Merkez Bankası Yine Sürpriz Yapmadı...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Merkez Bankası Yine Sürpriz Yapmadı...

    Merkez yine sürpriz yapmadı



    Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Buna göre, gecelik faiz oranı yüzde 17.50'de kaldı.

    Merkez Bankası'ndan, Para Politikası Kurulu kararına ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verildi.

    Buna göre, gecelik faiz oranlarında, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 17.50, borç verme faiz oranı yüzde 22.50, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, bankalar arası Para Piyasası'nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13.50, borç verme faiz oranı yüzde 25.50, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 21.50 olarak sabit tutuldu.

    Özel tüketim talebinde yavaşlama

    Açıklamada, Para Politikası Kurulu'nun, son dönemde açıklanan iktisadi faaliyete ilişkin verilerin Ocak ayı Enflasyon Raporu'nda ortaya koyulan görünüm ile büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirmesini yaptığı belirtildi.

    Özel kesim tüketim talebindeki yavaşlamanın devam ederken dış talep gücünü koruduğu ifade edilen açıklamada, Toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği destek sürmektedir. Bu çerçevede, enflasyondaki düşüş eğiliminin yılın ikinci çeyreğinden itibaren belirginleşeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmaması ve geçmişe dönük fiyatlama davranışının sürmesi, petrol fiyatlarındaki yükseliş, belirsizlik algılamalarının devam etmesi ve hizmet fiyat enflasyonuna ilişkin riskler gözönüne alınarak, para politikasındaki temkinli duruşun güçlendirilmesine karar verilmiştir denildi.

    Haziran 2006'dan itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın, iç talebi beklendiği şekilde etkilediğinin görüldüğü kaydedilen açıklamada, bu gelişmelerin, enflasyon üzerindeki gecikmeli etkilerinin ise yakından takip edildiği belirtildi.

    Açıklamada, Bunun yanında yapısal reform sürecindeki gelişmelerin, gelirler politikasındaki ayarlamaların ve kamu kesimi faiz dışı harcamalarının enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerindeki olası yansımaları da dikkatle değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için para politikasında sıkı duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yapmıştır. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulu'nun geleceğe yönelik duruşunu tekrar gözden geçirmesine neden olacağı önemle vurgulanmalıdır ifadesi kullanıldı.

    Açıklamada, Para Politikası Kurulu değerlendirmelerinin özetinin, sekiz iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

    Toplantıya, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Başkan Yardımcıları Erdem Başçı, Burhan Göklemez, Mehmet Yörükoğlu ile Banka Meclisi Üyesi İbrahim Turhan katıldı.

    CNN TURK
İşlem Yapılıyor
X