Yitik hafıza geri kazanıldı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    Yitik hafıza geri kazanıldı

    Alzheimer tedavisinde önemli gelişme: Kobaylarda hastalık nedeniyle çökmüş beyin hücreleri iyileştirilerek, hem hafıza kaybı durduruldu hem hafıza kısmen geri getirildi. Alzheimere çare bulmak için fareler üzerinde yürütülen bir araştırmada hastalık nedeniyle çökmüş bulunan beyin hücrelerinden bazıları iyileştirildi. Farelerde sağlanan sonuç insanlarda da elde edilebilirse alzheimer hastaları hafızalarını kısmen geri kazanabilir.

    ABD'deki Minnesota Üniversitesi'nde yürütülen araştırmanın sonucuna göre 'tau' adı verilen bir mutant (genetik yapısı değişime uğramış) protein, beyin hücrelerini çökertiyor ve bu protein durdurulabilirse söz konusu hücreler iyileşebiliyor. Hem de umulanın üstünde bir hızla.

    Farelerde sağlanan sonucun insanlarda da elde edilebilmesi yıllar alacak. Henüz tau denen proteini durdurabilecek bir ilaç yok. Üstelik, halihazırda alzheimere karşı yürütülen araştırmaların çoğu, hastalığın birincil etkeni sayılan betaamiloid adlı proteine odaklanmış durumda.

    Bugüne kadar alzheimer geri dönüşü bulunmayan bir hastalık sayılıyordu. Ayrıca halihazırda kullanılan tüm ilaçlar, hastalığın kendisini değil, belirtilerini iyileştirmeye yönelik. Bu açıdan son araştırmada elde edilen sonuç hem bir ilk hem de alzheimerle mücadelede umut ışığı.

    Alzheimer muamması
    Alzheimere neyin yol açtığı meçhul. Yaygın kanı, beyinde betaamiloid oluşumunun bilinmeyen bir nedenle anormal biçimde artması. Bu protein, beyin hücreleri çevresinde yapışkan kümelerin (plakalar) oluşmasına ve nihayet beyin hücrelerinin ölümüne yol açıyor. Süreçte taunun da payı var. Mutant tau proteinleri, beyin hücrelerinde lifli düğümler oluşturup hücre ölümünü hızlandırıyor.

    Minnesota'daki araştırmayı yürüten nörolog Karen Ashe ve meslektaşları, farelerin beyninde, tıpkı alzheimer hastalarının beyninde görüldüğü biçimde tau kaynaklı lif düğümleri oluşmasını sağladı. Amaçları bu düğümlerin hastalığın nedeni mi yoksa belirtisi mi olduklarını anlamaktı. Fareler yaşlandıkça, lif oluşumu arttı ve beyin hücreleri ölmeye başladı. Sonuç olarak fareler hafıza kaybına uğradı. Bunun üzerine, farelere, tau proteinini üreten geni etkisiz hale getirecek bir antibiyotik verildi.

    Hücre ölümü durdu

    Tau üremesi azaldıkça farelerin hafıza kaybı durmakla kalmadı, hafızaları kısmen geri geldi. Ölmüş beyin hücreleri canlandırılamayacağı için tam iyileşle sağlanamadı. Ancak hastalık öncesine göre hafıza yarı yarıya geri kazanıldı. Ayrıca beyin hücrelerinin ölümü de durdu.

    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






İşlem Yapılıyor
X