İşte OKS'nin yerine gelen sistem...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    İşte OKS'nin yerine gelen sistem...


    Bir kargaşaya yolaçmamak, veli ve öğrencilerin tereddüte düşmemesi için bu yıl nasıl bir sistem uygulanacağını anlatmak istiyorum:
    - Bu yıl OKS yapılacak. Bu sınavdaki tek farklılık, ilköğretim başarı puanı sınava dahil edilicek. Bunun ortalaması yüzde 7'dir. Yani başarı puanı yüzde 7 sınava yansıtılacak.
    - Elektronik ortamda 20 seçenekli bir sefere mahsus bir tercih yapılacak. Tercihler randevu sistemi ile okullarda uzman ve öğretmenlerin gözetiminde yapılacak.
    HİPERAKTİF ÖÐRENCİLERLE İLGİLİ DÜZENLEME YOK
    - Hiperaktif çocuklara farklı uygulama yapılacağı ile ilgili haberler yeralıyor. Bu yılki sınavda hiparaktif çocuklara farklı bir uygulama olmayacak.
    YENİ MÜFREDAT, YENİ SİSTEM...
    - OKS'nin değiştirilmesi zaruretti. Çünkü;
    Birincisi mufredat değişmiştir. Bu müfredat sonucu değil, süreci değerlendiren, esas alan bir sistemdir. Bu nedenle OKS'nin bu şekliyle devam etmesi mümkün değildir. OKS her öğrenci için bir defa yapılıyor. ÖSS'de ise öğrenci birçok kez şansını deneme imkanına sahiptir. OKS'de 8 yılın sonunda bir kez sınava giriyor ve 2 saatte adeta kaderini belirleyen bir imtihan veriyor. OKS, sadece ortaöğretime giriş sınavı olmaktan çıkmıştır yüksek öğretime giriş için de bir kapı olmuştur. Bu nedenle öğrencileri ciddi şekilde stres ve sıkıntı altında bırakmaktadır. Hayatının baharında olan yavrularımız psikolojik baskılarla karşı karşıya kalmaktadır.
    COÐRAFİ ETKENLER...
    İkinci neden ise farklı coğrafi etkenlerdir. Şanlıurfa'da ergenlik yaşı 11-12, Karadeniz'de ise 14-15'tir. Sınava giren öğrenciler ergenlik çağının sıkıntısını farklı bir şekilde hissetmekte, bu da dezavantaj olmaktadır. Türkiye temel eğitimde geridir. Bunun nedeni de ÖSS ve OKS'dir. Lise sonuna kadar öğrenci yabancı dil öğrenmesine rağmen, 5 cümleyi peş peşe söyleyememektedir. Çünkü sınavda yabancı dil sorulmuyor. Bu da öğrenciyi gerekli değilse öğrenmem anlayışına itmektedir. Bugünkü sistemle yabancı dil eğitiminin verilmesi mümkün değildir. ÖSS'de de durum aynıdır. Lise öğrencisi de yabancı dil eğitimini gereksiz kılmaktadır.
    Yaptığımız değişikliği ile yabancı dili mecbur kıldık. Ama bu da öğrencinin bunu zorunlu olarak hissetmesine yeterli değildir.
    ÖÐRENCİ DERSLERİ SINAV ODAKLI DÜŞÜNÜYOR
    İlköğretim adı üstünde temel eğitimdir. Amacı, öğrenciyi hayata hazırlamak ve ortaöğretime yetiştirmektir. Ancak ilköğretimde resim, müzik, bilişim gibi derslerin OKS'de karşılığı yok. Öğrenci bunları önemsemiyor. Bunun yerine 50 test çözerim diye düşünüyor. Peki test ne kazandırıyor öğrenciye. Bütün soruları doğru olarak çözen öğrenci bile bir grubun karşısında beş cümleyi peş peşe söyleyemiyor.
    Bütün bu gerekçelerden dolayı OKS'nin kaldırılmasına karar verilmiştir. Herkes şunu soruyor: Sınav yapmayacak mısınız? Her isteyen iyi okullara girebilecek mi?
    3 SEVİYE BELİRLEME SINAVI, BAŞARI PUANI VE DAVRANIŞ NOTU ESAS ALINACAK
    Biz dershane merkezli, test merkezli yöntemi değiştiriyoruz. 6, 7 ve 8. sınıflarda seviye belirleme sınavı yapılacak. Bu sınavlar müfredata bağlı olacak. Öğrenciler bize öğrendiğimiz şeyleri sorun ya da sormayacağınız şeyleri sormayın diyor. Biz öğrettiğimizi soracağız, öğrettiklerimizi nasıl algıladıklarını soracağız. Bu sınavlardan alınan sonuçların otalaması alınacak. Başarı puanı yüzde 7 olarak buna eklenecek. Yüzde 5 de davranış notları etkili olacak.
    DAVRANIŞ PUANI NASIL BELİRLENECEK
    Davranış puanı, derse giren bütün öğretmenlerin verdiği notun ayrı ayrı ortalaması alınacak. Öğretmenler kurulu değil, derse giren, öğrenciyle muhatap olan öğretmenlerin değerlendirilmesi bu nota yansıyacak. Bu aynı zamanda okuldaki disipline de yardımcı olacak.
    BAŞARI PUANI İSTİSMARINA KARŞI ÖNLEM
    Yıl sonu puanı notları gereksiz şekilde şişirilebilir mi diye düşünülebilir. Bunu önlemek için bugün 81 ilin valisine bir genelge gönderiyoruz. Eğer öğrencinin seviye tespit sınavında aldığı puanı ile başarı puanı arasında çelişki yaşanıyorsa bunu yapan okulları, öğretmenleri ifşa edeceğiz, yasal işlem başlatacağız. Yapmacık şekilde not vermenin eğitimi dejenere edeceğini bütün arkadaşlarımız bilmektedir.
    GELECEK YIL İKİ , 2009'DAN İTİBAREN 3 SINAV
    Bu yılki 6. sınıftaki öğrencilerimeze sınav yapmayacağız. Gelecek yıl bu uygulama başlayacak ve iki yılın ortalaması alınarak puanlar tespit edilecek. 2009'da yapılacak sınavda üç yılın ortalaması alınacak. Bunun hesabı zor olur şekilde akıllara bir soru gelmesin. Bugünkü teknoloji ile bu yağdan kıl çeker gibi kolay olacak.
    Bir sınav kaldırdınız, üç sınav getirdiniz şeklinde bir eleştiri olabilir. Biz merkezi sınavı kaldıracağız dedik ama hiçbir ölçme olmayacak demedik. Bunu yapmamız gerekiyor. Çünkü okullara başvurularda okula sınav yapma hakkı verirseniz, bir çok sıkıntı doğar.
    Bu sistem dershanelere yönlendirir mi? Hayır yönlendirmez. Çünkü her okul kendi verdiği eğitime göre soru sitili geliştireceği için, öğrenci okula bağlı kalır.
    ELEŞTİRİ VE ÖNERİLER BEKLİYORUZ
    Bugün noktayı koymuyoruz. Bir ay boyunca, yeni sistem internet sitemizde kalacak. Okullarımızdan, öğretmen ve yöneticilerimizden, sivil toplum kuruluşlarından görüş bekliyoruz. Eleştirilere, meşru, makul, mantıklı görüş gelirse biz gözden geçiririz ve nihayi kararımızı veririz. 10 nisana kadar süre veriyoruz. Bu süre içerisinde biz kendilerinden görüş bekliyoruz.


    HABER7COM
  • mazlum22
    Senior Member
    • 03-03-2006
    • 7143

    #2
    Konu: İşte OKS'nin yerine gelen sistem...

    bizim zamanımızda yapsalardı çok harika olurdu...ama yeni yaptılar...hayırlısı...

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X