Ekonomi Nedir?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Ekonomi Nedir?

    Ekonomi

    Eski Yunan’da ekonomi sözcüğünün kelime anlamı, bir evin mal varlığını yönetme sanatıydı. O dönemde ilgi veya etki alanı bir evden ibaret olan ekonomi, bugün bütün dünyayı ilgilendirmekte ve etkisi altına almaktadır. Ekonomi, sınırlı kaynakların nasıl kullanılacağını inceleyen sosyal bilim dalıdır. Tarih boyu ekonomi birçok farklı şekilde tanımlanmıştır. Bu tanımın da zaman içinde anlamını ve önemini yitireceği bir gerçektir, bunun sebebi bireylerin ihtiyaçları, üretim biçimleri ve malları, dolayısıyla yaşam biçimleri değişmekte ve gelişmekte, bu değişme ve gelişme de ekonominin anlamını ve işlevini insanlığın gelişmesine paralel olarak değiştirmektedir.

    Kendisinden önce ekonomi hakkında birçok görüş belirtilse de, klasik ekonomi geleneğinin 1776’da Adam Smith’le başladığı kabul edilir. Onu bu kadar önemli yapan, ekonominin literatür analizinden ve ahlaki araştırmasından çok, işleyişiyle ilgilenmesiydi. A.Smith, 1776’da Ulusların Zenginliği adlı 5 ciltlik bir eser yayınlamış, burada kendinden önce yapılamayan, kapsamlı ve tutarlı bir iktisadi düzen modeli ortaya koymuştur. Tarihsel dönemlere bakıldığında, çeşitli ekonomik düzenler görülmektedir. Bu düzenler, üretim kaynağı, miktarı, yöntemi gibi konularda birbirinden çok farklı özellikler göstermektedir.

    Tarihte ekonomik düzenlerde üretim kaynakları şunlar olmuştur: Toprak, emek, sermaye ve bilgi. Toprağın üretim aracı olduğu Sanayi Devrimi öncesi dönem, insanların sadece toprağı işleyerek yaşadığı ve üretimlerinin yegane tarımsal ürünler olduğu dönemdir, bu yüzden toprak kutsal sayılmış ve savaşların başlıca nedeni olmuştur. Sanayi Devrimi’yle sanayileşen, makineleşen ve seri üretime geçen insanoğlu, tarımsal üretim tekelini kırdı. Bu dönemde ekonomik aktörler; insanın kol gücünü örnek alan makinalar, bunların bulunduğu fabrikalar ve buralarda çalışan işçiler ve bunları yöneten sermaye sahibi kapitalistlerdi.

    20. yüzyılın ikinci yarısında, teknoloji alanında, özellikle bilgisayar, yaşanan gelişmeler de günümüzde ekonomik aracın bilgi olmasını sağlamıştır. Bu amaçla ve insan beynini örnek alarak üretilen bilgisayarlar, bu yeni devrin sembolleri haline gelmiştir. Bilgi Çağı’nı başlatan bu gelişmeler tüm insanlığı olduğu gibi ekonominin tanımını da değişime sevketmektedir.

    Sermaye, emek, hammadde gibi sınırlı kaynakları ve araçları olan, Sanayi Dönemi kökenli ekonomi tanımı yerine; günümüzün bilgiye, insan beynine dayanan ekonomi sistemi, bilginin ve insan aklının sınırsız olmasından dolayı sınırsız kaynağa ve araca sahiptir. Dolayısıyla ekonomi de sınırsız kaynakların idaresini inceleyen sosyal bilim olma gerçeğiyle karşı karşıyadır.
    __________________

  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    #2
    Konu: Ekonomi Nedir?

    Ekonomi

    Ekonomi Kökeni Yunanca'daki "oikia" (ev) ve "nomos" (kural) kelimelerine dayanır, "ev yönetimi" demektir. Ekonomi yerine Türkçe'de Arapça'dan geçme İktisat kelimesi de kullanılmakta­dır. Ekonominin tanımı konusunda görüş birliği yoktur. O nedenle de çeşitli tanımlar ortaya atılmıştır. Bu tanımlardan bazıları şöyle belirtilebilir:
    a) Eko­nomi (veya politik ekonomi), parayla ilgili olsun ya da olmasın, kişiler arasındaki değişim (mübadele) işlemlerinin incelenmesidir.
    b) Ekonomi, kıt üretim faktörlerinin çeşitli mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılmak üzere nasıl seçileceğinin ve üretilen malların tüketim amacıyla toplumun bireyleri arasın­daki dağıtımın incelenmesidir.
    c) Ekonomi, halkın günlük faaliyetlerini, gelir kazanmasını ve yaşamını sürdürmesini inceleyen bir bilimdir.
    d) Ekonomi insanların tüketim ve üretim faaliyetlerini nasıl orga­nize ettikleri konusunun incelenmesidir.
    e) Ekonomi servetin incelenmesidir.
    f) Ekonomi, toplumların nasıl geliştiğini ve medeniyetin nasıl oluştuğunu inceleyen bir bilimdir.
    Görüleceği gibi, ekonominin tanımını yapanlar bu bilime özgü çeşitli tanımlar üzerinde dururlar. Fakat bu tartışmalar gözden geçi­rilse ekonomi ile ilgili bazı ortak özellikler belirlene­bilir. Bu özelliklerin ortaya konmasıyla belki bir tanım yapılmış olmaz ama bu bilim dalının genel nitelikleri daha açık bir biçimde belirlenmiş olur.

    Bunları şu biçimde sıralayabiliriz:
    A) Ekonomi top­lum halinde yaşayan insanların davranışlarını konu alan yani sosyal bir bilimdir.
    b) İnsanların sınırsız kabul edilen maddi ihtiyaçlarının karşılanması ama­cına yöneliktir.
    c ) insanların maddi ihtiyaçlarını karşılayan mal ve hizmetler, sınırlı durumdaki üretim kaynaklarıyla üretilirler.
    d) Ekonomide amaç kıt kaynakların kullanılmasından en yüksek faydanın elde edilmesidir. Ancak, mevcut kaynak arzının artı­rılması bu kaynakların mal ve hizmet üretiminde etkinliğinin artırılması ve kaynakların mülkiyetinin toplumda çeşitli kesimler arasında dağılımında denge sağlanması bazı ortak amaçlar arasındadır. Bu özel­liklerden anlaşılacağı gibi Ekonomi Bilimi'nin kap­samı oldukça geniştir. Hatta, günümüzde Ekonomi ile ilişkisi bulunmayan toplumsal olayların çok az oldu­ğu söylenebilir.
    Bununla birlikte, kapsadığı olayların özelliklerine göre Ekonomi Bilimi'nin de çeşitli bö­lümleri bulunmaktadır. Bu disiplinlerinden bazıları örneğin şunlardır: Mikro ekonomi, Makro ekonomi, Uluslararası Ekonomi, Ekonomik Büyüme, Para ve Banka

    Ekonominin Sınıflandırılması
    Ekonomi İki Temel Başlık Altında Sınıflandırılabilir;

    Kayıt Dışı Ekonomi
    Ekonomik faaliyetlerin fiilen gerçekleşmiş olmasına rağmen bu faaliyetlerle ilgili kayıtların tutulmaması olarak nitelendirilen kayıt dışı ekonomi, kamu idarelerinin denetimi dışında kalan her türlü ekonomik işlem ve faaliyetlerdir.“Genel olarak bir tanım yapmak gerekirse, kayıt dışı ekonomi, gayri safi milli gelir hesaplarını elde etmede kullanılan bilinen istatistik yöntemlerine göre tahmin edilemeyen ve gelir yaratıcı ekonomik faaliyetlerin tümüdür”

    Kayıt İçi Ekonomi
    Kayıt içi ekonomi resmi kayıtlara giren, kanuni belgelerle belgelendirilen, yetkili kamu organlarınca normal kurallar çerçevesinde kontrol edilen ve milli gelir hesaplamalarında dikkate alınan ekonomik işlem ve faaliyetlerin tamamıdır.
    __________________

    Yorum

    • RARELY
      Senior Member
      • 04-11-2004
      • 6810

      #3
      Konu: Ekonomi Nedir?

      Ekonomi

      Ekonomi Bilimi temel olarak "Mikro Ekonomi" ve "Makro ekonomi" diye ikiye ayrılır.
      Mikro Ekonomi: Piyasa türlerini, piyasaların işleyiş mekanizmasını ve farklı piyasa koşullarında firma dengesinin nasıl oluştuğunu inceler. İktisat biliminin doğuşuda Adam Smith'in 1776 yılında yazdığı "Ulusların Zenginliği" adlı kitapla doğmuştur. Bu kitabın özelliğide "Mikro" içerikli olmasıydı. Adam Smith'e göre; Mikro sorunlar halledildiği takdirde "Makro" sorunlar da halledilecekti.

      Makro Ekonomi: Mikro Ekonominin tersine geneli inceler. Ülke ekonomisi ile ilgili istihdam, büyüme, enflasyon, kamu dengesi, dış ticaret ve ödemeler dengesi gibi genel'i ilgilendiren konuları inceler Makro Ekonomi.
      *Mikro ve Makro ekonomi konularını ilerki yazılarımda detaylı olarak ele alacağım.

      GSMH: Açılımı Gayri Safi Milli Hasıla olan GSMH genç yaşlı çoğu kişinin kullandığı ama anlamını bilmediği terimlerin başında gelmektedir. GSMH, bir ülkede belli bir dönemde (Genelde 1 yıl) üretilen nihai (en son) mal ve hizmetlerin piyasa fiyatları cinsinden toplam parasal değeridir. Diğer bir ifade ile Ulusal ekonominin Ulusal sınırlar içinde ve dışında yarattığı 1 yıllık gelirdir. GSMH, "Nominal GSMH" ve "Reel GSMH" diye ikiye ayrılır.

      Nominal GSMH: Cari dönemin fiyatları ile hesaplanan yani Enflasyon'u da içinde barındıran GSMH dir. Nominal GSMH enflasyonuda içinde barındırdığından söz konusu bir ülkenin ekonomik büyümesini ve halkın refah düzeyindeki artışlarını saptamada sağlıklı bir ölçü değildir.

      Reel GSMH: Belli bir yılın fiyatları baz (temel) alınarak hesaplanan GSMH'dir. Yani, enflasyondan arındırılmış, gerçek rakamları gösteren Milli gelirdir.

      GSYİH: Açılımı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla olan GSYİH, bir ülkenin kendi sınırları içinde 1 yılda üretilen mal ve hizmetlerin piyasa fiyatları cinsinden, toplam parasal değeridir. GSMH'den farkı gelirlerin ülkemizin sınırları içinde elde edilmesidir.

      Fayda: Mal ve ya hizmetin her hangi bir ihtiyacı giderebilme yeteneğidir.

      Değer: Mal ve hizmete verilen önemdir. Malın sağladığı fayda, malın bol ve ya kıt olması, malın kalitesi önemlidir...
      __________________

      Yorum

      • RARELY
        Senior Member
        • 04-11-2004
        • 6810

        #4
        Konu: Ekonomi Nedir?

        İktisat Bilimi

        İktisat bilimi üretim ve tüketim faaliyetlerini incelemekte olup, üreticilerin ve tüketicilerin mevcut şartlar altında, çıkarlarını maksimum seviyeye nasıl çıkaracaklarını araştırmakta ve bu amaca yönelik olarak ilkeler/ yasalar ortaya koymaktadır. İktisat biliminde kıt olan kaynakların muhtemel kullanım alanları arasında nasıl dağıtılacağı araştırılmakta ve bu tercihleri açıklamak için modeller geliştirilmektedir. Alıcılar ile satıcıların karşılıklı davranışları, kıt olan kaynakların muhtemel kullanım alanları arasında, en etkin sonuçları verecek şekilde dağıtılmasını sağlayacaktır. Belli bir malın fiyatını, bu maldan satın almak isteyen bireyler ile bu malı üretmek isteyen firmalar arasında oluşacak denge tayin edecektir. İktisat biliminin temel iki alanı mikro ekonomik analiz ve makro ekonomik analizdir.

        Mikroekonomik analiz üretici birimleri, firmaları ve tüketici birimleri, bireyleri tek tek inceler ve bu birimlerin veri şartlar altında karlarını/faydalarını nasıl maksimum kılacaklarını inceler. Bu analize göre her bir firmanın elde edeceği kar ve her bir bireyin elde edeceği fayda maksimize edildiği taktirde toplumun elde edeceği refah seviyesi de maksimize edilmiş olacaktır.Mikro ekonomik analiz öncelikle bir tüketicinin sınırlı bütçesi ile kendi faydasın nasıl maksimize edeceğinin yolarını araştırır. Ayrıca bir işletmenin kıt kaynaklarla tam ve eksik rekabet ortamlarında nasıl karını maksimize edeceğinin yollarını araştırır. Bunlara ek olarak toplumsal refahın hangi koşullar altında maksimize edileceğinin yolarını gösterir.

        Makroekonomik analiz 1929 buhranından sonraki yıllarda mikro ekonomik analizlerin tek başına doğru sonuçlar vermediğinin görülmesi üzerine önem kazanmıştır. Makro ekonomik analiz mikro ekonomik analizden farklı olarak toplumu tek tek birimlerden ziyade bir bütün olarak incelemektedir. Makro ekonomik analizin temel inceleme alanları milli gelir, istihdam, işsizlik, para, faiz, uluslar arası ekonomi, devletin ekonomideki rolü gibi konulardır.
        __________________

        Yorum

        • RARELY
          Senior Member
          • 04-11-2004
          • 6810

          #5
          Konu: Ekonomi Nedir?

          Ekonomide olması gerekenler

          Milli ekonomi modeli nedir?
          1- Tamamen kendi insanımızın emeği, çalışması ve üretimiyle ülkemizin kalkınmasını ve ekonomik bağımsızlığını hedefleyen ekonomik modeldir.

          2- Bu yönüyle milli kalkınma modeli, ülkeleri sömürmeyi hedef alan küresel güçlere karşı verilen mücadelenin de adıdır.

          3- Bu model bir alternatif değil, ekonomik savaşın yaşandığı günümüz dünyasında yegâne kalkınma modelidir.

          Milli Kalkınma Modeli'nin esasları
          1- Maksat, ülkemizin kalkınması ve ekonomik bağımsızlığıdır. Ekonomik bağımsızlıktan kasıt, Türkiye’nin gerektiğinde her türlü mal ve hizmeti üretebilme gücüne sahip olması, iç ve dış ödemelerini borçlanmadan temin etmesidir.

          2- Uluslararası sermayenin gelişmekte olan ülkelere karşı yürüttüğü ekonomik savaştan dolayı ülkemizde reel sektör, ileri teknoloji kullanan, büyük yatırım ve organizasyonları gerçekleştiren projeleri hayata geçirecek güçten uzaklaşmıştır.

          3- Bu sebeple devlet, yeni ürünler geliştiren, yeni pazarlar bulan, yeni teknik ve yöntemlerin uygulandığı ve büyük sermaye yatırımlarının gerektiği alanlara girip, mamul ve yarı mamul üreterek reel sektöre öncülük yapacak; uzun vadede üretimimiz ve istikrarın sağlanması için stratejik malların üretimi garanti altına alınacaktır.

          4- Reel sektör faaliyet dışı gelirlerle değil, üretimle para kazanmaya yönlendirilecektir.

          5- Üreticinin sıfır maliyetle sermaye elde edebilmesi için, emisyonun genişletilmesi ve faiz giderlerinin kaldırılmasıyla elde edilecek kaynak, proje mukabili müteşebbise verilecektir.

          6- Sigorta, vergi ve enerji gelirleri aşağıya çekilerek, maliyetlerin düşürülmesi temin edilecek; bu sayede halkımıza dış piyasa koşullarında rekabet edebilecek mal sağlanmış olacaktır.

          7- Yerli üretim, ithal mallar karşısında korunacaktır.

          8- Dışarıya satılan hammadde ve yarı mamullerin değer katılarak mamul haline geldikten sonra ihraç edilmesi sağlanacaktır.

          9- Yapılacak yatırımlar, ekonomik açıdan öncelikli sektörlere dağıtılarak verimlilik yakalanacak ve yatırım hacmi ile daha yüksek bir büyüme hızı elde edilecektir.

          10- Yabancı sermayenin, bir ülkeye enerji kaynaklarını veya doğal kaynakları kullanmak veya gümrük duvarlarını aşarak iç pazara mal ve hizmet satmak için geldiği bilinmektedir. Gelişmekte olan ülkeleri sömürme mantığı dışında yatırım yaptığı ülkeyle ’ekonomik kader birliği’ yapacak ve kazandığı paranın tamamını bu ülke içinde tekrar yatırıma dönüştürecek anlayışta olan yabancı sermayeye her türlü teşvik ve kolaylık sağlanacaktır.

          11- Döviz kurlarını belirsizleştirmesi ve döviz riskine sebep olması dolayısıyla ve sermaye hareketleri üzerinde daraltıcı etkileri ve üreticimizin en riskli maliyet unsuru olması sebebiyle ’dalgalı kur politikasına son verilecek’tir. Türk parasının değeri, Merkez Bankası eliyle korunacak, dolarizasyonu önleyecek tedbirler alınacaktır.

          12- Bankacılık kesimi, devlet denetimi altında olacak, faiz hadlerinin belirlenmesinde, banka kredilerinin sektörler ve firmalar arasındaki yatırımlarının dağılım ve yapısı kontrol altında tutulacaktır.

          13- Uluslararası tahkim uygulamasına son verilecektir.

          14- Gümrük Birliği, millî çıkarlarımız doğrultusunda tekrar gözden geçirilecektir.

          15- Spekülatif para ve sermaye hareketlerine karşı tedbirler alınacaktır.

          16- İşçi ve memurdan vergi alınmayacak; geliri 100 milyarın altında olan üretici ve pazarlamacıdan da vergi alınmayacaktır.

          17- Tarım ve hayvancılık, ormancılık ve madencilik desteklenecek; bu işletmelerin devreye girmesi için faizsiz kredi verilecektir.
          __________________

          Yorum

          • RARELY
            Senior Member
            • 04-11-2004
            • 6810

            #6
            Konu: Ekonomi Nedir?

            Sevgili Delphin; Milli Kalkınma Modeli olarak aktardığınız değerler (her ne kadar bazı yazarlarımız madde medde inci gibi işlenmiş bu prensip kararlarını devletçi-dinozor yumurtası olarak görse de; bence ekonomimizin dışa bağımlılığını azaltıp üreten kesmin refahını sağlayarak, ulusca kalkınmanın yapı taşlarını oluşturan değerlerdir) iktisatçılarımızın ortak çalışmasından doğan temenni-tavsiyeler toplamı mıdır, yoksa herhangi bir siyasi partimizin programında mevcut mudur?

            anterior
            Member

            Yorum

            • RARELY
              Senior Member
              • 04-11-2004
              • 6810

              #7
              Konu: Ekonomi Nedir?

              Ekonomi bölümümüz vatana, millete ve forumumuza hayırlı olsun ! Geç bile kalınmış. Herkes 'homoeconomicus'tur zaten !

              Mr_Thunder
              Junior Member

              Yorum

              İşlem Yapılıyor
              X