SIRPSINDIGI SAVASI

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • izmirsat
    Member
    • 30-09-2006
    • 1543

    SIRPSINDIGI SAVASI

    SIRPSINDIGI SAVASI
    Edirne'nin fethi Türklere Balkan fetihlerinin yolunu açti. Lala Sahin Pasa, Bulgaristan'a girerek Filibe'yi, komutanlarindan Evrenos Bey ise Serez'i aldilar (1363). Yeni fethedilen yerlere Türkler yerlestirildi. Edirne ve Filibe'nin fethi bir haçli seferinin düzenlenmesine neden oldu. Papa V. Urban'in tesvikiyle Sirplar ve Bulgarlar basta olmak üzere Macar, Bosna ve Eflaklilar, büyük bir haçli ordusu hazirlayarak Edirne üzerine harekete geçtiler. Osmanli komutanlarindan Haci Ilbey, ordusu ile beraber Meriç vadisi boyunca düzensiz bir sekilde ilerleyen düsmanlarin bu durumundan yararlandi. Kuvvetlerini üçe ayirarak bir gece baskini düzenleyen Haci Ilbey, büyük bir zafer elde etti (1364).
    Tarihe 'Sirp Sindigi Savasi' olarak geçen bu zaferle, Rumeli'deki Türk hakimiyeti kesinlesti ve ilk Haçli Ordusu etkisiz hale getirildi. Osmanli birlikleri Sirp Sindigi Savasindan sonra Bulgaristan'a girdiler ve yukari Bulgaristan'i fethettiler. Karsi koyamayacagini anlayan Bulgar Krali Yuvan Sisman, Osmanli Hakimiyetini kabul etti ve kiz kardesi Maria'yi Murad Hüdavendigar'a verdi (1369). Osmanli Ordusu Makedonya üzerine yürüdü. 1371 yilinda kazanilan Çirmen Zaferi ile Makedonya Osmanli topraklarina katildi. Sirp Krali Lazar da, Bulgaristan Krali gibi Osmanli hakimiyetini kabul etti ve yillik vergiye baglandi. Çandarli Hayreddin Pasa komutasindaki Türk birlikleri Selanik Zaferini kazandi (1374), Nis (1375), Istip, Manastir, Pirlepe (1382) fethedildi. Osmanli birlikleri Arnavutluk ve Bosna-Hersek içlerine akinlar düzenledi. 1385 yilinda Ohri fethedildi. Ayni yil Arnavutluk'da Savra zaferi kazanildi.
    Bir yil sonra Sofya'nin fethi gerçeklestirildi. 1381 yilinda Sehzade Bayezid'in Germiyan Hükümdari Süleyman Sah'in Kizi Devlet Hatun'la evlenmesi dolayisiyla, Kütahya, Simav, Egrigöz ve Tavsanli Osmanlilara verildi. Ayni yil, Hamidogullari Beyligi'nden alti sehir parayla satin alindi. Balkanlardaki fetihler devam ederken, Murad Hüdavendigar bir yandan da Anadolu taraflarina yöneldi. 1386 yilinda Konya Ovasi'nda ilk Osmanli Karaman Savasi yapildi.
İşlem Yapılıyor
X