Fiş Toplamak Tarihe Karıştı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Fiş Toplamak Tarihe Karıştı

    Fiş toplama tarihe karıştı

    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, daha önce veto ettiği Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu onayladı.

    Kanunla, çalışanlar için vergi iadesi uygulamasına son veriliyor ve yerine, asgari geçim indirimi getiriliyor.

    Kanuna göre, asgari geçim indirimi, mükellefin kendisi için asgari ücretin yıllık brüt tutarının yarısı olacak. Eşi çalışmayan işçi ve memurlara, ayrıca brüt asgari ücretin yüzde 10'u; çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere, ilk 2 çocuk için yüzde 7.5'i, diğer çocuklar için yüzde 5'i oranında indirim sağlanacak.

    MİLLİYET
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    #2
    Konu: Fiş Toplamak Tarihe Harıştı

    Vergi İadesi resmen bitti

    VERGİ iadesini kaldıran yerine Asgari Geçim İndirimi uygulamasını getiren yasa yürürlüğe girdi.

    Asgari geçim indirimi, 1 Ocak 2008 ’den itibaren elde edilen gelirler için geçerli olacak. Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yasa’nın Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

    Emeklilerden sonra, yasayla çalışanlar için de vergi iadesi uygulamasına son verilirken, yerine asgari geçim indirimi getirildi. Yasayla asgari geçim indirimi, mükellef için asgari ücretin yıllık brütünün yarısı olacak.

    HÜRRİYET

    Yorum

    • RARELY
      Senior Member
      • 04-11-2004
      • 6810

      #3
      Konu: Fiş Toplamak Tarihe Harıştı

      Geçim indirimi iş barışını bozabilir

      Vergi iadesi kalktı, yerine asgari geçim indirimi geldi. İndirimin, işvereniyle net ücretten anlaşan çalışanlara nasıl yansıtılacağı konusunda yasal boşluk var. Maliye, Özel hukuk alanına girmeyiz diyor

      Fiş biriktirerek vergi iadesi almayı kaldırıp yerine asgari geçim indirimini getiren uygulama, işvereniyle net ücret üzerinden sözleşme yapan çalışanların mağdur olmasına yol açabilecek. İşverenin geçim indirimini net ücret içinde göstererek çalışana ödememesi olasılığı üzerine formül arayan Maliye Bakanlığı hukukçuları, sonuca ulaşamadı.

      Maliye Bakanlığı, konunun özel hukuk alanına girmesi nedeniyle asgari geçim indiriminin net ücretliye ödenmesini zorunlu hale getiremeyecek.
      Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vergi iadesini kaldıran, Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu onaylamasının ardından gözler uygulamanın nasıl olacağına çevrildi.

      Vergi yükü azalacak

      Bakanlığın hesaplamalarına göre, mevcut düzenlemede yüzde 6.71 olan asgari ücret üzerindeki vergi yükü, evli ve 3 çocuklu bir çalışanda yüzde 0.88, evli 2 çocukluda yüzde 1.5, evli tek çocukluda yüzde 2.63, evli çocuksuzda yüzde 3.75, bekâr çalışanda ise yüzde 5.25'e düşecek. Evli ve 4 çocuklu bir asgari ücretlinin geliri vergi dışında kalacak.

      Buna göre evli ve 4 çocuklu bir asgari ücretli yıllık 812 YTL asgari geçim indirimi alacak. Bu oran evli ve 3 çocukluda 765 YTL, evli 2 çocuklu çalışanda 759 YTL, evli 1 çocukluda 645 YTL, evli ve çocuksuz çalışanlarda 573 YTL, bekârlarda ise 478 YTL olacak. Ancak asgari ücretliye yansıyan bu iyileşmenin işvereni ile net ücret üzerinden anlaşma yapan çalışanlara da yansıyıp yansımaycağı belirsiz kaldı.

      Mağdur etmeyin uyarısı

      Vergi Konseyi'nin, Asgari geçim indirimi net ücretliyi mağdur edebilir uyarısı üzerine çalışma başlatan Maliye Bakanlığı, bu konuda bir düzenleme yapmanın mümkün olmadığını saptadı. İşverenle çalışan arasında serbest olarak imzalanan anlaşmaya kamunun müdahalesinin olamayacağı yönündeki hukuk görüşünden yola çıkan bakanlık, işverene, Net ücretliye asgari geçim indirimini öde diyemeyecek. Böylece asgari geçim indirimi büyük ölçüde işverene yarayacak.

      Bakanlık yetkilileri, işvereniyle brüt ücret üzerinden anlaşan çalışanların maaşlarının daha yüksek vergi dilimine girerek yılın ikinci yarısından itibaren düşmeye başladığına dikkat çekti.

      Net ücret alanların ise vergilerdeki artıştan etkilenmediğinin altını çizen yetkililer, Yani vergi artışlarını işveren karşılayarak çalışanına net bir ücret veriyor. İşvereni asgari geçim indirimini ödemeye zorlayacak bir hukuki yapı yok. Ancak çalışana geçim indiriminin ödenmesi konusunda bilinçlendirme kampanyaları yapılabilir dedi.

      Gülçin Üstün / MİLLİYET

      Yorum

      • cunuyil
        Senior Member
        • 27-09-2005
        • 7297

        #4
        Konu: Fiş Toplamak Tarihe Harıştı

        Vatana, Millete ve çalışanlarımıza hayırlı olsun.En azından yasal olmayan bir sektör artık tarih oluyor;

        ''Naylon Faturacılık''

        Yorum

        • ÝMD
          Member
          • 24-09-2004
          • 920

          #5
          Konu: Fiş Toplamak Tarihe Harıştı

          hayırlı olsun ama devletinde kaybı büük olacak baksanıza fiş almayanların sayısı ne kadar çoğalmaya başladı...

          Yorum

          • RARELY
            Senior Member
            • 04-11-2004
            • 6810

            #6
            Konu: Fiş Toplamak Tarihe Harıştı

            Öyle de oldu zaten... Aslında iki taraflı kayıp var ve bu uygulama kime yaradı gerçekten anlayamıyorum...

            Saygılarımla...

            Yorum

            İşlem Yapılıyor
            X