardi. Bu sekilde açikladiktan sonra ulus egemenligine dayanan kayitsiz sartsiz yeni bir devleti kurmak için izledigi politikayi, karsilastigi güçlükleri bunalimlari ve çatismalari anlatmaktadir. Bu haliyle Nutuk, sömürgeci devletlerin altinda yasayan uluslara kurtulus yolunu gösteren bir yapit özelligi tasimaktadir.
    2. Türkiye Büyük Millet Meclisi Dönemi:
    Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920’de açilmis ve o günden sonra tüm askeri ve sivil makamlarin ulusun basvuracagi en yüce katin Meclis olacagini halkina bildirmis ve Meclis, Mustafa Kemal Atatürk’ün açik ve gizli oturumlardaki bir iki gün süren açiklamalari ve konusmalarindan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskani seçmistir.
    3. Cumhuriyet Dönemi :
    Atatürk Ismet Pasa ile birlikte bir yasa tasarisi hazirladi. Bu tasaridaki 20 Ocak 1921 tarihli anayasanin devlet biçimini saptar maddelerini degistirerek birinci maddenin sonuna “Türkiye Devletinin Hükümet biçimi Cumhuriyettir” cümlesini ekleyerek maddeyi degistirmistir ve yapilan Meclis toplantisinda Anayasanin Degistirilmesi ile ilgili maddenin görüsülmesi kabul edildi. Toplanti sonunda yasa birçok milletvekilinin “Yasasin Cumhuriyet” söylemleri ile kabul edildi ve böylece 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilmis oldu. Daha sonra Cumhurbaskanligi seçimine geçildi. Oylamada Mustafa Kemal Atatürk toplantiya katilan yüz elli sekiz kisinin tümünün oylarini alarak Cumhurbaskani seçildi.
    Nutuk sömürge uluslarin bagimsizliklarini kazanmaya yardimci olacak bir program niteligindedir. Bu eser okundugunda Türk kurtulus savasinin bir askeri savas oldugu kadar bir düsünce savasi da oldugu görülmektedir.
    Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk’ün halkina verdigi bir hesap pusulasidir. Çünkü ulusal kurtulus savasi boyunca o halkiyla birlikte olmustu ve halkina “Hayat demek savas ve çarpisma demektir. Hayatta basari yüzde yüz savasta, basari kazanmakla elde edilebilir. Bu da manevi ve maddi güce dayanir. Insanlarin ugrastigi tüm sorunlar, karsilastigi tüm tehlikeler, elde ettigi basarilar toplumca yapilan genel savasin dalgalari içinde dogar.” Sözlerini söylemis ve halkindan can istemis, halk seve seve vermis, mal istemis, halk seve seve vermistir. Bunlar nerede, nasil, niçin, harcanmis ? Nutuk halkin kafasindaki bu sorulara da açiklik getirmistir.
    Türk halkindan alinan canin ve malin ülkenin isgalinden, ulusun kölelikten kurtularak onurlu, bagimsiz, çagdas bir devlet ve toplum olarak yasamasi için harcandigini belgeleriyle açiklamaktadir. Atatürk bu eserinde, ulusal varligi sona ermis sayilan büyük bir ulusun bagimsizligini nasil kazandigini, bilim ve teknigin en son ilkelerine dayanan ulusal ve çagdas bir devleti nasil kurdugunu anlatmaya çalismis ve Türk gençligine biraktigi kutsal armagani su sözlerle noktalamistir;“ Bu uzun ve ayrintili sözlerim tarihe mal olmus bir devrin öyküsüdür, burada ulusum için ve yarinki çocuklarimiz için dikkat ve uyaniklik saglayabilecek kimi noktalari belirtmis isem kendimi mutlu sayacagim” demis. Nutuk, yeni Türkiye devletinin nasil kuruldugunu merak eden tüm insanlarimizin okumasi gereken bir basucu eseridir. Bundan dolayi siyasi yasantimizda oldugu kadar, devlet felsefesinde de kullandigimiz en bas eserdir.
    Not : Kitap özetlerindeki fikirler yazarlarin özel fikirlerini yansitmaktadir.
  • huzeyfekiran
    Junior Member
    • 06-09-2009
    • 1

    #2
    Konu: ATATÜRK VE NUTUK

    bu yaziyi nasil yazdin

    Yorum

    • hikmet24
      Member
      • 28-11-2005
      • 1724

      #3
      Konu: ATATÜRK VE NUTUK

      Originally posted by huzeyfekiran View Post
      bu yaziyi nasil yazdin
      klavyenin ilgili tuşlarına basarak zannedersembeer

      Yorum

      • necatikaya
        Member
        • 20-12-2005
        • 1066

        #4
        Konu: ATATÜRK VE NUTUK

        Originally posted by huzeyfekiran View Post
        bu yaziyi nasil yazdin
        Hangi yazıyı kasdediyorsunKime soruyorsun?İfaden biraz garip.
        Cevap..
        Son düzenleme necatikaya; 07-09-2009, 20:58. Reason: ilave

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X